גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית ההון סיכון סקויה: "המשבר בהייטק יהיה ממושך. זה הזמן לקצץ"

קרן ההון סיכון, שנחשבת לאחת הגדולות בעמק הסיליקון, עדכנה את היזמים בתחזיות שלה למשבר הכלכלי ● התמריצים הממשלתיים מוצו בקורונה, עליית הריבית תקשה גם על הסטארט־אפים, והכלכלה צפויה להצטמצם ● בקרן ממליצים להכין תוכניות קיצוצים ולהתמקד ברווחיות

סוף החגיגות בענף. ''משבר ההייטק יהיה ממושך מהרגיל, היערכו לקיצוצים” / אילוסטרציה: Shutterstock
סוף החגיגות בענף. ''משבר ההייטק יהיה ממושך מהרגיל, היערכו לקיצוצים” / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן ההון סיכון סקויה ידועה גם באופן לא רשמי בענף ההייטק כברומטר של משבר כלכלי. הקרן נוהגת לפרסם מדי משבר מצגת ובה ניתוחים, תחזיות ועצות ליזמים, לקראת הימים הסוערים שלפניהם.

סקויה, שנחשבת לאחת הגדולות והוותיקות בעמק הסיליקון, משקיעה לא מעט בחברות ישראליות. בין השקעותיה ניתן למנות את חדי הקרן וויז, גונג, פיירבלוקס וסטראקוור. בנוסף, החברה משקיעה גם בענקיות כמו גוגל, אפל, ורובין הוד.


● איך ייגמר ההימור של אלטשולר שחם ומגדל על מניות ההייטק הישראליות?
● הפרוטוקולים מגלים: הפד שוקל העלאת ריבית מהירה וחדה יותר

המצגת הראשונה שפרסמה הקרן בשנת 2008, עם פרוץ משבר הבנקים והמשכנתאות בארה"ב, הציגה את הכותרת "זמנים טובים ז"ל" (R.I.P Good Times) והפכה לסמל בכך שחזתה את הזעזוע שחוותה תעשיית הטכנולוגיה בשנים שלאחר מכן. היא עשתה זאת בכך שעימתה את היזמים עם המציאות הקשה שלפניהם, מבלי לעגל פינות ולייפות את המציאות.

מצגת נוספת פורסמה עם פרוץ מגפת הקורונה ונשאה את הכותרת "הברבור השחור של 2020". כעת, עם הטלטלה המתמשכת בשווקים, מעדכנת סקויה את היזמים עם מספר תחזיות שחורות במצגת חדשה שכותרתה "להתאים את עצמך על מנת להחזיק מעמד".
המצגת, שהוצגה בשבוע שעבר בשיחת זום עם 250 יזמים, דלפה לאתר דה אינפורמיישן והיא כוללת מסרים חדים ועצות למהלכים מידיים. בין העצות: דרישה לחתוך בהוצאות, לבצע הערכה מחדש של התקציב בחודש הקרוב, ולהתמקד ברווחיות על פני צמיחה מהירה.

התחזית: יציאה איטית וממושכת

שלא כמו בתקופת משבר הקורונה, סקויה אינה סבורה שהיציאה מהמשבר הפעם תהיה מהירה. להיפך, היא צפויה להיות ממושכת ואיטית - בין השאר כיוון שהתמריצים הממשלתיים והמדיניות המוניטרית שהביאה להזרמת הון זול להייטק, מוצו כבר בניסיונות להתאושש ממכת הקורונה.

"ההתאוששות תיקח זמן," נכתב במצגת. "יהיה קשה לראות מתי זה יסתיים, אבל זה לא יהיה מהיר. מגפת הקורונה אילצה ממשלות להזרים מענקים לתעשייה; המלחמה באוקראינה העלתה את מחירי הדלק; בעיות בשרשרת האספקה העולמית הובילו גם כן לאינפלציה - וכעת נראה שהדרך היחידה לעצור אותה היא פשוט להפסיק עם הקניות, אבל זה יוביל בהכרח להצטמצמות הכלכלה".

רולף בותה, שותף בסקויה / צילום: Reuters, Stephen Lam

הציפיות של השוק לעליית הריבית החלו להופיע בספטמבר האחרון, במקביל לתחילת הירידות בשוק הציבורי. לעליית הריבית על ידי הפד האמריקאי יש השלכה חמורה ביותר על השוק: בחצי השנה האחרונה התייקרה משכנתה אמריקאית חדשה ב-67%, במה שנחשב להתייקרות הגדולה ביותר מזה יובל.

עליית הריבית בארה"ב תקשה גם על סטארט-אפים וחברות הייטק צומחות ליטול ריבית. מעתה, עלות ההון שהן יצטרכו על מנת לשמר את שוויהן תהיה גבוהה הרבה יותר.

התוכנית: לא לפחד מקיצוצים

קיצוצים הם מהלך שתמיד כואב עבור יזמים. גם כשהם אינם כוללים פיטורים, הם יכולים לגרום לביטול תוכניות לפיתוח מוצר חדש ושוק חדש, או פשוט לעכב גיוסים של עובדים שהיו יכולים לתמוך בצמיחה של החברות. בסקויה לא מבקשים לנחם את היזמים ומציעים להם להיות מוכנים לביצוע קיצוצים מהירים בהוצאות. "אל תראו את הקיצוצים כמהלך שלילי, אלא כאמצעי לשמור על המזומן ולרוץ מהר יותר".

ברמה המיידית, בסקויה לא קוראים אמנם לקיצוצים בזה הרגע, אבל כן מנחים להכין תוכנית גיבוי על מנת שכאשר יגיע הזמן, יזמים יוכלו ללחוץ על ההדק ולהוציא אותה לפועל.

 

"עליכם לבחון את ההוצאות שלכם בפרויקטים מיוחדים, פיתוח, שיווק והוצאות נוספות, ולהכין תוכנית קיצוצים שתוכלו להוציא לפועל במסגרת 30 הימים הקרובים", נכתב. "במשבר של 2008 - חברות שביצעו קיצוצים התבררו כיעילות וטובות יותר".

על מנת לעודד את היזמים לאמץ גישה מציאותית ולא לשגות באשליות, מביאים המשקיעים דוגמה מחלחלת מימי המלחמה בויאטנם. "אדמירל ג’יימס סטוקדייל היה הקצין הבכיר ביותר ששרד את השבי בוייאטנם שכלל עינויים חוזרים ונשנים", מציינים במצגת את מה שקרוי "פרדוקס סטוקדייל".

"מי שלא יצא מהשבי, לדבריו, היו האופטימיסטים חסרי התקנה, אלה שחשבו שייצאו בחג המולד, חג הפסחא או חג ההודיה הקרובים. כאשר הדבר לא קרה שוב ושוב, הם מתו משברון לב. סטוקדייל היה פונה לעמיתיו לשבי והיה אומר להם בכנות: ‘אנחנו לא הולכים לצאת מזה עד חג המולד, תתמודדו עם זה’.

ההמלצה: הכנסות גבוהות מכל משתמש

בהתבסס על חברות ששרדו משברים קודמים, כמו חברת ההנעלה המקוונת זאפוס שנמכרה לאמזון ואייר בי אנד בי, ממליצים בקרן בטווח הקצר למצות הכנסות גבוהות יותר מכל משתמש. "זה הדבר הטוב ביותר שיזמים יכולים לעשות בתקופה הזו. במשברים הקודמים, זאפוס הגדילה את המבחר של הנעלים שהיא מכרה וכתוצאה מכך עודדה את הקונים לצאת עם הזמנות גדולות יותר".

בעדיפות שנייה לאחר מכן, ממליצים בקרן להתמקד בהתכנסות לרווחיות גבוהה יותר, על חשבון התרחבות ורכישת נתח שוק. אייר בי אנד בי, למשל, עשתה זאת באמצעות קיצוצים בתקציבי השיווק. זאפוס עשתה זאת באמצעות קיצוץ בתוכניות התשלומים ללקוחות, כך שאלה שילמו שיעור גבוה יותר מערך ההזמנה בתשלום הראשון. בעדיפות שלישית, ממליצה סקויה לצאת בקיצוצי כח אדם, ובעדיפות אחרונה ליטול הלוואה.

ההזדמנות: המחסור מוביל ליצירתיות

מחסור במימון יכול להוביל חברות לפתרונות יצירתיים. זאפוס, לדוגמה, עשתה שימוש בהון החוזר מהלקוחות ליישום תוכניות מיוחדות כמו כרטיסי מתנה, בניית תוכניות מימון לחנויות שעבדו איתה, והארכת תקופת ההחזר לחנויות מ-30 יום ל-90 יום. החברה קיצצה אמנם בשיווק, אבל השקיעה דווקא בשירות הלקוחות ובטכנולוגיה שתעודד את הלקוחות להזמין יותר פריטי לבוש בכל הזמנה.

"כאשר ענקיות הביג טק, ה-FANG (פייסבוק, אמזון, נטפליקס וגוגל), מקפיאות גיוסי עובדים חדשים, גיוסים עבור הסטארט-אפים הופכים לקלים יותר. מי שיתמודד עם המציאות, יתאים את עצמו למצב, ויכפיף עצמו למשמעת - יותר מאשר לחרטה - ינצח. נסו להסתכל על התקופה הזו כהזדמנות עבורכם: אם אתם רוצים לעקוף שורה ארוכה של מכוניות, קל יותר לעשות זאת בימים גשומים מאשר בימי שמש".

התחזיות הקודרות של הקרן הן מאורע דרמטי שמהדהד בדרך כלל לאורכה ולרוחבה של התעשייה. עם זאת, לא פעם תחזיות כושלות מביאות עימן גם ביקורת ולעג כלפי הקרן, כפי שקרה לאחר פרסום התחזית למשבר הקורונה בתחילת 2020. אז חזתה סקויה כי "יקח זמן רב, אולי כמה רבעונים, עד שנוכל לדעת האם נוכל להשתלט על הוירוס, ועוד זמן רב לאחר מכן עד שהכלכלה העולמית תתאושש".

כעת מודה הקרן בטעות: "לא הבנו כמו שצריך את האופן שבו מדיניות פיסקאלית ומוניטארית (התמריצים הממשלתיים שהוזרמו לשוק בימי הקורונה - א"ג) מעוות את התמונה כולה. הפעם, האמצעים האלה מוצו, ואינפלציה דוהרת בשילוב עם עימותים גיאופוליטיים מגבילים מאוד את היכולת לבצע מדיניות שנותנת פתרונות של זבנג וגמרנו".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד