גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האש שבוערת מתחת להתמוטטות הקריפטו

הקריסה של מטבעות קריפטו קרתה לאחר יצירה פרועה של כסף דיגיטלי חדש, משהו שאף פעם לא הסתיים בטוב בעולם המסורתי

מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, 1maksim1
מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, 1maksim1

אחד הלקחים הפשוטים ביותר מההיסטוריה של שוק המניות היא שחידושים לעתים קרובות מובילים לבועות ולקריסות, מפקעות צבעונים דרך תעלות ועד מסילות הברזל והאינטרנט. מה שפחות מובן הוא שחידושים פיננסיים נספרים פעמיים מבחינה זו, בגלל שכלים חדשים מגדילים את ההיצע של מה שנראה כמו כסף, ומאפשרים לבועה להתנפח - ואז גם הפיצוץ הרבה יותר רציני.

הבעירה והקריסה פנימה שקורית לאחרונה בעולם הקריפטו קרתה לאחר יצירה פרועה של כסף דיגיטלי חדש, משהו שמעולם לא נגמר טוב גם בעולם המסורתי.

השאלה מבחינת התומכים בקריפטו היא איזה לקח ללמוד מההיסטוריה. האם הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים מתרסקים בגלל ההגזמות הרגילות המלוות קדמה חדשה בתחום הפיננסי? או שאולי יש בהם פגמים יסודיים שיגרמו להם בסוף להיות באותה קטגוריה כמו הקונכיות ששימשו פעם כמטבעות או מטבע הנחושת במשקל 20 קילו שהטביעה שבדיה, כשריד היסטורי? אני נוטה לאפשרות השנייה.

התפוצצות הבועה שונה הפעם 

בואו נתחיל עם התפישה החיובית, עד כמה שניתן לומר זאת. הייתה בועה ענקית בביטקוין ובקריפטו באופן כללי, כשספקולטורים נכנסו לתחום באופן מסיבי, בשאיפה להתעשר. מה שהיה מודגש היה הכשלון ללמוד לקחים מההיסטוריה, כשביזור של המכשירים הפיננסיים (defi) המציא מחדש הרבה מהבעיות שרדפו את העולם הפיננסי המסורתי במשך מאות שנים, כמו מינוף יתר ואי התאמה בנזילות.

בינתיים, הכל כרגיל. תעמיסו יותר מדי מינוף, קחו הלוואות לטווח קצר כדי לממן מתן הלוואות לטווח ארוך יותר, ולרוב זה ייגמר באסון.

תומכי הקריפטו מצביעים על "חורפי קריפטו" בשנים קודמות שבסוף נגמרו בטוב, ואומרים שהמחירים ישתקמו. אבל התפוצצות הבועה פעם שונה, בגלל ביזור התחום הפיננסי.

בבועות והקריסות של העשור האחרון מחירי הקריפטו נדחפו מעלה וקרסו על בסיס רמת העניין בהם, כמו קלפים של פוקימון או ביני בייביז.

הביזור של התחום הפיננסי שינה הכל, בגלל שיצר מערכת בנקאות מקבילה לקריפטו - בלי כל המגבלות או רשתות הביטחון שהונהגו בעולם האמיתי בתגובה להתרסקויות בעבר. עכשיו אנחנו רק מתחילים לגלות חלק מהבעיות, כשברוקרים ובתי הלוואות מקפיאים משיכות, מאות מיליארדים במטבעות "יציבים" שאמורים להיות בעלי ערך קבוע נעלמים, ומינוף פרוע מוביל למכירות כפויות נרחבות.

לכל הפחות זה רומז שחורף הקריפטו החדש יהיה גרוע מהקודמים. הביזור האיץ את התנפחות הבועה, וכעת הוא מאיץ את בריחת האוויר ממנה.

האירוניה בכל זה היא שחלק מהמשיכה המקורית של הקריפטו הייתה התקרה על כמות הביטקוין שיכולים להתקיים, משהו שאמור למנוע את יצירת הכסף הבלתי מוגבלת שמדאיגה כל כך הרבה מבקרים של כסף שמדפיסות ממשלות, או כסף "פיאט". במקום היצירה הבלתי מוגבלת של ביטקוין, מה שקרה בקריפטו הוא התפוצה הבלתי נגמרת של מטבעות חדשים. המבנים החדשים של מתווכים ומכשירים פיננסיים מבוזרים מאפשרים לעשות שימוש חוזר או לתת הלוואות אפילו בביטקוין, והמשמעות היא שאנשים רבים חשבו שהם בעליהם של אותם מטבעות. בית ההלוואות Celsius Network הוא דוגמא קיצונית: מי שהפקידו ביטקוין ומטבעות אחרים שם קיבלו הבטחה לשיעורי ריבית גבוהים, אבל לא היו מסוגלים לקבל את המטבעות שלהם - שצלזיוס הלוותה הלאה - בחזרה.

במאה ה־19, גילה הבנק של אנגליה שהפרישה הפרטית של שטרות חוב עלולה להיות גדולה מהמגבלות על הדפסת כסף רשמית שנקבעה בגיבוי הזהב. בעלי מטבעות קריפטו מגלים כיום משהו דומה, כשהחידושים המוניטריים הביסו את הטענה החביבה עליהם, שערך הביטקוין נתמך בהגנה שלו מירידת ערך.

הבעיות בקריפטו אינן שטחיות

הבועות וההתרסקויות הגדולות ביותר בהיסטוריה המוניטרית הובילו להשמדה מלאה של מטבעות, וזה מה שכבר קורה לכמה ממטבעות הקריפטו החלשים יותר.

התקווה לקריפטו היא שהספקולנטים שהשתמשו ביותר מדי כסף שלוו הסתלקו מהתמונה, הפצת המטבעות נבלמה, המחירים תוקנו כלפי מטה ובאופן בסיסי, מטבעות קריפטו יכולים להמשיך בניסוי המוניטרי הגדול שלהם. כמובן, הם ירדו בשוויים, אך הם שרדו.

הצרה היא שהבעיות בקריפטו אינן שטחיות. הביטקוין התחיל בתקווה שיפעל כמקביל של שטרות ומטבעות, ויציע למוכרים את הביטחון של הידיעה שלא ניתן להפוך עסקה, שלא כמו בכרטיסי חיוב ואשראי. הוא כשל להמריא כמטבע עובר לסוחר, בגלל שהשימוש בו מסורבל ויקר. מטבעות קריפטו אחרים הם מעט יותר מעשיים לעסקאות, אבל כולם סובלים מבעיה בסיסית זהה: ככל שמשתמשים בהם יותר, העסקאות נעשות יקרות יותר כדרך לעשות רגולציה של הרשת. בדומה לאובר, בביטקוין עליית המחיר עם כמות השימוש מובנית באופי המטבע.

"מבחינה מסוימת התעבורה הצפופה היא מאפיין, לא פגם", אמר יון סונג שין, יועץ כלכלי ומנהל מחקר בבנק להסדרים בינלאומיים בבאזל. למטבעות נורמליים, "השפעות הרשת הן שככל שיצטרפו יותר, יהיה יותר שמח, אבל בקריפטו מושג בדיוק ההיפך, ככל שיש יותר משתמשים, הם נפגעים יותר".

הבנק להסדרים בינלאומיים הציג ביום שלישי תוכנית לאימוץ המאפיינים המוצלחים יותר של הקריפטו ושימוש בהם בדולרים דיגיטליים, ליש"ט או כל מטבע אחר שניתן להטביע באופן אלקטרוני על ידי בנקים מרכזיים.

זהב דיגיטלי? לא בטוח

הבעיה השנייה עם קריפטו: תומכי הביטקוין ניסו להתגבר על אי האפשרות להשתמש בו כמטבע עובר לסוחר על ידי מיתוגו מחדש כ"זהב דיגיטלי".

המשיכה של זהב בימינו היא שהוא מהווה מקלט בטוח בזמנים רעים, ולרוב משמש כגידור חלקי נגד אינפלציה. מחזיקי ביטקוין גילו שלא רק שהוא לא מהווה גידור נגד אינפלציה, אלא שאינו מהווה מקלט בטוח. המחיר שלו נוטה לנוע לצד נכסים בסיכון, לא לצד נכסים בטוחים. מחיר הזהב עלה ב־12 החודשים האחרונים ב־4% כשהאינפלציה זינקה, לעומת ירידה של 12% במדד S&P 500 וירידה של 43% בביטקוין. דיגיטלי, כן. זהב, לא ממש.

שום דבר מכל זה לא אומר שגורל הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים האחרים נחרץ. אם אנשים ימשיכו לבלוע את הסיפור של זהב דיגיטלי על אף העדויות, הוא עשוי לשגשג. אם יהיה פרץ חדש של היסטריה ספקולטיבית, התנודתיות שלו תהפוך אותו אטרקטיבי למהמרים. או שהתומכים, שיהיו נואשים למצוא ערך כלשהו ברצפי הספרות הארוכים ששילמו עליהם כל כך הרבה, ימצאו ספין חדש שימשוך משתמשים לחזור.

אבל בטווח הארוך, התקווה הטובה ביותר של הקריפטו כדי לשרוד היא למצוא ייעוד שימושי כלשהו בעולם האמיתי. זה יצריך עוד סיבוב של חדשנות, ואין סיבה לחשוב שיהיו אלה מטבעות הקריפטו הקיימים, ובמיוחד קריפטו, שיהיו המנצחים בסיפור הזה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים