גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מחשבים את המס על הביטקוין, איך משלמים אותו, ומה עושים כשיש הפסדים - מדריך מיסוי קריפטו

האם ניתן לקזז הפסדים מהשנה עם הרווחים מ-2021? כיצד מוודאים העברה מסודרת של כספים לחשבון בנק ישראלי ואיך פועל מיסוי הקריפטו ● גלובס יחד עם רו"ח  גיא רשטיק עושים סדר

מטבעות דיגיטליים. כללים לדיווח נכון של רווחים והפסדים / אילוסטרציה: Shutterstock
מטבעות דיגיטליים. כללים לדיווח נכון של רווחים והפסדים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכתבה שפורסמה בתחילת השבוע על חבות המס בקריפטו, שנשארת גבוהה אם המשקיעים מימשו במהלך 2021, אפילו אם הם צברו הפסדים גבוהים במהלך 2022, הובילה לפניות ושאלות רבות מצד הקוראים. גלובס ביחד עם רו"ח ועו"ד גיא רשטיק, שותף ב-BDO עושים סדר.

איך פועל המיסוי בקריפטו?
על המשקיעים מטבעות הקריפטו חל מס רווחי הון בשיעור של 25% על הרווח הריאלי, כלומר - ההפרש בין שער הקניה של המטבע לשער המכירה. על מנת שתווצר חבות מס יש צורך במימוש המטבע, כלומר מכירה או המרה שלו. על עליית ערך מטבע שלא מומש, כלומר רווחים על הנייר, אין חבות מס. האחריות לדיווח על עסקאות המימוש ועל תשלום המס היא על המשקיע. חשוב לציין שאם ההשקעה במטבעות דיגיטליים היא העסק שלכם, יחול על הרווח מס הכנסה לפי שיעור המס השולי.

ביצעתי 3 קניות של מטבע במהלך השנה, אחת בשער של 100, אחת בשער של 60, ואחת בשער של 50. לקראת סוף השנה מכרתי מטבע אחד בשער של 100. איזה שער נחשב כשער הקנייה לשם חישוב הרווח?
קיימות מספר גישות ביחס לחישוב הרווח, כאשר הרכישות נעשו במספר שלבים. הגישה המיטבית ככלל (גישה שרשות המסים מאשרת באופן עקרוני), היא גישת הזיהוי הספציפי, שבמסגרתה ניתן "להתאים" את העלות הגבוהה למכירה. במקרים שלא תמיד ניתן "לצבוע" את העלות, פונים לגישות אחרות המוכרות לשם חישוב רווח ממכירות כאשר יש מלאי נצבר - fifo/lifo או ממוצע.

מימשתי ביטקוין, כיצד אוכל לדאוג שהכסף יוכל לעבור בצורה מוסדרת ומקובלת על רשויות המס אל חשבון הבנק שלי?
הבעיה עם העברת הכסף לחשבון הבנק היא לא בעיית מס. הבעיה היא בעיית חוקי בנקאות ואיסור הלבנת הון. הבעיה חמורה יותר שכן ישנם מקרים בהם המשקיע חייב לשלם את המס, אבל הבנק מסרב לקבל לחשבון הישראלי את הכספים שמקורם בקריפטו, ואז המשקיע יכול למצוא את עצמו במצב של חיסרון כיס.

במצב כזה מומלץ לחשב את חבות המס, ולשים כסף בצד לתשלום המס כאשר זה יתאפשר מבחינה טכנית (במשרד האוצר עובדים על פתרון למצב). חשוב לציין שרשות המסים לא יכולה לקבל לחשבונה כספים מחשבונות בנק בחו"ל.

למי מדווחים על מכירה של מטבעות דיגיטליים והכרה בהפסדים מהם? כיצד מבצעים את הדיווח בצורה נכונה?
הדיווח הינו לרשות המסים. ככלל יש צורך בדיווח תוך 30 יום על כל רווח הון, אגב תשלום המס הרלוונטי. מאחר והוראה זו אינה פרקטית, נוצרה פרקטיקה של דיווח חצי שנתי על המכירות והרווחים ממימוש קריפטו (בדומה לניירות ערך סחירים שלא עברו דרך חבר בורסה ישראלי), ויש כאלה שבכלל מדווחים על הרווח במסגרת הדוח השנתי לרשות המס.

לכמה שנים צריך לשמור את ההעברות והתנועות במטבעות דיגיטליים?
מומלץ לשמור חומר לתקופה של 7 שנים.

האם יש מסמכים שאני צריך לבקש מחברות שדרכן אני מחזיק מטבעות דיגיטליים? האם עלי לדרוש דיווח רבעוני או שנתי?
חברות ישראליות שעוסקות בניהול פלטפורמות של מסחר בקריפטו, ככלל ינכו מס במקור מרווחי קריפטו, וזאת בהתאם להחלטת מיסוי שניתנה לאחרונה לגוף מוכר בתחום. סביר להניח שחברות אלה יספקו למשקיעים את המסמכים הרלוונטיים, בדומה לטפסי ה-867 שהבנק מנפיק למשקיעי ניירות הערך.

בכל מקרה אחר, חובת התיעוד, הדיווח ותשלום המס, חלה על המשקיע עצמו, בהתאם לכללים שהוזכרו קודם לכן. מומלץ בכל שנה לשמור תיעוד על כל הקניות והמכירות - כולל תאריכים ושערים מדוייקים.

אני מחזיק מטבע דיגיטלי שערכו ירד ב-60%, האם ניתן להכיר בהפסדים שלו למטרת חיסכון במס?
התשובה העקרונית היא כן, אבל בכדי להכיר בהפסד לצרכי מס יש צורך במימוש המטבע. הפסדים "על הנייר" אינם נחשבים להפסדים לצרכי מס וכל שכן הם אינם ברי קיזוז. על מנת להשתמש בהפסדים כמגן מס צריך לשים לב למספר דברים: ראשית, את ההפסדים אפשר לקזז מרווחים עתידיים, לא מרווחים בעבר שטרם שולם עליהם מס. בנוסף, על מנת להכיר ברווחים יש לדווח עליהם.

לכן, חשוב לדווח לרשות המסים לא רק על עסקאות שמומשו ברווח, אלא גם על עסקאות שמומשו בהפסד. לבסוף, על מנת להשתמש בהפסדים חייב להיות רצף דיווח בין השנים. אם יש שנה שבה לא דיווחתם כלום לרשות המסים, זה נחשב כאילו ויתרתם על ההפסד הצבור משנים קודמות לצרכי מס.

כיצד כדאי לבצע מכירה רעיונית של מטבע דיגיטלי באופן שיהיה מקובל על רשות המסים?
זו שאלת "מיליון הדולר". ראשית כל חשוב להדגיש שאין דבר כזה מכירה רעיונית, כלומר בהתאם לאמור לעיל, יש צורך במימוש בפועל על מנת לייצר את הפסד ההון המדובר. נשאלת השאלה האם אני יכול למכור מטבע מסוים היום, להכיר בהפסד ממכירתו, ומחר לקנות את אותו המטבע. התשובה על כך אינה ברורה, שכן רשות המסים מחד יכולה לטעון שכל עסקת המימוש, הינה מלאכותית ונועדה לייצר הפסד בפועל שיחליף את ההפסד על הנייר, ולפיכך לא להתיר את קיזוז ההפסד. מאידך ככל שנרחיק את מועד המכירה ממועד הרכישה החדש, הטיעון שמדובר במימוש מלאכותי נחלש, בטח בשוק כל כך תזזיתי שבו קיימים סיכונים אמיתיים (שהמשקיע חייב לקחת אותם בחשבון בכל מקרה).

אני מחזיק נכס נדל"ן כבר שנים רבות שבגינו הצטברו רווחים גבוהים עליהם עלי לשלם מס, האם אוכל לקזז הפסדים ממטבעות קריפטו שבבעלותי? כיצד אוכל לבצע זו בדרך המקובלת על רשויות המס?
הנקודה הזו היא אולי הנקודה הכי חשובה בעניין זה, שכן לא רבים יודעים, שמס רווחי הון שעומד ככלל על 25%, עשוי להאמיר ולהגיע לאחוזים מאוד גבוהים בנכסים שנרכשו לפני שנת 2003 (או 2001 לגבי נכסי מקרקעין בישראל), לעיתים אפילו לשיעורי מס של מעל 40%.

הדבר רלוונטי גם לחלק מהנכסים שהתקבלו בירושה אצל המוכר. במקרה זה, רשאי נישום, שיש לו הפסדים על הנייר מהשקעה בקריפטו (או בשוק ההון) לממש את ההשקעה ולבחור את סדר הקיזוז האופטימלי, דהיינו הוא רשאי לקזז את ההפסד ממכירת קריפטו מהכנס בעל שיעור המס הגבוה ביותר.

חשוב להזכיר שפקודת מס הכנסה עובדת על בסיס שנתי, כלומר נישום שמכר נכס בחודש פברואר לדוגמה ברווח גבוה מאוד, יכול לשבת עם תיק ההשקעות שלו בסוף השנה, ולממש את השקעותיו ההפסדיות, על מנת לנצל את מגן המס ולקזז את הרווח המוקדם יותר, וככל שהוא שילם מקדמת רווח הון או שניכוי לו מס במקור, לבקש החזר מס במסגרת הדוח השנתי שלו.

האם ניתן לקבל החזרי מס בתוך שנת המס נגד מטבעות דיגיטליים שמכרתי בהפסד?
כעיקרון לא, שכן החזר המס מתקבל במסגרת הדוח השנתי, כפי שהוסבר לעיל, יחד עם זאת אם מדובר בפלטפורמה ישראלית, אשר קיבלה לכך אישור, ישנם מקרים שהיא תוכל להתחשב בהפסדים שנצמחו באותה פלטפורמה, כנגד רווחים מאותה פלטפורמה.

אני עצמאי עם תיק של עוסק מורשה, האם אוכל להקטין את חבות המס בעסק דרך הכרה בהפסד ממטבע דיגיטלי?
זה כבר נושא מורכב, שכן ניתן לקזז רווח מפעילות עסקית, רק על ידי הפסדים עסקיים, כאשר ההשקעה בקריפטו הינה ככלל השקעה הונית/פסיבית, אלא אם כן טוען הנישום שפעילותו בשוק הקריפטו מגיעה לכדי עסק. רק שהדבר אינו כל כך פשוט ויש לו גם השלכות רוחב על מסים אחרים כגון מע"מ.

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם