גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

״פצצה גרעינית״: בית המשפט העליון של ארה״ב מבטל את הזכות החוקתית להפלות מלאכותיות

רוב ימני של בית המשפט מוחק תקדים בן 49 שנה ● הפלות מלאכותיות הופכות היום ללא-חוקיות ב-13 מדינות של ארה״ב, ורבות נוספות עומדות להצטרף ● התרת ההפלות התחילה תגובת נגד רחבת-ממדים של הימין; האם איסור ההפלות יביא התארגנות דומה של השמאל?

הפגנות מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון בעקבות ההחלטה לבטל את רו נגד ווייד / צילום: Associated Press, Gemunu Amarasinghe
הפגנות מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון בעקבות ההחלטה לבטל את רו נגד ווייד / צילום: Associated Press, Gemunu Amarasinghe

מעט מאוד מאורעות יחידיים ראויים להיחשב ל"מכוננים", או היסטוריים. אל הקטגוריה הזו נופלת ללא קושי החלטת בית המשפט העליון של ארה"ב הבוקר לשים קץ לזכות החוקתית של נשים להפלות מלאכותיות.

השלכות של מניעת הפלות בארה"ב: חיי עוני, צניחה בתמ"ג וירידה בהשתתפות נשים בכוח העבודה 

התגובות היו מיידיות ודרמטיות. באופן טבעי, אי הסכמה אפיינה אותן. המחנה המנצח חוגג את מחיקתו של תקדים משפטי בן 49 שנה. המחנה המובס מלקק את פצעיו, ומזהיר מפני "עיקורן של זכויות אמריקאיות". תהיה הדעה על עצם העניין אשר תהיה, קשה היום להתווכח עם הערכתה של נינה טוטנברג, הכתבת המנוסה ביותר לענייני משפט בוושינגטון, הסוקרת את בית המשפט העליון זה 50 שנה: "במונחים משפטיים", היא אמרה הבוקר ברשת הרדיו הציבורית NPR, "פצצה גרעינית התפוצצה".

 

בית המשפט עשה היום משהו ששופטים עליונים אינם להוטים לעשות: הוא ביטל מעיקרו פסק דין קודם של בית המשפט, שאומץ ב-1973. ההחלטה ההיא, הידועה בעגה המשפטית כ"רו נגד ווייד" (Roe v Wade), העניקה לנשים בכל ארה"ב את הזכות לדרוש הפלה מלאכותית ללא הגבלה במהלך שלושת החודשים הראשונים של הריונן, ולקבל אותה ברוב המקרים בשלושת החודשים הבאים.

אמריקה פנתה ימינה

ההחלטה ההיא שינתה לא רק את חייהן של נשים, אלא את מהלך ההיסטוריה של ארה"ב. היא עוררה התנגדות עצומת ממדים מצד הימין הנוצרי, שלבשה ממדים פוליטיים, הביאה התארגנות חסרת תקדים, והובילה את אמריקה ימינה. המפלגה הרפובליקאית, שחרתה את ההתנגדות לפסק הדין על דגלה, השילה בהדרגה את מתינותה המסורתית, והפכה למפלגת הימין הנוצרי. ב-20 השנה שלאחר פסק הדין היא הגיחה בהדרגה לעמדת בכורה במערכת הפוליטית, בייחוד בקונגרס.

מ-1973, במרכז הפוליטיקה האמריקאית עמד המאבק על הרכב בית המשפט העליון. בבית המשפט יש רק תשעה מושבים. שופטים בכל הדרגים הפדרליים, כולל בית המשפט העליון, מתמנים לכל חייהם. ממילא אחדים מהם יושבים בדין במשך עשרות שנים.

מאז הפסיקה על ההפלות, תהליך מינויים של שופטים עליונים נעשה פוליטי ומפלגתי, והוא כרוך בדרמות אישיות. הנשיא הוא הממנה את השופטים הפדרליים, והסנאט הוא המאשר. שימועי האישור של שופטים עליונים נעשו מאורעות תקשורתיים מן המדרגה הראשונה, ומאז שנות ה-80 הם מועברים בשידורים חיים בטלוויזיה, לפעמים במשך שעות, לפעמים במשך ימים.

הניסיון להטות את בית המשפט ימינה התחיל בימי נשיאותו של רונלד רייגן, לפני 40 שנה, אבל לא עלה יפה. רוב השופטים, כולל כאלה המזוהים עם הימין, סירבו לגעת לרעה בתקדים של 1973. טענתם היתה שהוא נעשה "חוק הארץ", חלק מן ההוויה האמריקאית.

מצב העניינים הזה השתנה מעיקרו בימי נשיאותו של דונלד טראמפ. מזל בלתי רגיל הנחיל לו את ההזדמנות למנות שלושה שופטים עליונים, כולל בימי נשיאותו האחרונים, לאחר מותה של רות ביידר גינזברג, אשר ישבה בבית המשפט יותר מרבע מאה. אף כי טראמפ עצמו תמך לפנים בפומבי בהפלות מלאכותיות, הוא שינה את דעתו כאשר החליט להתמודד על הנשיאות. הוא מינה מתנגדים גלויים ובוטים של "רו נגד ווייד". הם היטו את הכף בפסק הדין של הבוקר.

הסטייה מן "הכוונה המקורית"

הטענה נגד "רו" מיומו הראשון היתה שבית המשפט סטה מן המנדט החוקתי שלו. במקום לפרש את החוקה כפשוטה, על יסוד הטקסט המקורי שלה, הוא נתן בה טעמים שלא היו בה. בית המשפט הואשם שהוא נטל לעצמו את הזכות לחוקק, אף כי חקיקה היא זכותו הבלבדית של הקונגרס.

חוקת ארה"ב לא הזכירה כמובן הפלות מלאכותיות. היא נכתבה בשלהי המאה ה-18. היא לא העניקה זכות בחירה כללית, היא לא הרשתה לנשים לבחור, היא השאירה על כנה את העבדות. זכויות טבעיות ב-1788 לא כללו חלק ניכר של מה שאנחנו חושבים לזכויות טבעיות ב-2022.

הרבה מחסרונותיה של החוקה המקורית תוקנו במרוצת השנים. 75 שנה לאחר אשרורה היא תוקנה, כדי לבטל את העבדות; 130 שנה לאחר אשרורה נוסף לה תיקון, שהעניק זכות בחירה לנשים. היא תוקנה בסך הכול 27 פעמים. חלק מתיקוניה היו פעוטים, וחלק היו הרי-גורל, כמו מגילת זכויות האדם של 1791.

אבל מפעם לפעם, בית המשפט ראה צורך להתערב, כדי להרחיב את בית הקיבול של החוקה, ולהעניק משמעויות בנות-זמננו לעניינים שלא נידונו בחוקה, או לעניינים שרק נרמזו בה. ב-1954, בית המשפט התחיל להעניק פירוש ליברלי לחוקה, שקידם שוויון זכויות בין גזעים, הגן על אזרחים מפני שרירות לבה של המדינה, חיזק את ההפרדה בין דת למדינה, וביטל אפלייה על רקע מיני.

את פסיקת 1973 על הפלות מלאכותיות, בית המשפט ביסס על "הזכות לפרטיות", המשתמעת מן החוקה. ההתנגדות הנחרצת לפירוש הזה הדריכה את המאבק המשפטי נגד "רו" מני אז. התפתחה אסכולה של "אוריגינליסטים", זאת אומרת נאמני הגרסה המקורית. האוריגינליסטים ניצחו היום.

הם לא אסרו הפלות בתור שכאלה. הם החזירו את ההחלטה לידי 50 המדינות של ארה"ב, שבידיהן היתה הסמכות לפני פסיקת 1973. לפני הפסיקה, רק ארבע מדינות הרשו הפלות מלאכותיות. היום, הפלות מלאכותיות הופכות לעבירה פלילית אוטומטית ב-13 מדינות, וסביר להניח שבערך חצי המדינות של ארה"ב יאסרו הפלות בחודשים הבאים.

על הכוונת: תקדימים נוספים

החוקה מעניקה עליונות לחוקים פדרליים על פני חוקים של המדינות. אבל קשה להעלות על הדעת מצב עניינים שבו תומכי הזכות להפלות יצליחו לחוקק חוק בקונגרס בוושינגטון. כל חקיקה מצריכה רוב מיוחס בסנאט (60 מתוך 100), ואין כל סיכוי שהדמוקרטים, התומכים ברובם בזכות להפלות, יצליחו לגייס רוב כזה. הם עומדים לאבד את הרוב הדחוק שלהם בקונגרס בבחירות הממשמשות ובאות בנובמבר.

פירושו של דבר שכמעט חצי הנשים בארה"ב מאבדות את זכותן להפלות באזורי מגוריהן. יהיה עליהן לנסוע למדינות המרשות הפלות, לפעמים במרחק ניכר. כל מדינות הדרום עומדות לאסור הפלות, והכתובת הקרובה ביותר תהיה אפוא במרחק של מאות קילומטרים. ממילא, הנשים דלות-האמצעים ביותר יהיו הנפגעות העיקריות, בייחוד מקרב המיעוטים הגזעיים והאתניים.

הגיון החלטתו של בית המשפט יכול להתרחב, וכמעט אין ספק שיתרחב, מעבר לגבולות "רו נגד ווייד". כמעט אין מנוס מלצפות למאמץ של הימין השמרני לבטל שורה של תקדימים, למשל אלה הנוגעים לשיווי זכויות להומוסקסואלים. בית המשפט ביטל את האיסור הפלילי על יחסי מין בין גברים רק לפני 19 שנה, והתיר נישואים חד-מיניים רק לפני שבע שנים.

בהרכב החדש של בית המשפט - ששה שמרנים נגד שלושה ליברלים - יש פוטנציאל ברור של תיאבון לשינויים היסטוריים. רמז לעתיד לבוא ניתן השבוע, כאשר בית המשפט ביטל חוק בן מאה שנה של מדינת ניו יורק, שהגביל את הזכות לשאת נשק בהיחבא. התיקון השני לחוקה מעניק זכות לאזרחי ארה"ב לשאת נשק. במהלך השנים, רשויות מקומיות ופדרליות ניסו להטיל הגבלות כלשהן על הזכות. בתי המשפט נטו להתיר אותן. אולי לא עוד.

ללמדך מה חושבים השופטים העליונים על דעת הקהל, ההחלטה על ביטול החוק הניו יורקי הוכרזה שבועות אחדים לאחר טבח של שחורים במרכול בעיר באפאלו, בצפון מדינת ניו יורק. הרוצח, צעיר בן 18, רכש רובה חצי אוטומטי זמן קצר קודם. מושלת ניו יורק הגיבה על פסיקת בית המשפט במלים "זה יום קודר".

פסיקת 1973 עודדה התארגנות של הימין, ששינתה את פני ההיסטוריה. האם פסיקת 2022 תעודד התארגנות דומה של השמאל? סביר להניח שייעשה ניסיון להתארגן, אבל השאלה התלויה ועומדת היא אם שאלת ההפלות תניב אותו להט ואותה נחישות בשמאל ש-1973 הניבה בימין. בחינה של ההיסטוריה האמריקאית ב-50 השנה האחרונות מעוררת ספקות.

מבחן ראשון יהיה בנובמבר, בבחירות אמצע הקדנציה לקונגרס. כל הסקרים חוזים מפלה ניצחת למפלגה הדמוקרטית. ברקע עומדת אי שביעות רצון רחבת ממדים מהתנהלותו של הנשיא ביידן, בייחוד בענייני כלכלה. הדמוקרטים מקווים עכשיו שתגובת נגד לביטול "רו נגד ווייד" תחזק את סיכוייהם בקלפי. לפי שעה לא נמצאו סימוכים לתקווה הזו, אבל נדע בעוד חמישה חודשים ופחות.


רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט