גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנקים מרכזיים צריכים להעלות ריבית בחדות או להסתכן בתקופת אינפלציה גבוהה

כך עולה מדוח חדש של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS) שמוכר כ"בנק המרכזי של הבנקים המרכזיים" ● חוקרי הבנק מזהירים כי הצעדים הנחוצים לבלימת האינפלציה עלולים לגרום לעוד העלאות מחירים גלובליי

אנדרו ביילי, כריסטין לגארד, ג'רום פאוול, יי גאנג / צילום: Associated Press, Jose Luis Magana, Geert Vanden Wijngaert, Patrick Semansky, Tolga Akmen
אנדרו ביילי, כריסטין לגארד, ג'רום פאוול, יי גאנג / צילום: Associated Press, Jose Luis Magana, Geert Vanden Wijngaert, Patrick Semansky, Tolga Akmen

מסידני עד וושינגטון וציריך, בנקים מרכזיים גדולים הגבירו את קצב העלאת הריבית בשבועות האחרונים, וזה משקף את החשש שהאינפלציה לא יורדת כצפוי. זה עלול להיות לא מספיק.

הבנקים המרכזיים שלהם חייבים להעלות את הריבית בחדות, אפילו במחיר של פגיעה ממשית בצמיחה, כך מזהיר המוסד המוכר כבנק המרכזי של הבנקים המרכזיים ביום ראשון. אם לא יעשו כן, העולם מסתכן בחזרה לסחרור האינפלציוני של שנות ה־70, נכתב בדוח השנתי של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS). אפילו אם ינהגו הבנקים לפי המלצת BIS, הכלכלה העולמית עדיין עלולה לעמוד מול תערובת רעילה של צמיחה נמוכה או שלילית ואינפלציה גבוהה, המוכרת כסטגפלציה, נכתב בדוח.

החודש העלה הפדרל ריזרב האמריקאי את גובה הריבית ב־0.75% לתחום שבין 1.5% ו־1.75%, אבל היא עדיין מאוד שלילית במונחים ריאליים, כלומר לאחר חישוב הלוקח בחשבון את האינפלציה. בנקים מרכזיים באוסטרליה, קנדה, ניו זילנד, שווייץ ונורבגיה הכריזו לאחרונה על העלאות ריבית של חצי אחוז, אבל שיעורי הריבית הריאליים שלהם נותרו הרבה מתחת לאפס.

"העלאת שיעורי הריבית בקצב שלא תואם את העלייה באינפלציה משמעותו שהריבית הריאלית יורדת. קשה ליישב את זה עם הצורך לרסן את סכנת האינפלציה", נכתב בדו"ח של BIS. "בהתחשב בכמות הלחץ האינפלציוני שהשתחרר בשנה האחרונה, שיעורי הריבית הריאליים יצטרכו לעלות במידה גדולה כדי למתן את הביקוש"

"האטה קטנה אולי לא תספיק הפעם"

אינפלציה שוחקת את ערך הכסף. אם שיעור הריבית נמוך מרמת האינפלציה, בעלי חוב משלמים בחזרה פחות ממה שלוו, במדידה הלוקחת בחשבון מה יכול הכסף לקנות. זה מעודד אנשים לקחת הלוואות.

הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, שמקום מושבו בשוויץ, מתפקד גם כמכון מחקר ובנק לבנקים מרכזיים. בניתוח אחרון שביצע, חוקריו מתחו קווים מקבילים ומטרידים בין המציאות היום לבין זו של שנות ה־70. אז, כמו כיום, שיעורי הריבית הריאליים ירדו הרבה מתחת לאפס והמשמעות הייתה שבנקים מרכזיים עודדו פעילות כלכלית כשהאינפלציה עלתה במקום לדכא אותה. מה שמוסיף לסיכון: נכסים המוערכים בהערכת יתר וחוב גבוה, שהיוו חשש הרבה יותר קטן בשנות ה־70, עלולים להגביר כיום כל ירידה בצמיחה.

"האטה קטנה אולי לא תספיק הפעם. כדי להוריד את האינפלציה יכול להיות שיהיה צורך בעלויות תפוקה גבוהות, כמו שהיה אחרי 'האינפלציה הגדולה' של שנות ה־70", כתבו החוקרים בדוח של הבנק.

ה־BIS פרסם סדרת אזהרות בשנים האחרונות לגבי הסתמכות־יתר על "כסף קל", אבל העצה שלו לא נשמעה לרוב.

מנדט ברור לשמור על אינפלציה של 2%

יחד עם ההקבלות לשנות ה־70, שמצאו חוקרי הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים, הם מחדדים גם הבדלים מהאינפלציה ההיא. כך, העליות בעת האחרונה במחירי סחורות הן קטנות יותר באופן יחסי, אם כי הן מתפרשות על מגוון רחב יותר של מוצרים, וההיצע של סחורה בינתיים עומד בביקוש טוב יותר מאשר בשנות ה־70, נמסר מה־BIS.

בנקים מרכזיים גדולים הם היום עצמאיים מהממשלות ויש להם מנדט ברור לשמור על אינפלציה של 2% - שני דברים שלא היו בשנות ה־70. בשנים ההן, יושב ראש הפד, ארתור ברנס, איחר להעלות את הריבית מאחר והיה נתון ללחץ מצד נשיא ארה"ב באותם ימים, ריצ'רד ניקסון, לשמור על רמת אבטלה נמוכה לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב של 1972.

 

גם כך, המסלול של שיעורים ריאליים בכלכלות מתפתחות ב־12 החודשים האחרונים מראה קווי דמיון רבים לשנות ה־70, עם ירידות גדולות לפני הזעזוע במחירי הנפט, כך נמסר מה־BIS. ברוב הכלכלות המתקדמות, השיעורים הריאליים הם בין 1% ל־6% מתחת לטווח ההיסטורי שבו היו בשלושת העשורים האחרונים, נמסר מהבנק.

"בנקודה זו, מוקדם מדי לומר שהמשימה של הבנקים המרכזיים הושלמה", אמר אגוסטין קרנס, מנכ"ל ה־BIS לעיתונאים.

ג'רום פאוול: מיתון הוא עדיין אפשרי

מוקדם יותר החודש, מועצת הנגידים של הפדרל ריזרב אמרה שהיא צופה העלאת ריבית לרמה שבין 3.5% ו־4% עד סוף השנה. אז יהיה מדובר בריבית שהיא חיובית מבחינה ריאלית אם האינפלציה תחזור לרמה הרצויה על ידי הפד, כ־2%. אבל אם האינפלציה תמשיך בקצב הנוכחי, אפילו ריבית בטווח של 3.5%־4% תהיה שלילית מבחינה ריאלית. הפדרל ריזרב צופה שרמת האבטלה תעלה מעט, מ־3.6% כיום ל־4.1% ב־2024. בתסריט כזה לא יהיה מיתון. למרות זאת, יושב ראש הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, אמר למחוקקים השבוע שמיתון הוא עדיין בגדר אפשרי.

הבנק המרכזי של אירופה הודיע שיעשה סדרה מדורגת של העלאות ריבית מהרמה הנוכחית, שהיא מינוס 0.5%. בשיחה עם מחוקקים אירופאיים החודש, נשיאת הבנק המרכזי של אירופה כריסטין לגארד אמרה שהבנק מתכנן להעלות את רמת הריבית לרמות נורמליות יותר, אבל לא מעל זה. "אנחנו בהחלט לא מחמירים את המדיניות המוניטרית", אמרה לגארד. בבנק המרכזי של אירופה צופים שגם האבטלה וגם האינפלציה ירדו.

בהתחשב בכך שהאינפלציה נפרשת על מגוון רחב של סחורות ושירותים, צעדי מדיניות קלים כאלה עלולים לא לעבוד, אמר סטיפן צ'קטי, לשעבר בנקאי בכיר ב־BIS וכיום פרופסור ללימודים פיננסיים בביה"ס הבינלאומי לעסקים של אוניברסיטת ברנדייס. הוא מעריך שרמת האבטלה בארה"ב תצטרך להגיע ל־5% לפני שהאינפלציה תתחיל לרדת.
"השאלה היא אם אפשר לסלק את כולה עם מיתון אחד, או אם זה ייקח יותר ממיתון אחד", אמר צ'קטי.

העובדים יבקשו שכר גבוה יותר

כלכלות צפויות יותר להגיע למיתון בזמן סבב העלאות ריבית במידה והאינפלציה הייתה גבוהה כבר בהתחלה ובמידה ושערי הריבית בהן נמוכים לאחר תיקונים לאינפלציה, כך גילה מחקר של ה־BIS על 35 מדינות שנערך בין 1985 ל־2018.

אתגר מרכזי נוסף: ככל שהאינפלציה הגבוהה נמשכת זמן רב יותר, גדלה הסבירות שתישאר גבוהה. אנשים נוטים להתעלם מעליות מחירים כשהאינפלציה נמוכה אבל מתחילים לשים לב כשהיא גבוהה, ומשנים את דפוסי הצריכה בהתאם. עובדים שאיבדו כוח קנייה מבקשים העלאות שכר גדולות יותר. כבר עתה, עובדים רבים במדינות כמו ספרד קושרים בין העלאות השכר לאינפלציה על מנת להתגונן נגד הפתעות עתידיות במחירים.

בארה"ב, המשכורות עולות בקצב שנתי של 6.1%, על פי הפדרל ריזרב של אטלנטה. באירופה, המשכורות צפויות לעלות בקצב שנתי של 5% עד סוף השנה, קצב שניתן יהיה לשמור עליו עד סוף 2023, על פי כלכלנים מדויטשה בנק.

"ייתכן ואנו מתקרבים לנקודת המפנה, שמעבר לה מתפשטת ומתבססת פסיכולוגיה אינפלציונית", נכתב בדו"ח של ה־BIS. "זה אומר שינוי פרדיגמה גדול".

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב