גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבות לתנודתיות בשווקים והתחזית לעתיד: סגן יו"ר בורסת ניו יורק בראיון

ג'ון טאטל, סגן יו"ר בורסת ניו יורק והמנהל המסחרי הראשי בה, מספר לגלובס מדוע דווקא בשוק של היום כדאי לחברות להיסחר בבורסה זו ("אצלנו יש פחות תנודות ויותר נזילות"), על עתיד הנפקות ומיזוגי ה-SPAC ("לא נראה את ההיקפים שראינו בעבר"), ומחמיא להייטק הישראלי ("ליזמים הבנה אקוטית של התפתחות עסקית")

ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף
ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף

מעל 2,400 חברות נסחרות בבורסת ניו יורק (NYSE), מתוכן קרוב ל-20 ישראליות או כאלה שקשורות לישראל - בהן טבע, ICL, אורמת ונוספות. בשנים האחרונות מספר החברות הישראליות ב-NYSE עלה ובשנת השיא של ההנפקות, 2021, הצטרפו אליה צים, סנטינל וואן, ריסקיפייד וסימילרווב, שביצעו הנפקות ראשוניות (IPO) וכן איירון סורס, היפו, ולנס ואינוביד שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC שהונפקו בניו יורק.

ג'ון טאטל (Tuttle) מכהן כסגן יו"ר הבורסה וכמנהל המסחרי הראשי שלה (Chief Commercial Officer), וכחלק מתפקידו הוא אחראי על כל נושא ההנפקות, המוצרים הנסחרים, ניהול הקשר עם החברות הרשומות למסחר ועוד.

השבוע ביקר טאטל בישראל ונפגש בין היתר עם החברות שכבר נסחרות ב-NYSE, עם כאלו שבוחנות אפשרות להנפיק בבורסה, חברות טכנולוגיה שיכולות לספק פתרונות שלהן לבורסה, וכן עם "מקבלי החלטות שונים, במטרה לחזק את השותפות בין המדינות והשווקים", הוא מספר בראיון לגלובס.

השוק מאוד תנודתי, ומספר ההנפקות הראשוניות התכווץ משמעותית מתחילת 2022. מה להערכתך צפוי בהמשך?
"2020 ו-2021 היו שנות שיא בשוק ההון האמריקאי בכלל ובבורסת ניו יורק בפרט. המחצית הראשונה של 2022 הייתה הרבה יותר שקטה. היסטורית, יש קורלציה הפוכה בין תנודות בשוק ל-IPO, כי חברות שמתכוננות לצאת לשוק הציבורי רוצות כמה שפחות סיכונים, והרבה חברות בתקופות כאלה מעכבות את היציאה.

"התנודתיות היום נובעת משלושה גורמים קשורים: ראשית, האי-ודאות סביב צעדי הפד - השיעור, התזמון והתדירות של העלאת הריבית והצעדים נגד אינפלציה. שנית, הגיאופוליטיקה, החל מקשיי שרשרת האספקה בסין ועד להשפעה על מחירי האנרגיה והמזון בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, אלה דברים שמשפיעים גם על מבנה העלויות של חברות. הגורם השלישי זה ה'שיפט' ממה שראינו בשנים הקודמות - משקיעים מתמקדים פחות בצמיחה בשורה העליונה, ויותר ברווחיות - EBITDA, תזרים חופשי, רווח נקי למניה. כל זה גרם להאטה בשוק ההנפקות.

"עם זאת דברים מסתדרים, ולפעמים במהירות. יש חברות שממשיכות לרצות לצאת לשוק הציבורי ולהתכונן לכך, ולא אהיה מופתע אם נראה כמה חברות יוצאות לשוק במחצית השנייה של 2022. אני לא מצפה שזה יהיה בגודל ובווליום של העסקאות שראינו בשנים קודמות, אבל חברות הולכות לשוק הציבורי מסיבות שונות, וחברות איכותיות מגיעות לשוק לפי לוחות הזמנים שלהן".

"יש לנו מחויבות לקהילה העסקית של ישראל"

יהיו גם הנפקות מישראל בחודשים הקרובים?
"יכול להיות. ממשיכה להיות התרגשות סביב חברות שיוצאות מישראל. הרבה מהחברות שמשנות את האופן שבו או עובדים וחיים, הן עם קשר חזק לקהילה העסקית בישראל. בשנים האחרונות הגיעו לבורסת ניו יורק כמה חברות מכמה סקטורים - החל מחברת התובלה הימית צים  ועד חברת הטכנולוגיה ריסקיפייד , וכל מה שבין לבין. משקיעים בהחלט מתרגשים מחברות עם דינמיקה של חדשנות. אנחנו מאוד גאים בקהילה המדהימה של חברות ישראליות שנסחרות ב-NYSE. השווי המצרפי של החברות שנסחרות אצלנו והמטה שלהן בישראל הוא מעל 50 מיליארד דולר, והן מעסיקות מעל 60 אלף עובדים. יש גם הרבה חברות עם קשרים עמוקים לישראל, כמו למשל סנטינל וואן  שהנפיקה בדיוק לפני שנה, בהנפקת אבטחת הסייבר הגדולה ביותר בהיסטוריה בארה"ב".

טאטל מחמיא להייטק הישראלי ואומר כי "ישראל עשתה עבודה נהדרת בבניית אקוסיסטם פרו-יזמי, פרו-עסקי, פרו-טכנולוגי. יש תמיכה ביזמים האלה שמגיעים מסקטורים שונים, כשהם משיקים את הפעילות שלהם מישראל ומתרחבים ברחבי העולם. ליזמים ישראלים יש הבנה אקוטית של התפתחות עסקית ובניית מוצרים שנתפרים לענות על הצרכים הנוכחיים והעתידיים".

עד לפני מספר שנים, היעד המרכזי של חברות ישראליות שתכננו לצאת להנפקה בחו"ל היה נאסד"ק. בשנים האחרונות NYSE נמצאת יותר על המפה. איך זה קרה?
"יש לנו מחויבות עמוקה לקהילה העסקית של ישראל. יש לנו צוות של כמעט 300 איש במשרדים בת"א, וזה משקף את המחויבות שלנו לאזור. דבר נוסף הוא שהרבה מהחברות בישראל מתחומי התוכנה ואבטחת הסייבר, מחפשות להרחיב את עסקיהן בארה"ב ובעולם, וכשחושבים על קהילת החברות של NYSE - שהחברות שנסחרות בה מהוות חלק ניכר מהוצאות ה-IT בעולם - אפשר להבין שחברות יכולות להשיג שותפים עסקיים ככה".

 

טאטל מוסיף שבתקופה תנודתית כמו היום זה אף מודגש יותר, משום שלדבריו בורסת ניו יורק מציעה לחברות הנסחרות בה שוק איכותי יותר, למשקיעים בה יש ניסיון רב והחברות יכולות להפחית את העלות של הנגישות שלהן להון. "יש פחות תנודות, ה-Spread (המרווח בין מחירי הקנייה והמכירה) צמוד יותר ויש יותר נזילות. החברות מקבלות מאיתנו את חוויית השוק הכי טובה", הוא אומר.

מלבד נאסד"ק, מי הבורסות שמהוות תחרות מרכזית עבורכם?
"הייתי אומר שהרבה בורסות מהאבים פיננסיים שונים מסתכלות על השוק הישראלי, וזו עדות לעסקים המלהיבים שמוקמים בישראל. אך בסופו של יום השוק האמריקאי נשאר עם הנזילות הגבוהה ביותר, בסיס המשקיעים הנרחב ביותר, והוא ימשיך להיות השוק המועדף לחברות המובילות בישראל".

"טוב שיש כמה דרכים להגיע לשוק הציבורי"

השנתיים שעברו היו שנות שיא בהנפקות, אך גם בכל הנוגע לתופעת ה-SPAC: חברות שאין להן פעילות, המגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת. מאות חברות SPAC גייסו סכומי עתק בוול סטריט ב-2020-2021. לאחר הגיוס הן מחפשות יעדים לרכישה, חברות פרטיות שהמיזוג עם ה-SPAC יהפוך אותן לחברות ציבוריות בלי צורך בהליך של הנפקה רגילה.

הנפקת למונייד ב־NYSE / צילום: אתר החברה

עם זאת, לאחר תקופה של הייפ גדול ב-SPAC, השוק התקרר מאוד. מספר ההנפקות ירד בעשרות אחוזים, והמשקיעים כבר פחות נלהבים להשתתף בהנפקות ובמיזוגים האלה. "אני חושב שבאופן כללי, העובדה שיש יותר דרכים להגיע לשוק הציבורי ושחברות והמשקיעים בהן יכולים למצוא את הדרך שתואמת להם, זה דבר טוב", אומר טאטל. "זה יכול להיות IPO, רישום למסחר (direct listing), SPAC או מוצרים פוטנציאליים אחרים שיגיעו.

"2020-2021 היו תקופת שיא ל-SPAC. ראינו הפסקה בריאה בשוק הזה, שבחלקה נובעת מהצעות שהעלתה ה-SEC (רשות ני"ע האמריקאית, שח"ו) כדי להבטיח שהסביבה הרגולטורית מתפתחת בהתאם לשוק".

ייתכן שחלק מהחברות שמוזגו ל-SPAC הגיעו מוקדם מדי לשוק הציבורי?
"אני לא רוצה לצאת בהצהרות. יש חברות איכותיות מאוד שהגיעו, ואולי יש גם כאלה שלא בהכרח היו מוכנות לשוק הציבורי. נמשיך לראות לאורך זמן איך המשקיעים מגיבים".

הנפקות של חברות SPAC חדשות זה משהו שעוד נמשיך לראות?
"אני לא מצפה לראות את היקפי ההנפקות של SPAC כפי שראינו בעבר".

לאחר הירידה בשוויי חברות בחודשים האחרונים, אתה מעריך שנראה יותר מיזוגים ורכישות? אולי יותר ניסיונות להשתלטויות עוינות?
"בתגובה ל-sell-off האחרון, לא אופתע אם חברות יפעלו באופן אופורטוניסטי לרכוש או להתמזג עם חברות ציבוריות או פרטיות שיתאימו לאסטרטגיה שלהן. בהחלט יהיו הזדמנויות להפיק תועלת (to capitalize) מהירידות האחרונות בשוק".

"השווקים ימשיכו לנוע בין שני קצוות"

טאטל הגיע ל-NYSE לפני 15 שנה. באתר האינטרנט של ICE, החברה האם של הבורסה, נכתב כי הספיק בשנים אלו למלא שורה ארוכה של תפקידים, בהם מנהל התפעול הראשי. לבורסה הוא הגיע ממקום מפתיע למדי: ה-Department of State (משרד החוץ של ארה"ב). "יש לי מזל רב להיות חלק מ-NYSE כבר 15 שנים. הגעתי ממחלקת המדינה, שם עבדתי בצמידות למזכירת המדינה דאז קונדוליסה רייס ואחרים. בין הדברים הרבים שלמדתי בחוויה שלי בסקטורים הפרטי והציבורי, זה שלכל מדינה יש דגל, צבא ובורסה, וששוקי ההון יכולים למלא תפקיד גדול בהובלת צמיחה כלכלית, ולספק הזדמנויות כלכליות ברחבי העולם".

כבעל ניסיון גם בתחום מדיניות החוץ וגם בתחום השווקים, האם אתה מעריך שאנחנו נכנסים לתקופה שונה שבה נראה ירידה בגלובליזציה?
"בכל דבר בעסקים, בשווקים ובכלל בחיים, הדברים נעים בין קצה אחד לשני. עברנו מתקופה של גלובליזציה מואצת ליותר לוקאליזציה, אך עם הזמן אני מעריך שהשווקים ימשיכו לנוע בין שני הקצוות של הספקטרום".

תעודת זהות: NYSE - בורסת ניו יורק

תחום פעילות: מסחר בניירות ערך
היסטוריה: הוקמה ב-1792, חגגה בחודש שעבר 230 שנות פעילות. מאז 2007 נשלטת על-ידי חברת Intercontinental Exchange שנסחרת בעצמה בבורסת ניו יורק לפי שווי של 53.8 מיליארד דולר. נשיאת הבורסה היא לין מרטין.
נתונים:
בבורסה נסחרות מעל 2,400 חברות. ב-2021 היא רשמה שיא במספר ההנפקות והרישומים למסחר, עם חברות בשווי מצרפי של טריליון דולר. חברות ישראליות בולטות שנסחרות בה: ICL, טבע, צים וסנטינל וואן 

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים