גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לאחר קריסת הבניין במיאמי: מחירי הדירות באזור בירידה

הירידה במחירים משקפת את חששותיהם של הקונים בנוגע לבטיחות וצפי להוצאות של מאות אלפי דולרים על תיקונים

בניין היוקרה Murano at Portofino במיאמי ביץ' / צילום: Shutterstock
בניין היוקרה Murano at Portofino במיאמי ביץ' / צילום: Shutterstock

שנה לאחר ההתמוטטות של בניין בן 12 קומות בעיר סרפסייד במיאמי, שבה נהרגו 98 בני אדם, מחירי הדירות בבניינים הסמוכים בירידה ניכרת.

מחירי הדירות בסרפסייד עמדו באפריל ובמאי על 1.3 מיליון דולר בממוצע, נמוך ב־64% מאשר באותם חודשים שנה קודם לכן, לפי דוח של סותביס אינטרנשיונל ריאלטי, חברת נדל"ן במיאמי.

הבניין שקרס בעיר סרפסייד, מיאמי. 98 איש נהרגו / צילום: Associated Press, Lynne Sladky

המחירים נמוכים בצורה בולטת ומשקפים דאגות בנוגע לבטיחות והערכות חדשות לתיקונים שמחירם יכול להגיע למאות אלפי דולרים, כדי להביא את המבנים הישנים לעמוד בתקן, אומרים מתווכים. הנושאים הללו הפכו יותר משמעותיים מאז הקריסה של הצד הדרומי של מגדלי צ'מפליין ב־24 ביוני 2021.

בשאר האזורים - המחירים בעלייה

ירידת מחירי הדירות בסרפסייד ובמיאמי ביץ' עומדת בניגוד לשאר האזורים במדינה, שבהם המחירים ממשיכים לעלות למרות העלייה בריבית המשכנתאות.

הם מנוגדים גם למגמה במחוז מיאמי־דייד, שבו מחירי הדירות מאמירים משום שיותר ויותר אנשים עוברים לדרום פלורידה בגלל מזג האוויר החם והיעדר מס מדינה. ביתר חלקי המחוז עלו המחירים בממוצע ב־32% במהלך החודשיים הללו, בהשוואה לשנה שעברה, אומרים ב־ONE מבית סותביס.

"יש פיצול ממש במה שקורה", אומר פיטר זלווסקי, מנהל בחברת Condo Vultures, חברת ייעוץ לבנייני מגורים היושבת במיאמי. "בשעה שבבנייני יוקרה רואים עלייה במחירים, בסרפסייד רואים שהסיכון מקושר לבניינים, בעיקר ליד האוקיינוס". המחירים לבתים פרטיים באותן שכונות, שמשוחררים מכל הבדיקות האלה, ממשיכים לעלות.

צוותים של חוקרים פדרליים ממשיכים לנסות למצוא רמזים למה שגרם להתמוטטות הבניין. הם עדיין לא שללו תסריטים על מה שגרם בדיוק לטרגדיה, ורבים מאמינים שהיו כמה גורמים תורמים. בני משפחה של ההרוגים הגיעו להסדר של כמעט מיליארד דולר.

אידה שוורץ, מתווכת ב־Compass שמתמחה באזור מיאמי ביץ', מספרת שלא מכרה אפילו דירה אחת השנה בבניינים שנבנו לפני שנת 2000. קונה אחד משיקגו חיפש נכס בטווח של 800 אלף דולר, היא אומרת, אבל ויתר על הרכישה של דירה מול האוקיינוס לאחר שהבין שהמועצה של הבניין עלולה לדרוש תשלום מיוחד עבור שדרוג הנכס. "הרבה אנשים חוששים להיכנס לבניין ישן", אומרת שוורץ.

החוק החדש: לבצע בדיקות לבניין

חוק מדינתי שנכנס לתוקף בחודש מאי דורש מבנייני מגורים ליד האוקיינוס לבצע בדיקות לאחר 25 שנים, ואלה שנמצאים במרחק של יותר מכחמישה קילומטרים מהחוף מחויבים לעשות זאת אחרי 30 שנה. קודם לכן לא הייתה דרישה מדינתית לבדיקות תקופתיות של עמידות הבניין במשך הזמן, אולם במחוז מיאמי־דייד הייתה דרישה כזאת אחרי 40 שנה.

לחוק החדש עשויה להיות השפעה נרחבת. יותר משני שלישים ממלאי הדירות במיאמי הם בני 30 שנה ומעלה, מה שאומר שרוב הבניינים באזור מתכוננים לבדיקה המעמיקה הזאת. החוק ידרוש ממועצות הבניינים גם להחזיק רזרבות כספיות לשלם עבור תיקונים מבניים. קודם לכן, מועצות הבניינים היו ידועות בכך שהן דחו את הרזרבות משנה לשנה ולכן מצאו את עצמם בלי מזומנים כשהצטרכו לשלם תמורת תיקונים.

חלק ממועצות הבניינים שהוקמו לפני פחות מ־25 שנים מתכננות כעת קדימה. בבניין Murano at Portofino, בניין יוקרה במיאמי ביץ' שנבנה ב־2001, הדיירים צריכים לשלם 300 אלף דולר כדי לתקן נזילה בדק של הבריכה ועוד תיקונים ושדרוגים.

מועצת הבניין אישרה 30 מיליון דולר לתיקונים ראשוניים, ומצפה ל־15 מיליון דולר נוספים, כך שדיירים מצאו את עצמם כותבים צ'קים של 50 אלף דולר בממוצע לדירה. הם חוששים שהסכום הכולל יגדל בגלל האינפלציה ובשל הסיכוי שימצאו עוד דברים שצריך לתקן ברגע שהשיפוצים יתחילו.

"האם אני שמחה לרשום את הצ'ק הגדול מאוד, שיכול להגיע ל־300 אלף דולר עד שנסיים? בהחלט לא", אומרת דיאנה שולמן, דיירת בבניין. "אבל אין לנו ברירה חוץ מאשר למכור את הדירה ולהעביר את הבעיה למישהו אחר".

אלה שאינם יכולים להרשות לעצמם לרשום סכום בן שש ספרות יהיו חייבים למכור. אפילו מי שיש לו את הכסף אבל מתגורר בבניין רק חלקית, מסרב להוציא אותו על בית שבו הוא מתגורר כמה חודשים בשנה.

היזמים מנצלים את ההזדמנות

היזמים מנצלים את ההזדמנות ומציעים לקנות את כל הדירות בחלק מהבניינים הישנים מתוך כוונה להרוס אותם ולבנות במקומם מגורי יוקרה. יש בניינים שבהם צריך רק 75% מבין בעלי הדירות שיתמכו בתהליך, הידוע בשם condo termination.

"אני חושב שחלק מבעלי הדירות הרבה יותר פתוחים לרעיון הזה", אומר קמילו מיגל, יזם ב־Mast Capital שאמר שהוא עובד על ארבעה בניינים כאלה בפלורידה. "הם מבינים את ההשלכות האפשריות של מה שיכול לקרות למבנה ישן שאינו מתוחזק היטב". ¿

בישראל: הבנקים נזהרים מבניינים בסיכון

זמן לא רב לאחר קריסת הבניין במיאמי, קרס ב־11 בספטמבר בניין מגורים ברחוב סרלין בחולון. למרבה המזל, הוא פונה יום קודם לכן מתושביו שהבחינו שהוא מתחיל לשקוע.

האם בעקבות זאת השתנו המחירים באזור? מתווכים ששוחחנו עמם אומרים שאין ירידה בביקושים או במחירים, אבל אייל ימיני, מרי/מקס סנטר חולון בת-ים, מציין שבבת ים השכנה חלה קפיצה במספר הבתים שהוכרזו כמסוכנים, ושם קשה יותר לקבל מימון. בבנקים מסבירים כי במקרה שלבניין קיים צו של בית מסוכן, השמאי מטעם הבנק מעריך את שווי הקרקע, ונותן מימון של 80%־90% מערך הקרקע, בהנחה שזה מה שיישאר לבעל הדירה במקרה שהבניין ייהרס או שהדיירים יצטרכו להתפנות ממנו.

בשוק מעריכים כי מדובר במימון של 40% בלבד לשווי דירה, כך שמי שתכנן לקנות דירה במימון של 75% - לא יוכל לעשות זאת. "אנחנו אומרים זאת כבר בשלב הצגת הדירה", אומר ימיני, "שלא יהיו הפתעות". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"