גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעולה הפשוטה והיומיומית שכל מנהל חייב לזכור לעשות

בשנים האחרונות גוברת המודעות לחשיבותה של ההקשבה, וארגונים גלובליים כמו פייזר, IBM ופורד מעבירים לעובדים ולמנהלים הכשרות בנושא ● אבל מתברר שבתרבויות שונות צריך להקשיב בצורות שונות

מחקר אחד בשבוע. איך מקשיבים לעובדים ממדינות שונות / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. איך מקשיבים לעובדים ממדינות שונות / צילום: Shutterstock

אמיר גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי AmirGrinstein@

יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית, מאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון. yanashechterman.com

 

בעולם דינמי עם כל כך הרבה רעשי רקע - אנחנו נחשפים כל הזמן למידע, בצורה רצונית ולא רצונית - הקשבה הפכה להיות התנהגות נחשקת במיוחד. בעולם הארגוני, כך נמצא, הקשבה של מנהלים לעובדים גורמת לאחרונים להיות יותר שבעי רצון, יצירתיים ומעורבים בארגון. מבחינת המנהלים, הקשבה עוזרת להבין טוב יותר את העובדים ורגשותיהם, גורמת לסביבת עבודה נעימה ואפקטיבית יותר ויוצרת עובדים נאמנים יותר לארגון.

להקשבה יש ערך אדיר גם מבחינת ההבנה של צורכי הלקוחות, היכולת של אנשי מכירות להתחבר לקהל היעד, ובכלל - הטעויות שנגרמות מחוסר היכולת להקשיב עלולות לעלות הרבה כסף: אובדן של עובדים ושל לקוחות, העצמת קונפליקטים ועוד.

לעומת זאת, אחד היתרונות של הקשבה הוא היכולת ללמוד אותה ולהשתפר בה. ואכן, ארגונים גלובליים כמו פייזר, IBM ופורד מעבירים עובדים ומנהלים הכשרות בנושא טכניקות הקשבה.

שלוש טכניקות לשיפור ההקשבה


מחקר קודם על הקשבה מזהה שלוש טכניקות עיקריות:

1. טכניקת Perspective-Taking, המניעה את המקשיבים לדמיין שהם נמצאים במקום הדובר.ת, והיא מעודדת חשיבה אמפתית.

2. טכניקת Tuner Transmitter המניעה את המקשיבים להאזין במיוחד למרכיבים הקונקרטיים בשיחה (ולהשקיע פחות אנרגיה במעקב אחר המרכיבים האבסטרקטיים), בהנחה שקונקרטיות זכירה יותר ומאפשרת למידה יותר טובה. בשיטה זו ממליצים גם לציין בפני המקשיבים שלאחר ההאזנה היה עליהם לעשות שימוש במידע שקיבלו - גם זה מגדיל הקשבה אפקטיבית.

3. טכניקת ה-Bird’s Eye המעודדת את המקשיבים לדמיין ויזואלית את הסיטואציה שהדובר.ת נמצא בה. ויזואליזציה מעצימה זיכרון וחיבור רגשי.

מחקר חדש (2022) בוחן אם טכניקות ההקשבה השונות אפקטיביות באותה מידה במדינות שונות. המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Marketing Theory and Practice, התמקד בהבדלים תרבותיים בין מדינות ובעיקר בממד הנחשב למרכזי ביותר: הבדלים בין תרבויות שהן יותר אינדיבידואליסטיות לעומת כאלה שהן יותר קולקטיביסטיות.

בצד אחד של הספקטרום ניתן למצוא את הגישה האינדיבידואליסטית, שבה הפרט הוא במרכז. קבוצת הייחוס המרכזית כאן היא "אני", ומה הערך ש"אני" אקבל מהחלטה כזו או אחרת. ארה"ב היא דוגמה טובה להלך הרוח התרבותי הזה. מנגד ניצבת הגישה הקולקטיביסטית, שם קבוצות הייחוס של הפרט הן המשפחה, הקבוצה האתנית או הדתית, קבוצת הספורט או המדינה, ובהתאם מתברר איזה ערך הם יקבלו מהחלטה כזו או אחרת. יפן היא דוגמה מצוינת לכך.

לגישה אינדיבידואליסטית או קולקטיביסטית יש השלכות רבות על התנהלות עובדים ומנהלים ועל קבלת החלטות ארגוניות, צוותיות או פרטיות. כך למשל ישפיע האופי התרבותי של המדינה שבה פועל הארגון על ההחלטה איך מתגמלים צוות על עמידה ביעדים. במדינה אינדיבידואליסטית יחולקו פרסים אישיים ויינתן דגש להצלחה אישית, בעוד במדינה קולטקיביסטית יחולק פרס לצוות ויושם דגש על ההצלחה שבעבודה המשותפת.

מה עובד טוב איפה, ולמי

החוקרים ערכו ניסוי, שבו השוו את שלוש טכניקות ההקשבה זו מול זו ואל מול תנאי בקרה (שבהם לא נעשה שימוש בטכניקת הקשבה). הניסוי התבצע בשמונה מדינות: ברזיל, מצרים, הודו, אירלנד, מלזיה, מקסיקו, ערב הסעודית וארה"ב. השתתפו בו 1,029 נבדקים, שחולקו אקראית בין ארבע הקבוצות.

בכל קבוצה התבקשו הנבדקים להקשיב לאחת משלוש הרצאות TED שנתפסו בבדיקה מוקדמת כמשעממות יחסית, עם דוברים שהציגו הרבה פרטי מידע שקשה לזכור. לפני ההקשבה הנבדקים עברו הכשרה על טכניקות ההקשבה השונות. בקבוצת הבקרה האזינו הנבדקים להרצאה ללא הדרכה מקדימה.

הנבדקים התבקשו לענות על סדרה של שאלות במטרה לבחון את הזיכרון וההבנה שלהם מההרצאה. חלקם הראשון של הממצאים הראה ששלוש טכניקות ההקשבה משפרות זיכרון והבנה אל מול קבוצת הבקרה, ושלושתן נמצאו אפקטיביות באותה מידה.

החלק השני בחן הבדלים בין המדינות. המחקר חילק את המדינות לכאלה שממוקמות גבוה על ממד האינדיבידואליזם ונמוך על קולקטיביזם (ע"פ דירוג מקובל שייצר החוקר ההולנדי הופסטדה): ארה"ב (91), אירלנד (70) והודו (48) אל מול מדינות שנמצאות הפוך על הספקטרום: ברזיל (38), מקסיקו (30), מלזיה (26), ערב הסעודית (25) ומצרים (25).

נמצא כי טכניקת ה-Bird’s Eye הייתה אפקטיבית במיוחד עבור נבדקים מהמדינות הקולקטיביסטיות יותר, והכי פחות טובה לאלה מהמדינות האינדיבידואליסטיות. הממצאים התהפכו בגישת ה-Tuner Transmitter. טכניקה זו הייתה הכי אפקטיבית לנבדקים מהמדינות האינדיבידואליסטיות והכי פחות טובה עבור אלה מהמדינות הקולקטיביסטיות. לגבי טכניקת Perspective Taking - לא נמצאו הבדלים בין המדינות השונות. 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?