גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת סין בטייוואן: שנת 1938 דופקת בדלת

סין חושבת שהיא הגיעה, או עומדת להגיע, לשוויון צבאי עם ארה"ב, וגם שטייוואן רוצה לברוח ממנה ● התנהגותה בשבוע האחרון היא יותר מהוצאת קיטור, ונראה שהיא מוכנה לקחת סיכונים שלא עלו עד כה על הדעת ● מנבכי ההיסטוריה חוזרים ובוקעים הקולות של שנות ה־30 של המאה הקודמת

מסכי הטלוויזיה הסינית ביום חמישי. מראים את ניסויי הטילים של סין בעקבות ביקור ננסי פלוסי בטייוואן / צילום: Associated Press
מסכי הטלוויזיה הסינית ביום חמישי. מראים את ניסויי הטילים של סין בעקבות ביקור ננסי פלוסי בטייוואן / צילום: Associated Press

מי שהתעייפו מן ההשוואות ההיסטוריות מתבקשים בנימוס להאריך את רוחם עוד פעם אחת. היחסים הבינלאומיים עומדים עכשיו בפרשת דרכים, המצדיקה השוואה עם סוף שנות ה־30 של המאה ה־20. הבה נחשוב ברצינות על 1938, כאשר ענני מלחמה התחילו להתחשר במרכז אירופה ובמזרח אסיה.

אז, שתי מעצמות עולות - דינמיות, אגרסיביות וקצרות־רוח - התחילו להבעיר את המדורה, שהפכה בשלוש השנים הבאות למלחמת עולם. דיקטטור גרמני וגנרל יפני הגיעו למסקנה שארצותיהם מסוגלות לתבוע לעצמן את "מרחב המחיה" הראוי להן, ואם לא עכשיו אימתי. 

ארה"ב וסין: האם המשבר המתרחב סביב טייוואן יתדרדר למלחמה? 
סין מטילה הסגר חלקי על טייוואן, יורה 11 טילים בליסטיים 
ביקור יו"ר בית הנבחרים בטייוואן: ננסי פלוסי נגד הדיקטטורה הסינית 

משהו ממין זה אנחנו רואים עכשיו. דיקטטור אחד, פוטין, כבר התחיל מלחמה מקומית, כביכול כדי לזכות בשני חבלים של אוקראינה המיושבים בדוברי רוסית; אבל אנחנו כבר יודעים מפיו ומפי נושאי כליו, שהוא מתכוון להרבה יותר מזה, גם באוקראינה וגם מעבר לה. הדיקטטור השני, שי ג'ינפינג של סין, הכניס להילוך גבוה דרישה רבת־שנים לתיקונו של מה שמשטרו חושב לעיוות טריטוריאלי: קיומה הנפרד של טייוואן.

האפשרות של פלישה סינית לטייוואן עומדת על הפרק מאז 1949, כאשר הקומוניסטים ניצחו במלחמת האזרחים, ושרידי הצבא הלאומני המובס נמלטו אל האי הקטן בים סין הדרומי, כ־150 ק"מ מן היבשת. אבל בימים האחרונים חזינו בתמרוני מלחמה חסרי תקדים בהיקפם. אם הם הצטיירו תחילה כמחווה של מחאה נגד ביקורה של ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב, הנה עד מהרה הם לבשו אופי של הדמיית פלישה.

הטייוואנים חושבים שכך תיראה הפלישה הסינית, כמובן עם הרבה יותר כלי שיט ומטוסים; והטילים לא יחצו את שמי טייוואן, או את מי־החופים שלה, אלא יפגעו במטרות קונקרטיות. ההסגר על חופי טייוואן לא יהיה חלקי, אלא מלא. התקפת האינטרנט המסיבית על אתרים של ממשלת טייוואן תהיה עוד יותר מסיבית, ותביא כמעט ללא ספק להתמוטטות שרתים ושירותים.

בקיצור, סין מודיעה, במשתמע, שהמלחמה מתקרבת ובאה. כשלעצמה הידיעה הזו אינה מפתיעה איש. ראש פיקוד האוקיאנוס השקט והאוקיאנוס ההודי של צבא ארה"ב העריך עוד לפני שנה וחצי שסין תתקוף "בתוך שש שנים".

מסכי הטלוויזיה הסינית ביום חמישי. מראים את ניסויי הטילים של סין בעקבות ביקור פלוסי בטייוואן / צילום: Associated Press

התוצאותיה ידועות מראש, אבל...

באוקטובר שעבר, לאחר הפגנת כוח חסרת תקדים של סין סמוך למרחב האווירי של טייוואן (150 מטוסי קרב, מפציצים וכלי טיס אחרים), שר ההגנה של טייוואן אמר כי הצבא הקומוניסטי יכול לפתוח התקפה בהיקף מלא על טייוואן עם מינימום אבדות. "מצבו של צבאנו הוא הקודר ביותר זה 40 שנה ויותר, מאז שהתגייסתי", הוא אמר.

אפשר שהוא הפריז, מפני שהסיבה לנאומו הייתה בקשה להקצבה מיוחדת של 8.7 מיליארד דולר מן הפרלמנט. בטייוואן, בניגוד לסין, הפרלמנט אינו חותמת גומי. אם הממשלה רוצה כסף עליה לשכנע את רוב הצירים שהיא ראויה לו.

מעטים מניחים שלטייוואן יש היכולת להתגונן בהצלחה. היא אינה אוקראינה. היא קטנה בהרבה, אין לה עורף טריטוריאלי, והיא אינה יכולה לסמוך על תמיכתן של ארצות שכנות, מפני שאין כאלה. כמובן, המים המפרידים בינה ובין שאר העולם מקשים גם על סין. היא אינה יכולה לחצות את הגבול באישון לילה כפי שעשתה רוסיה. פלישה סינית לא תיהנה אפוא מיתרון ההפתעה. אבל היתרון הנובע מכוח־אדם ומציוד הוא חד־משמעי.

טייוואן נגד סין היא התמודדות שתוצאותיה ידועות מראש. השאלה היא כמובן אם אלה יהיו המשתתפות היחידות. הסבירות של התערבות אמריקאית מוכרחה להיחשב לגבוהה מאוד, על יסוד הצהרות והתחייבויות. ב־2020, תחת הנשיא טראמפ, ארה"ב מכרה נשק לטייוואן בהיקף של 1.8 מיליארד דולר.

מאז נכנס לבית הלבן, הנשיא ביידן חזר והבטיח לבוא להגנת טייוואן אם תותקף. הוא עשה כן שלוש פעמים. דובריו ניסו אחר כך להקהות את עוקץ הבטחותיו. לא היה ברור אם הם עושים כן מפני שהוא נכשל בלשונו, או מפני שההבטחה וההכחשה הן חלק מאסטרטגיית "עמימות" אמריקאית רבת־שנים.

מסכי הטלוויזיה הסינית ביום חמישי. מראים את ניסויי הטילים של סין בעקבות ביקור פלוסי בטייוואן / צילום: Associated Press

קיוו שהסטטוס־קוו יישאר לנצח

כאשר וושינגטון ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם טייוואן ב־1979, ופתחה שגרירות בבייג'ינג, הקונגרס חוקק מיד חוק, שאיפשר לארה"ב להוסיף ולקיים קשרים אינטנסיביים לא פורמליים עם האי, ולהוסיף ולצייד אותו בנשק. וושינגטון קיוותה לסטטוס־קוו פחות או יותר נצחי, שבו טייוואן תוסיף להעמיד פנים שהיא־היא סין האמיתית, ולא תקרא לעצמה, למשל, "הרפובליקה של טייוואן".

שנים ארוכות היה נדמה שסטטוס־קוו כזה ירצה גם את סין. ואומנם, סין דגלה במרוצת השנים ב"איחוד בדרכי שלום", אלא אם כן... אלא אם כן טייוואן תתכחש לאחדות סין ותכריז עצמאות. היא עצמאית בכל מובן שהוא, והיא מתנהלת לא רע. ה'אקונומיסט' מדרג אותה כדמוקרטיה המוצלחת ביותר ביבשת אסיה, ומעמיד אותה במקום ה־11 באינדקס הדמוקרטיות העולמי. סין עומדת במקום ה־151.

סין טוענת עכשיו שמגמת העצמאות, או מה שהיא קוראת "פצלנות", השתלטה על טייוואן. זה מצדיק פעולה מיידית. הסינים גם יכולים לחכות עד 2024, כאשר יהיו בטייוואן בחירות לנשיאות. ברבע המאה האחרונה השלטון נטה להתחלף פעם בשמונה שנים. אם ב־2024 תחזור לשלטון מפלגת הגואומינטנג הוותיקה, הנוטה למתינות ושוחרת הבנה עם בייג'ינג, אולי הקומוניסטים יירגעו. ואולי לא. מפני ששאלת טייוואן אינה מוגבלת עוד לעצם המחלוקת הטריטוריאלית. היא הפכה למטאפורה על מלוא יחסיה של סין עם ארה"ב, ובעצם עם העולם החיצון. דיקטטורות אומנם אינן תלויות ברצונם המפורש של המצביעים, בייחוד אם אין מצביעים. אבל הן בהחלט זקוקות לדעת קהל.

"2022 תהיה קשה במיוחד"

הדיקטטורה הסינית שילהבה במידה כזאת את דעת הקהל שלה עד שמיליונים התפתו להאמין כי אקט האיחוד המיוחל מתממש ובא. המאוכזבים אומנם לא ייצאו לרחובות, כי כל סיני מתחיל יודע איך הפגנות כאלה מסתיימות. אבל זה משטר הזקוק ללגיטימיות, ו"שלמותה הטריטוריאלית של המולדת" מספקת לגיטימיות כזאת.

יתר על כן, אפשר שהמשטר משוכנע כי הוא הגיע, או עומד להגיע, אל נקודת שוויון צבאית עם ארה"ב. פרופסור סיני, ג'ין קאנרונג, המייעץ לממשלתו בענייני חוץ, אמר בתחילת השנה (לסוכנות הידיעות ניקיי־אסיה) כי סין רכשה יתרון צבאי בזירת טייוואן, והיא תוכל להביס לא רק את ארה"ב אלא גם את יפן, אם היפנים יתערבו.

אגב, הפרופסור הקדים להזהיר עוד בינואר, ש־2022 תהיה קשה במיוחד, לרגל שני מאורעות פוליטיים: ועידת המפלגה הקומוניסטית אוקטובר, שבה תוארך כהונתו של שי ג'ינפינג, ובחירות אמצע־הקדנציה בארה"ב לקונגרס.

נראה שהוא צדק. זו אינה סתם שנה קשה. אפשר שזו שנת התפנית. התנהגותה של סין בימים האחרונים היא יותר מהוצאת קיטור. נראה שסין מוכנה לקבל עליה סיכונים שלא עלו עד כה על הדעת. בדיוק לפני 50 שנה היא הניחה ששיפור היחסים עם ארה"ב הוא תנאי ולא יעבור להתקדמותה. לא עוד. והשינוי הזה הופך את ים סין הדרומי ואת העולם כולו למקום הרבה, הרבה פחות בטוח. 1937 ו-1938 מתדפקות בשערינו.

_________________

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני
ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל