גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסלה ויצרניות מכוניות חשמליות אחרות ממתינות להזרמה של מיליארדי דולרים כתוצאה מחקיקת האקלים

בתעשייה אומרים כי דרישות ייצור חדשות ומגבלות על הכנסה עלולות לסכן הטבת מס בתוקף בגובה 7,500 דולר לרוכשי מכוניות רבים

רכבי טסלה במפעל / צילום: Reuters, Aly Song
רכבי טסלה במפעל / צילום: Reuters, Aly Song

הצעת החוק של הסנאט על אקלים שעברה בסוף השבוע בשם "החוק להורדת האינפלציה", בין היתר מזרימה מיליארדי דולרים ליצרניות המכוניות החשמליות והסוללות, אך גם כוללת תקנות שבתעשיית הרכב טוענים שיקשו על חלק מהצרכנים להיות זכאים להטבות מס על רכישת מכונית חשמלית.

הצעת החוק, שעברה 51-50 ביום ראשון, מקצה יותר מ־15 מיליארד דולר לשיפור מפעלי ייצור ולבניית חדשים, כך אומרות קבוצות תעשייה. הצעד נועד גם לעזור ליצרניות רכב מסורתיות, סטארט-אפים וסוכנויות רכב, בעת שכל אלה מגדילים את מתקני הייצור והתצוגה במטרה להציג עשרות דגמים חדשים של מכוניות חשמליות בשנתיים הקרובות.

התעשייה כבר השקיעה יותר מ־100 מיליארד דולר להגדלת הייצור של מכוניות חשמליות בצפון אמריקה, על פי האיגוד לחדשנות בתחבורה, המייצג את חברות הרכב הגדולות.

חברות של תחנות טעינה למכוניות חשמליות וחברות שמפעילות ציים מסחריים של מכוניות חשמליות אמורות גם הן להרוויח מהחוק, שבית הנבחרים יצביע עליו ביום שישי.

החוק מוסיף קריטריונים חדשים לקביעת איזה דגמים חשמליים ואיזה צרכנים יהיו זכאים להטבת מס בגובה 7,500 דולר שנמצאת בתוקף מאז 2009. התוצאה הסופית, כך אומרים לוביסטים של תעשיית הרכב, תהיה שרוב הרכישות של מכוניות חשמליות לא יזכו את הרוכשים בהטבת המס, לפחות לכמה שנים ראשונות.

"זו החמצת הזדמנות ברגע קריטי, ושינוי שיפתיע ויאכזב את הצרכנים", אמר ג'ון בוצלה, מנהל האיגוד התעשייתי.

מכוניות חשמליות רבות יקרות יותר ממכוניות מנוע הבעירה המסורתיות, ויצרנים כבר זמן רב מבקשים סובסידיות על מנת למשוך קונים.

הטבת המס לרכיבים סינים מופסקת

החקיקה באופן בסיסי מפסיקה את הסבסוד לכל מכונית שחומרי הגלם שלה או רכיבים אחרים בה מגיעים מסין, על פי הפירוש שנותנים הלוביסטים ללשון הצעת החוק. כמו כן נקבע בהצעה רף מינימום לערך הכספי של רכיבי סוללה שחייבים להיות מיוצרים או מורכבים בארה"ב.

מתוך 72 הדגמים שמזכים את הקונים בהטבת המס, 70% לא יעמדו בקריטריונים מרגע שתיכנס לתוקף הצעת החוק, ואף אחת מהיצרניות לא תזכה את הקונים של מכוניותיה במלוא ההטבה ברגע שייכנסו לתוקף דרישות נוספות לגבי המקורות של חומרי גלם בסוללות, אמר בוצלה.

היו מחוקקים רפובליקאים שטענו נגד הארכת הטבת המס למכוניות חשמליות, שלרבות מהן רשימות המתנה ארוכות של רוכשים. בכירים בתעשייה אמרו שנחוצים תמריצים פיננסיים לעודד ביקוש חוץ מהקונים המוקדמים והאמידים, ואלה יהיו קריטיים לאימוץ המכוניות החשמליות בקנה מידה גדול.

מאז שהועברה הצעת החוק על האקלים בשבוע שעבר, מניות של חברות המכוניות החשמליות טיפסו. מניות טסלה  עלו ב־10% ומניות ג'נרל מוטורס  עלתה ב־8%. מניות יצרנית המשאיות החשמליות Rivian Automotive ופורד מוטורס  עלו כל אחת בכ­־19%.

כל הטבה מהחוק החדש תשפיע באופן לא שווה על חברות מכוניות, ותהיה תלויה במחיר המכונית, ההכנסה של הקונים, והמהירות שבה יצליחו לבסס שרשראות אספקה חדשות ומתקני ייצור.

הצעת החוק תיתן עידוד מיידי לטסלה ולג'נרל מוטורס  בכך שתהפוך את הדגמים שלהן זכאים להטבה בגובה 7,500 דולר בפעם הראשונה מזה שנים. כל אחת מהן הגיעה כבר מזמן לתקרת הייצור של 200 אלף מכוניות שממנה מתחילה הפחתה הדרגתית של הטבת המס על המכוניות החשמליות שלהן.

החוק החדש מבטל את התקרה הזו. גם טויוטה בדיוק הגיעה לתקרת הייצור הזו הקיץ, והחברות פורד וניסאן מתקרבות אליה.

טסלה מתחזקת עוד יותר

הטבת המס תיטיב במיוחד עם טסלה בגלל נתח השוק הגדול שלה בשוק המכוניות החשמליות, כ־70% מהמכירות בארה"ב, על פי בנק ההשקעות Evercore ISI. הטבת המס הופכת את הדגמים של טסלה לזולים יותר ביחס למכוניות המונעות בדלק שהן עדיין דומיננטיות בקו הדגמים של יצרניות יריבות, כך נמסר מ־Evercore.

ועדיין, מחיר המדבקה החדש ומגבלות ההכנסה כנראה יגרמו לכך שהטבת המס לא תהיה זמינה לחלק מלקוחות טסלה. במסגרת הצעת החוק, מכוניות שמחיריהן גבוהים מ־55 אלף דולר לא זכאים להטבה. הרף לגבי מכוניות מדגמי SUV, פיקאפ ומסחריות הוא 80 אלף דולר. כמה מהדגמים של טסלה עולים יותר מהמחירים האלה אם מוסיפים להם מאפיינים ותוספות.

בטסלה לא הגיבו לבקשת תשובה.

מגבלות הכנסה חדשות יכולות גם לצמצם גישה להטבה על מכוניות חשמליות לאנשים בעלי הכנסה גבוהה יותר. במסגרת הצעת החוק, קונים שהכנסת משק הבית שלהם גבוהה מ־150 אלף דולר לאנשים פרטיים ו־300 אלף דולר לזוגות נשואים לא עומדים בתנאי ההטבה.

המגבלות על מחיר המדבקה ורמת ההכנסה יכולות לשלול את הטבת המס גם מדגמים רבים של מותגי יוקרה וכן מסטארט-אפים בתחום, כמו Rivian, שאמרה שרוב המשאיות שלה לא יעמדו בתנאים.

יצרניות רכב מהזרם המרכזי כנראה יצליחו להתמודד טוב יותר עם מגבלות המחיר לעומת טסלה, סטארט-אפים ויצרניות היוקרה, כך אמר מרטין פרנץ', מנהל בחברת הייעוץ על כלי רכב Berylls Strategy Advisors. מכונית הסדאן החדשה של מרצדס, דגם EQS, עולה יותר מ־100 אלף דולר.

טויוטה ופולקסוואגן, לדוגמה, מוכרות כל אחת מכוניות SUV עם מחירי פתיחה סביב 42 אלף דולר. בג'נרל מוטורס מתכננים להוציא מכונית SUV קטנה מדגם שברולט אקווינוקס במחיר התחלתי של כ־30 אלף דולר.

כללי הטבת המס עשויים לתת עדיפות ליצרניות של משאיות פיק אפ, בגלל שמגבלת המחיר של 80 אלף דולר נותנת להם יותר מרווח לשחק, אמר פרנץ'. ג'נרל מוטורס, פורד ויצרנית הטנדר מדגם Ram, סטלאנטיס שולטות כיום בשוק למשאיות פיק אפ מונעות בדלק ויש להן תוכניות גדולות למשאיות פיקאפ חשמליות.

המשאית החשמלית Lightning שהשיקה לאחרונה פורד נמכרת במחיר שמתחיל מ־40 אלף דולר, אם כי חלק מרמות האבזור יקרות יותר מ־80 אלף דולר. מותג שברולט של ג'נרל מוטורס צפוי להשיק משאית חשמלית מדגם סילברדו שתציע כמה רמות אבזור נמוכות מהרף של 80 אלף דולר.

החקיקה גם מגדילה הטבת מס פוטנציאלית על בניית תחנות טעינה למכוניות חשמליות לכמעט 100 אלף דולר לתחנה, לעומת הטבה של כ־30 אלף דולר על הקמת תחנת עגינה כיום, וכמו כן מאריכה את הטבת המס הזו בעשור. מפעילות של ציי רכב חשמליים יוכלו לקבל עד 100 אלף דולר עבור בניית תחנות עגינה, פי שלושה מהתמריץ שיש להן כיום.

לא רק רכבים

הצעת החוק כוללת ציוד טעינה דו כיווני, שיכול להזין חשמל מסוללה של רכב לבניין או לרשת החשמל. בעוד ששימושי רכב לרשת אינם נפוצים עדיין, נעשות כמה תוכניות הרצה על ידי חברות החשמל, מפעילות ציי רכב וחברות טכנולוגיה המפתחות מערכות טעינה.

בסופו של דבר, ההשפעה לטווח ארוך של הטבת המס על מכוניות חשמליות עלולה להיות תלויה בכמה כללים בודדים הנוגעים לשרשראות האספקה ולשאלה כמה מהר יסתגלו לכך יצרניות מכוניות וסוכנויות הרכב, כך אומרים אנליסטים.

"היעדים של הטבות המס על מכוניות חשמליות מכוונים גבוה", אמר ג'ו בריטון, מנכ"ל Zero Emission Transport Association, קבוצה בתעשייה שתומכת באימוץ מכוניות חשמליות. "אבל יש פה גם הרבה כלים שיעזרו לאנשים להוציא את שרשראות האספקה שלהם מסין".

ג'ניפר הילר השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; מדד ת"א ביטוח יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

פתאל מציגה: מעבר לרווח ותגמול של 10 מיליון שקל לבעל השליטה

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%