גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודל המנכ"לות המשותפת טוב יותר מכפי שחושבים, אבל יש כמה תנאים להצלחתו

אנשים רבים עדיין חשדניים בנוגע למודל הניהול הדו־ראשי, אבל בדיקה של 87 חברות ציבוריות עם מודל מנהיגות כזה בארה"ב גילתה כי הן נטו להציע ערך רב יותר לבעלי המניות ● אבל להצלחה יש כמה תנאים

התנאים שיגרמו למודל המנכ''לים המשותפים להצליח / צילום: Unsplash, andrew palmer
התנאים שיגרמו למודל המנכ''לים המשותפים להצליח / צילום: Unsplash, andrew palmer

 

 

במשך זמן רב, ההנחה הרווחת הייתה שבראש חברות צריך לעמוד מנהל חזק אחד. שני מקבלי החלטות, לפי התיאוריה, מובילה כמעט תמיד לצרות: בלבול, חוסר עקביות, העדר פתרונות ועיכובים. מרווין באוור, שייסד את חברת מקינזי, מפורסם בזכות האזהרה שנתן לגולדמן זאקס, שלא ימנו מנכ"לים משותפים. "שיתוף בכוח", הוא אמר, "אף פעם לא עובד".

אלא שלעתים קרובות המודל הזה דווקא כן עובד. לאחרונה בדקנו את הביצועים של 87 חברות ציבוריות שהמנהלים שלהן מגדירים את עצמם מנכ"לים משותפים. גילינו שהחברות האלה נטו לייצר יותר ערך לבעלי המניות מחברות אחרות. מנכ"לים משותפים הניבו לבעלי המניות תשואה שנתית ממוצעת של 9.5% - תשואה טובה יותר מ־6.9% בממוצע במדד הרלוונטי של כל חברה.

בתנאים הנכונים, מדהים כמה מנכ"לים משותפים יכולים לעשות. הם יכולים להביא מיומנויות, רקע ונקודות מבט עמוקות ומגוונות לתפקיד. יחד הם יכולים לשלוט בפונקציות הארגוניות שנעשות מורכבות יותר ויותר, כולל קשרי משקיעים, משאבי אנוש וציות לרגולציה. במקרה שאחד עוזב, השני יכול להבטיח מעבר יציב. ומנכ"לים משותפים מכפילים את ההזדמנות של חברה לגוון את המשרות הבכירות.

אז מהם התנאים הנכונים לשותפות אפקטיבית? כדי לענות על השאלה הזאת, למדנו כיצד המודל המשותף עבד - או לא עבד - בעשר חברות שניסו אותו בעשורים האחרונים, ביניהן צ'יפוטלה, גולדמן זאקס, אורקל ויוניליוור. המחקר שלנו הוביל אותנו למסקנה שתשעה תנאים מאפשרים מנכ"לות משותפת מוצלחת.

1. מנכ"לים משותפים מרצון

התנאי הזה חשוב ביותר: מנכ"לים משותפים צריכים להיות מחויבים לרעיון השותפות. לדברי אריק שוורץ, שהיה פעמיים מנכ"ל משותף בגולדמן זאקס, "המודל הזה עובד רק אם שני הצדדים אומרים 'זה בסדר. יהיה לי יותר זמן, יותר מגוון דעות. אהיה מוכן להתפשר ולתקשר יותר כי אני רואה את היתרונות של שני ראשים'".

2. מיומנויות משלימות

כשדירקטוריונים חושבים על החלפת מנכ"ל, הם מתמודדים לעתים קרובות עם בחירה מבלבלת בין שני מנהלים מוכשרים שיש להם תחומי מומחיות שונים מאוד - שניהם הכרחיים בתפקיד. כפי שאמר לנו מנהל משאבי אנוש אחד, שדיבר על שני מועמדים לתפקיד מנכ"ל בחברת Fortune 100, "הלוואי שיכולתי למזג ביניהם".

מנכ"לים משותפים יכולים לפתור את הבעיה הזאת. ככל שהכישורים של כל מנכ"ל יהיו מובחנים יותר, כך ייטב. כאשר הכישורים שלהם חופפים, ישנה סבירות גבוה יותר להתנגשות.

3. חלוקת אחריות ברורה

חשוב ליצור תחומי שליטה, אחריות וקבלת החלטות נפרדים. "המפתח להצלחה", אומר ביל ג'נוויי, לשעבר סגן יו"ר ורבורג פינקוס, הוא "תחומים משלימים של מיומנויות ניכרות".

4. מנגנונים ליישוב סכסוכים

בעת מחלוקת, רוב המנכ"לים המשותפים פשוט סוגרים את הדלת ומוציאים דברים החוצה. מנכ"לים משותפים אחרים השתמשו בחברי דירקטוריון או במגשרים חיצוניים כדי להציף את הסכסוך ולפעול דרכם. ב־Oracle וב־SAP המודל של מנכ"לות משותפת נתמך על ידי יו"ר בכיר שיכול ליישב חילוקי דעות ולעזור לשמור על מיקוד. כדי לתפקד, מנכ"לים משותפים חייבים להסכים מראש על המנגנון ליישוב סכסוכים.

5. רושם של אחדות

גם כאשר למנכ"לים משותפים יש חילוקי דעות, הם צריכים לדבר אל העובדים שלהם בקול אחד, כיוון שחוסר הסכמה בין שווים עלול להוביל לבלבול וחוסר החלטיות בכל הארגון. אם מנכ"לים משותפים חושפים אי־הסכמות מול הצוות, חשוב שהם יחזרו מאוחר יותר עם פתרון.

6. אחריות משותפת מלאה

שני המנכ"לים המשותפים חייבים להיות אחראים לביצועים הכוללים. שניהם צריכים לחתום על הדוח הכספי הרבעוני, והם צריכים לקבל פיצוי שווה. בחברה אחת שחקרנו, המנכ"לים המשותפים התעקשו שישלמו להם אותו דבר - "עד הפרוטה", כפי שאמר לנו אחד מהם.

 

7. תמיכת דירקטוריון

מנכ"לים משותפים זקוקים לגיבוי מתמשך ולא פולשני מהדירקטוריון. הדירקטורים הבלתי תלויים צריכים לעשות צ'ק־אין שנתי עם כל מנכ"ל בנפרד, אבל הדירקטוריון לא צריך להתערב. טבעי שדירקטור ירצה לקחת מנכ"ל משותף אחד או אחר הצדה ולשאול בשקט "איך הולך?" אבל זה עלול להוביל לפילוג. בנוסף, מועצות המנהלים צריכות להימנע מלהפוך לבית משפט לערעורים, כזה שמנכ"ל משותף אחד או אחר פונים אליו בכל פעם שמתגלע סכסוך. יש להביא מחלוקות לדירקטוריון רק אם שני המנכ"לים עושים זאת יחד.

8. ערכים משותפים

מנכ"לים משותפים נכשלים כאשר הערכים שלהם שונים. כדי להצליח, הם צריכים מערכת יחסים המבוססת על כנות, כבוד, אמון ויכולת להתפשר.

9. אסטרטגיית יציאה

מודל המנכ"ל המשותף עשוי להיות קשה להתרה, ולכן חשוב לגבש מנגנון ברור לשינוי מסלול. לדוגמה, אפשר לשקול תוכנית מוסכמת מראש לעזיבה בתנאים טובים.

בחלק מהחברות גילו שהמעבר לסירוגין ממודל משותף למודל של מנכ"ל יחיד עשוי להיות מועיל. ל־Workday, לדוגמה, היו מנכ"לים משותפים מ־2009 עד 2014, לאחר מכן מנכ"ל יחיד ובשנת 2020 שוב החזיק צמד מנכ"לים במושכות.

אנשים רבים חשדניים לגבי הסדרים של מנכ"לות משותפת בגלל כמה סיפורי זוועה. אבל תקלה שמתרחשת מדי פעם לא אומרת שמודל הניהול עצמו פגום. אחרי הכול, גם מנכ"ל יחיד אינו ערובה להצלחה.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%