גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה שהנחית הפועלים על ישראכרט כבר מורגשת: מציגה רווח נמוך משל המתחרה הקטנה יותר כאל

חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל העבירה ברבעון השני 47 מיליון שקל נוספים לבנק הפועלים, כתוצאה מהסכם התפעול החדש, שכבר הפיל את מניית החברה ● הרווח הנקי של ישראכרט ברבעון צנח בכ-70%, אך המנכ"ל רן עוז משוכנע: "הבטחנו את בסיס הלקוחות שנים קדימה, נדע להפיק תוצאות יפות בשנים הבאות ובדרך כלל זה בא לידי ביטוי בשווי של החברה"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט
רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: באדיבות ישראכרט

ימים לא פשוטים עוברים על ישראכרט, חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל. הם התחילו בחודש שעבר עם החתימה על הבנות להסכם תפעול חדש עם בנק הפועלים. ההסכם החדש יגדיל בכ-200 מיליון שקל את הסכום שמעבירה החברה מדי שנה בגין תפעול כרטיסי האשראי שלה שמנפיק הבנק, ויפגע ברווחיה. בתגובה צנחה מניית ישראכרט ביותר מ-14%, ושווי החברה ירד לכ-2 מיליארד שקל.

ימים ספורים לאחר מכן החליט משרד האוצר לאפשר גם לשתי חברות כרטיסי האשראי הנוספות - מקס וכאל - ליהנות מרווחי הסליקה של מותג הפרמיום אמריקן אקספרס, שמהם נהנתה עד עתה ישראכרט לבדה, עם הכנסות של עשרות מיליוני שקלים מדי שנה.

בדוחות הכספיים לרבעון השני שפרסמה ביום חמישי ישראכרט , היא מתייחסת בהרחבה לסוגיית העברת הכספים לבנק הפועלים. ההסכם עם הבנק, ששלט בחברה בעבר, יהיה בתוקף לתקופה של שמונה שנים, החל מאפריל האחרון, וישראכרט כבר רשמה בגינו ברבעון השני של השנה גידול של כ-47 מיליון שקל בהיקף התשלומים מתקבולי החברה בגין תפעול הנפקה. סכום זה אף יגדל לכ-50 מיליון שקל מדי רבעון, בהתאמה להיקפי הפעילות.

בסך הכול העבירה ישראכרט לבנקים בגין הפעילות ברבעון השני סך של 123 מיליון שקל, זינוק של 89% לעומת 65 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. לשם השוואה, כאל, שפרסמה את דוחותיה הרבעוניים ביום רביעי, מעבירה לבנקים 86 מיליון שקל, עלייה של 13.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ירידה של 55% ברווח בנטרול הוצאה חד-פעמית

הגידול המשמעותי בהעברת הכספים לבנקים הוא בין הסיבות המרכזיות לכך שישראכרט סיימה את הרבעון השני של 2022 עם רווח נקי של 32 מיליון שקל, ובנטרול הוצאה חד-פעמית עמד הרווח על כ-51 מיליון שקל. זאת לעומת רווח נקי בסך של כ-113 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. מדובר בירידה של כמעט 72% ברווח המדווח ושל 55% ברווח בנטרול הוצאה חד-פעמית, הנובעת, מעבר להעברת כספים לבנקים, גם מהכרה בהוצאה חד-פעמית בסך של כ-25 מיליון שקל ברבעון בגין גידול בהפרשה לשומות מע"מ בגין שנים עברו.

למרות זאת, המנכ"ל רן עוז אופטימי. "גם אחרי המצב הלא פשוט שגרמה ההוצאה הנוספת, אנחנו מציגים רווח של 51 מיליון שקל (בנטרול הוצאות חד-פעמיות, ר' ו'), מה שמראה את הכוח של החברה והעמידות שלה", אמר עוז בשיחה עם גלובס, שבה גם התייחס לראשונה להסכם עם בנק הפועלים.

המניה ירדה בשיעור ניכר, האם צפיתם את עוצמת הפגיעה של ההסכם החדש עם בנק הפועלים?

"הסתכלנו יותר על חידוש ההסכם והיה חשוב לחזק את בסיס הלקוחות, בדיוק כפי שעשינו עם הארכת ההסכמים מול מועדוני הלקוחות החזקים אשמורת, הוט ולייף סטייל. הם עיקר בסיס הלקוחות, והם מובטחים לנו להרבה שנים קדימה.

"בכל אחד מההסכמים קיימנו מו"מ ועשינו את המירב שניתן, תוך שימוש ביתרונות ובערכים המוספים שאנחנו מביאים לשולחן. הבסיס החזק יעזור לנו לקחת את ישראכרט בטווח הארוך למקום הנכון ולהוביל את השוק, והמחירים החדשים (עלייה מ-0.17% ממחזור המנפיק של הפועלים ל-0.29%, ר' ו'), מבטאים את התנאים המתאימים בשוק".

האם לדעתך הירידות בשווי המניה כבר מגלמות את סך התוספת לבנק הפועלים?

"את זה צריך לשאול את המשקיעים. התפקיד שלי הוא לנהל את החברה ולהביא תוצאות, והתפקיד שלהם לעשות הערכות שווי ולהחליט כמה שווה המניה. עם זאת, אנחנו משוכנעים שככל שנמשיך במסלול, ונוציא לפועל את האסטרטגיה שלנו - ורואים כבר תוצאות ברבעון השני - נדע להפיק תוצאות יפות בשנים הבאות. בדרך כלל, כשחברה מציגה באופן עקבי תוצאות טובות ומראה צמיחה, זה בא לידי ביטוי בשווי שלה".

השבוע פורסמה בגלובס סקירת אנליסטים, שבה אייל דבי, מנהל מחקר מניות בלאומי שוקי הון, אינו ממליץ לפי שעה על קניית מניית ישראכרט, עד שהחברה תראה צמיחה עקבית דו-ספרתית במשך שלושה רבעונים רצופים לפחות.

מה אתה עונה למשקיעים שמכרו מניות ישראכרט ולאנליסטים?

"זה תמיד נכון שנטל ההוכחה הוא עלינו כהנהלה, שצריכה לייצר את הצמיחה ולדאוג לרווחיות. בנינו אסטרטגיה ותוכנית עבודה שתוביל לשם, ונוכיח לאט-לאט שאנחנו בדרך הנכונה. התוצאות ברבעון מתחילות להראות זאת, ומי שתהיה לו סבלנות יראה תוצאות גם ברבעונים הקרובים".

כאל עקפה את ישראכרט ברווחיות

לצד הגדלת התשלומים לבנקים, שפגעה ברווחיות החברה, בישראכרט יכולים לשאוב עידוד מהגידול בהכנסות ברבעון השני של שנת 2022, שצמחו בכ-13% לכ-639 מיליון שקל. ההכנסות מפעילות בכרטיסי אשראי גדלו ברבעון בכ-17% לכ-534 מיליון שקל, לאור צמיחה של כ-13% במחזור העסקאות, שהסתכם ברבעון בכ-51.6 מיליארד שקל.

כאל, שכאמור פרסמה גם היא השבוע דוחות (מקס תפרסם דוחותיה בשבוע הבא), הציגה מחזור עסקאות של 37 מיליארד שקל (זינוק של כ-18%), והכנסות של 615 מיליון שקל (גידול של 26.5%). אלה הביאו לכך שהרווח של כאל, הנשלטת על ידי בנק דיסקונט והבינלאומי, עמד על 81 מיליון שקל, 30 מיליון יותר מהרווח הנקי של ישראכרט, גם בנטרול ההוצאה החד-פעמית, וזאת בחברה שמחזור העסקאות בכרטיסי אשראי שלה נמוך ב-30% כמעט.

"האשראי יפצה על השינוי בהכנסות מהנפקה וסליקה"

מקור אופטימיות נוסף לישראכרט הוא גידול של כ-10% באשראי הצרכני לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל-4.29 מיליארד שקל, ושל 32% באשראי המסחרי, ל-1.2 מיליארד שקל.

בתחום האשראי ישראכרט קטנה יותר מאשר שתי המתחרות. כאל, לדוגמה, הגדילה את יתרות האשראי הצרכני בכ-22% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, והן עומדות על 6.4 מיליארד שקל, בעוד שהאשראי המסחרי עומד על 1.1 מיליארד שקל.

מה היעד שלך לצמיחה באשראי?

"לא הצגנו יעד באופן רשמי, אבל אנו מציגים כבר קצב גידול דו-ספרתי ברמה השנתית, והמטרה היא להמשיך לצמוח בצורה יפה גם בשנים הקרובות".

עד כמה צמיחה באשראי יכולה לפצות על אובדן הכנסות כתוצאה מההסכם החדש עם הפועלים?

"האשראי המסחרי והצרכני יחד הם מנועי הצמיחה שלנו, ואנחנו צריכים שהם ימשיכו לגדול. לאורך זמן הם יפצו ואף יותר מכך על השינוי בהכנסות מהנפקה וסליקה".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי