גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצוא לאסיה ומחירים מזנקים: כך מנצחת רוסיה במלחמת האנרגיה מול המערב

התלות האירופית המתמשכת ברוסיה כספקית אנרגיה, שווקים חדשים שאינם מהססים לסחור עמה והמחירים המטאוריים בשוק האנרגיה הביאו הכנסות-עתק למדינה, ומאפשרים לה לממן את המלחמה באוקראינה ואף לאיים על אירופה בחורף קר וחשוך ● לפי הבנק המרכזי הרוסי, עודף הסחר במדינה הגיע לשיא של 166 מיליארד דולר

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool

קרוב לחצי שנה אחרי שפלשה לאוקראינה וניצבה באופן כמעט מיידי בפני סנקציות בינלאומיות חסרות-תקדים, נראה כי רוסיה מנצחת לפחות בחזית אחת: תחום האנרגיה. התלות האירופית המתמשכת ברוסיה כספקית אנרגיה, שווקים חדשים שאינם מהססים לסחור עמה והמחירים המטאוריים של אנרגיה הביאו הכנסות-עתק למדינה, וממשיכים לאפשר לה לממן את המלחמה באוקראינה ואף לאיים על אירופה בחורף קר וחשוך ובמשבר כלכלי.

נתוני האיחוד האירופי שפורסמו החודש לגבי הסחר בחצי השנה הראשונה של 2022, מספרים את התמונה כולה: מדינות האיחוד האירופי שילמו 71% יותר לרוסיה (בהשוואה לשנה הקודמת) על יבוא נפט - 43 מיליארד אירו; הן שילמו לה 260% יותר על יבוא גז - 21 מיליארד אירו; והן שילמו לה 170% יותר על יבוא פחם - 4 מיליארד אירו.

בסך הכל, בשני הרבעונים הראשונים של השנה הרוויחה רוסיה קרוב ל-80 מיליארד אירו מיצוא אנרגיה לאיחוד האירופי בלבד, למרות סנקציות חלקיות על נפט ופחם. בחודשיים האחרונים המגמה רק נמשכה.

התלות בתחום הגז היא המשמעותית ביותר, ורוסיה סיפקה כמויות מועטות משמעותית של גז לעומת השנים הקודמות לאירופה, אך בשל המחירים שעלו פי שישה-שבעה, קיבלה הרבה יותר בתמורה לכך. היא ניתקה את האספקה לכמה מדינות, אך ממשיכה לספק גז (בכמות מינימלית) לגרמניה ולאיטליה, התלויות בה. כדי להמשיך ולקבל את הגז, האיחוד האירופי החריג את "גזפרום-בנק" מהסנקציות, וגרמניה אף ביקשה מקנדה לעבור על הסנקציות הבינלאומיות ולספק טורבינות גרמניות לתעשיית הגז הרוסית, כדי להמשיך את ההזרמה למדינה. קנדה נעתרה.

הודו, סין וטורקיה ממלאות את החלל 

בתחום הנפט אולי חל השינוי הרב ביותר, אך נראה שרוסיה הצליחה להתאושש מהזעזוע שיצרו סנקציות אמריקאיות ובריטיות על יבוא נפט כולל, ביחד עם הגבלות חמורות מצד אירופה, רבות מהן וולונטריות על ידי חברות אנרגיה. בחודש שעבר היצוא הרוסי של חביות נפט השתווה לערכים שנרשמו לפני המלחמה, עם כ-10.8 מיליון חביות ביום. מי שקונה את כל הנפט הרוסי העודף - זה שאירופה ויתרה עליו - היא בעיקר הודו, אך גם סין, טורקיה (החברה בנאט"ו) ואפילו סעודיה. לפי חברת הייעוץ בתחום האנרגיה Rystad "מכירות הנפט לאסיה מפצות כמעט לחלוטין על אובדן היצוא לאירופה".

אפילו המחיר שבו נמכרות חביות נפט רוסי השתווה בימים האחרונים לזה של נפט מהמפרץ, לעומת הנחה של יותר מ-20 דולר לחבית שהרוסים נאלצו להעניק עם תחילת המלחמה. ההשוואה של נפט מהאורל לעומת נפט ברנט אירופי עדיין ניצבת לרעת רוסיה, והנפט הרוסי נמכר בהנחה של 20 דולר לחבית, אך הדבר נמוך יותר מהנחה של 35 דולר אחרי הפלישה לאוקראינה, לפי סוכנות הידיעות "בלומברג". בנוסף, נראה שקרטל "אופ"ק" בראשות סעודיה אינו שוקל לבטל את הסכם "אופ"ק פלוס" שחתם עם רוסיה, ואינו מגביר באופן משמעותי את ייצור הנפט.

בנוסף, יש מדינות באירופה שעדיין רוכשות נפט גלמי בכמויות מרוסיה. הונגריה, סלובקיה וצ'כיה קיבלו החרגה מאמברגו הנפט ההדרגתי של האיחוד האירופי על רוסיה, והן מייבאות כ-320 אלף חביות נפט רוסי ביום בעזרת צינור הנפט "דרוז'בה". הן למעשה הגדילו את הרכש מרוסיה, כדי לפצות על עליית מחירי הגז ודלקים פוסיליים אחרים.

אתמול (ד') הודיעה הונגריה כי אפילו תשלם על חשבונה את עמלת המעבר לאוקראינה, אחרי שזו לא הסכימה לקבל תשלומים רוסיים בגלל הסנקציות הפיננסיות. המהלך שם ללעג את הסנקציות על רוסיה, ומציג את המדיניות הבררנית של אירופה מול רוסיה, בדומה לזו שבו נוקטת גרמניה בתחום הגז. אירופה ומדינות המערב הטילו סנקציות משמעותיות על המדינה, ללא ספק, אך מכיוון שקרוב ל-60% מהכנסותיה נובעות מתחום האנרגיה - ותחום זה אינו חשוף לסנקציות חמורות - הפגיעה הכלכלית בה אינה אדירה.

שיא של 166 מיליארד דולר

בתחום הפחם, היום אמור להיכנס לתוקף האמברגו האירופי על רכש מרוסיה. המהלך אמור לשלול הכנסות בשווי שמונה מיליארד אירו בשנה מרוסיה, או אף יותר במחירי הפחם הגבוהים העדכניים, אולם ייתכן כי מוסקבה תצליח למצוא לקוחות חדשים למשאב - במיוחד מכיוון סין והודו. מחיר גלובלי של טון פחם זינק מ-75 דולר לפני המלחמה, ל-385 דולר אתמול. בנוסף, הודו הודיעה כי שילמה עבור רכש פחם בחודש שעבר ביואן הסיני, כך שהדבר מונע את ההגבלות הפיננסיות על רוסיה שכרוכות בקבלת דולרים ואירו. למעשה, הדבר מסייע לה "לעקוף" את הסנקציות הפיננסיות על עסקאות בדולרים ובאירו.

קרב האינפלציה של הפדרל ריזרב רחוק מניצחון
מקרה המבחן הבריטי: שש העלאות ריבית לא עזרו למתן את האינפלציה 

הדינמיקה הזו הביאה לכך שלפי הבנק המרכזי הרוסי, עודף הסחר הרוסי הגיע לשיא של 166 מיליארד דולר בשבעת החודשים הראשונים של השנה. מדובר בנתון גבוה ביותר מפי שלושה מהרמה בשנה שעברה (50 מיליארד), שגם היא היתה שיא של כל הזמנים.

יש לציין כי העודף העצום הזה נובע גם מכך שנחסמו רבים מערוצי היבוא הרוסיים, כך שהמדינה אולי מייצאת בכמויות עתק, אך אינה מייבאת משלל מדינות שמהן ייבאה בעשרות מיליארדים בעבר. אם בתחום יצוא האנרגיה נראה שרוסיה הצליחה להתמודד עם הסנקציות על ידי שווקים חדשים, מחירים גבוהים והמשך אספקה למדינות התלויות בה, בתחום היבוא עדיין לא ברור כיצד תסתדר המדינה עם יבוא קריטי של תרופות, טכנולוגיה, מחשבים ועוד.

המאזן החיובי והררי ההכנסות שרוסיה קיבלה עד כה, למרות המלחמה באוקראינה, על יצוא אנרגיה מאפשרים לה לא רק להמשיך ולממן את המלחמה ולשמור על "שקט חברתי" בתוך המדינה, אלא גם לאיים על גרמניה ועל אירופה כולה בהפסקת הזרמת הגז הטבעי בחורף הקרוב. הדבר אולי יגרע מהכנסותיה של המדינה, אולם היא גיבשה לעצמה "כרית ביטחון" חדשה, אפילו תוך כדי המלחמה שבה פתחה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג