גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקרת הפטור ממס על שכר דירה צפויה לזנק בינואר. מה יקרה למחירים?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בחודש ינואר הקרוב צפויה להתעדכן תקרת הפטור ממס על השכרת דירה, בהתאם לעלייה במדד המחירים לצרכן • האם זה יגרום לגל נוסף של עליות? מומחי מיסוי מציעים כמה תרחישים

תקרת הפטור ממס על שכר דירה צפויה לזנק בינואר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
תקרת הפטור ממס על שכר דירה צפויה לזנק בינואר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שכר הדירה קופץ בחודשים האחרונים, ועדות לכך ניתן למצוא גם בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחודש יוני. על פי הנתונים, מי שחידש חוזה בחודש יוני נדרש לשלם 3% יותר מאשר בחוזה הקודם. אם מדובר בשוכרים חדשים, בעלי הדירות העלו את המחיר ב־6.5% בממוצע. ברשתות החברתיות ובמשרדי התיווך מדברים על עליות חדות יותר באזורי הביקוש. 

מומחה לבועות פיננסיות מזהיר: "לא הייתי קונה עכשיו דירה" 
משבר השכירות: שיא במספר תביעות הפינוי שמגיעות לבתי המשפט 
ההזדמנות הוחמצה: חוק המזומן יכול היה להיות הדרך להסדרת שוק השכירות | רו"ח קובי זליכה, דעה

עם זאת, יש סיכוי שבינואר נראה גל נוסף של התייקרויות, משום שהמיסוי על בעלי הדירות מתעדכן ויאפשר לגבות סכום גבוה יותר ולא לשלם עליו מס הכנסה. נכון להיום קיימים שלושה מסלולי מס למשכירי דירות, שהפופולרי שבהם מאפשר פטור מלא מתשלום על שכר דירה עד לתקרה מסוימת. אם עוברים את התקרה חלה חובת מס. הרציונל הוא שישתלם לבעלי הדירות להשכיר את הנכסים שלהם במחיר סביר, וכך לא ישלמו מס.

 

לדוגמה, תקרת הפטור הנוכחית עומדת על 5,196 שקל בחודש. נכס המושכר ב־5,000 שקל לחודש אינו מחויב כלל במס במסלול הפטור, אך כזה המושכר ב־5,300 מחויב בתשלום. כך, לבעלי הדירות משתלם לעתים לגבות פחות ולשלשל לכיסם סכום נטו גבוה יותר.

אז מה קורה בינואר? תקרת הפטור הצמודה למדד המחירים לצרכן מתעדכנת בהתאם לעליית המדד. קשה לומר בוודאות מה יהיה גובה הפטור בינואר, אך ניתן להעריך כי במצב הנוכחי, שבו האינפלציה עומדת על קרוב ל־5% בשנה, תעלה התקרה בלפחות 200 שקל בחודש לרמה של כ־5,400 שקל לפחות. כך, לבעלי הדירות שמשכירות בפחות מסכום זה משיקולי מס יהיה תמריץ לדרוש שכר דירה גבוה יותר.

"התקרה הופכת להיות לא רלוונטית"

"כל המחירים עולים, וגם תקרת הפטור תעלה אבל לדעתי לא מספיק. הרציונל בקביעת הפטור היה לתת לאנשים גמישות. אם אני גר במקום אחד ושוכר במקום אחר לא הגיוני לגבות ממני מס. עכשיו כשהמחירים עולים יש היגיון בעליית התקרה", אומר עו"ד מאיר מזרחי. לדבריו, דמי השכירות עולים בקצב גבוה יותר משמעותית מהנתונים שעליהם מצביעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. להערכתו, "מחירי השכירות עולים ברמה כזו שהתקרה הופכת ללא רלוונטית. נוצר מצב הפוך, שבו לאנשים משתלם לדרוש שכר דירה גבוה וגם לשלם את המס. דווקא העלאת תקרת הפטור בצורה חדה יותר, לרמה שתשקף את מה שקורה בשוק, יכולה אולי לצנן במעט את עליות המחירים".

"העלאת תקרת הפטור הצפויה בסכום של כ־250 שקל היא לעג לרש", אומר עו"ד ורו"ח שי עינת, מומחה למיסוי מקרקעין, "שכן ראינו השנה עליות של 10%־20% בדמי השכירות. גם ככה התקרה הקבועה בחוק נמוכה וכעת היא עלולה להפוך לאות מתה. חלק מבעלי הדירות יעדיפו לא לדווח על הסכום העודף מעל התקרה הפטורה שחייב במס. שכן דיווח משמעו פתיחת תיק במס הכנסה וביצוע חישוב מורכב, דבר שמרתיע רבים. המהדרין יעדיפו לעבור למסלול מס של 10% הנוח יותר מבחינת תפעולית ואינו מצריך פתיחת תיק במס הכנסה".

מה צריך האוצר לעשות?
"לעדכן את תקרת הפטור לסכום ריאלי בהתחשב בעליות האחרונות, או לחלופין לבטל את חוק הפטור ולהותיר את מסלול המס של 10%.

"ממליץ לאוצר לפתוח הליך של גילוי מרצון"

"מעבר לכך בהתחשב בכך שישנם בעלי דירות רבים שקיבלו דמי שכירות מכובדים בשנים האחרונות ולא דווחו ולא שילמו מס כדין, אני ממליץ לאוצר לפתוח במבצע של גילוי מרצון ביחס לבעלי דירות, לאפשר להם לדווח על דמי שכירות שקיבלו ולא שילמו עליהם מס, ללא פתיחה בהליך פלילי ותוך ביטול קנסות. הרווח יהיה לשני הצדדים - בעלי הדירות יישרו קו ויוכלו לישון בשקט. האוצר יגבה סכומי מס אדירים ויכניס לרשת המס בעלי דירות רבים שנמצאים מתחת לרדאר. בתום המבצע ועל מנת לתמרץ רבים להצטרף אליו אני ממליץ לרשות המסים להתחיל מבצע אכיפה נוקשה בשוק הדיור. לרשות המסים ישנים כלים מחשוביים רבים לאתר מעלימי מס מדמי שכירות. זה רק שאלה של רצון ושל יכולת כוח אדם".

עו"ד שלומית משה, שותפה במשרד דנינו, שי משה: "אני יכולה להעיד מן הפרקטיקה בתחום שבמקרים של דירות שאינן דירות יוקרה, דירות בסדר גודל של 3 מיליון שקל,
המשכירים מאוד יצירתיים ומנסים למצוא דרך מילוט מלדווח ולא רק בגלל עצם תשלום המס. אנשים כאלה הם בדרך כלל שכירים אשר נאלצים להפוך לעצמאים בשל הצורך להתנהל מול מס הכנסה. רבים הם המשכירים שלא יודעים הכיצד להתנהל מול רשות המסים בעניין- עצם מילוי טפסי הדיווח לרשות והגשתם היא לא דבר שבשגרה. מעבר למכתבים שוטפים שהם פתאום מתחילים לקבל ממס הכנסה, הם צריכים להגיש דוחות שנתיים מכוח האחזקה בדירה. לכן אנשים מוצאים דרכים יצירתיות כמו השקעות בדירה שהמשכיר מבצע בדירה לבקשת השוכר ועוד מיני כאלה דרכים עקלקלות שוב פחות המס עצמו ויותר עצם ההתעסקות".

גם היא סבורה שיש לפשט את הדיווח: "לו ההליך היה יותר פשוט ונגיש להדיוטות מבלי הצורך להגיע לרואה חשבון או ליועץ מס היה בכך כדי להאיץ במשכירים לפעול בהתאם לדין ופחות להסתבך עם החוק".

עברתם את תקרת הפטור? אלו אפשרויות המיסוי העומדות בפניכם 

בעל דירת מגורים מושכרת יכול לבחור את שיטת המיסוי בין שלושה מסלולים. הפופולרי והמוכר ביותר הוא "מסלול הפטור או הפטור החלקי", המאפשר לא לשלם כלל מס, בתנאי שדמי השכירות החודשיים אינם עולים על 5,196 שקל. סכום זה צפוי לעלות בינואר ביותר מ־200 שקל, בהתאם לעליית מדד המחירים לצרכן. עם זאת, חריגה מהתקרה לא בהכרח גוררת תשלום מס מלא ועדיין ניתן להינות מפטור חלקי, כל עוד דמי השכירות לא עולים על כפל התקרה (בשנה הנוכחית, 10,382 שקל בחודש).

איך זה עובד? מפחיתים את סכום תקרת הפטור מסכום ההכנסה החודשית משכר דירה, ההפרש ביניהם ייחשב כסכום עודף על התקרה. בשלב הבא, מפחיתים את הסכום העודף מסכום תקרת הפטור - וההפרש הוא הסכום הפטור. לדוגמה, אם שכר הדירה הוא 5,550 שקל לחודש, החישוב ייעשה כך: 5,500 (שכר הדירה החודשי) מינוס 5,196 שקל (התקרה), הם 304. אחר כך מפחיתים את ההפרש (304) מסכום תקרת הפטור (5,196) ומקבלים 4,892 - וזה הסכום הפטור ממס. לפיכך, סכום של 608 שקל (ההפרש בין 5,500 לסכום הפטור ממס) יהיה חייב לפי מס שולי, אך עבורו ניתן לנכות הוצאות.

המסלול הבא הוא "מסלול ה־"10%". במסלול זה, יהיה המשכיר חייב בדיווח לרשות המסים ובתשלום 10% מס, ללא אפשרות לנכות הוצאות או להפחית פחת של הדירה.

המסלול האחרון הוא מסלול "המס השולי". מי שבוחר בחלופה זו רשאי לנכות הוצאות שוטפות מהסכום החייב במס, למשל שכר טרחת עו"ד, הוצאות בגין תיקונים ועוד. כמו כן, ניתן להפחית במהלך חיי הנכס את הפחת מעלות הרכישה - 2%. 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר