גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת השנה בעולם הפיננסים: מי הרוויח ומי הפסיד ממכירת מקס

לאחר שהרכישה של חברת כרטיסי האשראי מקס אושרה בדירקטוריון כלל ביטוח: מי ניצח, מי התאכזב ומי עלול לסכל את העסקה בחודשים שנותרו עד לקלוזינג ● וגם: יו"ר מקס מסכם את ההשקעה המוצלחת של ורבורג פינקוס בחברה, ומספר מי עוד התעניין ברכישתה

יורם נווה, אלפרד אקירוב, ירון בלוך / צילום: כדיה לוי, איל יצהר, הדר דולן
יורם נווה, אלפרד אקירוב, ירון בלוך / צילום: כדיה לוי, איל יצהר, הדר דולן

בסוף השבוע נחתמה אחת מהעסקאות הגדולות ביותר בעולם הפיננסים הישראלי, ומה שמסתמנת כעסקת השנה: כלל ביטוח רוכשת מידי הקרן הזרה ורבורג פינקוס את חברת כרטיסי האשראי מקס, לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. דירקטוריון כלל, ברוב של שישה  כנגד שלושה, הכריע בעד הרכישה. זאת ארבעה חודשים מאז שנחתם מזכר ההבנות לקיום העסקה, ושבועיים לאחר שחלף המועד המקורי שעליו סיכמו הצדדים. אז מי  "בחשו" בעסקת הענק, שעל פי ההערכות יחלפו עוד ארבעה-חמישה חודשים עד שתושלם?

ישראל בדרך לאינפלציה של 5%? אלה תחזיות הכלכלנים למדד המחירים של יולי 
בלי לשלם מס: ההשקעות החשאיות של הכנסייה המורמונית בהייטק הישראלי

המנצחים: יורם נוה וחיים סאמט 

נוה הוא המנצח הגדול של העסקה. בדרך לחתימה הצליח מנכ"ל כלל ביטוח לרתום לצדו את יו"ר הדירקטוריון סאמט, ויחד הצליחו השניים להתגבר על לא מעט מכשולים, כולל חוסר אמון בשוק כי העסקה תצא לפועל, בעיקר בשל הטענה כי השווי שניתן למקס גבוה מדי.

נוה וסאמט טענו לכל אורך הדרך כי מדובר בעסקה מצוינת שתגוון את מקורות ההכנסה, ותפחית את התלות בביצועי שוק ההון ובפעילות הביטוח שיודעים עליות וירידות. זאת, על אף טענות שהעלתה בעלת המניות הגדולה בכלל - חברת אלרוב נדל"ן שבשליטת איש העסקים אלפרד אקירוב (אליו עוד נגיע בהמשך), המחזיקה ב-15% ממניות כלל.

הסיפור של סאמט בהקשר זה מיוחד במינו. סאמט נבחר לדירקטוריון כלל בינואר 2021 לאחר שמועמדותו הועלתה על ידי אלרוב נדל"ן. אולם בינו ובין אקירוב חל קרע במהלך  הדרך, וכבר בשלהי דצמבר אותה שנה הצביעה אלרוב נגד מינויו מחדש כדירקטור, לאחר ש"לעמדתה העניינית, מר סאמט נמצא כלא מתאים ויש מועמדים מתאימים ממנו".

המאוכזב: אלפרד אקירוב 

ההערכה בשוק היא כי הקלוזינג, סגירת העסקה, תתרחש לקראת סוף השנה או בתחילת השנה הבאה, ועד אז יצטרכו בכלל להתגבר על כמה מכשולים. הראשון הוא התמודדות עם התנגדותה של אלרוב נדל"ן, שהדירקטור שנבחר מטעמה, דוד גרנות, הצביע ביום חמישי נגד אישור העסקה יחד עם שני דירקטורים נוספים - סמי מועלם ומלי מרגליות.

בין אקירוב להנהלת כלל בראשות יורם נוה שורר "דם רע" זה כמה שנים, מאז התנגדה חברת הביטוח, כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב, לעסקת בעלי עניין בין חברת הנדל"ן לחברה בת שלה שפועלת בתחום המלונות בחו"ל, אותה ניהל בנו של אקירוב, ג'ורג'י.

רק לאחר שהחליטה אשתקד על מכירת החזקותיה באלרוב (לידי חברת ישראל קנדה), הסירה כלל את התנגדותה לעסקה. אקירוב לא שכח זאת והחל לרכוש מניות של חברת הביטוח, ואף הגיש בקשה להיתר שליטה בחברה, שעדיין נמצאת בבחינת רשות שוק ההון.

בסוף השבוע האחרון, במקביל לחתימה על העסקה מול ורבורג פינקוס, הודיעה כלל לאלרוב כי היא דוחה את בקשתה של האחרונה להעלות את העסקה לאישור אסיפת בעלי המניות. אולם באלרוב - שצפויה למצוא את עצמה מדוללת בכלל (בעקבות הקצאת מניות הכרוכה בעסקה), לא מתכוונים להרים ידיים וימשיכו לנסות ולסכל את הוצאתה לפועל, אם בהערמת קשיים משפטיים או בהעלאת טענות ודרישות שונות כנגדה.

יפריעו? רם בלינקוב והרגולטורים

לצד הצורך בהשלמת גיוס הכסף לעסקה, כלל צריכה לקבל את אישורם של שני רגולטורים - הפיקוח על הבנקים שמפקח על עולם כרטיסי האשראי ורשות התחרות, שם מי שצפוי להוביל את הבדיקה הוא אוריאל סיטרואן, מנהל מחלקת שווקים ברשות. זאת כיוון שראש הרשות, מיכל כהן, פסלה את עצמה מאחר שקרוב משפחתה עובד בכלל. בנוסף, תצטרך כלל להגיע לסיכום (שלא מחייב אישור) מול רשות שוק ההון בעיקר בנוגע לסוכנות הביטוח שמחזיקה מקס.

באשר לשני הרגולטורים האחרים, כשלעצמם הם לא צפויים להתנגד לעסקה. הפיקוח על הבנקים יתמקד בעיקר בבדיקת היציבות של החברות המעורבות, וכאן לא עשויה להתעורר בעיה, בין היתר מכיוון שכלל מנהלת כ-300 מיליארד שקל בנכסים והיא מפוקחת באופן קבוע על ידי רשות שוק ההון. גם מצד רשות שוק ההון לא צפוי המהלך להיתקל בקושי מיוחד, שכן אם היה מכשול מהותי הוא כבר היה מוצג להנהלת כלל, וזו, כפי שהצהירה בעבר, לא תחתום על הסכם לעומתי אל מול הרגולטורים.

אולם ברקע פועל כוח נוסף, שלא מתלהב מהשלמת העסקה, וגם אם אין לו יכולת לסכל אותה באופן רשמי, הוא טרם הרים ידיים. מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב, טוען כי מכירת מקס לידי כלל תגדיל את כוחם של הגופים המוסדיים והיא מנוגדת לרפורמת שטרום, שנועדה לייצר תחרות בשוק הפיננסי. בלינקוב אף שלח מכתב בנושא ליו"ר רשות שוק ההון, משה ברקת, בחודש מאי, כחודש לאחר חתימת מזכר ההבנות בין כלל לוורבורג פינקוס. לבלינקוב כאמור אין סמכות בנושא, אך הוא עשוי לנסות להשפיע על הרגולטורים לסיכול העסקה.

המרוויח: ירון בלוך 

לא מעט פרשנויות נשמעו לגביי ההחלטה של קרן ורבורג פינקוס, המחזיקה ביותר מ-70% ממניות מקס, לצאת מההחזקה בחברת כרטיסי האשראי ארבע שנים אחרי שרכשה אותה (אז נקראה לאומי קארד) מידי בנק לאומי.

בוורבורג פינקוס חתמו על הסכם מחייב מול לאומי ביולי 2018 והקלוזינג בוצע לבסוף באמצע פברואר 2019, לפי שווי של כ-1.95 מיליארד שקל למקס, כאשר כעת היא מוכרת אותה בשווי הגבוה בכמעט 30%. מאחר שהקרן ביצעה את הרכישה באמצעות מינוף משמעותי (הלוואה שניתנה מצד סינדיקציה בהובלת הראל ביטוח), הרי שביחס להון שהשקיעה התשואה גבוהה יותר ועומדת על IRR (תשואה פנימית שנתית) המוערכת ביותר מ-20%.

"מדובר בהשקעה לא גדולה בקבוצת קרנות המנהלת עשרות מיליארדי דולרים, זו בהחלט תשואה ראויה העומדת ביעדי הקבוצה", אומר ירון בלוך, יועץ בכיר לוורבורג פינקוס בישראל ויו"ר מקס (ששימש בתפקיד גם בעת שהחברה הייתה בבעלות לאומי).

עוד מציין בלוך, המחזיק בעצמו במניות מקס שבגינן הוא צפוי לרווח של כמה מיליוני שקלים, כי בקרן ההשקעות מרוצים מההשקעה: "מקס עומדת בתחזיות שוורבורג פינקוס ראו לנגד עיניהם כשהשקיעו בה, ואף עוברת אותן. זה למרות שלא הכול הלך חלק מההתחלה - ההיפרדות מלאומי לקחה יותר זמן משתוכנן, והייתה גם הקורונה שאף אחד לא צפה. שתי הסיבות השפיעו באופן שלא היה ניתן לצפות מראש". 

בלוך מספר כי התעניינות ברכישת מקס נמשכה גם לאחר שנחתם מזכר ההבנות עם כלל: "יש כל הזמן פניות שנכנסות מגופים שונים ומשקיעים פרטיים שמתעניינים. את רוב הפניות סיננתי על הסף אבל היו גם פניות רציניות, כמו זו של קבוצת ביטוח ישיר, שלא הגיעה לידי הסכמות. הפנייה מכלל בינואר הייתה הכי מעניינת, לאור העובדה שהם השלימו גיוס משמעותי מוצלח וחשבנו שהחיבור לכלל מאוד הגיוני. זה חיבור לגוף פיננסי משמעותי שמייצר פלטפורמה תחרותית טובה גם ללקוחות וגם לחברות".

התמורה: 1.6 מיליארד שקל לצד חוב קיים בסך 900 מיליון

ביצוע רכישת מקס דורש מחברת הביטוח להניח על השולחן סכום משמעותי של כ-1.6 מיליארד שקל (בנוסף לחוב קיים הרובץ על מקס בסך כ-900 מיליון שקל). 500 מיליון שקל מסכום הרכישה גייסה כלל בהנפקת מניות בינואר האחרון, כאשר כ-450 מיליון שקל נוספים יוקצו למוכרי מקס (ורבורג פינקוס, מנורה מבטחים, אלייד ועמיתי כלל עצמה) באמצעות מניות כלל ביטוח.

מתוך 700 מיליון שקל נוספים שאמורה הייתה כלל לשלם במועד סגירת העסקה, היא סיכמה עם ורבורג פינקוס בחודש שעבר כי 370 מיליון שקל יידחו לאפריל 2024, עם מנגנוני הצמדה מוסכמים (הלוואת מוכר). את יתרת הסכום היא תכסה ככל הנראה באמצעות הון זמין שברשותה וגיוס הון או חוב.  

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה