גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכלוסיית העולם צפויה להגיע בקרוב מאוד ל-8 מיליארד איש - ויש הערכות שהיא קרובה לשיא

תחזיות של דמוגרפים משתנות ומבוססות על הנחות כמו למשל עד כמה אנשים יהיו בריאים ומחונכים היטב, בעיקר נשים

סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

בהמשך השנה - זה עלול לקרות בכל יום בעצם - צפויה אוכלוסיית העולם לחצות את הקו ולהגיע ל-8 מיליארד בני אדם. לאחרונה האו"ם קבע לכך תאריך - 15 בנובמבר, אבל אין לנו אפשרות באמת לדעת מתי בדיוק זה יקרה.

מאז שנות ה-60, כשמספר האנשים בעולם הגיע לראשונה ל-3 מיליארד, לקח כל פעם מעט יותר מעשור לחצות את הרף למיליארד הבא, וכך עשוי להיראות לנו טבעי להניח ש-9 מיליארד בני אדם ואחר כך 10 מיליארד בני אדם הם נתונים שנמצאים ממש מעבר לפינה. זה בדיוק מה שתחזיות האוכלוסייה האחרונות מהאו"ם וממשרד מפקד האוכלוסין האמריקאי חישבו.

אבל כשאנו חוצים את הקו ל-8 מיליארד בני אדם, כדאי לחשוב על כך שהעולם עלול גם לא להגיע ל-10 מיליארד או אפילו 9 מיליארד בני אדם, ושהבעיות הדמוגרפיות בעולם לא ינבעו מהתרבות המונית אלא דווקא ממדינות מתכווצות, אוכלוסיות מזדקנות וכוחות עבודה מידלדלים.

איננו מדברים על פגיעות מטאור, פלישת חייזרים או תסריט אפוקליפטי אחר (אם כי, כמובן, גם אלה עלולים לגרום לכך) אלא לתחזיות דמוגרפיות ישירות שמסיקות כי רמות הילודה יורדות כל כך מהר ברחבי העולם, שאנו עלולים להגיע לשיא של אוכלוסיית האנושות תוך פחות מדור אחד.

שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן

תחזיות האו"ם הן המוכרות ביותר. אבל יש תחזית חלופית שמקבלת יותר ויותר תשומת לב בשנים האחרונות, בהובלת הדמוגרף וולפגנג לוץ, ממכון ויטגנשטיין לדמוגרפיה והון אנושי עולמי באוניברסיטת וינה, שלוץ הוא המנהל המייסד שלו.

התחזיות שם צופות שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן. מבט על ההנחות שבבסיס התחזיות של לוץ מראה שאינן בלתי סבירות.

"יש שתי שאלות גדולות", אמר לוץ, שקובעות אם התחזיות שלו או של האו"ם קרובות יותר לדיוק. "ראשית, באיזו מהירות הפוריות תרד באפריקה... השאלה האחרת היא סין, ומדינות עם פוריות נמוכה מאוד, אם הן ישתקמו וכמה מהר ישתקמו".

תחזיות האוכלוסייה של האו"ם נשענות על מגמות היסטוריות לגבי כל מדינה ומחשבות איזה נתוני אוכלוסייה היו במדינות שהיו בהן בתנאים דומים בעבר.

ליימן סטון, מנהל מחקר בחברת הייעוץ על אוכלוסייה Demographic Intellignce משווה את המתודולוגיה הזו לניתוח טכני של מניות, שיטה של בדיקות דפוסים היסטוריים וחיזוי מידת הסבירות שיחזרו על עצמם.

התחזיות של מכון ויטגנשטיין, לעומת זאת, בודקות לא רק דפוסים היסטוריים אלא מנסות לשאול למה שיעורי הילודה עולים ויורדים. גורם גדול, שלא נכלל באופן רשמי במודלים של האו"ם, הוא רמות החינוך. ברמה הפשוטה ביותר, ככל שאנשים, בעיקר נשים, מקבלות הזדמנויות טובות יותר ללמוד ולהתחנך, כך הן מקימות משפחות קטנות יותר. (הדמוגרפית מהאו"ם ולדימירה קנטורובה אמרה שגישת האו"ם מתחשבת באופן משתמע בפיתוח, עיור, חינוך נשים ושימוש באמצעי מניעה בגלל שהיא מסתמכת על נתונים היסטוריים ממדינות שעברו שינויים כאלה).

תחזיות האו"ם צופות כי אוכלוסיית אפריקה תגדל מ-1.3 מיליארד איש היום ל-3.9 מיליארד איש עד סוף המאה.

ברגע שמתחשבים בנושא החינוך, צופים במכון ויטגנשטיין שאוכלוסיית אפריקה תגדל ל-2.9 מיליארד איש בתקופה זו. לפי תסריט אחר של מכון ויטגנשטיין, שמכונה תסריט "ההתפתחות המהירה", אוכלוסיית אפריקה תגיע עד סוף המאה ה-21 רק ל-1.7 מיליארד בני אדם.

הביטוי "התפתחות מהירה" חושף הרבה: לא מדובר בתחזית קודרת ובדעיכה, אלא פשוט במצב בו הבריאות והחינוך משתפרים, עולם שיש בו תנאי חיים טובים יותר לבני אדם, תמותה קטנה יותר ורמות הגירה בינוניות.

האופטימיות הזו אולי ראויה, אמר דני דורלינג, מרצה לגיאוגרפיה באוניברסיטת אוקספורד. הוא כתב סדרת מאמרים וספרים שתהו אם תחזיות האו"ם צפויות להתממש. התחזית החדשה ביותר שלו כתובה בנימה אופטימית: "האטה: סוף ההאצה הגדולה - ולמה זה טוב לכדור הארץ, לכלכלה ולחיים שלנו".

"באופן כללי, הבריאות משתפרת במהירות, אספקת חינוך תשתפר באופן דרמטי, איכות הדיור עולה", אמר.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות

התחום הנוסף בו תחזיות האו"ם שונות משלו הוא שאלת התאוששות הפוריות.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות (וכן ב-14 טריטוריות ושטחי חסות). הגדולה מכולן היא סין, שם צופה האו"ם ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו.

קנטורובה מהאו"ם אמרה שתחזיות לעלייה מחדש בפוריות מבוססות על מגמות ממדינות שחוו דפוסים דומים. (במערב אירופה, למשל, שיעורי הילודה טיפסו אחרי אמצע שנות ה-90, אם כי הם החלו שוב לרדת באופן איטי בשנים האחרונות).

האם מדובר בתחזית אופטימית מדי? סין מתקשה כיום להפוך את התוצאות של מדיניות הילד היחיד שהנהיגה במשך שנים כה רבות.

בניגוד לזה, לוץ הציע את "הנחת מלכודת הפוריות הנמוכה", לפיה מדינות שבהן הפוריות יורדת מתחת ל-1.5 ילדים לאישה מתקשות מאוד להשתקם מזה, אולי בגלל שמשפחות עם ילד אחד הופכות לנורמה מקובלת ורצויה אצל אנשים שגדלו כך. כמה סביר שבסין שתהיה חזרה עקבית, בזמן שביפן הסמוכה הייתה הפוריות רק 1.3 או 1.4 ילדים במשך דור שלם, או דרום קוריאה, שלאחרונה ירדה לנתון של 0.8 בלבד?

גם שנתיים של מגפה עולמית לא הביאו בייבי בום, מציין לוץ, למרות "כל המאמרים והספקולציות לגבי מה קורה כשאנשים חייבים להיות בבית". למעשה, ההשפעה הייתה "די הפוכה, ירידה משמעותית למדי בגלל שאנשים החלו לחשוש. כשאתה חושש לגבי העתיד אתה לא עושה ילדים, אתה מחכה", אמר.

(מתקיימים דיונים מעניינים גם בשאלה כמה גדולה תהיה ארה"ב בעתיד, אבל ארה"ב לא צפויה להיות גורם בעל השפעה משמעותית בתחזיות הגלובליות).

חברו את הכול ביחד, והאו"ם צופה כי אוכלוסיית העולם תעבור את קו 10 מיליארד איש בסוף שנות 2050; לפי תסריט קו הבסיס של מכון ויטגנשטיין תגיע לשיא של 9.67 מיליארד ב-2070, ואחר כך תהיה ירידה איטית. לפי תסריט הפיתוח המהיר של ויטגנשטיין, השיא באוכלוסיית העולם יגיע ב-2050, ויהיו בו 8.7 מיליארד בני אדם.

"כל הארגונים האלה עושים בחירות שונות אבל סבירות לגבי תחזיות", אמר סטון. "הייתי שמח לומר שיש דרך פשוטה ליישב בין הגישות. המציאות היא שהנחות סבירות עלולות להוביל למקומות שונים מאוד".

קובעי המדיניות יעשו בשכל אם יהיו צנועים בהנחה של גדילה אינסופית באוכלוסיית האנושית. זו רק אחת האפשרויות לעתיד שהעולם צריך להתכונן אליה.

"כלל האוכלוסייה, בסופו של דבר, הוא מספר חסר חשיבות", אמר לוץ. "זה תלוי במה האנשים האלה יוכלו לעשות, מה יהיו הכישורים שלהם והאם יהיה להם מספיק אוכל".

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן