משה סעדה, הליכוד בוקר טוב ישראל, גלי צה''ל, 10.7.25 / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
מה הדרך הכי טובה להביא את החרדים אל הבקו"ם? חלק סבורים כי יש לאכוף את צווי הגיוס ולשלוח את העריקים למאסר, אבל יש מי שסבורים כי זו לא הדרך. "אי־אפשר לעצור 80 אלף אנשים", אמר ח"כ משה סעדה בגלי צה"ל. "הדרך היא לגרום להם להתגייס באמצעות סנקציות". סעדה לא הסתפק בדיבורים אמורפיים, וגם נתן דוגמה לסנקציה שמיושמת כבר כעת: "כל בית אב חרדי היום (ש)יש לו שני ילדים במעונות, הוא מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". האומנם?
● המשרוקית | איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים
● המשרוקית | האם חוק הגיוס של לפיד מ־2014 נפסל בבית המשפט העליון?
סעדה מתכוון כאן לסבסוד למעונות יום, עליו צריך להרחיב. כפי שהסבירה לנו עו"ד שלומית רביצקי טור־פז, ראשת התוכנית לדת ומדינה במכון הישראלי לדמוקרטיה, "למשרד העבודה יש תקנות להנחות למעונות ופעוטונים רק כאשר שני בני הזוג עובדים או לומדים. כמעט כל הקריטריונים ללימודים - מלבד אחד - מקדמים עבודה: אולפן עברית לעולים, לימודים אקדמיים והכשרות מקצועיות. החריג היחיד הוא לימודים תורניים, שאינם מקדמים תעסוקה".
לפי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, כ־55% מתקציב הסבסוד למעונות הלכו לחברה החרדית, בעיקר משום היות המשפחות האלה מרובות־ילדים, ומשום שהכנסה נמוכה מהווה קריטריון בזכאות לסבסוד.
במקביל, יש להבין גם מה קרה עם גיוס החרדים: ב־2015 הממשלה שהוקמה זה עתה העבירה את תיקון מספר 21 לחוק שירות ביטחון, שלמעשה עיקר משיניו את חוק הגיוס שחוקק בממשלה הקודמת (תיקון 19). מסיבות שונות, תוקף התיקון נקבע ל־1 ביולי 2023. ב־2017 החוק נפסל בבג"ץ, אבל תוקפו הוארך שוב ושוב כדי למצוא הסדר אחר. כך, עד שלבסוף הגיע אותו 1 ביולי 2023, והחוק פקע מעצמו. בשלב הזה, אומרת רביצקי טור־פז, הוגשו עתירות לבג"ץ שאחת מדרישותיהן הייתה "לקבוע שכל עוד הם לא מתגייסים, למדינה אין סמכות לממן את חייבי הגיוס בישיבות בשל הזיקה שיש בין תקנות התמיכה בישיבות למעמד דחיית השירות". בג"ץ נעתר.
איך זה קשור למעונות? רביצקי טור־פז מסבירה כי בעקבות פסיקת בג"ץ, המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, קבע כי הדבר תקף גם לסבסוד מעונות. לאחר סאגה שלמה בה שר העבודה יואב בן צור ניסה בכל זאת להמשיך במימון המעונות גם לאברכים, בסופו של דבר הוא נעצר במרץ 2025.
עד כאן ההיסטוריה. אבל כמה בפועל משק בית חרדי עם שני ילדים מפסיד בחודש בגלל שהסבסוד למעונות פסק? גם לפי הערכה של ד"ר גלעד מלאך, עמית מחקר בתוכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, וגם לפי דוח של המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית מ־2021, הסכום עומד על כ־3,500־3,600 שקל בחודש. לא 5,000 שקל, אבל עדיין משמעותי.
עם זאת, ד"ר מלאך מציע לא להסתנוור מהפגיעה הזו: "הסנקציה הזו מופעלת כלפי אחוזים בודדים מתוך כ־100 אלף מלש"בים חרדים בגילאי 18-28. כלומר, השפעת הסנקציה בפועל מוגבלת מאוד."
מח"כ סעדה לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי סעדה נכונים ברובם. משק בית חרדי עם שני ילדים אכן נפגע באלפי שקלים בחודש בגלל הפסקת סבסוד המעונות, אך לא מדובר ב־5,000 שקל, וגם הפגיעה היא באחוז קטן מסך המלש"בים החרדים.
תחקיר: עדין קליין