גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

בירושלים ניתנים מדי שנה אלפי היתרי בנייה, אך האם ההיצע יענה על הביקוש, ומה צפוי להשתנות בשנים הקרובות? ● בוועידת ישראל לנדל"ן, ראש העיר משה ליאון סיפר על הגירה, תעסוקה, תחבורה והעתיד של הבירה ● עוד התייחס ליאון לכוונתו לצמצם את כלי הרכב בעיר באמצעות אגרת גודש

משה ליאון, ראש עיריית ירשולים, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
משה ליאון, ראש עיריית ירשולים, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אחד מכל עשרה ישראלים מתגורר בירושלים, עיר הבירה שהפכה לאחת המובילות בישראל בכמות היתרי הבנייה שהיא מנפיקה. בשיחה עם דרור מרמור, סגן עורכת גלובס, במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, מדבר ראש העיר משה ליאון על הסיבות להפיכתה של ירושלים לאטרקטיבית במיוחד ליזמים, ועל הדרך שבה ההיצע ההולך וגדל יפגוש את הביקושים בשטח.

ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

בסיום היום הגדוש הזה, יוצג הסקר הגדול שערכנו סקר שמראה שיזמי הנדל"ן יוצאים מגדרם כדי לשבח את התנהלות העירייה בירושלים. אבל רואים את זה גם במספרים: העיר מובילה בהיתרי בנייה, ובמיוחד בהתחדשות עירונית. בסופו של דבר, כשיזמים מחמיאים, המבחן האמיתי הוא מבחן העיר והתושבים. האם אתה לא חושב שזה עלול להתברר כחרב פיפיות?

ראש עיריית ירשולים משה ליאון בשיחה עם סגן עורכת גלובס דרור מרמור / צילום: רמי זרנגר

"איתנו כאן מהנדס העיר, יואל אבן - מהנדס העיר של ירושלים, שלדעתי הוא מהנדס העיר הטוב ביותר בארץ. באמת, באמת מגיעות לו הרבה מאוד תשבחות. הסוד הוא להתוות חזון, לקבוע את הדרך שבה אתה רוצה ללכת, ואז לסגת לאחור ולתת למערכת לפעול. מי שלא פועל על פי המדיניות הזאת לא יכול להמשיך. בירושלים יש לנו מנהל תכנון ברמה הגבוהה ביותר, שמקשיב לכולם, ליזמים, לתושבים. הוא עושה כל דבר בשיתוף ציבור. אנחנו לא מסתכלים על האגו של העובדים אלא על מה שהעיר שלנו צריכה. לפני שהתחלתי את התפקיד, הייתה תחושת תסכול, כי התושבים דיברו כל הזמן על הגירה שלילית מהעיר. ברור שבנייה לוקחת חמש עד שבע שנים - אבל אני מבטיח לך שעד סוף הקדנציה שלי, לא תשמע על הגירה שלילית. משום שכמויות הדירות שנבנות כרגע בירושלים מיועדות לכלל התושבים בעיר".

ובכל זאת בשנת 2024 יצאו מהעיר 7,800 אנשים יותר ממה שנכנסו.
"בחישוב גס מדובר בסביבות 1,700 משפחות. אבל באופן עקרוני, זו השנה הרביעית שאנחנו בונים ומנפיקים לפחות 7,500 היתרי בנייה. השנה הזאת, אנחנו צופים להגיע ל־8,000. גם בשנתיים הקרובות נראה מספרים דומים. זה יגרום לשני דברים: להגירה חיובית משמעותית לעיר ולהגעת אוכלוסייה חזקה לירושלים".

ראשי אחרים אחרים יגידו שלמשה ליאון קל לבנות ללא הגבלה, כי ירושלים נהנית ממענק מיוחד ("מענק הבירה") של יותר ממיליארד שקל בשנה, שעוזר לך לדלג על אתגרים שלערים אחרות יש.
"ההוצאה השוטפת שלנו בעיר גבוהה, אבל אין לי ביקורת על ראשי ערים אחרים, לכל אחד יש את הבעיות שלו. אבל את המורכבות שיש בירושלים אין באף עיר אחרת בארץ. כשאנחנו מדברים על מיליון תושבים, אנחנו מדברים על שלושה סוגי אוכלוסיות: האוכלוסייה הכללית - בין 350 ל־400 אלף תושבים, סדר גודל של תל אביב (מינוס). זו כוללת את הציונות הדתית והחילונים, כ־350 אלף חרדים ועוד כ־350 אלף ערבים. אין אף עיר ערבית בארץ בסדר גודל של ירושלים. בגלל הרכב האוכלוסייה הזה אנחנו לא מקבלים ארנונה מרבים מהתושבים. לכן אנחנו מבצעים פיתוח אדיר כדי לשפר את המצב הסוציו-אקונומי שלנו".

רוב הבנייה החדשה מתוכננת למגדלים רבי קומות. מאיפה יגיעו הביקושים, כשידוע שמגדלים מראש מתאימים לאוכלוסייה שונה מהותית מזו שגרה כיום בעיר?
"אני לא מכיר מצב שיש היצע ואין ביקוש. המגדלים התחילו כבר לפני שנים בתל אביב. כשאנחנו מדברים על סדר גודל של אוכלוסייה כמו תל אביב, צריך להבין, המצב הסוציו-אקונומי בירושלים נובע מהרכב האוכלוסייה. לכן, כשאני מדבר על מה שאנחנו בונים כרגע, מדובר בכ־70 עד 75 אחוז מהמגורים המיועדים לאוכלוסייה סוציו-אקונומית גבוהה. לא שמעתי על יזם אחד בירושלים שאמר "התחלתי לבנות ואין מי שיקנה".

נכון לעכשיו, יש לנו ביקושים קשיחים של תושבי ירושלים שרוצים להשביח את מקום מגוריהם, תושבי חוץ שרוצים לעבור לירושלים, עלייה - במיוחד מארה"ב, קנדה, ואירופה. העולים היום רוצים קודם כל להגיע לירושלים. אני מסתובב בעולם ורואה את הכמיהה של יהודים להגיע לירושלים. ולכן, הביקוש גבוה מאוד. אנחנו בעיצומן של התחלות בנייה של כ־25 אלף יחידות דיור ואני לא מכיר בעיה. כל יזם מצליח למכור. התברכנו בביקושים, ואני מודה לקדוש ברוך הוא על הזכות הזאת. אנחנו צריכים להמשיך להגדיל את ההיצע. ובסופו של דבר אני צופה התייצבות בשוק הדיור. מספר יחידות הדיור עולה, ובסוף תגיע התמתנות, יציבות, וירידה. אנחנו מדברים על 50-60 אלף יחידות, שבסופו של דבר יסייעו למתן את מחירי הדיור".

יש לך בשורה לצעירים שגרים בירושלים?
"אני בטוח שאותם צעירים, בעוד כמה שנים, יוכלו לקנות דירות ולשלם את המשכנתא. יש למעשה שלושה וקטורים שאני מפתח בעיר: בניית יחידות דיור, מקומות תעסוקה ותחבורה".

אבל אזורי התעסוקה מתקשים להגיע לירושלים.
"תהליך הבנייה איטי בכל הארץ. בנייה של מגדל לוקחת מינימום חמש שנים. לאחר מכן, המגדלים מתחילים לעלות. מטבע הדברים, כשחברה רוצה לבוא ולהעסיק, היא מסתכלת מתי היא תוכל להיכנס בפועל. אנחנו עוד לא במצב שבו אפשר לאכלס בעוד שנתיים אבל אנחנו מתקרבים לזה. אנחנו בונים אזור תעסוקה שלדעתי יהיה הפרמיום של מדינת ישראל בגבעת רם, בשיתוף האוניברסיטה העברית. שילוב של חברות מובילות והאוניברסיטה עצמה. פתחנו עכשיו 60 אלף מ"ר של תעסוקה וכולם נתפסו. אני חושב שאזורי התעסוקה הם הדבר הבא של ירושלים, והם מתפתחים במקביל לבנייה למגורים".

אתם העיר הראשונה שאמורה לקבל רשת רכבות קלות, יש תנופה משמעותית בתחבורה.
"אמרתי שירושלים תהיה הראשונה שתצא מהפקקים ואנחנו בדרך לשם. עשינו השבתה של הרכבת הקלה וחטפנו על זה לא מעט, אבל אנחנו עומדים בזמנים. זאת מהפכה ענקית, ובעזרת השם הרכבת תחזור לפעול ב־1 בספטמבר. אבל מה שיותר חשוב הוא שהקו הבא, לפני הפעלתו, צפוי לשאת כ־200 אלף נסיעות ביום, לקווים להדסה ולנווה יעקב. תחשבו מה היה קורה אם 200 אלף הנוסעים האלו היו נעים ברכב פרטי. הקו הירוק חציו כבר החל, והוא צפוי להתחיל לפעול ברבעון הראשון של 2026 בעוד כשמונה חודשים ויגיע עד הר הצופים. בין 70 ל־80 אלף נוסעים ייסעו בו מדי יום. תחשוב מה זה עושה לירידה בכמות הרכבים הפרטיים. בסופו של דבר, כשאסיים עם הקו הירוק, אדאג לכך שכלי רכב פרטיים לא ייכנסו לירושלים, ומי שכן ייכנס, ישלם אגרת גודש. ברגע שהרכבת תהיה ברמה מספקת, לא תהיה הצדקה להיכנס עם רכב".

כולל בשבת?
"לא. לא תהיה תחבורה בשבת. אבל הרכבת הקלה של ירושלים תיסע, ומה שמיוחד בה, זה שאתה יכול להחליף קווים ולהגיע לכל מקום בעיר. ואז באמת אין סיבה לנסוע ברכב פרטי".

הזכרת קודם את התמהיל של ירושלים, שנבין, זאת מדינת ישראל בעוד כמה עשורים.
"בירושלים זה מובן מאליו. כולנו חיים יחד. כולם נמצאים בקואליציה. אנחנו מתווכחים, רבים, אבל חיים יחד".

מעיריית ירושלים נמסר: "מדובר במס שיחול על הנכנסים לירושלים ברכב פרטי - שאינם מתגוררים במטרופולין ירושלים. אין מדובר בתוכנית עכשווית, אלא במחשבה עתידית שתצא לפועל לאחר כלל קווי הרכבת הקלה בירושלים והאוטובוסים יפעלו בדרך מיטבית".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

ראש עיריית בת ים צביקה ברוט מסביר בועידת ישראל לנדל"ן איך העיר הגיעה למקום השני בסקר הערים הכי מהירות, יעילות ואמינות ● הוא מציע לרכוש בניינים שקרסו במלחמה מידי תושבים, ולא מצטער שלא התאחד עם תל אביב

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

אלונה בר און בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

"זה לא עוד כנס רגולציה או רגולציה במסווה. זו ועידה פרו-יזמות, פרו-צמיחה, פרו-כלכלה ישראלית", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און, בפתיחת ועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריה,"לפעמים נדמה שיש לנו מידע, אבל כשמעמיקים, מגלים שיש יותר חורים מנתונים. זו בעיה מערכתית. בגלובס שמנו לעצמנו מטרה להציף את הפער הזה"

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; מניות הבניה ירדו ב-1%, הבנקים עלו מעט

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ● חוזה משמעותי לגילת בפרו ● אג"ח ממשלת ישראל מאותתות: המשקיעים פחות חוששים להשקיע ● בנק יוליוס בר מעריך כיצד הסנקציות של אירופה על רוסיה ישפיעו על מחירי הנפט ● וגם: האנליסטים שמזהירים מפני נפילה חדה בוול סטריט, דווקא על רקע העליות

יגאל סלוביק, מנכ''ל התאחדות הקבלנים / צילום: שלומי יוסף

סלוביק: "אם נמשיך לנהל את ענף הנדל"ן והתשתיות כמו היום – לא יהיה לילדים שלנו איפה לגור"

בשיחה עם דרור מרמור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק אמר בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס: "השלטון המרכזי לא מתפקד" • עוד אמר כי קצב בניית כיתות הלימוד מתחילת השנה ירד ב־30% ומזהיר "בעתיד יהיו כיתות בלי ממ"ד"

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל מליסרון: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן להתאוששות ולצמיחה בענף הקמעונאות: "הקניונים הוכיחו את עמידותם - זה מוצר חשוב ונדרש בישראל, ואין לו תחליף" ● על התוכניות בקניון רמת אביב: "ניקח אותו לכיוון של עוד יותר יוקרה"

משפחות חטופים, לצד השליח האמריקאי למזרח התיכון, סטיב וויטקוף / צילום: פאולינה פטימר, מטה המשפחות

בדרך לעסקה? וויטקוף יצא למזרח התיכון, המטרה - הפסקת אש

מאות מפגינים פרו-פלסטינים מונעים מלמעלה מאלף ישראלים לרדת מכלי השייט ולהיכנס ליוון ● טיל ששוגר מתימן נפל בדרך, לא הופעלו אזעקות ● רס"ם ולדימיר לוזה, לוחם בגדוד 7020 של חטיבה 5, בן 36, נפל בקרב בדרום רצועת עזה ● סמ"ר עמית כהן, לוחם גולני בן 19, נפל בקרב בח'אן יונס ● המרחב האווירי בנתב"ג נסגר לפנות בוקר בעקבות שיגור טיל מתימן, שיורט בהצלחה ● טראמפ: נתקוף שוב באיראן אם יהיה צורך ● 50 חטופים - 655 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

למרות השקעות מסיביות בתשתיות, מטא צפויה להציג צמיחה חזקה בהכנסות וברווחיות ● ההתמקדות המתמשכת של אלפאבית בחדשנות תשתלם לה ● אובר תמנף את ההשקה המרשימה של שיתוף הפעולה עם Waymo באוסטין ● אנליסטים מובילים בוול סטריט ממליצים

התפתחות נוספת בתחום הבנקאות, שעשויה להגביר את התחרות מול הבנקים / אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות בבנקים מתגברת: רשות ני"ע מעניקה רישיונות לניהול חשבון תשלום דיגיטלי

רשות ניירות ערך העניקה היום רישיונות למתן שירותי תשלום ל-4 חברות פינטק, אשר יאפשרו להן למעשה להציע לציבור שירותים שונים שמתחרים בפועל בעולם הבנקאות ● בין השאר יוכלו החברות להציע לציבור לנהל חשבון תשלום, להנפיק אמצעי תשלום ולהציע שירותי סליקה

בתי ההשקעות ילין לפידות, אלטשולר שחם וכלל מאבדים כספים למתחרים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מור עוקף את הפניקס, וכמה כסף יצא מאלטשולר שחם? סיכום מחצית בשוק הגמל

העברות הכספים של מור ממתחריו בחודש יוני הפכו אותו לגוף הגמל השלישי בגודלו, על חשבון הפניקס ● עוד נהנו מהעברות חיוביות: אנליסט ומיטב ● מאלטשולר שחם יוצאים מעל 2 מיליארד שקל בחודש, וגם ילין לפידות מאבד כספים ● ומה צופים מנהלי השקעות להמשך

מתן פסטרנק / צילום: עומר וידר יח''צ

מנהל הגידור שרואה "הזדמנות שאין דומה לה" במניות הביטחוניות בת"א

מתן פסטרנק, מנכ"ל בית ההשקעות Var, מסביר למה הבורסה המקומית תמשיך לדהור, מעריך שהרבה כסף זר צפוי להיכנס אליה, וקובע כי "השוק עדיין לא מתמחר במלואו את השינוי המבני בישראל" ● למרות העליות החדות, הוא משקיע רק בת"א ונותר שורי על הסקטור הביטחוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; הנאסד"ק וה-S&P 500 נסחרו סביב שיאי כל הזמנים

מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4% ● סולאראדג' קפצה בכ-8% ● סין הותירה הבוקר את הריבית הבסיסית ברמת שפל היסטורית ● עונת הדוחות בעיצומה, וול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב • ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות" - ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

פרויקט הרברט סמואל בתל אביב. היצע מועט וביקוש גבוה / הדמיה: סטודיו 84

יותר יקר ב-60% משדה דב: מחירי הדירות משתוללים ברחוב הזה - וזו הסיבה

בעוד תשומת־הלב הנדל"נית נמצאת בעיקר סביב הרובע החדש בצפון ת"א־יפו ובשאלה מה תהיה רמת המחירים בו - יש אזור אחד, גם הוא בקו ראשון לים, שבו המספרים לא עוצרים: "זה פשוט לא אותו מוצר" ● ומי אחראי לעיקר הביקוש? "תושבי החוץ משנים את כללי המשחק"

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף סקר פרידמן את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מניות השבבים מעיבות על וול סטריט: אנבידיה יורדת ב-2%, ברודקום ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.4% ● שר האוצר האמריקאי: הדדליין להטלת מכסים על סין צפוי להידחות ● מגמה שלילית באירופה, בצל ניסיונות האיחוד האירופי להגיע לעסקה עם ארה"ב לפני מועד כניסת המכסים לתוקף ● עונת הדוחות:  נורת'רופ גרומן עקפה את הצפי, לוקהיד מרטין ופיליפ מרטין איכזבו ● ג'נרל מוטורס: המכסים גרעו 1.1 מיליארד דולר מהרווח התפעולי

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות