גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן
מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

מבצעי המימון מביאים לשינוי זניח של 1.3% במחירי הדירות - כך טען היום (ג') ד"ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בפאנל "עושים סדר בחורים שבנתונים" שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.

בפאנל, בהנחיית פרשן הנדל"ן של גלובס אריק מירובסקי, השתתפו מלבד סייג גם גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר; ונחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

ועידת ישראל לנדל"ן | יגאל דמרי: "תבנה טוב, תמכור טוב - זה הסוד. אני לא חוזר בי - המחירים בשדה דב יגיע ל-150 אלף שקל למ"ר"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

הפאנל התחיל בשאלה לקהל: כמה מהדירות החדשות נמכרו במבצעי המימון בחודש מאי? מבין האפשרויות של 20% לפי משרד האוצר ו-4.6% לפי הלמ"ס, רוב הקהל הצביע: אף אחד לא יודע. ממה נובע הפער האדיר?

על-פי גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר שהצביע על הנתון הגבוה, ייתכן כי הנתון האמיתי גבוה עוד יותר: "זה שדה חדש, ואולי היזמים שממלאים את הטופס לא שמו לב, ואם הם משאירים אותו ריק, זה הופך ל-0. אז אם יש הטיה, היא כלפי מטה. בכלל, הנתונים הם בעייתיים, ונדרשים יומיים רק כדי לטייב אותם". להערכתה, מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50%.

גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

על-פי ד"ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס שהצביעה על הנתון הנמוך, בסיס הנתונים זהה בין שניהם, אבל המכנה שונה דרמטית: "אנחנו מחשבים את הטבות המימון מסך הדירות שנמכרו, כולל דירות מחיר למשתכן ודירות עם זמן מסירה קצר. לכן המכנה אצלנו גדול יותר, והשבר נמוך יותר. אולי יש גם דיווח חסר, אבל הפערים הגדולים נובעים מהשוני בהגדרות". סייג הדגיש כי "סטטיסטיקה היא תלוית קונטקסט", וכי מה שמשנה זה מה בעצם מנסים למדוד.

ד''ר דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ''ס, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

האם המבצעים מסתירים ירידות מחירים?

השאלה הגדולה, אמר מנחה הפאנל אריק מירובסקי, היא האם מבצעי המימון מסתירים ירידות מחירים. אך לדברי סייג, "מטרת מדד מחירי הדירות היא למדוד את השינוי במחירי הדירות. לא את הריבית, לא את פריסת התשלומים ולא את הטבות המימון. אין מדינה שמתחשבת בזה, ואנחנו צריכים לעמוד בתקנים הבינלאומיים, כדי שהסטטיסטיקה תהיה בת-השוואה.

"המבצעים חשובים, אבל הם לא יכולים להיות חלק ממדד מחירי הדירות. גם במבצע קיצוני בו משלמים 3%-5% בחתימה והשאר באכלוס, זה לא אמור להוריד סנט אחד מהמחיר במדד".

ובכל זאת, בלמ"ס בדקו עד כמה מבצעי המימון היו משפיעים על המדד אם היו מתחשבים בכך, בעזרת מודל שווי הוגן של אוניברסיטת רייכמן. התוצאה זניחה למדי: 1.3% הפרש. "במקום עלייה של 21% הייתה עלייה של 20%, זה לא משמעותי", אמר סייג מהלמ"ס.

"המחירים במגמת עלייה"

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמרה כי "אני רק 35 שנה בעסק הזה, ועברנו הרבה משברים. כל כמה שנים יש משהו שמזיז את הגבינה. אבל ככלל - המחירים במגמת עלייה".

לדבריה, אומנם "פה ושם יש התלבטות, ישיבה על הגדר, הסתכלות על שינוי, ובמקומות נקודתיים כמו דירות יוקרה בתל אביב יש ירידה", אבל בהסתכלות הרחבה "המגמה היא מגמת עלייה".

לדברי בוגין, "בסוף זה היצע וביקוש: ההיצע קטן ובעייתי, והביקוש קשיח. לכן המגמה היא עלייה". גם מבצעי המימון, לדבריה, "הם לא פטנט חדש. אין ספק שזו הטבה מסוימת, אבל יזמים ימצאו מנגנונים אחרים. זה חלק ממתודולוגיית מכירה, ויזמים הם פה בשביל למכור".

נחמה בוגין, יו''ר לשכת שמאי המקרקעין, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

מדד תשומות הבנייה יתעדכן

נושא נוסף הוא מדד תשומות הבנייה, שהמשקולות שלו צפויות להתעדכן משמעותית בקרוב. כלומר, המשקל של החלקים השונים בו יתעדכן בהתאם לשימוש בהם בפועל באתרי הבנייה.

לדברי סייג מהלמ"ס, "ב-15 בספטמבר נפרסם את המדד על סמך המשקולות החדשים, כבר יש את הנתונים. מדד אוגוסט 2025 יכלול את המשקולות החדשות. החשש הוא שהמחירים יקפצו, אבל לא אמורה להיות עלייה. אנחנו מעדכנים את החשיבות היחסית של כל חלק. זה לא יוצר עלייה וירידה. המעבר מעובדים פלסטינים לזרים. זה לא יתפרץ בנקודת הזמן הקרובה".

בתגובה לשאלתו של מירובסקי על מדד עלויות הבנייה של לשכת שמאי המקרקעין, אמרה בוגין כי המדד הוא "תוצאה של מחקר מעמיק של 20 משרדי ליווי פיננסי מהמובילים בישראל. עושים ניתוח מתוך הסכמים ומהדוחות השוטפים". על-פי תוצאות המדד, יש "עלייה של 15% בעלויות הבנייה, שזה המון, ובזמן קצר. ויש לזה ביטוי".

בוגין סיפרה על "ויכוחים על תקן 21, שמסדיר את היחסים בין שמאי היזמים לשמאי הוועדות המקומיות. אני מקבלת תגובות מטורפות מכל הכיוונים". בעיניה, המדד יכול להפוך לנקודה מוסכמת ולכזה שיזרז תהליכי תכנון. "המטרה היא לצמצם את הוויכוחים ולאפשר אישור של תוכניות בקצב מהיר יותר, ותוכניות כלכליות. אני לא מקבלת אמירה שנאמרה לאחרונה בבתי המשפט שאפשר לאשר תוכנית שהיא לא כלכלית. זה אומר שהתוכנית תישאר במגירה. בימים שאנחנו משוועים לפיסת דירה שתצא לשוק, לאשר תוכנית לא כלכלית זה לא לעשות כלום".

מאגר נתוני השכירות לא מתקדם

הנושא הבא הוא מחירי השכירות, שקשה להשיג עליהם נתונים אמינים. לדברי סייג מהלמ"ס, "הנתונים היחידים על שכירות בפועל מבוססים על הסקר של הלמ"ס. יש רעיון של מאגר נתוני שכירות, אבל כרגע זה לא מתקדם".

הוא הזכיר שבסקר הלמ"ס על מחירי השכירות "הוספנו מידע על דירות לפי שוכר מחדש או מתחלף". ואכן, אפשר לראות שכעת יש "עלייה משמעותית - כמעט 6% לעומת חידושים באותה דירה בפיקוח על איכות". הוא גם סיפר כי ביחס למחירי הדירות, "התשואה היא נמוכה, 2.5%, ובעלי הדירות מוכנים לזה, כי הם מרוויחים בעליית השווי. יש ניצנים של ירידות מחירים, ולכן יש לחצים לעליות מחירים בשוק השכירות".

זה מעביר לנושא האחרון, והוא ההשקעה בתשואות הנמוכות יחסית (בשכירות) בענף הנדל"ן. גלית בן נאים מהאוצר אמרה כי "אין נתונים מינהליים על שוק השכירות בישראל. אנחנו מנסים להעביר חובת דיווח כבר פעם שלישית בתקציב הקרוב".

עם זאת, לדבריה, על-פי המחקר שבוצע באוצר, "אנחנו רואים שמי שמשקיע בנדל"ן הם משקי בית מאוד מבוססים". זה סותר את הטיעון שנשמע לפיו "יש משכירים שיתקשו לדווח, ויש קנס של 200 שקל שיפריע למשקי הבית".

תמהיל המשקיעים השתנה

בן נאים התרעמה על כך ש"אנחנו יודעים איפה יש טילי חוף ים בלבנון, ואנחנו מחסלים בכירים במשמרות המהפכה, אבל אנחנו לא יודעים אילו דירות מושכרות בישראל באיזה מחיר ומי גר שם. איך אפשר לקבל החלטות ככה?".

בנוסף, היא סיפרה כי "מתקפת הטילים הראשונה מאיראן שינתה את תמהיל המשקיעים. עד מאי 2024 היו בעיקר משקיעים ותיקים, ומאז נכנסים משקיעים חדשים".

בן נאים סיימה באמירה לפיה "אין בעיה של היצע בישראל - יש 81 אלף דירות פנויות, עלייה של 50% ביחס ללפני שנתיים".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ההנפקה הכי טובה בת"א מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים

הנפקות ראשוניות בבורסת ת"א הניבו למשקיעים תשואה ממוצעת של 20%, כשגבוה מעל כולן זוהרת החברה הביטחונית אר.פי אופטיקל של קרן ההשקעות מנור אוורגרין ● עוד בצמרת התשואות: בלדי, אלעד תוכנה ודלק נכסים שהונפקה השבוע ● ובאיזה הנפקות המשקיעים הפסידו?

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו ותומר ויינגרטן, מנכ''ל סנטינל וואן / צילום: טל גבעוני, יח''צ

השמועות שפאלו אלטו רוכשת את סנטינל וואן הזניקו את המניה. האם הפעם זה באמת יקרה

שמועות על רכישת חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן ע"י פאלו אלטו מעוררות סערה בשוק והקפיצו בחדות את המניה ● חברת אבטחת המידע של ניר צוק הכחישה את המגעים, אך בהמשך שינתה את הטון ● מי אחראי לדליפת המידע ואילו שחקניות עשויות גם ללטוש עיניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מניות השבבים מעיבות על וול סטריט: אנבידיה יורדת ב-2%, ברודקום ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.4% ● שר האוצר האמריקאי: הדדליין להטלת מכסים על סין צפוי להידחות ● מגמה שלילית באירופה, בצל ניסיונות האיחוד האירופי להגיע לעסקה עם ארה"ב לפני מועד כניסת המכסים לתוקף ● עונת הדוחות:  נורת'רופ גרומן עקפה את הצפי, לוקהיד מרטין ופיליפ מרטין איכזבו ● ג'נרל מוטורס: המכסים גרעו 1.1 מיליארד דולר מהרווח התפעולי

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

חברות הביטוח הישראליות שרואות במניית טבע הזדמנות

לאחר בשבוע שעבר דווח כי מנורה מבטחים מחזיקה ב-5% מהון המניות בטבע, היום דווח על החזקה דומה של הפניקס ● השתיים מקוות שהמניה תצא מהדשדוש שפוקד אותה, מתחילת השנה רושמת המניה תשואה שלילית של 26%

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד / צילום: Upwind

משא ומתן לרכישת ענקית הסייבר הישראלית בסכום המוערך בכמיליארד דולר

דאטה דוג האמריקאית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אפווינד, בעסקה צפויה לכלול שילוב של מזומן ומניות ● אם הרכישה תצא לפועל, היא תהיה הגדולה ביותר של דאטה דוג בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; הנאסד"ק וה-S&P 500 נסחרו סביב שיאי כל הזמנים

מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4% ● סולאראדג' קפצה בכ-8% ● סין הותירה הבוקר את הריבית הבסיסית ברמת שפל היסטורית ● עונת הדוחות בעיצומה, וול סטריט שולחת מסר ברור: "טוב" זה כבר לא מספיק טוב • ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות" - ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

משפחות חטופים, לצד השליח האמריקאי למזרח התיכון, סטיב וויטקוף / צילום: פאולינה פטימר, מטה המשפחות

בדרך לעסקה? וויטקוף יצא למזרח התיכון, המטרה - הפסקת אש

מאות מפגינים פרו-פלסטינים מונעים מלמעלה מאלף ישראלים לרדת מכלי השייט ולהיכנס ליוון ● טיל ששוגר מתימן נפל בדרך, לא הופעלו אזעקות ● רס"ם ולדימיר לוזה, לוחם בגדוד 7020 של חטיבה 5, בן 36, נפל בקרב בדרום רצועת עזה ● סמ"ר עמית כהן, לוחם גולני בן 19, נפל בקרב בח'אן יונס ● המרחב האווירי בנתב"ג נסגר לפנות בוקר בעקבות שיגור טיל מתימן, שיורט בהצלחה ● טראמפ: נתקוף שוב באיראן אם יהיה צורך ● 50 חטופים - 655 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי: "נגדל בביצוע למגורים וכבר בשנת 2026 נכפיל את היקף הפעילות"

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן לאתגרים בענף הבנייה בצל המלחמה ואמר כי "המחסור של 100 אלף עובדים פלסטינים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים" ● בנוסף התייחס ענבר לתאונות בענף הבנייה ואמר כי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות

מימין: ינקי קוינט, רפי אלמליח וישי בן אלי בפאנל בהנחיית הלית ינאי לויזון בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: רמי זרנגר

קוינט: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת. ראינו כבר התחלה של הירידה"

מנכ"ל רמי ינקי קוינט, סגן בכיר לחשב הכללי באוצר ישי בן אלי ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח השתתפו בפאנל אתגרי שוק הנדל"ן בוועידת ישראל לנדל"ן ● בן אלי וקוינט אמרו כי הסכסוך בין האוצר לרמ"י באשר למכרזי המגרשים למילואימניקים פתיר, אלמליח קרא למדינה לקבל החלטות אמיצות ולהוריד את שיעור ההסכמה בפינוי בינוי ל-51%, ומה צפוי למחירי הדירות?

בתי מלון באילת. תיירות הפנים בשיא למרות המחירים הגבוהים / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הזמנות הלינה בבתי מלון ובצימרים בארץ גבוהות במאות שקלים בממוצע לעומת קיץ 2024

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

בדרך לעסקת ענק? הדיווחים שמקפיצים את מניית סנטינל וואן

לפי מקורות בתעשייה, ענקית אבטחת המידע האמריקאית פאלו אלטו נטוורקס שוקלת לרכוש את סנטינל וואן הישראלית-אמריקאית ● בשלב זה, לא פורסמה הודעה רשמית מטעם החברות, אך לפי ההערכות, ייתכן שמדובר במהלך שעתיד להתבצע לפי שווי שוק של מעל 6 מיליארד דולר

קלאוס שוואב בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ינואר 2025, שווייץ / צילום: Reuters, Yves Herman

סקנדל בדאבוס: המייסד המיתולוגי מואשם שהטריד עובדות ו"שיפץ" דוחות כלכליים

האשמות חדשות מתוך חקירה פנימית התפרסמו בשווייץ בסוף השבוע, לפיהן קלאוס שוואב ביצע מניפולציה בפרסומי הפורום הכלכלי העולמי כדי לשרת צרכים פוליטיים ● בין היתר: "שדרוג" הודו והורדת בריטניה בדירוג התחרותיות של הפורום מחשש לשרת את תומכי ה"ברקזיט"

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: משרד מבקר המדינה

המבקר: אסדרה לקויה למניעת מעילות והונאות בתאגידים העירוניים

לפי דוח מבקר המדינה, משרד הפנים לא השלים את תקנות חובת המכרזים לחברות העירוניות - 22 שנה אחרי המועד ● עוד נמצאו פערים משמעותיים במניעת מעילות והונאות בחברות שנבדקו

יגאל סלוביק, מנכ''ל התאחדות הקבלנים / צילום: שלומי יוסף

סלוביק: "אם נמשיך לנהל את ענף הנדל"ן והתשתיות כמו היום – לא יהיה לילדים שלנו איפה לגור"

בשיחה עם דרור מרמור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק אמר בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס: "השלטון המרכזי לא מתפקד" • עוד אמר כי קצב בניית כיתות הלימוד מתחילת השנה ירד ב־30% ומזהיר "בעתיד יהיו כיתות בלי ממ"ד"

משה סעדה, הליכוד בוקר טוב ישראל, גלי צה''ל, 10.7.25 / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם כבר כעת החרדים נענשים על אי־גיוס? כן, אבל לא כמו שח"כ סעדה חושב

ח"כ משה סעדה טען כי כל בית אב חרדי יש לו שני ילדים במעונות - ולא מתגייס - מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". האומנם? ● המשרוקית של גלובס

התפתחות נוספת בתחום הבנקאות, שעשויה להגביר את התחרות מול הבנקים / אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות בבנקים מתגברת: רשות ני"ע מעניקה רישיונות לניהול חשבון תשלום דיגיטלי

רשות ניירות ערך העניקה היום רישיונות למתן שירותי תשלום ל-4 חברות פינטק, אשר יאפשרו להן למעשה להציע לציבור שירותים שונים שמתחרים בפועל בעולם הבנקאות ● בין השאר יוכלו החברות להציע לציבור לנהל חשבון תשלום, להנפיק אמצעי תשלום ולהציע שירותי סליקה