גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי: "נגדל בביצוע למגורים וכבר בשנת 2026 נכפיל את היקף הפעילות"

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן לאתגרים בענף הבנייה בצל המלחמה ואמר כי "המחסור של 100 אלף עובדים פלסטינים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים" ● בנוסף התייחס ענבר לתאונות בענף הבנייה ואמר כי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות

אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
אסף ענבר, מנכ''ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

"סולל בונה קיבלה החלטה אסטרטגית להרחיב את פעילות הבנייה למגורים, ואנחנו עושים זאת. ב-2026 נכפיל את כמות יחידות הדיור שנבנה" - כך אמר היום (ג') אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי, בשיחה עם הלית ינאי-לויזון, עורכת מוסף נדל"ן בגלובס, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי שנערכה במלון הילטון בתל אביב.

ועידת ישראל לנדל"ן | יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"

"אנחנו רואים הרבה מאוד פניות לבנייה למגורים, ובוחרים בהתאם ליכולות שלנו ובהתאם ליזמים שאנחנו רוצים לשתף איתם פעולה. בשנתיים האחרונות אנחנו מכוונים למגזר הפרטי, שם יש שלושה תחומים בהם יש לנו איכויות, והשוק מזהה אותם: תחום הבנייה למגורים; תחום האנרגיה ותחנות הכוח; ותחום המלונאות", אמר ענבר.

למרות ההאטה בתיירות, ענבר ציין כי יש התעוררות בהקמת המלונאות, ופירט כי בימים אלה החברה מקימה בתל אביב את מלון מנדרין מול הדולפינריום ואת מלון באזל, ונמצאת בשלבים התחלתיים של בניית מלון ליד גן העצמאות. לדבריו, ישנם פרויקטים נוספים בקנה.

האתגרים בענף הבנייה

ענף הבנייה סובל בחמש השנים האחרונות מאירועים גלובליים, החל במגפת הקורונה, דרך השפעות המלחמה באוקראינה וה-7 באוקטובר. "מהיום למחר, 100 אלף עובדים פלסטינים חדלו מלהגיע לעבוד בארץ", שם ענבר זרקור על אחת הבעיות שהציפו את הענף בשנתיים האחרונות. "המחסור של 100 אלף עובדים גרם באופן ישיר לעלייה במחיר העובדים. אם יום עבודה לפועל בניין טרום המלחמה היה כ-750 שקל, המחיר קפץ ל-1,300-1,500 שקל - פי שניים.

"מעבר למחסור בכוח-אדם, צריך לציין גם את חוסר היציבות במחירי חומרי הגלם, במחירי המלט ובעיות בזכוכית, בגבס ובאלומיניום, ועם האתגרים האלה הקבלן פועל בחוסר ודאות וצריך להתמודד גם עם המציאות הזו".

אתגר נוסף שהציף ענבר הוא שחלק גדול מעובדי הענף שמשרתים במילואים, אולם הוא הדגיש כי גם פה ניתן למצוא פתרונות, אולי לא אידאליים, אבל כן נעשים מאמצים כדי לגשר על הפערים.

"25% מעובדי האתרים שלנו משרתים במילואים, ואנחנו מאוד גאים בזה ותומכים בהם ובמשפחות שלהם", אמר ענבר, והוסיף כי בממוצע, עובדי החברה שירתו במילואים שישה חודשים מאז פרצה המלחמה. "חברה קבלנית נמדדת בהון האנושי, ואצלנו הוא בולט בתקופה הזו. עובדים שנשארו באתרים יצאו מגדרם לגשר על הפערים, ומנהלים שנלחמו ברפיח קיימו ישיבות עם האתר תוך כדי תנועה, על-מנת שתהיה רציפות ניהולית".

"מובילים תרבות של בטיחות"

מתחילת השנה נהרגו 25 אנשים באתרי הבנייה, קרוב לקצב התאונות שנרשם לפני שנתיים. ענבר הציב זרקור לנושא ואמר כי אתר בנייה הוא מקום מסוכן, וכי בחברה מקפידים לנהל תרבות של בטיחות. "אנחנו מובילים תרבות של בטיחות ומחנכים את קבלני המשנה ואת הספקים לחשוב על הפרטים, משקיעים אינסוף שעות חשיבה איך לשפר ולעשות טוב יותר, מעודדים מנהלים לדווח על אירועים של 'כמעט ונפגע', בהם קרה דבר שאפשר להפיק ממנו לקחים ולהימנע מאירועים דומים בעתיד. זה נושא שמעסיק את כולנו ולא אירוע של שגר ושכח.

"אתר בנייה הוא מקום דינמי. אתה לא עובד על פס ייצור. כל בוקר הוא אירוע משתנה, המציאות בה עבדת אתמול היא לא זו בה תעבוד מחר, ולכן צריך הרבה עירנות, להסביר לעובדים איפה הם נמצאים. רוב התאונות קורות בימי ראשון, מפני שהעובדים חוזרים מסופי השבוע קצת 'מעופפים', ולכן אוספים אותם ומזכירים איפה הם נמצאים".

"ההצמדה למדד לא משרתת את המטרה"

בהתייחס לעתירה שדניה סיבוס הגישה לבג"ץ נגד הלמ"ס, ועדיין מתבררת, בבקשה להורות ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה, ציין ענבר כי "כשקבלן חותם על חוזה קבלני, והוא צמוד למדד, המטרה היא לשמור על הערך הריאלי של התשלומים שהקבלן יקבל. במציאות בה שכר העבודה עלה ב-100%, והמדד עלה בפחות מ-7%, יש מציאות בה ההצמדה למדד לא משרתת את המטרה, כי החוזה הקבלני נשחק. התשלומים שהקבלן מקבל בערך ריאלי נשחקים".

לדבריו, "בתחום התשתיות המצב חמור עוד יותר. תחום התשתיות זה תחום של מכרזי מדינה, מכרזים שצמודים למדד הסלילה והגישור. במקרים מסוימים יש תמהיל של אחוזים מסוימים לסלילה וגישור ואחוזים מסוימים לדיור, זה משתנה. שכר העבודה עלה בתשתיות ובמגורים, וההצמדה למעשה לא משרתת את המטרה לשמה מצמידים חוזה".

"מעבר צה"ל לנגב - פרויקט ציוני"

אחד הפרויקטים שמושכים עניין הוא פרויקט קריית התקשוב בבאר שבע, שענבר מתאר כעיר שלמה. "סולל בונה נוסדה ב-1924 ביוזמת דוד בן גוריון, והיא לקחה חלק בפעולות חומה ומגדל, פרצה את דרך בורמה, בנתה את כנסת ישראל ואת מלון הילטון שאנחנו יושבים בו. אין סמל תשתיתי שלסולל בונה אין טביעת רגל בו", אמר ענבר.

לדבריו, "פרויקט מעבר צה"ל לנגב, יוזמה ממשלתית מתחילת שנות ה-2000, הוא פרויקט ציוני ממדרגה ראשונה, וכך אנחנו רואים אותו. זה פרויקט שבו שיכון ובינוי היא הזכיין, פרויקט PPP שסולל בונה מתכננת בו את המתחמים ומבצעת את עבודות הקבלנות.

"שני הפרויקטים של באר שבע - קמפוס התקשוב וקמפוס המודיעין - הם בהיקף של כמעט מיליון מ"ר. קמפוס התקשוב יאוכלס ברבעון האחרון של השנה, וקריית המודיעין בשלהי 2026. אלה פרויקטים שיביאו מעל 25 אלף חיילים, 12 אלף אנשי מילואים, ואין לי ספק שזה יעשה 'בוסט' יוצא מן הכלל לרוביק (דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע). זו הזדמנות חד-פעמית לכולנו.

"שיכון ובינוי תפעיל ותתכנן את הפרוקטים האלה ל-21 שנה, ואין לי ספק שתהיה חוויית משתמש מעולה, וחיילים ואנשי מילואים ירצו לשרת שם".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

חברות הביטוח הישראליות שרואות במניית טבע הזדמנות

לאחר בשבוע שעבר דווח כי מנורה מבטחים מחזיקה ב-5% מהון המניות בטבע, היום דווח על החזקה דומה של הפניקס ● השתיים מקוות שהמניה תצא מהדשדוש שפוקד אותה, מתחילת השנה רושמת המניה תשואה שלילית של 26%

אבי כץ, יזם קרן הגשמה / צילום: שלומי יוסף

בדרך לתספורת בקרן הנדל"ן שקרסה: מחלוקת לגבי הפטור מתביעות למנהליה

בית המשפט יכריע בקרוב אם לאשר את הסדר הנושים בקרן השקעות הנדל"ן הגשמה ● בלב המחלוקת: חסינות מפני תביעות לצמד מייסדי הקרן, אבי כץ וחנן שמש, הצפויים להזרים בהסדר 350 אלף שקל בלבד מתוך תביעות חוב בהיקף של 460 מיליון שקל

תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

המרכזים העירוניים נאבקים לשרוד, והרחוב בדרך להפוך למרכז המסחרי הבא

בעוד המרכזים העירוניים הקלאסיים מתקשים להתאים את עצמם לשינויים, הרחובות השכונתיים הופכים למוקד המשיכה הבא - כך אמר תמיר בן שחר בוועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריו, האונליין לא מחסל את הקניונים, וישראל ממשיכה לבנות שטחי מסחר בקצב גבוה ● וגם: לפערי דורות יש השפעה על הרגלי הצריכה, והיזמים צריכים לבנות בהתאם

רשות האכיפה והגבייה - לשכת ההוצאה לפועל תל אביב / צילום: איל יצהר

פעם נוספת: עו"ד השתמש בבינה מלאכותית והפנה לסעיף חוק שאינו קיים

רשם הוצאה לפועל דחה בקשת חייב לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ, שהתבססה בין היתר על חקיקה לא קיימת ש"נולדה" עקב שימוש בבינה מלאכותית בהכנת כתבי הטענות ● נקבע: "הטכנולוגיה טרם בשלה דיה, ואין להסתמך (עדיין לפחות) על תוצאות ומסקנות משפטיות שהיא מנפיקה, ודאי שלא בצורה 'עיוורת'"

מימין: ינקי קוינט, רפי אלמליח וישי בן אלי בפאנל בהנחיית הלית ינאי לויזון בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: רמי זרנגר

קוינט: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת. ראינו כבר התחלה של הירידה"

מנכ"ל רמי ינקי קוינט, סגן בכיר לחשב הכללי באוצר ישי בן אלי ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח השתתפו בפאנל אתגרי שוק הנדל"ן בוועידת ישראל לנדל"ן ● בן אלי וקוינט אמרו כי הסכסוך בין האוצר לרמ"י באשר למכרזי המגרשים למילואימניקים פתיר, אלמליח קרא למדינה לקבל החלטות אמיצות ולהוריד את שיעור ההסכמה בפינוי בינוי ל-51%, ומה צפוי למחירי הדירות?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ יפרוש מאונסק"ו: "הטיה מתמשכת נגד ארה"ב וישראל"

טראמפ מודיע על פרישה מאונסק"ו: "ארה"ב תהיה חברה רק בגופים בינלאומיים שתואמים את ערכיה של אמריקה" ● בבית הלבן מצביעים על יחס עוין כלפי ישראל, נטייה לנרטיב הפלסטיני והתחזקות מעמדה של סין בארגון ● זוהי הפעם השלישית שארה”ב יוצאת מאונסק"ו בשל ביקורת דומה

אלונה בר און בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "לעתים יש יותר חורים מנתונים, אחת המשימות המרכזיות שלנו בגלובס היא לעסוק בכך"

"זה לא עוד כנס רגולציה או רגולציה במסווה. זו ועידה פרו-יזמות, פרו-צמיחה, פרו-כלכלה ישראלית", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און, בפתיחת ועידת ישראל לנדל"ן ● לדבריה,"לפעמים נדמה שיש לנו מידע, אבל כשמעמיקים, מגלים שיש יותר חורים מנתונים. זו בעיה מערכתית. בגלובס שמנו לעצמנו מטרה להציף את הפער הזה"

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

ההחזקה הגדולה של ביל אקמן ושתי "מופלאות": ההמלצות של אנליסטים מובילים בוול סטריט

למרות השקעות מסיביות בתשתיות, מטא צפויה להציג צמיחה חזקה בהכנסות וברווחיות ● ההתמקדות המתמשכת של אלפאבית בחדשנות תשתלם לה ● אובר תמנף את ההשקה המרשימה של שיתוף הפעולה עם Waymo באוסטין ● אנליסטים מובילים בוול סטריט ממליצים

יגאל סלוביק, מנכ''ל התאחדות הקבלנים / צילום: שלומי יוסף

סלוביק: "אם נמשיך לנהל את ענף הנדל"ן והתשתיות כמו היום – לא יהיה לילדים שלנו איפה לגור"

בשיחה עם דרור מרמור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק אמר בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס: "השלטון המרכזי לא מתפקד" • עוד אמר כי קצב בניית כיתות הלימוד מתחילת השנה ירד ב־30% ומזהיר "בעתיד יהיו כיתות בלי ממ"ד"

חתימה על הסכם הגג בג'דיידה-מכר / צילום: חטיב בילאל, לע''מ

פחות מחצי מהדירות שווקו בפועל: מה נשאר מההבטחות של הסכמי הגג

עשרות מיליארדי שקלים הובטחו במסגרת הסכמי הגג שחתמה המדינה עם רשויות מקומיות, אך בפועל פחות מ־10 מיליארד שקל הועברו - ובשטח רואים מעט מאוד תוצאות ● הבטחות גרנדיוזיות, פוליטיקה קטנה, חוסר תיאום ובירוקרטיה מסועפת הופכים את הסכמי הגג לחלום שהולך ומתנפץ

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף סקר פרידמן את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

צביקה ברוט, ראש עיריית בת ים / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של ראש עיריית בת ים: "להישאר עם רווח יזמי של 100 מיליון שקל"

ראש עיריית בת ים צביקה ברוט מסביר בועידת ישראל לנדל"ן איך העיר הגיעה למקום השני בסקר הערים הכי מהירות, יעילות ואמינות ● הוא מציע לרכוש בניינים שקרסו במלחמה מידי תושבים, ולא מצטער שלא התאחד עם תל אביב

בתי מלון באילת. תיירות הפנים בשיא למרות המחירים הגבוהים / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הזמנות הלינה בבתי מלון ובצימרים בארץ גבוהות במאות שקלים בממוצע לעומת קיץ 2024

מתן פסטרנק / צילום: עומר וידר יח''צ

מנהל הגידור שרואה "הזדמנות שאין דומה לה" במניות הביטחוניות בת"א

מתן פסטרנק, מנכ"ל בית ההשקעות Var, מסביר למה הבורסה המקומית תמשיך לדהור, מעריך שהרבה כסף זר צפוי להיכנס אליה, וקובע כי "השוק עדיין לא מתמחר במלואו את השינוי המבני בישראל" ● למרות העליות החדות, הוא משקיע רק בת"א ונותר שורי על הסקטור הביטחוני

דרכונים / צילום: Shutterstock

ישראל יציבה, הודו מטפסת: כך נראה דירוג הדרכונים החזקים בעולם

לפי הפרסום החצי-שנתי של חברת הייעוץ "הנלי ושות'", האומדת את חוזקם של דרכונים, הדרכון הסינגפורי נשאר החזק ביותר בעולם ● ישראל טיפסה במקום אחד וכעת ניצבת במקום ה-18 בדירוג העולמי ● עם זאת, מספר המדינות שאליהן ישראלים יכולים להיכנס ללא ויזה מראש עומד כעת על 168, לעומת 170 בדירוג הקודם

משה סעדה, הליכוד בוקר טוב ישראל, גלי צה''ל, 10.7.25 / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם כבר כעת החרדים נענשים על אי־גיוס? כן, אבל לא כמו שח"כ סעדה חושב

ח"כ משה סעדה טען כי כל בית אב חרדי יש לו שני ילדים במעונות - ולא מתגייס - מפסיד 5,000 שקל נטו לחודש". האומנם? ● המשרוקית של גלובס

מימין: ד''ר דורון סייג, גלית בן נאים ונחמה בוגין בפאנל עם אריק מירובסקי בוועידת ישראל לנדל''ן

4.6% או 20%: כמה מבצעי מימון יש בשוק הדיור?

בפאנל שנערך בוועידת ישראל לנדל"ן נערך דיון על ההבדלים בין הנתונים של האוצר ושל הלמ"ס בכל הנוגע למבצעי המימון של הקבלנים ● גלית בן נאים מהאוצר: מבין הדירות בשוק החופשי, מבצעי המימון יכולים להגיע ל-40% עד 50% ● ד"ר דורון סייג מהלמ"ס: עדכון משקולות מדד תשומות הבנייה לא ישנה דרמטית את המדד

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל מליסרון: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון, התייחס בוועידת ישראל לנדל"ן להתאוששות ולצמיחה בענף הקמעונאות: "הקניונים הוכיחו את עמידותם - זה מוצר חשוב ונדרש בישראל, ואין לו תחליף" ● על התוכניות בקניון רמת אביב: "ניקח אותו לכיוון של עוד יותר יוקרה"