גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלוויזיה הרוסית לא מאמינה בעצמאות

כל רשתות השידור הרוסיות נמצאות בבעלות ישירה של ממשלת רוסיה או נשלטות על ידה בעקיפין

באולפן טלוויזיה קטן במרכז מוסקבה, גדוש מצלמות וציוד צילום, התיישב באחרונה השדר אנדריי נורקין בעמדת השידור שלו, והחל במה שברוסיה נחשב לתרגיל פוליטי רגיש. הוא שידר מהדורת חדשות בשעות אחר הצהריים.

הוצאות הגנה נרחבות, הוא דיווח, מובילות לגידול במספר התאונות במהלך תרגילים צבאיים. בתי המשפט הרוסים בעלי הרגישות הפוליטית הגבוהה, הוא התנבא, יאפשרו לתובעים להאריך את מעצרם של אנשי עסקים, בשל העניין הרב שמגלה בהם הקרמלין. וחוץ מזה דיווח נורקין לצופיו על חוק עירוני שטרם בוטל מהתקופה הסובייטית, הדורש מתושבי מוסקבה להחזיק ברשותם רשיונות להתגורר בעיר הבירה.

אם היה עובד עבור תחנת טלוויזיה רוסית, היה נורקין נדרש לחשוב פעמיים באשר לבחירת הנושאים השנויים במחלוקת, ובאשר לטון האירוני שבו בחר להציג את דבריו.

כל רשתות השידור הרוסיות נמצאות בבעלות ישירה של ממשלת רוסיה או נשלטות על ידה בעקיפין. אלא שנורקין, ששידר חדשות עבור Ekho-TV, אינו ניצב - בינתיים - מול אותם לחצים המופעלים על הקולגות שלו.

שידורי החדשות של Ekho-TV מוזנים דרך האינטרנט לתחנת לוויין ניו יורקית בשם RTVi, הנמצאת בבעלות איש העסקים הרוסי הגולה, ולדימיר גוסינסקי. 10 מיליון צופים דוברי רוסית נצמדים מדי יום לשידוריה, מרביתם חיים בבריטניה, ישראל וארה"ב. ברוסיה ניתן לקלוט את שידוריה רק באמצעות צלחת לוויין.

העובדה שצופי הטלוויזיה ברוסיה נדרשים לצאת לחו"ל כדי לקלוט תחנות חדשות עצמאיות מדגימה עד כמה התחזקה אחיזתו של הקרמלין באמצעי התקשורת בשלוש וחצי השנים האחרונות.

הסיפור הזה גם מרמז איזו כברת דרך מוכן הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לעשות כדי לסייע לבעלי בריתו בבחירות לפרלמנט שיתקיימו בדצמבר, וכדי לזכות בעצמו בכהונה שנייה בבחירות לנשיאות שיתקיימו במארס.

מבקריו טוענים כי מימשל פוטין ניסה גם להשתיק מתנגדים במרכזי כוח אחרים, כמו האקדמיה והעסקים. אולם אחיזת החנק הממשלתית על אמצעי התקשורת, 12 שנים אחרי נפילת הקומוניזם הסובייטי, היא הראייה הבולטת ביותר לכך שברוסיה, קשה מאוד כנראה להיפטר מהרגלים רעים. כל שש תחנות הטלוויזיה הפועלות ברוסיה נמצאות בבעלות ישירה של הקרמלין או נשלטות על ידי בעלי בריתו של פוטין.

"זהו שינוי בעייתי מאוד", אומר יאסן זאסורסקי, העומד בראש הפקולטה לעיתונות באוניברסיטת מוסקבה. "במשך השנים האחרונות איבדנו את כל הערוצים הלאומיים בבעלות פרטית".

כמה מהתחנות היו כבר בבעלות ממשלתית כחלק ממורשת הקומוניזם. רשתות RTR ו-Kultura הן רשתות ממשלתיות המנוהלות ישירות על ידי רשויות מימשל. TV Center נמצאת בבעלות עיריית מוסקבה ונשלטת על ידי ראש העיר, יורי לושקוב.

49% מרשת ORT נמצאים בבעלות כמה משקיעים קטנים, ביניהם עיתונאים, אולם נתח השליטה על התחנה נמצא בידי גזפרום, מונופול הגז הטבעי הרוסי.

נורקין עבד פעם עבור NTV, שנחשבה בשעתו לנכס החשוב ביותר מבין נכסי הטלוויזיה והמו"לות של גוסינסקי. בבחירות לנשיאות רוסיה בשנת 2000, גוסינסקי תמך במתנגדי פוטין. התחנה שלו, שמשכה אליה כמה מהעיתונאים המוכשרים ביותר במדינה, הציגה גם סיקור ביקורתי של המלחמה בצ'צ'ניה, ובאופן קבוע הציגה את פוטין באור גרוטסקי ומבודח.

תוך זמן קצר מצא את עצמו גוסינסקי מטרה לפשיטות משטרתיות וחקירות. ב-2001 ברח גוסינסקי מרוסיה לספרד, כשהוא נרדף על ידי משרד התובע הכללי. מאוחר יותר באותה שנה, השתלטה גזפרום על NTV. Ekho-TV היא השריד לאימפריית המדיה לשעבר של גוסינסקי ברוסיה.

ההשתלטות על NTV הותירה רק רשת טלוויזיה עצמאית אחת, TV6, בבעלות מבקר נוסף של פוטין, המיליארד הגולה בוריס בריזובסקי. חלק גדול מצוות החדשות של NTV עבר ל-TV6, והמשיך משם את עבודתו. אולם בינואר 2002, הגישו בעלי אחזקות המיעוט בחברה, המתברכים בקשרים הדוקים לקרמלין, תביעה נגד TV6, תוך שימוש בסעיף בחוק שמעולם לא נעשה בו שימוש. התביעה הובילה את הרשת לפשיטת רגל. הממשלה הסכימה אז לאפשר לטייקונים ידידותיים לרכוש את התחנה, שינתה את שמה ל-TVS, ואיפשרה לצוות הוותיק של TV6 לקבל לידיו את הניהול.

אולם העיסקה היתה בעייתית מהתחלה, והתחנה סבלה מרייטינג נמוך והכנסות זעומות מפרסומות. ביוני, שוב סגרה הממשלה את השלטר באמצע שידור. כיום TVS הוא ערוץ בבעלות ממשלתית, המשדר שידורי ספורט בלבד.

RIA Novosti, סוכנות החדשות הממשלתית, התגאתה באחרונה כי משרד העיתונות והמידע הנפיק יותר מ-2,000 רשיונות שידור מאז 1991. הרוסים, ציינה הסוכנות, חופשיים לצפות בתחנות שידור זרות, אם הם יכולים להתחבר אליהן, ונהנים מאלפי עיתונים ומגזינים חדשים.

אולם החלק הארי של 144 מיליון אזרחי רוסיה, המפוזרים על פני 11 איזורי זמן, חי מעבר להישג יד של עיתונים ארציים. ירחונים וערוצי טלוויזיה מקומיים נשלטים בדרך כלל על ידי פוליטיקאים מקומיים, ורובה המכריע של האוכלוסייה מסתמך בכבדות על רשתות הטלוויזיה לקבלת חדשות ארציות.

"הם מאמינים שם בקרמלין כי כדי להשיג תוצאות ממשיות, הם חייבים להיות בעלי השליטה על גופי המדיה ההמונית", אומר נורקין, שדר Ekho-TV.

בשנת הפעולה הראשונה של הרשת לא התערבו הרשויות במלאכת איסוף חומרי החדשות, והתייחסו אליה כאל כל גוף חדשות זר אחר. אולם נורקין מאמין שזה עוד עשוי להשתנות לרעה.

לפני שנתיים דחה בית משפט ספרדי את בקשת הרשויות הרוסיות להסגיר לידיהן את גוסינסקי באשמת הונאה בהיקף של 250 מיליון דולר, כספי הלוואה מגזפרום.

האינטרפול סירב להנפיק צו להסגרתו. רק שבשנתיים האחרונות השתנו כנראה דבר אחד או שניים, ובחודש שעבר עצרו שלטונות יוון את גוסינסקי, איש הפיננסים מאחורי Ekho-TV, על פי דרישת הרשויות ברוסיה.

התובעים הרוסים מסרו לכתבים כי הם מתכננים להגיש בקשת הסגרה רשמית לרשויות היווניות. העיתונות הרוסית שטופת ספקולציות באשר למניעים שמאחורי העניין המחודש בתביעה נגדו. נורקין משוכנע שהוא יודע מהי הסיבה.

"העובדה שגוסינסקי נעצר יכולה להיחשב כסוג של לחץ על החברה שלנו", הוא אומר. "הקרמלין אינו מאושר מהעובדה שקוראים ל-Ekho-TV 'חדשות גוסינסקי'. הם לא ממש מאושרים מהעובדה ש'חדשות גוסינסקי' דוחפת את האף לבעיות רוסיות".

במיוחד, מחדדים אנליסטים, חוששים אויבי גוסינסקי בקרמלין מניסיונות Ekho-TV לשדר בתוך גבולות רוסיה. לפני מספר חודשים, מספר נורקין, התקיימו שיחות בין גוסינסקי לתחנות שידור מקומיות בניז'ני נובגורוד, סמארה וטומסק המבקשות לשדר את תוכניות הרשת. מעצרו של גוסינסקי לא השפיע על המגעים.

"אף אחד לא הפסיק לדבר איתנו", אומר נורקין. "אבל אי אפשר לדעת לאיזה כיוון זה יתפתח. אני לא שולל על הסף את האפשרות שכמה חברות מקומיות ייבהלו, ויחליטו שמוטב להן שלא לדבר איתנו בנסיבות הקיימות".

ובינתיים, ממשיכה Ekho-TV ללכת בכיוון העצמאי שלה.

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם