גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פאג' ביוטק הישראלית עדיין מסוגלת לנצל את המומנטום?

פאג', הווירוס הידידותי שאוכל חיידקים, ששימש כשיטת ריפוי מקובלת בבריה"מ הקומוניסטית, ובמיוחד בגרוזיה, זוכה לעדנה מחודשת בגלל שגשוגן של אוכלוסיות חיידקים עמידות לכל סוגי האנטיביוטיקה

גיליון האחרון של המגזין Wired נסקרה בהרחבה טכנולוגיה מן הגוש המזרחי, שעושה צעדים איטיים בדרך למערב. כאשר אחרון הפטנטים על אנטיביוטיקה צפוי לפקוע ב2006, האלטרנטיבה המסתמנת היא Phage Therapy, המבוססת על בקטריות שאוכלות חיידקים. נשמע מוזר, אבל זה עובד: סוג הווירוס הנקרא בקטריופאג' (bacteriophage), וידוע בשם החיבה פאג', מוכר בביולוגיה, ונתגלה כבר ב1917. רק שהיישומים האפשריים שלו בטיפול בזיהומים נשכחו עם השנים, בעיקר לאחר השתלטות הפניצילין על השוק.

הפאג'ים משמשים כנשק טבעי לחיסול חיידקים, כאשר כל פאג' "מותאם" מטבעו לתקוף חידק ספציפי. הם הפכו לשיטת ריפוי מקובלת בבריה"מ הקומוניסטית ובעיקר בגרוזיה, במימון ובעידוד סטאלין עצמו. אבל המחקר לא נעשה בשיטות מדעיות מובהקות, ובנתיים התפוררות הגוש המזרחי הביאה לשקיעה של הטכנולוגיה הזו. הסיפור היה יכול להיגמר כאן, אלא שבמערב התחילו להבין שהאנטיביוטיקה יצרה בעיות חדשות - היא מחקה נגיפים רגישים והותירה בחיים את העמידים.

היום משגשגים החיידקים המכונים MDR multi-drug resistant)t), כלומר המגלים עמידות לכל סוגי האנטיביוטיקה. 40 אלף איש מתים בכל שנה מזיהומים עמידי תרופות שכאלה, לפי נתוני הקרן הלאומית למחלות מידבקות בארה"ב. ולמרות שהשוק העולמי למוצרים אנטיבקטריאליים מוערך ביותר מ25 מיליארד דולר, ענקיות התרופות מתמקדות בעיקר בפיתוח תרופות המבוססות על מולקולות מהונדסות גנטית.

לתוך החלל הזה נכנסה בין היתר אותה חברה שנסקרה בוויירד, Intralytix האמריקנית, אותה ייסד מיקרוביולוג יוצא גרוזיה. הבעיה שלה, כמו של שאר החברות בתחום, היא "להביא תרופה סובייטית מאובקת אל המאה העשרים ואחת", כדברי היזם. צריך לציין שלמרות שבבריה"מ של אז נעשה שימוש נרחב בטכנולוגיה, רוב המחקר המדעי בתחום לא זכה לרישום ולתיקוף נאותים, ולכן אינו יכול להציג תוצאות מובהקות. ובכל זאת חלו התקדמויות: ביוני 2002 זכתה אינטראליטיקס באישור FDA ראשון לטכנולוגיה הזו, לפאג' המחסל בקטריה שתוקפת צמחי מאכל.

לבד ממנה, בשוק הזה בולטת נכון לעכשיו רק חברה אמריקנית אחת - Exponential Biotherapies, שגייסה יותר מ17 מיליון דולר, ומפתחת ומוכרת פטנטים לקיומה עד שתצליח להפיק מוצר של ממש. לפני כשנתיים כיכבה בתחום חברת Phage Therapeutics שהצליחה גם להנפיק, אבל נסחרת כעת מעבר לדלפק במחיר עגום של אפס, וללא פעילות.

היו"ר, הנשיא והמנכ"ל שראה אותה נופלת, אחד ריצ'רד הונור (Honour) פרש ומנהל כעת חברת ארומתרפיה. ואילו חבר דירקטוריון של פאג' תרפויטיקס שהתפטר בזמן, קייסי הרלינגטן (Harlingten), המתואר בפרסומים כ"מולטימיליונר קנדי", מנהל היום חברה בורסאית בריטית בשם PhageGen. החברה הזו עובדת היום על פיתוח טיפולים בשחפת ובאנתראקס, לא ברור באיזו מידה של הצלחה.

"פיקניק זה לא"

יש גם נקודה ישראלית בסיפור. איזכור הפאג'ים העלה באוב את Phage-Biotech הישראלית, שהקים אשר וילף בתחילת 2000. החברה, שנחשפה ב"גלובס" ביוני 2001, ניסתה לפתח תרופות על בסיס פאג'ים, והיישום הראשון שאליו פנתה היה טיפול בפסאודומונאס, וירוס הגורם לזיהומים ודלקות שונים. אז גם קיבלה פאג' ביוטק מענק לטובת הפיתוח מהמדען הראשי, וגייסה כסף מקרן אמריקנית בשלב הסיד. לאור העובדה שהחברה חתמה על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם החברה הרוסית Immunopreparat, שהקנה לה גישה בלעדית לידע הרוסי, הכל נראה פתוח. מצד שני, כבר אז היה ידוע שבעיות הרגולציה עמדו להיות חריפות, כמו שציין וילף עצמו באותה תקופה.

אז מה קורה כעת, שנתיים אחרי, בפאג' ביוטק? טלפון לאשר וילף מבהיר שהחברה לא נסגרה, אבל המכשולים הרגולטוריים חייבו אותה לשנות כיוון. "היו שני אתגרים אסטרטגיים שלא היה לנו מספיק כוח לפרוץ", מסביר וילף. "רישום הפטנט על המולקולה התגלה כלא קל, כי פאג'ים זה חומר ביולוגי גנרי, וגם לא היה בסיס רגולטורי קיים. לא הצלחנו לגייס מספיק כדי לפרוץ את זה".

וכך, לפני שנה, "אחרי תהליך ארוך של חשיבה והסתגלות", כך וילף, השכילה החברה לפתח טכנולוגיית ייצור - הפעם מוגנת פטנט - של חומר פעיל שיהיה איכותי, מרוכז וזול יותר מהקיים בשוק.

על הבסיס הזה התקדמה החברה לכיוון של יישום פאג'ים כתוספי מזון, בעיקר לשוק הווטרינרי. וילף מספר ש"יש דרייב גדול לגישות משלימות וחלופיות לטיפול בזיהומים, ביניהן פרוביוטיקה. האסטרטגיה שלנו היא להכניס את יישומי הפאג'ים כאלמנט משלים לפרוביוטיקה, שיש לה אפקט פאסיבי, כי השימוש בחידקים פרוביוטיים הוא גישה מניעתית תחזוקתית, לא ממש טיפולית".

המטרה היא לפתח תוסף מזון פאג'י שישולב בפרוביוטיקה, ויוכל להוריד את הריכוזים של פתוגנים שקשורים לשרשרת המזון, ובכך להוריד את רמת הפתוגנים שמגיעים לבני האדם מבעלי החיים הנאכלים וגורמים למחלות.

כרגע עוסקים בחברה בתכנון פרוייקטים מול שני גורמים, אומר וילף, אחד בארה"ב ואחד באנגליה ("מכון מחקר ממשלתי שעוסק במחקר של גידול מזון צמחי לבעליחיים").

"גלובס": ומימון, מאיפה?

וילף: "אנחנו צפים. קיבלנו בזמנו מימון מהמדען הראשי לטובת התוכנית הקלינית, אבל לא יכולנו להשלים אותה. אין לנו עבודת ייצור משמעותית עדיין, אבל יש כבר את הטכנולוגיה העיקרית. פיקניק זה לא, אבל כל הסיבות הן לטובת הקונספט".

אם כך, חברה יכולה להמציא את עצמה מחדש עקב הצירוף של קשיי מימון ורגולציה. מצד שני, מי שאין לו אפילו את ההון הדרוש כדי "לצוף", לא בטוח שיוכל לעשות את זה. ככל הידוע לכותבת שורות אלה (ולמאגר המידע של IVC), בארץ פעלה רק עוד חברה אחת שהתבססה על פאג'ים, Phage-X שמה, שייסד פרופ' מיכאל ענבר מהאוניברסיטה העברית, אך זו נסגרה כבר באמצע 2002. מי יודע, אם התחום יתפתח, אולי יצוצו אחרות בעתיד. שנה טובה.

aviva-m@globes.co.il

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל