גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקריה האקדמית קיבלה אישור ניהול תקין - למרות שכר העתק לבכירים

החשב הכללי, ירון זליכה, קיבל בשנת 2003 שכר בעלות של 1,173,436 שקל בתפקידו כראש ההתמחות לחשבונאות ומרצה בכיר בקריה האקדמית קרית אונו. כך נודע ל"גלובס".

זליכה משמש החל משנת 2002 כראש החוג לחשבונאות ומרצה בכיר בקריה האקדמית קרית אונו, הרשומה כעמותה משנת 1997. עלות שכרו רשמה ב-2003 זינוק חד של 91% לעומת 2002, בה הסתכמה עלות שכרו ב-614,344 אלף שקל.

זליכה נמנה בין חמשת מקבלי השכר הגבוה ביותר בקריה בשנים 2003-2002. המוביל ברשימה מקבלי השכר הגבוה הוא המשנה לנשיא ודיקן הפקולטה למשפטים, ד"ר דודי שוורץ, עם עלות שכר שהסתכמה בשנת 2003 ב-1,985,148 שקל.

את המקום השלישי תופסת רקטור הקריה, פרופ' גבריאלה שלו, עם עלות שכר של 994,916 אלף שקל ב-2003. אחריה מדורג ראש הקריה, רנן הרטמן, עם עלות שכר שהסתכמה ב-2003 ב-806,624 שקל, גידול של 2% לעומת השנה הקודמת.

את רשימת חמשת מקבלי השכר הגבוה ביותר סוגר דיקן הפקולטה למינהל עסקים, פרופ' מרשל סרנת, עם עלות שכר שהסתכמה ב-2003 ב-791,681 שקל, גידול של 5%.

משפחה שכזו

ממסמכים שהגיעו לידי "גלובס" מצטיירת תמונה של עמותה בה רווחת תופעת ה"משפחתולוגיה". רו"ח קובי זליכה, אחיו של ירון, מועסק במשרד רו"ח ליאון-אורליצקי המשמש כמשרד רו"ח של הקריה. בראש המשרד עומד משה ליאון, לשעבר מנכ"ל משרד רה"מ.

רו"ח אליעזר קלוש שבדק את הנושא, והגיש את ממצאיו לרשם העמותה באפריל 2004, כתב: "בתגובה לשאלתנו שנתקבלה מהעמותה במארס 2004 נכתב, כי קובי זליכה אינו מועסק על ידי העמותה ואין לו כל תפקיד בה. אולם בפרוטוקול האסיפה הכללית מיולי 2003, קובי עורך סקירה של הדו"חות הכספיים מטעם משרד ליאון-אורליצקי".

עוד עולה מהמסמכים, כי תופעת ה"משפחתולוגיה" בעמותה כוללת גם משפחת הרטמן. בדו"ח הביקורת השוטפת שערך קלוש הוא כותב: "פרופ' דוד הרטמן, חבר הוועד המנהל, הוא אביו של רנן הרטמן, ראש הקריה".

מעיון במסמך שהגישה הקריה האקדמית בעצמה לרשם העמותות במארס 2002, מתחדדת עוד יותר התמונה המשפחתית ששררה אז. כך כותב סמנכ"ל הכספים של הקריה, רו"ח רמי חדד: "ועדת הביקורת מונה שני חברים: דניאל הרטמן ומושל שטראוס. דניאל הוא אחיו של רנן הרטמן, מנכ"ל העמותה דאז.

"ועד העמותה מונה שלושה חברים: רנן הרטמן, דוד הרטמן ובני נחמיה. רנן הוא בנו של דוד. הקירבה המשפחתית מבין עובדי הקריה האקדמית הם: עו"ד מאיה הרטמן, אשתו של רנן הרטמן, וישי כץ-שינפלד, אחיין של רנן הרטמן".

מאיה הרטמן מכהנת כיום כראש מינהל הסטודנטים של הקריה, וישי כץ-שינפלד מכהן כמנהל מדור רישום.

נוכח ממצאים אלה, הודיע עו"ד מנחם ליברמן מיחידת רשם העמותות בשלהי 2004, כי אין אפשרות להוציא לקריה אישור על ניהול תקין לשנת 2004.

בעקבות כך, הזדרזה הקריה האקדמית לשגר לליברמן מכתב, ובו הסבר מדוע אין כל פגם בניהולה. כך כותב היועץ המשפטי של הקריה, עו"ד יעקב כהן, בהתייחסו לעלויות השכר הגבוהות:

"בהתאם לחוק העמותות, מוסמכת הקריה לקבוע את שכרם של נתוני השירותים בה, כל עוד שכרם האמור איננו חורג מהשכר המקובל בשוק העבודה למשרות מקבילות.

"הקריה קובעת את שכרם של המרצים ונותני השירותים בה, בהתאם לפרמטרים מקובלים במוסדות להשכלה גבוהה מקבילים והשכר המשולם על ידה איננו חורג מהשכר המקובל בשוק העבודה למשרות מקבילות".

בהתייחסו לקירבה המשפחתית בין ירון לקובי זליכה, כותב כהן: "הקריה לא הסתירה את הקשר המשפחתי בין קובי לירון זליכה, ולא מוצאת בו כל פסול או ניגוד עניינים. קובי איננו מועסק על-ידי הקריה. רו"ח של הקריה הוא משרד ליאון-אורליצקי בו מועסק קובי זליכה.

"חוק העמותות אינו אוסר על קיומה של קירבה משפחתית בין רו"ח של עמותה לבין נותן שירותים לעמותה. אין הקריה נוהגת להתערב בשיקולי הקצאת כוח האדם על-ידי משרד רו"ח, ואף איננה רואה כל פסול בכך שרו"ח קובי זליכה נשלח ממשרדו ליתן סקירה לגבי הדו"חות הכספיים בפני האסיפה הכללית".

לסיכום כותב כהן: "בהיותה של הקריה מוסד אקדמי מוכר ומפוקח על-ידי המועצה להשכלה גובהה, נדרשת הקריה מגורמים רבים, בהם המועצה להשכלה גבוהה, להמציא מדי שנה אישור רשם העמותות על ניהול תקין, ומכאן החשיבות הרבה אשר מייחסת הקריה לאופן ניהול העמותה".

הרשם לא מרוצה

החלטת הרשם שלא להנפיק לעמותה אישור ניהול תקין, בוטלה בעקבות הסבריה של הקריה, ובחודש מאי אשתקד הונפק לה האישור שהיה תקף עד לסוף 2004.

רשם העמותות, ירון קידר, אמר בתגובה, כי חוק העמותות אינו מאפשר לשלול אישור על ניהול תקין מעמותה רק על סמך שכר חריג. "בהחלט יש לשנות את המצב הנוכחי על-ידי תיקון החוק, שהוא חוק ישן ודל או על-ידי ניסוח תקנות וכללים ברורים בנושא".

באשר לקירבה המשפחתית בין ירון וקובי זליכה, אמר קידר: "חוק העמותות אינו אוסר על קיומה של קירבה משפחתית בין רו"ח של עמותה לבין נותן שירותים לעמותה, אך מן הראוי שהתקשרויות בהן מעורבים קרובי משפחה יאושרו על-ידי האסיפה הכללית של העמותה.

"בהחלט יש מקום לשאוב מהוראות חוק החברות המחייבים במקרים כאלה את אישורה של האסיפה הכללית", הוסיף קידר. האוצר: זליכה קיבל אישור לעבודתו האקדמית בדומה לבכירים אחרים בשירות הציבורי

משרד האוצר מסר בתגובה להעסקתו של החשב הכללי בקריה האקדמית קרית אונו: "עם כניסתו לתפקיד החשכ"ל בשלהי 2003, פנה ירון זליכה וקיבל כמקובל את אישור כל הגורמים המוסמכים להמשך פעילותו האקדמית ארוכת השנים.

"הקריה האקדמית אינה גוף מתוקצב או נתמך ואין לה כל קשר לעבודתו כחשב כללי, לא במישרין ולא בעקיפין. יובהר, כי עובדי מדינה בכירים רבים משמשים כמרצים במוסדות אקדמיים שונים, והדבר אף תורם לאיכותו של השירות הציבורי, כאשר אחד מבכיריו הוא גם בעל מעמד אקדמי בכיר".

הקריה האקדמית מסרה בתגובה: "הקריה היא מוסד מוכר ע"י המועצה להשכלה גבוהה שאינו מתוקצב ע"י המדינה. יתרה מכך: מדובר בעלויות שכר ולא בשכר ברוטו, שמהן עולה סכום נכבד של מיסים אותו מקבלת המדינה. נתונים אלו נמצאים ברשם העמותות המעניק מדי שנה לקריה אישור ניהול תקין.

"בנוגע לחברי העמותה: לכבוד לנו שפרופ' דוד הרטמן, העומד בראש מכון הרטמן ובעל שם עולמי בתחום הפילוסופיה ומחשבת ישראל ובעל פרסים בינלאומיים, משמש כחבר ועד מנהל. לגבי ד"ר דניאל הרטמן: כבר בשנת 2002, עם הפיכת הקריה למוסד ישראלי מוכר, הופסקה חברותו בוועדת הביקורת.

"לעניין ירון זליכה, שיסד את ההתמחות בחשבונאות בקריה האקדמית ועומד בראשה: השינוי בעלות שכרו התבצע בטרם היה מועמד לתפקיד החשכ"ל, נוכח הגידול המרשים במספר הסטודנטים וההישגים אליהם הגיעו במבחנים החיצונים. העסקתו של זליכה במקביל לתפקידו כחשכ"ל אושרה ע"י נציבות שירות המדינה.

"בעניין רו"ח קובי זליכה המועסק במשרד רו"ח ליאון-אורליצקי: העניין נבדק בידי רשם העמותות ולא נמצא ניגוד עניינים".

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה בוול סטריט בירוק, מדד הנאסד"ק עלה ב-0.5%, אנבידיה, ירדה בכ-3% ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין