גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 עובדים ויורשי עובדים בכור הגרעיני הגישו תביעות בהיקף 76 מיליון שקל נגד מדינת ישראל

טוענים: במהלך העבודה נחשפנו לקרינה מייננת ולחומרים כימיים שגרמו לסרטן מסוגים שונים

לביהמ"ש המחוזי בת"א הוגשו היום 11 תביעות בהיקף 76 מיליון שקל על-ידי עובדים ויורשי עובדים בכור הגרעיני בדימונה ובמרכז למחקר גרעיני בנחל שורק נגד מדינת ישראל. לטענת התובעים במהלך עבודתם הם נחשפו לקרינה מייננת ולחומרים כימיים מסוכנים ורעילים.

בנותיו, יורשותיו של פרופ' סעדיה עמיאל תובעות 3.3 מיליון שקל. בתביעתם נאמר, כי המנוח, פרופ' לכימיה ולפיזיקה גרעינית, עבד במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק משנות ה-50 ועד מותו. במוחו אובחן גידול ממאיר ולאחר הניתוח להסרת חלק ניכר מהגידול, סבל המנוח משיתוק פלג גופו הימני ומקשיי תפקוד ניכרים. ב-1978 הופיע הגידול הממאיר מחדש ובאוגוסט אותה שנה נפטר המנוח.

מיה ויין, אשתו של אליהו ויין, שעבד כטכנאי כימיה במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק, תובעת 8.87 מיליון שקל. בתביעה נאמר, כי בספטמבר 1985בהיות המנוח בן 51, אובחן אצלו סרטן המוח מסוג נדיר ביותר.עוד נאמר, כי מספר עובדים נוספים ביחידתו לקו אף הם במחלות סרטן ושיעור התחלואה בסרטני מוח בקרב עובדי מעבדות המרכזים למחקר גרעיני גבוהים משיעורם באוכלוסייה הכללית באותה קבוצת גילאים. בתביעה נאמר, כי הנתבעת הודתה שהמנוח בא במגע במהלך עבודתו עם מתכות מסוכנות, עופרת וקדמיום.

אלמנתו של יהודה יפרח וילדיו, תובעים 8.43 מיליון שקל. יפרח עבד בכור הגרעיני בדימונה מ-1970 ועד 2002 באיזורים המוגדרים 'חמים'. יפרח שימש בתפקידים של מפעיל ומהנדס אלקטרוניקה ביחידה 'חמה'. בכתב התביעה נאמר, כי נחשף למנות קרינה גבוהות במיוחד בעת ביצועם של עבודות האחזקה במערכות הכור אשר בוצעו בשנות ה-70 בסביבת עבודה עתירת קרינה ומזוהמת.

בתקופת עבודתו היה מעורב במספר תקלות גרעיניות חמורות ובשתי הזדמנויות בהן נכח במקום, נשלפו בטעות לזמן קצר מוצרים רדיו-אקטיביים מתוך בריכת המים המיועדת להגנה מפני קרינה מייננת. שיעור החשיפה היה פי מאות-אלפים מהמותר.

במקרה אחר, נדרש לטפל בתקלה בתחתית אחת הבריכות בכור, הזדהם בזיהום רדיו-אקטיבי אך למעט שטיפה יסודית לא נערכו לו כל בדיקות ואם נערכו תוצאותיהם נעלמו. במקרה נוסף, נדרש לבצע פעולה מסוימת לצורך הגברת האוורור בכור. עבודה זו אשר נעשית כיום בלבוש מיוחד ובמערכת נשימה אוטונומית בוצעה על-ידיו ללא ציוד מגן וללא פיקוח.

ישראל כהנא, התובע 4.26 מיליון שקל, עבד בקמ"ג מ-1962-1996 עם שלוש שנות הפסקה, ובין היתר במעבדת הרדיו-גרפיה ובמחסן החומרים. בתביעה נאמר, כי במהלך צילומי הרדיו-גרפיה שנועדו לאיתור תקלות בצנרת נמצא התובע באופן קבוע בקרבה מסוכנת למקורות רדיו-אקטיביים ללא מיגון הולם. ב-2002 אובחן במוחו סרטן ובניתוח שבוצע נכרת הגידול.

יוסי פרג, התובע 8 מיליון שקל, עבד בקמ"ג מ-1979 ועד היום, כחשמלאי באיזורים 'חמים', עתירי קרינה רדיו-אקטיבית. באפריל 2002 בהיותו בן 48 אובחן בו סרטן הלימפומה. בתביעה נאמר, כי מתיקו הרפואי כפי שהועבר על-ידי הנתבעת עולה, כי לפחות פעם אחת נחשף לחומר מזהם ששמו והרכבו הכימיים נמחקו מתיקו הרפואי.

יצחק רחמיאן, התובע 5.7 מיליון שקל, עובד בקמ"ג מ-1975 ועד היום כפקח ביקורת קרינה , טוען, כי עבודתו היום יומית בוצעה באזורים 'חמים' רוויי קרינה רדיו-אקטיבית תוך מגע עם חומרים מסוכנים שונים. עבודה זו בוצעה לפחות עד סוף שנת ה-80 עם מיגון חלקי בלבד ולפעמים בלעדיו, בתנאים של חוסר פיקוח, ללא הדרכה הולמת וללא ניטור של כל סוגי הקרינה והחומרים המסוכנים אליהם נחשף.

לדבריו, לא פעם הוא נשלח לאיתור תקלות וזיהומים ללא מסכה ומכשירי הניטור לא עברו בדיקות תקופתיות לכיול ולאימות תקינותם על-ידי בודק מוסמך במשך שנים ארוכות עד למקרים של תקלות שבר.

התובע מציין, כי לפחות במקרה אחד, נחשף למקור רדיו-אקטיבי חזק ללא כל אמצעי מיגון וללא כל מסכה וזאת במסגרת תרגיל לאיתור מקור רדיו-אקטיבי. במקרים נוספים, שהה בשדות של קרינה גבוהה במשך זמן ממושך עד לאיתור המקור המקרין.

עוד טוען התובע, כי במסגרת עבודתו הוטל עליו להפריד בין עופרת מזוהמת רדיו-אקטיבית לבין עופרת נקייה ללא כל אמצעי מיגון. על-פי כתב התביעה, בתעלות האוורור באחד המכונים 'החמים' נתגלו גרגרי חול המזוהמים בזיהום רדיו-אקטיבי. עוד טוען התובע, כי בנובמבר 1993 בהיותו בן 40 אובחן אצלו סרטן בשלפוחית השתן. בדיקות העלו, כי הוא סובל מגידול בכיס השתן. התובע עבר ניתוח לכריתת הגידול.

עדי פלג, התובע 9.45 מיליון שקל, עבד בקמ"ג ממאי 1972 ועד אוגוסט 1980 כטכנאי גרעין באזורים 'החמים' עתירי קרינה רדיו-אקטיבית. בהיותו בן 54, אובחן אצלו סרטן בעמוד השדרה הגבי והצווארי. לדבריו, מספר עובדים נוספים ביחידתו לקו אף הם במחלות סרטן.

חן ישראל, טכנאי גרעין עובד בקמ"ג מאפריל 1979 ועד היום התובע 8.7 מיליון שקל. לדבריו, היה מעורב במהלך עבודתו במספר תקלות גרעיניות, אחת מהן באוגוסט 1980, שעה שנשפכה 200 ליטר של מים כבדים על הרצפה, והוא ואחרים נדרשו לאסוף את המים בידיהם עם צמר גפן ללא כל ציוד מגן.

עוד הוא טוען, כי נדרש להיכנס לתעלות האוורור של הכור לבדיקת אחד השסתומים וזאת ללא כל ציוד מגן ותוך חשיפה לחומרים מסוכנים ולקרינה מייננת. לדבריו בהיותו בן 47 אובחן אצלו סרטן הריאות ובניתוח שבוצע לו נכרתה האונה העליונה בריאתו הימנית.

אלכס גובר, התובע 4.53 מיליון שקל עובד בקמ"ג מ-1970 כחשמלאי באיזורים 'החמים' עתירי קרינה רדיו-אקטיבית טוען שהיה מעורב במספר תאונות במהלכן נחשף למנות קרינה מוגברות ולחומרים כימיים. ביוני 1981 היה מעורב בפיצוץ בתא גזים וביוני 1993בתקלה במהלך טיפול תרמי בוואקום. לדבריו בהיותו בן 60 אובחנה אצלו מחלת הסרטן. לדבריו, לפחות 5 עובדים נוספים ביחידתו לקו אף הם במחלות סרטן.

ניסים זילכה, התובע 8.6 מיליון שקל עובד בקמ"ג מ-1970 ולאחרונה משמש כמהנדס משמרת. לדבריו בהיותו בן 57 אובחן אצלו סרטן הלימפה. בתביעתו נאמר, כי בשנות ה-70 וה-80 בוצעו עבודות האחזקה בכור בסביבת עבודה רוויית קרינה ונעשו קיצורי דרך דוגמת כניסה לאזורים 'החמים' זמן קצר מאוד לאחר הדממת הכור. התובע טוען, כי הפיקוח והמיכשור, שנועדו להבטיח את העובדים מפני חשיפת יתר מפני קרינה מייננת ולחומרים מסוכנים אחרים, היו לקויים באותם שנים. לדבריו, במהלך עבודתו אירעו מספר תאונות המכונות תקלות גרעיניות. באחד המקרים, נפל לאחד הבריכות, שאף את אדי מי הבריכה ונחשף לקרינה ולזיהום. לדבריו, מספר עובדים נוספים ביחידה בה עבד לקו במחלת הסרטן בגיל צעיר.

שי דוד, התובע 6.5 מיליון שקל עבד בקמ"ג מאפריל 1965 ועד אפריל 1999 כטכנאי ניסויים ראשי במחלקה מיוחדת שעסקה בפרויקט לאומי סודי. לדבריו, עבודתו בוצעה בחדר קטן ללא פתחי אוורור וללא אמצעי הגנה. בתקופת עבודתו היה מעורב במספר תאונות המכונות תקלות גרעיניות. באפריל 1996 היה מעורב בתקלה חמורה שאירעה במעבדה במהלכה אותר זיהום בכפפות העבודה. לדבריו, בהיותו בן 57 אובחנו אצלו מספר מחלות סרטן נדירות ושונות זו מזו דבר המצביע על הקשר המובהק בינן לבין חשיפתו התעסוקתית.

בתגובה נמסר מהוועדה לאנרגיה אטומית כי "אין קשר בין מחלת העובדים לבין עבודתם בקמ"ג. טענות דומות לטענות שעולות מהתביעות החדשות, נטענו במסגרתן של תביעות שהוגשו בעבר. לאחר בירור משפטי נדחו הטענות. לכשנקבל את כתבי התביעה נגיב לטענות אחת לאחת".

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות