בג"ץ ביטל את "הלכת קינזי": נאשם יוכל להעיד במשפטו של שותף לעבירה טרם סיום משפטו

המדינה ביקשה לבטל ההלכה, שהיתה נהוגה 30 שנה וגרמה להארכת מעצרם של נאשמים לתקופות ארוכות

בג"ץ בהרכב של שבעה שופטים ביטל היום (א') פה אחד את "הלכת קינזי" הנהוגה כפרקטיקה בבתי המשפט ב-30 השנים האחרונות. בהתאם להלכה, נאשם לא יכול היה להעיד במשפט של שותפו לעבירה (כשהוגשו שני כתבי אישום נפרדים) כעד מטעם התביעה, עד שיסתיים משפטו שלו, מחשש שיעיד עדות שקר כדי להפליל את חברו ולהוציא עצמו נקי.

עם זאת, קבע בג"ץ ברוב של ארבעה שופטים - הנשיאה דורית ביניש, הנשיא בדימוס אהרון ברק והשופטים אליעזר ריבלין ומרים נאור - כי לביהמ"ש תהיה סמכות בנסיבות חריגות וקיצוניות להמתין עד סיום משפטו הנפרד של עד, קודם שימסור את עדותו כנגד הנאשמים האחרים באותו מעשה.

בכך למעשה קיבל בג"ץ את עמדת המדינה, שעתרה לביטולה של "הלכת קינזי" באמצעות עוה"ד אודית קורינלדי-סירקיס אפרת ברזילי וענת חולתא. לפני כ-30 שנה התקבלה בביהמ"ש העליון ההלכה האמורה הידועה בארה"ב בשם "הלכת קינזי", לפיה נדחתה שמיעת עדותו של השותף עד לסיום משפטו. ההלכה התקבלה בשל החשש כי לשותף יהיה עניין במסירת עדות כוזבת על מנת להקטין את חלקו בפרשה על חשבונו של הנאשם שבמשפטו הוא מעיד.

ואולם, יישומה של הלכת קינזי גרמה לעיכובים בסיום משפטם של הנאשמים, להארכת מעצרם של נאשמים לתקופות ארוכות, הוסיפה לעומס הקיים בבתי המשפט ופגעה באפקטיביות של אכיפת החוק. אלה היו הטענות שהעלתה המדינה בעתירה לביטול ההלכה.

נסיבות קיצוניות

חוות הדעת הראשונה שנכתבה ע"י הרכב השופטים היתה של השופט אדמונד לוי, שקבע כי יש לבטל את הלכת קינזי בצורה גורפת, כאשר ביהמ"ש הדן בתיק יוכל להבחין ולהאריך את העדויות שיינתנו בפניו.

עוד קבע השופט, כי במקרה של עדות של נאשם אחד כנגד חברו - יש להגן על הנאשם מפני עדות כוזבת של שותפו באמצעות דרישה לקיומה של ראיה מחזקת לעדות השותף וחיצונית לה. נקבע כי על השותף יש להגן מפני הפללה עצמית באמצעות חיסיון, שיקבע כי הדברים שישמיע בעדותו לא יוכלו לשמש נגדו.

לדברים האלה הוסיפה הנשיאה בייניש, שהתייחסה לשיקול דעת בית המשפט לשאלת עיכוב מתן עדותו של עד שמשפטו תלוי ועומד. ביניש היתה שותפה לדעה של השופט לוי, לפיה אין להמתין לסיום משפטו הנפרד של העד בטרם יעיד במשפט השותף. עם זאת, השאירה ביניש לבית המשפט להחליט בנסיבות חריגות וקיצוניות את האפשרות להמתין לסיום משפטו הנפרד של העד בטרם ימסור את עדותו.

לדברי ביניש, יש לעשות זאת רק במקרים יוצאי דופן ורק לאחר קבלת הנתונים הרלבנטיים מן הצדדים להליך. עוד אמרה ביניש כי יש לתת משקל להסכמתו של הנאשם לשהות במעצר עד תום ההליכים לשם מתן עדותו לאחר תום המשפט של שותפו.

ביניש מסכמת ואומרת, כי הגיעה העת לביטולו של כלל הפרקטיקה שגובש ב"הלכת קינזי", וכי שיקול הדעת המסור לביהמ"ש לדחות את שמיעת ההליכים בעילה של המתנה לסיום משפטו של עד, "יופעל בצמצום מירבי, במקרים יוצאי דופן בלבד ומטעמים מיוחדים אשר על ביהמ"ש לנמק".

זכות חוקתית

מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, עו"ד אפרת ברזילי, העריכה היום כי יישום ההלכה החדשה "יביא לשיפור של ממש בטיב ההליכים הפליליים, בקיצורם וביעילותם".

יש לציין, כי הסנגוריה הציבורית, שצורפה לעתירה, התנגדה לביטולה של הלכת קינזי, לאחר שקבעה כי זהו חלק מהזכות החוקתית להליך הוגן וההלכה עולה בקנה אחד עם חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. להשקפת הסניגוריה הציבורית, הרציונל העומד בבסיס הלכת קינזי שריר וקיים גם כיום.

לשכת עורכי הדין, שצורפה גם היא לדיון, התנגדה גם היא לביטול הלכת קינזי ואמרה כי תוצאות הביטול עלולות להיות רחבות מעבר לנחוץ. לדעת הלשכה, ביטול ההלכה עלול לשלול הגנה חשובה מעין כמוה מנאשמים וכי דיון על ביטולה של ההלכה יש לעשות במסגרת ערעור פלילי ולא במסגרת בג"ץ.

עוד יצוין כי שתי הצעות חקו ממשלתיות, שעסקו ביטולה של הלכת קינזי, לא הבשילו לידי חוק. לטענת הלשכה, עובדה זו מלמדת שהכנסת איננה מבקשת את ביטולה של הלכת קינזי, ולכן לא ראוי שבג"ץ ייעשה את מה שהכנסת נמנעה מלעשות. (בג"ץ 1139/05).