גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

מכרז במודיעין: דירות 3 חד' יימכרו ב-560 א' ש'

הצלחה במכרזי המחיר למשתכן במודיעין לצד כישלון במכרזי שכירות ■ 671 דירות ייבנו ומתוכן 25% יהיו במחירים מופחתים לזכאי משרד השיכון

הצלחה במכרזי מסלול מחיר למשתכן במודיעין לצד כישלון במכרזי השכירות לטווח ארוך. מדובר במכרזים במסלול מחיר למשתכן בשכונת קייזר דרום בהם זכו חמישה יזמים - אלמוג כ.ד.א.י, פרץ בונה הנגב, אחים אוזן חברה לבנייה וחברת י.זילברמינץ ובנו. המכרז, שההצעות אליו הוגשו כבר לפני כשלושה חודשים, התייחס ל-11 מתחמים שונים בדרום העיר המאפשרים בניית 827 יחידות דיור סך הכל.

על פי תוצאות המכרז, הוכרזו זוכים רק ב-8 מתחמים כאשר לשאר המתחמים לא הוגשו הצעות. כך, מתוך 827 דירות סך הכל יוכלו להיבנות במתחם 671 דירות, 25% מהן במחירים מופחתים לזכאי משרד השיכון.

במקביל, מכרזים לשכירות ארוכת טווח באותו המתחם נכשלו כאשר לאחד לא הוגשו הצעות ולשני הוגשה הצעה שלא תאמה את תנאי המכרז. מכרזים אלו כללו אפשרות לבניית 164 יחידות דיור סך הכל, מתוכן 66 דירות להשכרה מפוקחת, 32 להשכרה בשוק החופשי ושאר הדירות, 66 במספר, למכירה.

בניגוד למכרזים דומים של משרד השיכון במסגרת המסלול למחיר למשתכן, במכרז זה היו יכולים היזמים לזכות ביותר ממגרש אחד, וכך אכן קרה. חברת אלמוג כדאי למשל, זכתה בשלושה מתחמים, החברות פרץ בונה הנגב והאחים אוזן זכו בשני מתחמים כל אחת וחברת י. זילברמינץ ובנו זכתה במגרש אחד.

"לאחר שעדכנו את מחירי הקרקע במכרז, ניתנה כאן הנחה שתאפשר בנייה של דירות זולות לזכאים", אמר היום (ב') ל"גלובס" יקי אמסלם, מנכ"ל חברת אלמוג כדאי שזכתה במכרזים לבניית 123 דירות סך הכל, מתוכן 31 דירות לזכאי משרד השיכון. ההצעה הזוכה של החברה עמדה על 5,635 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ). "התכנון שלנו הוא לבנות דירות קטנות לזכאים, דירות 3 חדרים בשטח כ-80 מ"ר כולל ממ"ד, שיוכלו להימכר סביב 560 אלף שקל כולל מע"מ. דירה דומה נמכרת היום בשוק החופשי בכ-1.1 מיליון שקל. שאר הדירות שייבנו יהיו בנות 4-5 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים. מחיר דירות 4 חדרים ינוע סביב 1.5 מיליון שקל".

במקביל, לצד המחירים שנשמעים אטרקטיביים לאחר הזכייה במכרז, מודה אמסלם כי המחיר הסופי של הדירות יהיה גבוה יותר בכ-100 אלף שקל בפועל וזאת משום שעל פי המכרז, יוכלו הקבלנים לעלות על הקרקע רק בעוד שנתיים: "למרות שאנחנו משלמים את דמי הפיתוח תוך 50 יום כפי שנדרש במכרז, הפיתוח ייעשה רק בשלב מאוחר יותר. עלויות המימון שלנו משפיעות בסופו של דבר גם על מחירי הדירות ובגלל שרק עוד שנתיים יוכל להיבנות הפרויקט, המחיר יהיה גבוה יותר ואני מעריך שהדירות לזכאים יימכרו סביב 660 אלף שקל לדירה".

נזכיר שלאחר שנשמעה ביקורת על כך שמחירי הקרקע המקוריים שפורסמו במסגרת המכרז היו גבוהים, עדכנו במשרד השיכון את המכרז ושינו את המחירים. כך, לדוגמה, מגרש המאפשר בניית 56 דירות במתחם שיקף מחיר לקרקע ליחידת דיור בגובה 394 אלף שקל כולל פיתוח לאחר עדכון מחיר הקרקע לעומת 426 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח במחיר המקורי.

במתחם אחר, המאפשר בניית 72 יחידות דיור סך הכל עמד המחיר לפני העדכון על כ-402 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח לעומת 377.5 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח במחיר המעודכן. יש לציין שבמקביל לעדכון מחירי הקרקע, עודכנו גם מחירי הפיתוח. עדכון כפול זה הוביל גם למקרים בהם בעוד מחיר הקרקע ירד, מחיר הפיתוח דווקא עלה מה שהשאיר את המחיר בחלק מהמתחמים פחות או יותר באותה הרמה.

חברת פרץ בוני הנגב זכתה בשני מתחמים לבניית 276 דירות סך הכל. במתחם המאפשר בניית 180 יחידות דיור הציעה החברה זכתה הצעת החברה שעמדה על 5,550 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ) מה שמשקף עלות דירה לזכאים, בשטח 85 מ"ר, של כ-552 אלף שקל כולל מע"מ. במתחם לבניית 96 יחידות דיור זכתה הצעת החברה שעמדה על 6,850 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ) כך שדירה בשטח של 85 מ"ר תוכל להימכר בכ-681 אלף שקל (כולל מע"מ).

חברת האחים אוזן זכתה בשני מתחמים לבניית 116 יחידות דיור סך הכל. במגרש המאפשר בניית 44 יחידות דיור זכתה הצעת החברה שעמדה על כ-11.1 אלף שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ). דירה בשטח 85 מ"ר תעלה על פי הצעה זו כ-1.106 מיליון שקל (כולל מע"מ). במתחם השני שזכתה החברה הצעתה עמדה על 10.6 אלף שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ), כך שדירה בשטח 85 מ"ר תעלה, על פי הצעתה, כ-1.06 מיליון שקל (כולל מע"מ).

חברת י. זילברמינץ זכתה במתחם לבניית 156 דירות. הצעתה עמדה על 7,896 שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ), כך שדירה בשטח של 85 מ"ר תעלה על פי ההצעה שזכתה כ-785 אלף שקל (כולל מע"מ).

מכרז נוסף שתוצאותיו פורסמו היום הוא מכרז לשכירות ארוכת טווח בירושלים. מדובר במכרז בשכונת חומת שמואל בו נרשמה הצלחה חלקית כאשר למגרש אחד הוגשה הצעה שזכתה ולשני לא הוגשו הצעות כלל. ההצעה הזוכה עמדה על 39.8 שקל למ"ר לשכירות המפוקחת. במגרש זה ניתן לבנות 50 יחידות דיור סך הכל. 20 מתוכן במחיר מפוקח לזכאים שעל פי ההצעה הזוכה יעמוד על כ-3,950 שקל לחודש בעבור דירת 85 מ"ר. 10 דירות נוספות יוצעו להשכרה ארוכת טווח בשוק החופשי. 20 דירות ימכרו בשוק החופשי על ידי היזם שזכה - י.בלס חברה לבנייה ונכסים. כאמור, במתחם נוסף הכולל 80 דירות להשכרה, לא הוגשו הצעות.

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בעקבות פרסום תוצאות המכרזים: "המדיניות שהובלתי לפיה הקרקע נועדה לשרת את האזרחים ולא רק את הרווחים הוכיחה את עצמה במודיעין, כמו בראש העין ויבנה לפניה. ההחלטה שהובלתי להנחה של 50% במחיר הקרקע היא שהביאה לתוצאה הזו. רק כשהאוצר יפסיק לספסר בקרקעות המדינה, הזוגות הצעירים יהיו המרוויחים. משרתי הצבא הם הנהנים הגדולים מהפרויקטים האלה במרכז הארץ. כאשר המדינה מוותרת על ההכנסות מהקרקע ניתן להגיע למחירים נמוכים כאלה לטובת הזוגות הצעירים עם קרקע לדירה במרכז הארץ ב-77 אלף שקל בלבד".

ראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס, בירך גם הוא על תוצאות המכרז ואמר: "הדרישה שלנו לכלול בשכונה תמהיל של 30% כדיור בר השגה הוכיחה את עצמה ו-167 יחידות דיור יימכרו במסגרת 'דיור למשתכן'". עוד הוסיף ביבס כי לאור כישלון מכרזי השכירות ארוכת הטווח יש להעביר את יחידות הדיור שנכללו במכרזים אלו למכרזי מחיר למשתכן: "לאחר שיזמים לא נגשו למכרזים לדיור להשכרה בערים אחרות בארץ, היה לנו ברור שזה מה שיקרה גם במודיעין. ענף הנדל"ן בארץ, יחד עם הקריטריונים של משרד הבינוי והשיכון, עדיין לא בשל לנושא של דיור להשכרה. אני מתכוון לפעול יחד עם שר השיכון הבא להכנסת 164 יחידות הדיור שהיו מיועדות להשכרה אל תוך פרויקט 'דיור למשתכן' ובכך להציע יותר דירות זולות לזוגות צעירים".

גם יו"ר חברת חלמיש, עו"ד רחל תורג'מן, התייחסה לתוצאות המכרזים ואמרה: "הצלחת המכרז במודיעין מוכיחה שהמדיניות של מחיר למשתכן יכולה לסייע, גם אם בעקיפין, להורדת מחירי הדיור. מצוקת הדיור היא אחד הנושאים המרכזיים שעל הממשלה הנכנסת לטפל בהם בדחיפות, והמודל הזה הוא אחד הכלים שיגדיל את היצע הדירות הזולות. אם האוצר יפסיק להתייחס למכירת קרקעות המדינה כמכרה זהב, שמשיא תשואה מקסימאלית, ויפעל בראייה להורדת מחירי הדיור, אפשר באמצעות מודל מסוג מחיר למשתכן להגדיל את היצע הדירות, ולהגדיל את האפשרות למעמד הביניים לרכוש דירה במחירים שלפחות מתקרבים לסבירים. לצערי, יש כיום מעט מדי מכרזים בשיטה הזו, כי הממשלה רואה למול עיניה את הכסף הגדול, ומכרזים מסוג זה פחות רווחיים לה".

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת