גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת בכירה ב-IBM: "המחשב שלנו לעולם לא יחליף רופא"

דברה די סנטו, שמנהלת את חטיבת הבריאות של ווטסון ב-IBM, מספרת על מחשב-העל שמסייע לנתח אלפי צילומי רנטגן, על מערכת היחסים עם טבע וגם על הקשר עם לובשי החלוקים

דברה דיסנזו, יבמ. ``משתפים פעולה`` / צילום: אלכס אלמן
דברה דיסנזו, יבמ. ``משתפים פעולה`` / צילום: אלכס אלמן

מחשב-העל של IBM נקרא ווטסון (Watson) אבל ייתכן שהשם שרלוק מתאים לו יותר. הבלש שרלוק הולמס הצליח לספק תשובות לשאלות בעוד שתפקידו של ווטסון, אלמנטרי, היה לשאול. המערכת ווטסון, אשר ניצבת כיום בחוד החנית של תחום הבינה המלאכותית ביבמ, לא קיבלה את שמה מעוזרו הנאמן של הולמס אלא מהמנכ"ל הראשון של החברה, תומס ג'יי ווטסון.

זה התחיל בתור תרגיל מחשבתי - האם מחשב יכול להבין שפה טבעית ברמה כזאת שתאפשר לו להשתתף בשעשועון הטלוויזיה ג'פרדי, שבו השאלות מנוסחות בכוונה באופן מבלבל. בשנת 2011 הצליחה המכונה הלומדת - כבר לא מדובר במחשב בודד אלא ב'ענן' של מחשבים - לנצח בג'פרדי והפכה לאחד הנכסים החשובים של יבמ. ב-2013 החליטה החברה למקד את היכולות האלה בתחום הבריאות. שנה מאוחר יותר הושקעו כמיליארד דולר בהקמת יחידת ווטסון שמעסיקה כיום 7,000 עובדים.

דברה דיסנזו מנהלת את חטיבת הבריאות (הלת') של ווטסון. "החטיבה הוקמה לאחר שהתחלנו להבין מהן טכנולוגיות קוגניטיביות (למידת מכונה) ומה אפשר לעשות איתן", היא אומרת בראיון שנערך בעקבות כנס IATI Biomed 2017. "במקביל להתפתחות של הטכנולוגיות, סימנה יבמ את תחום הבריאות כאחד האתגרים המובילים של העתיד. השילוב ביניהם החל כשהבנו שלמידת מכונה יכולה להועיל מאוד לקריאה של תמונות הדמיה".

בתחילת הדרך התמקדה החברה באבחון הגידולים בשד וברדיולוגיה. "החוקרים של IBM בחיפה הובילו את התחום הזה. נדרש זמן לא קצר ללמד את המחשב לקרוא את התמונות, בדיוק כמו ללמד אדם", אומרת דיסנזו.

ווטסטון מסוגל כאמור להבין גם שפה טבעית. "את הטכנולוגיה הזו יישמנו לקריאת רשומות רפואיות, מאמרים רפואיים ובניית פרוטוקול טיפול ובהמשך שילבנו בין יכולות עיבוד השפה לבין יכולות של פענוח תמונה. ב-2015 הוחלט להפוך את הפעילות הזו לחטיבה נפרדת, שכרגע מבוססת על 65 טכנולוגיות של למידת מכונה בתחומים שונים. המידע שעליו פועלות כל התוכנות הללו הוא מגוון וכולל מידע גנומי, מאמרים מדעיים, רשומות רפואיות, תמונות כמובן ועוד מאגרים".

- במה אתם מתמקדים?

דיסנזו: "אנחנו מרוכזים בחמישה תחומים - לעזור לרדיולוג לקרוא תמונה, לעזור לאונקולוג לבחור תרופה, לעזור לממשלות להבין את הצרכים של הציבור בנוגע לבריאות והזדקנות, לעזור לחברות פיתוח תרופות לסנן את התרופות היעילות מן הלא יעילות מהר יותר ולגלות במהירות רבה יותר אם תרופה גורמת לתופעות לוואי. התחום החמישי הוא לעבור מרפואה כללית לרפואה מותאמת אישית".

- ולשם כך ביצעתם לאחרונה מספר רכישות גדולות.

"המוטו העיקרי של יבמ כיום וגם של ווטסון הלת', הוא שאנחנו לא יכולים לעשות את זה בעצמנו, וכל מהלך שאנחנו עושים צריך להתבצע בשיתוף פעולה. אנחנו משתפים פעולה עם חברות המכשור הרפואי מדטרוניק וג'ונסון אנד ג'ונסון. רכשנו ארבע חברות בתחום המידע הרפואי ב-4 מיליארד דולר במשך שנה. אחת מהן היא חברה בתחום אגירת תמונות ההדמיה בשם Merge Healthcare. חברה שמעוניינת לפתח מכונה לומדת בתחום עיבוד התמונה, זקוקה להמון המון תמונות כבר בשלב הלימוד, ול-Merge היו הן את התמונות והן את יכולות האגירה שלהן. המכונה שלנו ניתחה עד היום 6 מיליון תמונות הדמיה בתהליך הלימוד שלה, שנמשך כבר כעשור. כיום התוצאות שלנו טובות יותר מאשר התוצאה הממוצעת של רדיולוג, כולל בימים שבהם הוא מוסח או עייף".

- נשמע שסטארט-אפ שרוצה לעסוק בתחום הראיה הממוחשבת ברפואה נמצא בנחיתות כאן.

"דרוש הרבה מאוד מידע כדי ליצור מערכת לומדת איכותית. היתרון הוא שהמכונה לא שוכחת את מה שהיא למדה".

- זה יתרון למכונה על פני הרופא האנושי.

"לעולם לא נחליף את הרופא או הרדיולוג. אנחנו תמיד נהיה עין נוספת. אם רדיולוג מביט ביום על 100 מקרים ביום שבכל מקרה מוצגות לו כ-100 תמונות, הרי שהוא לא יתנגד שנסנן עבורו את התמונות שבוודאות אין בהן כלום ונציג לו רק את התמונות שבהן יש ספק. המכונה לא תתעייף מזה, ולעומת זאת רדיולוג אחרי 9,000 תמונות ריקות, יהיה מאוד שחוק.

"המכונה יכולה להצביע על קשרים בין רשומה רפואית ותמונה, שהרופא לא בהכרח היה שם לב אליהם. ייתכן שהקשר לא מעניין, אבל אנחנו מכוונים אותו לשים לב. אם נניח שרופא-חוקר רוצה לקרוא מאמרים כדי להגיע לתובנות חדשות - בתחום הפרקינסון, למשל, פורסמו אולי מיליון מאמרים. עד שהוא יקרא את האחרון הוא ישכח את הראשון. המכונה יכולה להצביע על קשרים חבויים בין מאמרים ולכוון את הרופא. חייבים כוח חישוב כדי ליצור את זה. המכונה הפיקה 52 אפשרויות לקשרים חדשים בתחום הפרקינסון. הרופאים סיננו אותם וזיהו 15 רעיונות מעניינים".

- מה הערך המוסף של רופאים בשר ודם?

"במקומות שבהם המטופל מתאר לך את מצבו באופן אישי ומסביר לך את העדפותיו. במקומות בהם הוא אינו מתנהג כממוצע. במקומות בהם הוא צריך את האמפתיה. כך למשל, ווטסון מעולה בלאתר עבור חולים לאיזה ניסוי קליני הם מתאימים, אבל כדי להחליט האם להשתתף בניסוי כזה אנחנו זקוקים לשיחה אישית בין המטופל לרופא שלו".

- עד כמה ווטסון מצליח לנתח שפה טבעית?

"אנחנו בוחנים זאת לפי טיב האבחנה הרפואית על פי רשומה רפואית, ובוחנים עד כמה היא תואמת את דעת המומחים. כיום אנחנו מגיעים ל-90% ואף אחד לא בטוח שב-10% שלגביהם אין התאמה, זו דווקא המכונה שטועה. כשבחנו התאמה בין טיפול מומלץ על ידי ווטסון לבין זה של צוות רופאים בבית חולים מוביל לסרטן, ההתאמה הייתה 99%. לפעמים המכונה לא יודעת על שינויים בחקיקה המקומית או לגבי תרופה ניסיונית יותר, אבל לפעמים המכונה יודעת וזה דווקא הרופא שלא יודע. כמו כן, יכול להיות שהרופאים קצת יותר שמרנים לגבי תרופות חדשות".

- אילו שותפויות אתם יכולים להציע לסטארט-אפים?

"אנחנו מעוניינים בהצעות מכל סטארט-אפ שמעריך שיש לו מה לתרום לנו ולהיפך. יש לנו למשל שיתוף פעולה עם חברה בשם ניוטרינו מתחום התזונה, שנעזרת בווטסון כדי להבין מהו התפריט הטוב בעולם. הם הזינו את המערכת במאה אלף מנות ממסעדות יחד עם מזון מן הסופר, ואז הם אומרים לכל משתמש מה לאכול".

- מהם האתגרים שעומדים בפני מכונה לומדת?

"כמויות המידע האדירות. הכמות מכפילה את עצמה כל 73 ימים. ב-2016 ייעצנו ל-5 חולים בתחום האונקולוגיה וב-2016 כבר לעשרת אלפים". 

"מדוע בחרנו את טבע? הם בחרו אותנו"

הראיון עם דברה דיסנזו נערך לפני המפולת במניית טבע, אך המחמאות שמרעיפה דה סנטו על השותפה הישראלית המובילה של יבמ, אמורות להיות תקפות שכן בעסקים של החברה, בניגוד למניה, לא חל שינוי מהותי.

"טבע היא השותף השלישי בגודלו שלנו אחרי מדטרוניק וג'ונסון אנד ג'ונסון. אנחנו מנסים להבין יחד איתם מה דרוש כדי להפעיל שירותים מבוססי ענן בתחום הבריאות - מה דרוש מבחינת רגולציה ופרטיות. אחת התוכניות היא לפיתוח משאף אסטמה חכם, שבשילוב עם מידע על מצב הסביבה של המטופל, יכול להראות מה גורם לו להתקף. כל המידע שנאסף בפרויקט הוא של טבע וכל התובנות יהיו שייכות לטבע, אבל ווטסון מחכים כתוצאה מן התהליך, והחוכמה שלו היא שלנו. המטרה היא לפתח משאף שיאמר לך מתי אתה עלול להיכנס להתקף".

- מדוע בחרתם בטבע?

"מדוע בחרנו את טבע? טבע היא אחת מחברות הפארמה המשמעותיות בעולם, והיא אחראית היום ל-50% ממכירות התרופות הגנריות בעולם. אנחנו שמחים שהם בחרו אותנו".

אלמנטרי, ווטסון ידידי הנתונים של מחשב העל ווטסון

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם