גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק האירופי

איך הפכו שוק הכרמל בתל אביב ושוק מחנה יהודה בירושלים ממקומות עממיים למתחמים יאפיים אופנתיים, ומה זה יעשה למחירי הבצל?

בעולם המערבי הפך השוק כבר באייטיז לבונטון, מיקום אידאלי למסעדות שף יוקרתיות ולחנויות מזון איכותיות. בשוקי הערים הגדולות באירופה אפשר למצוא מוצרי בוטיק המיוצרים בקפידה ולא בייצור המוני, ירקות ובשר אורגניים, חומרים שקשה למצוא ברשתות הסופרמרקטים נטולות הרגש ועמוסות הניאון.

בשנה האחרונה תופעת היאפיזיציה חלחלה גם לשווקים בישראל. הדימוי העממי, ולעתים הוולגרי והפרימיטיבי, שדבק בשוק, מתנפץ. אם היום הפוליטיקאים באים לשוק כדי להראות קשר לציבור הרחב ולא רק לעשירון העליון, סביר להניח שהנוהג הזה יסתיים בבחירות של עוד חצי עשור.

ביום שישי בשוק הכרמל אפשר להבחין שמספר הצעירים האופנתיים עולה על הנשים המסורתיות שבאות לעשות קניות לשבת. ליד דוכן הגבינות פגשתי את צבי אפרת, אדריכל ומנהל המחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, שסיפר שהוא בא לשוק כל יום שישי, ולא רק כדי לעשות קניות. היי-טקיסטים, פרסומאים, מוזיקאים, עיתונאים ועוד צעירים נהנו מהשמש החורפית ומהמסעדות והבאסטות, מה שהזכיר לי את רחוב שינקין בימי הזוהר שלו. נוסף על כך, השוק שקק תיירים, לבד ובקבוצות, ששוחחו בשפות שונות והתמקחו בחוסר חשק עם המוכרים.

רפרם חדד, נשיא סלואו-פוד בישראל, הפך את שוק מחנה יהודה בירושלים לביתו השני. חדד מנסה לנתח את התופעה.

קודם תסביר מהו ארגון סלואו-פוד.

חדד: "סלואו-פוד היא תנועה עולמית של בשלנים הדוגלים בבישול אטי ובחזרה לאוכל שורשי. התנועה עוסקת בין השאר בהצלה של זנים נכחדים של פירות וירקות וחיות נדירות למאכל, כמו החזיר השחור בצ'ילה שהולך ונעלם מהמטבח המקומי של דרום אמריקה. כל העניין של המקומי והאורגני נהיה טרנד, אז אנשים הולכים יותר למקומות קטנים, והשוק מזוהה ככזה. כאן תוכל להשיג לעצמך את הירקן הפרטי. זה מה שנקרא המיסטיפיקציה של האוכל. זה נורא מושך ואופנתי היום. העגבניה הספציפית, המלפפון הספציפי".

אבל השוק בארץ שייך לשכבות החלשות.

"אוכל טוב הוא כאילו שייך לשכבות החלשות. באירופה השווקים נחשבים למקום שהאליטות הגסטרונומיות אוכלות בו. למהלך הזה אפשר לקרוא 'מהקמח החום לקמח הלבן ובחזרה'. זה בדיוק מה שמייצג את התרבות הזאת. עניים בעבר אכלו לחם חום, ועשירים אכלו לחם לבן, והיום זה התהפך. היום רק העשירים אוכלים את הלחם החום, והעניים נתקעו עם הלחם הלבן. זה מה שקורה בסופר, שם ישנם עניים. העשירים מנכסים להם את השוק ומביאים לעליית מחירים. האנשים הפשוטים בעצם יותר קרובים לשוק מכל הבחינות החומרים שנמכרים שם הם עממיים. יש דברים שהאנשים בכלל לא מכירים, כמו למשל גזרים למילוי, קישואים בלאדי וכל מיני מאכלים שקשורים לשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות בישראל. המהלך הזה של חום-לבן-חום קורה בתוך השוק במדינות מפותחות. במדינות עניות תגלה שהכול אורגני. היום האישה של העורך דין באה וקונה מלפפונים דווקא אצל מוסא, זה סמל סטטוס".

אני טרי

בלב שוק הכרמל הקים אלעד הרוש, בן זוגה של עורכת הדין המפורסמת כנרת בראשי, מסעדת שף ים תיכונית טוניסאית ששמה בוחא, שזה סוג של ערק שרוקחים מתאנים. הרוש רוצה לאזרח את המשקה בישראל. "עבדתי לפני כן במסעדות רפאל, גוצ'ה ומסה", אומר הרוש. "לפני כשנתיים הגשמתי חלום והקמתי את המסעדה בלב השוק. הרעיון לפתוח בתוך השוק בא מהצורך להיות הכי טרי והכי קרוב למוצרים. הקהל שלי הוא שונה לגמרי מהקהל המסורתי של השוק, צעיר ומעודכן שמחפש חוויות אחרות". בחודשים האחרונים נפתחו במתחם השוק מסעדות נוספות. מסעדת פלויד הקוראת לעצמה ביסטרו שוק, ובאסטה, בר יין עדכני וסופר טרנדי שמנהלות אושיות לילה תל אביביות הקשורות לפאב המנזר, שנמצא במעלה השוק כבר קרוב ל-15 שנה. המנזר נחשב בתל אביב למוסד בלייני המתהדר בחוסר פוזה ומרושלות מודעת לעצמה.

מלך הפיגועים

דוד מלך הבננות לא מתרגש מהשינוי: "השוק נהיה יותר מקום לטיול מאשר מקום לקניות. באים סתם כך לטייל. יש פה אנשים שבאים למסעדות וסתם לתפוס כוסיות". לראיון עם מלך הבננות מתפרץ באסטיונר נוסף ושואל אם באתי לדבר על פוליטיקה. כשאני אומר לו שלא, הוא נראה מאוכזב מאוד. "עזוב אותך ממנו", אומר דוד מלך הבננות. "אליו מגיעים כל החברים שלך העיתונאים תמיד בבחירות או אחרי פיגוע. מזמן לא פנו אליו ולא היה לו את מי להאשים או על מי לצעוק שהמדינה חרא. אם אתה רוצה לדבר עם אדם חכם, לך אל יוסי, הוא אחד שמבין".

יוסי: "אני לא צריך פרסומת, ולכן אני לא מעוניין לומר את שם המשפחה שלי".

מה אתה אומר על כך שיותר צעירים תל אביבים באים אל השוק?

"שוק זה דבר תיירותי בכל העולם. אם היום אנחנו בטורקיה יורדים מבית המלון, מה שואלים בקבלה? איפה השוק, לא שואלים איפה הקניון. באים לפה למטה לאינטרקונטיננטל, שואלים איפה השוק. בתור תייר, מה תלך לראות? את שוק הכרמל ולא את קניון איילון. זה דבר טבעי, דבר שיש בו הרבה שפע. פעם השוק היה דבר שאתה חייב לבוא אליו, כי לא היו חנויות ולא היו קניונים ולא היו ירקות באף מקום. חיו בצנע, חיפשו הרבה יותר זול. היום השוק הרבה יותר יקר. פעם היו עובדים על יותר כמות, היום עובדים על יותר איכות. היו מגיעות משפחות עם הרבה ילדים. האמא היתה מבשלת יותר. היום יש יותר מסעדות ובילויים. הירקות קצת ירדו מהשוק. יש גבינות, צעצועים וממתקים. האמהות של פעם היו רבות איתי על כל שקל וקונות הרבה, לא כמו היום שבחורים צעירים קונים שניים-שלושה גזרים, שני קישואים ואומרים, זה למרק. אין מה לעשות. אבא שלי, אם היה מגיע לו מישהו ואומר, אני רוצה שלושה גזרים, היה אומר לו, לא מוכר. אבל אני כן, אין מה לעשות, צריך להתרגל".

לא יעבדו עליי

מול הבאסטה של יוסי פתחו יאנה טרנטול ובעלה את קפה דאדא, בר-קפה מעוצב בקפידה שנראה כמו סט של סדרת טלוויזיה מעודכנת שנשכח במקרה בשוק.

קצת מוזר לראות בר-קפה אופנתי באמצע השוק.

יאנה טרונטול: "זה טבעי. לאנשים מבוגרים קשה לצאת מהבית, וצעירים ממלאים את השוק היום. פעם היו רואים את האנשים האלה שנמצאים אצלי בבית הקפה במועדונים. היום הם התבגרו, וחלק נהיו סוחרים בשוק, חלק הפכו ללקוחות. זה מראה שהשוק משמר את עצמו גם לדור הבא".

את אומרת בעצם שצעירים תל אביבים מעדיפים את השוק?

"הדור של ההורים שלי, שהם בני 60, קונים בסופרמרקט. זה מחלה להיכנס לכל מיני בונגלות מבטון עם מניפולציות ופרסומות והשקעות שיווקיות שקריות. אנשים מבינים שעבדו עליהם. אני מבינה שעבדו עליי, וטוב מאוד שאנשים התחילו להתפכח. אני בן אדם של שוק ולא של סופר. אני מתעבת את זה, פשוט כך. אפילו טיב טעם נהיה חלש, כי היום יש מעדניות ששוות פי אלף מטיב טעם, ואני ובעלי לא הולכים לסופרמרקט, אלא אם כן אנחנו שיכורים טיכו בשתיים בלילה, אז אנחנו הולכים ל-AM PM לקנות בירות. זה הכי קרוב לסופרמרקט שאני יכולה להיכנס אליו".

איך קיבלו אתכם?

"אנחנו פותחים כל יום בחמש בבוקר. המקום מפוצץ. כל הסוחרים של השוק הסיטונאי, כל הסוחרים של שוק הבשר, המקום מאכלס 700 עובדים. יש פה שלושה-חמישה אנשים שבמשך שנים מבשלים תה למי שעובד פה, אבל יש פה גם סוחרים צעירים, ויש להם מודעות לברים ולמותגים של צעירים. חוץ מזה, יש כאלה מהסוחרים עצמם שהם מאוד מעודכנים ויודעים מהי סחורה טובה. הם יודעים למה מכרו להם במשך כל השנים בזול קפה שחור של עלית. הם מבינים למה אנחנו גובים מהם כמה שקלים יותר. הם מתים על הסטייל של האספרסו. בן אדם מקבל את הקפה שלו לבאסטה כמו שהוא אוהב, בכוס יפה".

נערי הסלק

את מהלך ההתברגנות בשוק הכרמל פתח רמי בן-נון, הבעלים של מסעדת המטבחון, שמגישה אוכל ביתי מבושל. בן-נון פתח את המקום לפני עשר שנים בשותפות עם העיתונאי עודד שלום, ידידו הקרוב, שעבד אז בעיתון "העיר". דרכו הוא הכיר את אנשי מערכת העיתון דאז, איתן בקרמן, ארי פולמן ואחרים, שגם היום באים בקביעות למסעדה. "אני פתחתי את המקום כי גרתי באזור", אומר בן-נון. "זה נראה לי מקום מגניב, פשוט כך. אני אוהב לבשל, והאוכל הוא אוכל שהבאתי מהבית. המקום היה שייך לדודו אלהרר בשנות השבעים, כך שמבחינתי זה סוג של המשכיות בזה שאני נמצא פה".

הדימוי של השוק שונה מאוד מהאג'נדה של מקום לצעירים, והמקום שלך הוא די כזה. "גרתי פה כמה שנים לפני שפתחתי את העסק. ידעתי שמסתובבים באזור הרבה חבר'ה צעירים. הרגשתי את זה, אי אפשר להגיד שידעתי, והעסק, ברוך השם טפו-טפו, עובד. בשוק אין פוזה. אתה יכול לבוא עם טרנינג, עם עגלת קניות, יש פה הרגשה יותר נוחה, פחות רשמית, משהו שלא מוגדר כיציאה".

עם השנים אתה מרגיש הצערה של השוק?

"להגיד לך שאני מרגיש שהאוכלוסייה בשוק נהיית צעירה, אני לא אגיד לך. בשלוש השנים האחרונות יש יותר מסעדות שנפתחות, אז יש מגמה כזו. אני חושב שזה קצת ללכת בכיוון של אירופה. מסעדות שוק הן דבר מאוד מקובל שם, ובדרך כלל נחשבות מסעדות מאוד טובות".

יוסיניו והסטודיו

ממש מול המטבחון נמצא הסטודיו של יזם המולטימדיה יוסי רייך. הסטודיו הוא קומפלקס מבוכי בעל שתי קומות הצופה מחלונותיו המערביים אל הים. בחלל המרכזי של החדר מוצבים כמה מחשבים עם מסכי פלזמה על שולחן מוגבה, ולצידם כיסאות גבוהים ומעוצבים. רייך, שעלה מגרמניה, גר ברמת השרון, נשוי ואב לשלוש בנות. כל בוקר הוא נוסע למרכז העיר, עוצר בכניסה לשוק ונעלם בהמולה ובצעקות של הסוחרים. הוא נועל נעלי ספורט ממותגות ולובש טי-שירטים. הוא לא איש של חליפות או חולצות מכופתרות. הוא עושה כסף במגוון סטארט-אפים של היי-טק אבל מדבר בעיקר על אמנות.

למה בחרת למקם את הסטודיו שלך בשוק?

רייך: "כי המקום נראה הרבה יותר אנושי מהאזור של רמת החי"ל. יש פה, לדוגמה, אווירה יותר יצירתית, וזו לא סביבת עבודה מלחיצה שבה כולם מגיעים בתשע ועוזבים בשש. אני ממוקם באזור שחיים בו אנשים, ולא רק עובדים. זה עושה לי טוב. אני מרגיש יותר בנוח לעבוד לצד אנשי באסטות עממיים למרות שהם משתינים בלי סוף מתחת למשרד שלי".

למה הכוונה?

"אין פה באזור שירותים ציבוריים, אז לפעמים אני סובל מהריח של השתן".

דבר כזה לא היה קורה לך ברחוב הברזל ברמת החי"ל.

"נכון. אבל אני מעדיף להיות מוצף בשתן מאשר להיות כלוא בכלוב של משרדים ברמת החי"ל".

שכונת המרק

לאחרונה נעלמת האוכלוסייה המסורתית שגרה בקרבת השוק ומפנה את מקומה לאוכלוסייה אמידה יותר. ברום בן-שטרית מחברת נדל"ן הים התיכון מדווח: "כרם התימנים ואזור השוק הופכים לנווה צדק הבא. המחירים שם עלו לרמה של 5,000 דולר למטר. זו שכונה מאוד מבוקשת, אפילו יותר ממרכז תל אביב, בייחוד בקרב הקניינים הזרים. נכנסו לשם כוחות אמריקאים, צרפתים, אנגלים".

ומה עם התושבים הוותיקים של המקום?

"אתה מתכוון לתימנים תושבי השכונה? הם לא ייעלמו במובן הציורי-תיירותי-תרבותי, כלומר המרקים יישארו והתימנים יתאדו. זו נהיית שכונה יוקרתית כי היא ממוקמת במרכז העיר, קרוב לים, בדיוק כמו שקרה עם נווה צדק. מטבע הדברים האוכלוסיות החלשות יותר ימכרו את הנכסים לעשירים".

לסוג האנשים החדשים בשכונה שעליהם מדבר בן-שטרית אפשר לשייך את הרפלקסולוגית גלית ארבל, שעברה לאזור השוק לאחרונה, לטענתה בעקבות התנועה של הצעירים למקום. ארבל: "אני גרה בגפי עם הכלב שלי. אני לא באה איתו לשוק. כלבים לא אוהבים שוק. ההמון מלחיץ אותם. השוק הוא מאוד פונקציונלי בשבילי. אני נמצאת בו כמעט כל יום".

את לא פוחדת להסתובב בלילה לבדך באזור השוק?

"חשבתי בהתחלה שאני אפחד, אבל הכרם הוא אזור שכונתי. לא יודעת אם הייתי עוברת בחושך באמצע השוק. חשוך שם מאוד, ואני לא נוטה לעבור שם בלילות. אולי זה פחד קמאי כזה שיש חשש מפני השוק". נחמה היא בעלת מקום להכנת מאכלים תימניים בצקיים, סלוף, מלווח, פיתות. במקום של נחמה ברחוב ישכון יושבים תושבי שכונה מסורתיים, כך שהיא לא תלויה במיוחד בכספם של הבורגנים שחודרים אליה למטבח מפעם לפעם. "אני לא אוהבת את העשירים החדשים שבאו לגור כאן", אומרת נחמה. "לכולם יש כלבים, והרחוב התמלא לאחרונה בחרא. המכוניות שלהם תופסות את המדרכה והכול מתייקר בשוק".

כמה פעמים הלכת לשוק

השחקן עמיקם לוי, המוכר מהטלנובלה "השיר שלנו", פתח לפני כמה חודשים חנות אקסצנטרית וצבעונית לרהיטים יד שנייה שבתוכה בית קפה, בשם עמיקמא, שם יושבים על כיסאות וספות שיוצרו בשנות הארבעים והחמישים, ולוגמים תה וקפה מספלים מאותה תקופה. ביום שישי שבו ביקרתי במקום ערך הזמר רפי פרסקי, שגר בשכונה, אירוע של גבינות ויין. "כבר עשר שנים אני בעסקי הרהיטים", אומר לוי. "עברתי ליד השוק, ואני במקום הכי טבעי שלי. המקום נהיה מאוד טרנדי בגלל אנשים כמוני שמחפשים איזה משהו אותנטי, אבל אני חייב להגיד לך שאני מקווה שלא יהיו עוד הרבה כמוני פה. אני נורא אוהב את השילוב שמתקיים כאן. לא רוצה שיהיו עוד הרבה צפונים שיפתחו פה מקומות. בתל אביב מתנפלים על מקומות ודוחקים הכול הצידה".

במקום של עמיקם אני פוגש את ז'קלין רוקובניץ שקנתה עם בעלה, הפרופ' ז'ירום מנדל, בניין בתוך השוק ושיפצה אותו. "באנו מכיכר המדינה לכאן", היא אומרת. "כולם אמרו לנו שאנחנו מטורפים. האנשים בבאסטות חשבו שאנחנו ממס הכנסה או מהעירייה. למה שני זקנים יבואו לגור בתוך השוק, יש רעש, חולדות ונרקומנים".

אז למה בכל זאת עברתם לפה?

"איפה תקנה בית כזה? יש שומר שיושב פה כל הלילה. לגמרי לא מפחיד. חוץ מזה, הם שומרים עלינו החבר'ה מהבאסטות. הגענו לפה, הכול התפורר, התקרה נפלה, ובעלי אמר שהוא לא יישאר".

לא רועש פה? "בכיכר המדינה היה לי יותר רועש. בבוקר אנשים קמו והדליקו את המכוניות שלהם בצפצופים נוראיים. היו שם הרבה אוטובוסים. הילדים שלנו והחברים אמרו, אנחנו לא נוכל לבוא לבקר אתכם".

לא מטונף פה בלילה?

"בסוף היום זורקים את הזבל ואחר כך מנקים את הרחוב בזרם מים. היום כולם אומרים לנו כמה נבונים היינו, אחלה עסקה עשיתם, ובאים לבקר אותנו". רפרם חדד מזהיר מהאופוריה: "המגמות החדשות בשוק יכולות גם לפגוע בחקלאים ובדוכני הירקות, כי נפתחו יותר חנויות אופנה על חשבון מקומות חלשים. מישהו עם חנות אופנה יכול לשלם יותר כסף ממישהו שיש לו דוכן לבצלים, למשל. זה מה שיפה בשוק היום, שיש לך דוכן של בצלים בקילו בשקל דבר שאם כוחות כלכליים יגיעו לשוק לא יוכל להתקיים. זה יכול להפוך למשהו נורא מפחיד. נכון לעכשיו זה נראה טוב, זה שומר על עצמו. כסף יכול להביא למשהו טוב, אבל גם להוריד את האיכות. זה לא כמו באירופה, שבשווקים שם מחליטים על פי איכות מי ייכנס ומי לא. החנויות החדשות הן דבר נחמד סך הכול, עדיף מכלום, אבל לא עדיף מאיכות".

המעצב צדק

בלב שוק מחנה יהודה בירושלים פתחו לימור טוב ורחלי שמול, שתי מעצבות, בוטיק מעצבים ששמו אגוז, על שם הרחוב של החנות. "האמת היא שירושלים נגמרת", אומרת טוב. "האפשרויות בה לא רבות. במרכז העיר לפני שלוש שנים היה כמעט מת. אז מה היה לנו, או עמק רפאים או שצריך להמציא מקום חדש, והמקום החדש נראה לנו השוק".

לשוק הזה יש דימוי של עמך, בית"ר ירושלים, מוות לערבים וכהנא צדק.

"בין דימוי לאמת יש מרחק. זה שבן אדם אוהד בית"ר, זה בסדר. הוא יכול להיות גם בוגר אוניברסיטה, אז תמיד יש אחד כזה שצועק, זה לא מעיד על הכלל. הקשר בין כל סוחר לסחורה שלו הוא לא מקרי. יש קשר מאוד ענייני ואישי. מי שמוכר עגבניות לא ימכור לך עגבניות לא טובות, זה עניין של עיקרון".

אבל בכל זאת, בוטיק בשוק?

"לפני שלוש שנים היינו היחידות. עכשיו יש כמה בוטיקים. המחירים פה לא בשמים. זה חלק מהעקרונות שלנו, מחירים לא גבוהים, בדים טבעיים. גם לא תמצא כאן ייצור המוני. אצלנו אפשר להתמקח, וגם לפעמים רבים אחד עם השני. חלים פה חוקי נימוס אחרים, שזה קצת יותר מוחצן מכיכר המדינה, אבל שם יש ניכור וזה בעצם מקום די פרחי".

אז מה ההבדל בין הפרחים האלה לפרחים פה?

"או.קיי, אנחנו שוק. זו שאלה של מיקום, זו לא שאלה של טיב האנשים. ברור שלמיקום יש השפעה. פה זה לטובה. בכל יום בארבע וחצי אחר הצהריים יש קפה של שכונה, ואין דבר כזה להפריע. אין דבר כזה שהקליינטים יעשו מה שהם רוצים. אנחנו שותים קפה, ולא קפה עם הל, הפוך, אספרסו, אמריקנו, עם עוגיית זנגוויל".

מי שנחשב למלך היאפים בשוק מחנה יהודה הוא ללא ספק אלי מזרחי, שהקים את מזרחי, בית הקפה המצליח שהפך כבר למוסד שאליו מגיעים מכל קצות הארץ.

מזרחי: "לפני 15 שנים פתחתי את העסק. אז זה היה בית קפה הרבה יותר קטן ממה שאתה רואה עכשיו. עמדו בשוק ואמרו, משוגע מי שעושה דבר כזה בשוק מחנה יהודה. פתחתי כשאף אחד לא רצה לבוא לשוק. היה קשה לחנות פה, לסחוב את הסלים. והסופרים עשו מבצעים על ירקות, כי זה דבר שאפשר להפסיד עליו. לשוק מחנה יהודה היה מאוד קשה להתמודד עם התחרות. אתה בא לתנובה ורוצה לקנות ארגז עגבניות, ולעומתך הסופר רוצה 300 ארגזים, אתה יכול להתחרות איתם? אמרתי לעצמי, צריך פה דברים אחרים. צריך מקום שאפשר יהיה לשים בו את הטוסיק באמצע הקניות. לא ידעתי מה יהיה, היה לי איזה ויז'ן, היה לי חלום שזה יהפוך למשהו אטרקטיבי. אחרי שנתיים שהעסק נהיה באמת אטרקטיבי והדור הירושלמי הצעיר גילה את המקום התחילו להתגלגל כל מיני דברים. הבנות מאגוז התייעצו איתי ורצו לפתוח מקום. הרחוב הזה שקוראים לו אגוז, רוב החנויות בו היו סגורות לפני חמש שנים, לא היתה שם נפש חיה. מדהים איך שזה התפתח. ממש כמו אש בשדה קוצים. אחר כך באה החברה שלי ופתחה לפני שלוש שנים בוטיק בעצמה, פה לידי. לפני שאני פתחתי את הקפה הזה אנשים לא קיצרו את הדרך בסמטה הזו, מדהים".

יש במקום שלך משהו ששובר את הסטראוטיפ של השוק, כמקום של ימין קיצוני וקריאות הסתה לפוגרומים אחרי פיגועים.

"הדימוי של השוק נפגע בעצם מזה שאנשים קיצוניים הגיעו לתוך השוק. אלה שאמרו 'כהנא צדק' הם חבורות של כהנא שהשתלטו על הלך הרוחות וצעקו בתוך השוק. זה לא מה שהולך פה ברוב החנויות, למרות שחלק מהם הם כאלה. אתה חושב שאין בשוק הפועל ירושלים? יש פה, ולא מעט. היום אני עומד בראש ועד השוק. ברגע שנבחרתי הודעתי לחברים, אנחנו א-פוליטים, לא נותנים לתלות פה מודעות, לא מתקרבים אליהם. מבחינה כלכלית טהורה אסור לי להזדהות עם אף אחד. יש סטיגמות שהעיתונות דחפה לאנשים במשך שנים, יהיה קשה מאוד לתקן את זה".

אז אתה פותח בין כל השיפודיות מקום שהוא די פיינשמקרי.

"אני פיינשמקר, אני איסטניס. אני לא יכול לסבול שמישהו יעשה משהו במטבח וכולם יגידו שהוא טוב, ואני אטעם אותו, ויהיה לו טעם מתכתי".

מה עם השמועות שארומה תפתח פה סניף?

"לפני שבע שנים היית אומר 'ארומה עומדים לפתוח סניף במחנה יהודה', היו מגלגלים אותך מכל המדרגות. היום אם ארומה פותחת פה סניף זה אומר שהם רואים את השוק כמקום מרכזי שכדאי מאוד להיכנס אליו. לדעתי הם עושים שגיאה כי השוק לא מתאים למקומות כמו ארומה. יש אנשים ממרכז העיר שבאים לשתות פה קפה בזמן שיש להם ארומה שם. אבל עזוב אותך מלכלוכים על ארומה. אנשים לא הכירו את השוק הזה כדי לקבוע דברים עליו. הכול מהתקשורת, לא רואים דברים נכוחה. השוק הזה הוא מודל לחיקוי בכל הארץ. בכל העולם המודל הוא ללכת לקראת השווקים. יש היום מגמה של סלואו-סיטי באיטליה שאומרת, בערים האלה אין מקדונלדס וקנטקי פרייד צ'יקן, אין יותר לבנות קניון. הכול שווקים פתוחים. תרבות הקניונים בירידה. איפה יותר נוח לך ללכת, במקום שסוגרים אותך? אתה רוצה לנשום אוויר, יצאת מהבית סוף-סוף, יצאת מהמשרד, תיהנה מזה".

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?