גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא על המופלטה לבדה

המילה "מימונה" מעלה אסוציאציות של פוליטיקאים שמגיעים סוף-סוף לפריפריה וממלאים את פיהם במופלטה, אבל במרוקו היא הייתה שונה לגמרי. פגישה עם החוקר ניסים קריספיל ועם המטעמים שרקח השף גיא פרץ, מנתצת כמה מיתוסים על המימונה

"שפע מזל, ברכה והצלחה הן מקצת המילים המבטאות את המונח "מימונה" - יום שעושים בו הפסקה מהחיים ומתחברים לטבע... ביום זה השמחה דחקה את רגליו של העצב, עראק ויין נשפכו כמים, ונשים הפליאו בתבשיליהן. שולחן המימונה היה גם כרטיס הביקור של עקרת הבית. אסור היה לה לפשל. עיניהם וחיכם של מאות אורחים יבחנו, יטעמו ויוליכו את הקול. מכל מקום, את המחמאות יקבל הבעל, כי האישה מסתתרת מאחורי פס הייצור של המופלטה..."

(ניסים קריספיל, מתוך "קסם המטבח המרוקאי", מאת גיא פרץ / ניסים קריספיל, מבית "על השולחן" והוצאת כתר).

התיאור הציורי של ניסים קריספיל, הלקוח מתוך הספר החדש והססגוני שעושה כבוד לאחד המטבחים המפוארים בעולם, הוא תולדה של עשר שנות שהות ממושכת במרוקו, במסגרת מחקר שורשים מעמיק שערך קריספיל - סופר, אנתרופולוג וחוקר. רשמיו המרתקים של קריספיל ממרוקו, המתועדים בספרי מסע ובאלבומי תמונות מרהיבים פרי עטו ועדשתו, הניבו בין השאר את שיתוף הפעולה עם השף גיא פרץ, דור שלישי וגאה לשושלת טבחים ממוצא מרוקאי.

האלבום שהנפיקו השניים משלב בין מתכונים (פשוטים להכנה) מהמטבח המרוקאי המודרני של פרץ ובין סיפורי המסעות המרתקים של קריספיל, שבאמצעות מילותיו ותמונותיו מצליח להעביר את ניחוחות התבשילים הבשומים ישירות אל ארובות האף. מאחר שאחד הפרקים בספר מוקדש לחגיגות המימונה הבאות עלינו לטובה, התיישבתי עם קריספיל בחיק הטבע, חמושה במטעמים מתוקים ונהדרים שרקח לנו השף פרץ, לשיחה על מהותה האמיתית של המימונה וכיצד היא נחגגה במרוקו של פעם.

חג של דו-קיום

לא במקרה נחגגת המימונה באביב. מדובר בחגו של הטבע. במקור, מספר לי קריספיל, מדובר בחג פגאני ולא בחג יהודי כפי שחשבתי. "גם המוסלמים נהגו לחגוג את המימונה", מנפץ לי קריספיל את המיתוס הראשון הקשור למימונה, המחוברת באופן המשכי וטבעי לחג הפסח. "היהודים נטמעו באופן טבעי בתרבות הפגאנית ששלטה עד המאה השביעית, אז הגיע האסלאם לאזור". היהודים אימצו את היום ונהגו לצאת למעיין, לאפיקו של נהר, לפסגתו של הר או לצילו של יער. הגברים נהגו ללבוש בגדים לבנים, ואילו הנשים והילדים היו לבושים במיטב מחלצותיהם. המנהג היה לחגוג ליד אחד מקברי הקדושים הרבים, הפזורים ברחבי מרוקו, קברי צדיקים שנהגו להסתובב בין הכפרים ולאסוף נדבות לקהילות היהודיות. לאחר שמרבית יהודי מרוקו עלו לארץ, "אימצו" המוסלמים את קברי הקדושים וכיום הם חוגגים את המימונה לצידם.

קריספיל מציין את הרעות ואת הכבוד ההדדי שהיו קיימים בין המוסלמים במרוקו לבין שכניהם היהודים, מה שהבטיח (ועדיין מבטיח) לקהילה היהודית חיי שלווה ודו-קיום תוך יכולת לקיים את דתם היהודית בכבוד וללא מורא. במסגרת הקשרים ההדוקים עם האוכלוסייה המוסלמית, נהגו השכנים הערבים להעניק לשולחן המימונה של היהודים מוצרי חמאה וחלב, קמח ואלומות שיבולים, שאותם היהודים לא היו יכולים להחזיק בביתם בחג הפסח. בכל אלה וגם בשבעת המינים קישטו היהודים את השולחן, כדי לסמל שפע ופוריות וכדי לסמל את הזיקה לארץ ישראל. בתוך צלוחיות הקמח נהגו הערבים להסתיר עבור שכניהם הטובים מטבעות כסף למזל ולהצלחה.

"לכל יהודי בכפרים היה נותן חסות מוסלמי, ועל היהודי היה לגמול לו בדרך כלשהי", מספר קריספיל את אחד מסיפורי הדו-קיום המופלאים שבצפון אפריקה. "מאחר שהיהודים היו סוחרים ולא חקלאים, הם נהגו להעניק את הפרות ואת העזים שברשותם לשכנים הערבים. אלה נהגו לרעות אותן, לחלוב אותן ולטפל בהן, ובתמורה נתנו ליהודים חלב, חמאה ואת שאר התוצרת. היהודי גמל לשכנו על-ידי הזמנתו לחמין של שבת, שאותו הערבים אהבו מאוד, וכמובן לחגיגות המימונה, שתכליתן לקרב לבבות".

אי אפשר לדבר על קירוב לבבות בלי לדבר על אופיו הפוליטי של חג המימונה, כאן בישראל. שנים רבות לא ניתן להימלט מנוכחותם של שרים, חברי כנסת ואפילו נשיאים בולסים סופגניות ספינג' - ואם אפשר שהמראה יתנוסס על השער האחורי של עיתון יומי, הרי זה משובח.

"החג הוא חג אחווה", מאשר קריספיל. "הבתים במרוקו היו פתוחים עד שהשחר הפציע, וגם אם רבת בעבר עם מישהו, שומה עליו להיכנס לבית המימונה ולטעום מהמטעמים. בארץ, ביישובים שבהם יש ריכוזים גבוהים של עולי מרוקו, ניצלו האשכנזים את החג למסעות בחירות; אם היו סמוכים לחג, נהגו לעבור מבית לבית, להתקבל בברכה על-ידי המארחים ולהצטלם עמם. זהו חג שהאשכנזים נתנו לו גושפנקה, שהרי בשנות ה-50, כשהגיעו יוצאי מרוקו וצפון אפריקה למעברות וליישובים, מי בכלל חשב להיכנס לבתים שלהם, להתארח ולהכיר? רק אחרי שגילו את התועלת הפוליטית המופקת מהחג, התחילו לנסוע ליישובים ולהשתתף בחגיגות המימונה".

כמה מתוק הוא

אנחנו סוף-סוף נדרשים למהותו האמיתית של החג: האוכל. שולחן המתוקים של המימונה נועד "להמתיק את החיים, שבמרוקו של פעם היו קשים מאוד", מספר קריספיל. החיים בקהילת מרקש, לדוגמה, היו מרודים "ובכל יום שישי נהגו עניי העיר להישען על חומת בית הקברות ולהמתין לנדבות שיעזרו להם לעבור את השבת". סיבה נוספת למתוקים הרבים היא העובדה שהיהודים, בהיותם סוחרי תבלינים, נהגו ללכת הרבה ברגל, מכפר לכפר ומעיר לעיר, כדי למכור את מרכולתם. במהלך ההליכה הגוף איבד הרבה אנרגיה והיה זקוק למתוק. מכאן גם המנהג לשתות תה נענע מרוקאי מתוק כדבש.

תקרובת המימונה שהכין לנו פרץ כללה סופגניות ספינג' עם חור (לפרוטקציונרים מטגנות ה"מאמות" המרוקאיות גם את המילוי של החור), ארובות פסטל ממולאות בפיסטוק וטבולות בסירופ חם, וריבות מקליפות תפוזים, חצילונים ועגבניות שרי. "הייחוד של המטבח היהודי-מרוקאי היה לעשות אוכל מכלום", מסביר קריספיל. "אם היו קליפות של תפוזים, עשו מהן ריבה, ואם נשארו בשוק רק חצילים, גם מהם עשו ריבה. זה נכון שזה מטבח עשיר, צבעוני ותוסס, הרבה בזכות התבלינים הרבים, אבל לרוב נהגו היהודים לאלתר מאכלים מחומרים מאוד פשוטים".

מופלטות לא שלח לנו פרץ לפיקניק המימונה המאולתר. קריספיל מסביר לי, שאת המופלטה, מלכת המימונה, מכינים במרוקו ברחוב, על פלטה שמונחת על גחלים. היהודים מכינים את המופלטה העשויה קמח מיד בצאת החג, שכן אין צורך להתפיחה וללוש אותה.

אם התמזל מזלכם והוזמנתם לאחת מחגיגות המימונה הפרטיות - תרבחו ותסעדו. ולא - תוכלו להתענג על מטעמי המימונה במסעדה המרוקאית "אורו" במושב גאליה (ליד רחובות) או במסעדת "מסה" בתל-אביב. ב"אורו" תיערך במוצ"ש הקרוב חגיגת מימונה מסורתית ברחבה שמחוץ למסעדה, ואילו במסעדת "מסה" תתקיים במוצ"ש מימונה לבני העדה התל-אביבית, אף היא באוהל גדול שמחוץ למסעדה. אם תחפצו במימונה בקרב משפחות מרוקאיות - באשדוד, בירושלים ובכפר מימון מתקיימות חגיגות מימונה בבתים פרטיים ובחיק הטבע.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה