גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צ'יקו תמיר: "גילת גייסה אותי כדי להיכנס לשוק הביטחוני"

תא"ל (מיל') משה צ'יקו תמיר, ראש החטיבה הביטחונית החדשה של גילת לוויינים, מספר בראיון ראשון ל"גלובס" על הפוטנציאל בתחום, ועד כמה תורמות רכישות גילת לתוצאות הכספיות

השוק הביטחוני, בפרט האמריקני, סומן כבר לפני כשנתיים כמנוע צמיחה בעל פוטנציאל משמעותי לגילת לוויינים. לאחר הרכש החדש שלה בתחום - תא"ל במילואים משה צ'יקו תמיר - החברה מקימה בימים אלה חטיבה ביטחונית חדשה שתפנה לצבאות וגופי ביטחון, ותנסה לממש את הפוטנציאל עליו בונים בגילת . בראש החטיבה, שבה כ-300 עובדים, יעמוד תמיר.

תמיר, קצין מוערך, פרש מצה"ל לפני שנתיים, למרות שבית דין צבאי קיבל את ערעורו ולא הוריד אותו בדרגה בעקבות מה שנודע כ"פרשת הטרקטורון". קודם לכן, תמיר הודה שאפשר לבנו הקטין לנהוג בטרקטורון צבאי ולא דיווח על תאונה שעשה הבן.

בית הדין לערעורים ביטל כאמור את הורדת הדרגה, אף שקבע כי מדובר בכישלון פיקודי ניכר, והוסיף כי "לאורך שירותו הוכיח תמיר הצטיינות יוצאת דופן בתפקידיו המבצעיים". בין התפקידים שמילא בצה"ל, תמיר שימש כמח"ט גולני ומפקד אוגדת עזה, וב-1998 זכה בצל"ש אלוף פיקוד צפון על תפקודו כמפקד יחידת אגוז.

מינויו לסמנכ"ל ומנהל החטיבה הצבאית בגילת מצביע על החשיבות שהחברה מייחסת לתחום. בראיון מיוחד ל"גלובס", תמיר מסרב להתייחס לעברו הצבאי אך מוכן לומר שהמעבר לעולם העסקי מרתק עבורו. "זה עולם אחר ושינוי מעניין, אבל יש דמיון ברמת הניהול, כי אנשים לא משתנים - לא משנה באיזו מערכת הם נמצאים", אומר תמיר.

טכנולוגיה בקו החזית

גילת, המנוהלת על-ידי עמירם לוינברג, מפתחת תחנות לוויין זעירות שמיועדות לתקשורת, ומספקת אותן יחד עם שירותים נלווים. החטיבה החדשה תכלול את שתי החברות שגילת רכשה בתחום ב-2010: חברת RaySat שעלתה לה 25 מיליון דולר ועוסקת בפיתוח אנטנות לווייניות בתנועה, ו-Wavestream שנרכשה תמורת 135 מיליון דולר, המייצרת מגברים לתקשורת לוויינית.

החברה-הבת שהוקמה בארה"ב לצורך פנייה לשוק הביטחוני שם, SIGS, תהיה גם היא חלק מהחטיבה וכך גם פעילויות נוספות של גילת בתחום. "הקמת החטיבה היא המשך טבעי לאסטרטגיה המוצהרת שלנו להיכנס לשוק, ולכך גם גייסו אותי", מציין תמיר. "הרעיון הוא להיכנס למה שנקרא בעולם הצבאי המודרני 'לחימה מבוססת מידע'. יש הרבה מערכות, אבל האתגר הוא להביא את הטכנולוגיה עד לקו החזית הראשון. בטנקים, במל"טים, בסירות, במטוסים ובחזית - תהיה תקשורת לוויינית בתנועה", הוא אומר.

לדברי דורון אלינב, סמנכ"ל השיווק בגילת, השוק הרלוונטי לגילת בתחום הצבאי בארה"ב מוערך ב-4 מיליארד דולר, ויש הזדמנויות גם מחוץ לארה"ב. תמיר מוסיף ששוק ביטחון הפנים (Homeland Security) מייצר גם הוא ביקושים לתקשורת ניידת בזמן חירום.

תמיר, אלינב ויהושע לוינברג (אחיו של המנכ"ל עמירם) - שהוא אחד ממייסדי החברה ואחראי על פיתוח עסקי ואסטרטגיה, מציינים שגילת נתקלת בתחרות מצד מספר חברות שמתמחות בתחומים שונים, אך לוינברג מוסיף כי "אנחנו חושבים שאנו המובילים בתחום. Cometech היא המתחרה הכי בולטת בתחום, אבל היא לא פעילה בתדר KA - שאליו יש מעבר בצבא".

"אין צבא בלי לוויין"

- המצב הכלכלי בארה"ב לא גורם לקיצוצים ועיכובים, שמשפיעים על רכישת מוצרים מגילת?

תמיר: "המצב משפיע על ההוצאות הביטחוניות, אבל למזלנו תוכנית הרכש בתחום התקשורת הלוויינית בארה"ב היא בין הבודדות שלא נפגעו. התקשורת הלוויינית בצבא שם גדלה משנה לשנה, וכך גם התחזית לצרכים העתידיים. הכוונה בכל העולם היא 'להוריד' את התקשורת הלוויינית לא רק לרמה של הדיוויזיה אלא גם של הגדוד והפלוגה, והמשמעות הכמותית גדולה מאוד. עלולה להיות פגיעה בביקוש, אבל גילת היא חברה מאוזנת שפועלת בהרבה שווקים, כך שהפגיעה לא תהיה חמורה".

- יש משמעות לשאלה האם הנשיא הוא דמוקרטי או רפובליקני, בכל הקשור להוצאות הביטחוניות?

"מי שלא יהיה, יצטרך בסוף להעביר תקשורת לחזית. כל זמן שמדינות מחזיקות צבאות, ובעתיד הנראה לעין זה לא הולך להשתנות, תהיה דרישה לתקשורת. החזון שלנו הוא להיות מובילים בתחום".

- הדרישה היא לתקשורת, אבל לא בהכרח לוויינית, בה אתם מתמחים.

"כמעט תמיד עולה השאלה הזאת. כרגע, גם מניסיוני בעבר, אני יכול לומר שהיכולת של מכשירי קשר קרקעיים לתת כיסוי מלא בשדה קרב מודרני - היא מוגבלת. בכל רשת חייבת להיות תקשורת לוויינית כגיבוי, ואין מערכת צבאית שלמה ללא מערכת לוויינית".

לדברי תמיר, צבאות היבשה עברו משיטות פיקוד ושליטה ישנות של דיבור בקשר ושרטוטים על מפות, למערכות מבוססות רשת בדומה למערכות IT בעולם העסקי. אלא, שבצבא האתגרים הטכניים שונים לגמרי מאשר במשרד: קיים צורך בתקשורת בתנועה, עם אנטנות קטנות יחסית. "הטכנולוגיה שלנו מתכווננת לתחום הזה של כל מה שיכול להביא מידע ברשת, עד לטנק הראשון והחייל הראשון בחזית", מדגיש תמיר.

"אספקה לצה"ל היא תמיד יוקרתית"

- העובדה שגילת היא חברה ישראלית משפיעה על יכולת המכירה בארה"ב?

"להיות חברה ישראלית בתחום הביטחוני זה יתרון, בטח בשילוב עם המסורת והמיתוג של גילת. זה נכון שהשוק הביטחוני האמריקני קשה, ולכן האסטרטגיה הייתה לרכוש חברה אמריקנית, Wavestream".

- ומה קורה בשוק הישראלי?

"לישראל תמיד יש לנו פינה חמה בלב, בטח למישהו כמוני שיצא מצה"ל לא מזמן. צה"ל הוא לקוח אסטרטגי וייחודי עבורנו, גם בהיבט הכספי, אבל ההסתכלות היא לא רק כלכלית - כמו אצל כל ישראלי, וגילת היא חברה ישראלית שעובדיה משרתים במילואים. גם היוקרה של אספקה לצה"ל היא עולמית".

- אחרי שנים ללא רכישות, ב-2010 גילת רכשה שתי חברות במטרה להתבסס בתחום הביטחוני. נכון להיום, אלו מוכיחות את עצמן?

תמיר: "עוד מוקדם לראות תוצאות כלכליות, אבל ההון שגילת השקיעה מראה עד כמה אנו מאמינים שהכיוון הוא נכון. כל מי שמכיר את התחום יודע שהתהליכים לוקחים זמן, ושנה היא לא פרק זמן מספיק ארוך".

לוינברג: "את RaySat רכשנו בתחילת 2010 ואנו כבר רואים ממנה פירות, לדוגמה חוזה של כ-10 מיליון דולר באמריקה הלטינית עליו דיווחנו לאחרונה. זה חוזה שחברה קטנה כמו RaySat לא יכלה להשיג לבד, שלא כחלק מגילת. ב-Wavestream, התהליך עדיין בעיצומו".

- יהיו רכישות נוספות בתחום?

לוינברג: "אנחנו עדיין בשלב העיכול של הרכישות הקודמות, אז לא יהיו רכישות בטווח המיידי".

- מהם יעדי המכירות של החטיבה הביטחונית החדשה?

תמיר: "אנו לא חושפים את היעדים ולא רוצים לצאת בהצהרות. דיווחנו בעבר ש-Wavestrem תורמת להכנסות 60-70 מיליון דולר בשנה. עם RaySat והטכנולוגיה הקיימת של גילת, הפוטנציאל גדול מאוד".

"ישראל תמיד תזדקק לצבא שיגן עליה"

בראיון הראשון שלו מאז הצטרף לגילת לפני כחצי שנה, תמיר מקפיד להתייחס רק לענייני החברה ומסרב לדבר על עברו הצבאי או על הנעשה בצה"ל בימים אלה.

עם זאת, הוא מוכן לומר כמה מילים על האפשרות שהמחאה החברתית, ובעקבותיה ועדת טרכטנברג, יובילו לקיצוץ בתקציב הביטחון, כשהרקע הם השינויים בגבול הדרומי של ישראל.

"האיומים הבסיסיים על מדינת ישראל לא משתנים", אומר תמיר. "מה שמשתנה מדי פעם זה המימוש שלהם. הצבאות וכלי הנשק תמיד שם; הנכונות להפעיל אותם יכולה להשתנות. במהלך 100 שנות קיום כאן, זה עלה וירד, אבל ישראל תמיד זקוקה לצבא שיגן עליה, ואסור לשכוח את זה".

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע