גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוקו בשקל

למרות תקציבים מגוחכים וחוסר שיתוף פעולה תמוה מצד הערוץ הראשון, הסרטים הדוקומנטריים הישראליים משגשגים בפסטיבלים ובבתי קולנוע בחו"ל. חודש לפני שהסרט הישראלי "חיים אחרים" יוצג בטקס האוסקר, אנשי מפתח בתחום מסבירים את הצלחתו הפנומנלית של הקולנוע הדוקומנטרי הישראלי

כדוגמה לסרט דוקומנטרי ישראלי אשר עושה כעת חיל במכירות לחו"ל, מציינת מפיצת הסרטים רות דיסקין, הפועלת בז'אנר הדוקומנטרי בשווקים הבינלאומיים, סרט קטן ואישי על שכונת ג'ואריש ברמלה, בשם "קשר השתיקה".

"זה סרט מאוד חזק, מאוד מטלטל. הוא ישודר בקרוב בערוץ הראשון. הסרט מצליח מאוד בעולם. רק השבוע מכרנו אותו לטלוויזיה השוודית", היא אומרת בשיחה השבוע עם "גלובס".

מצופה היה שסרט דוקומנטרי ישראלי פופולרי יהיה כזה אשר עוסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, הרי זו הסחורה המבוקשת, החמה תמיד. לא?

דיסקין: "יש מגמה של מעבר לסרטים אישיים, לאו דווקא על הסכסוך. הנושא הזה מוצה. יצאו הרבה מאוד סרטים פוליטיים על הסכסוך. הביקוש עכשיו הוא לסרטים אינטימיים".

מבט אל כמה מבין הסרטים הדוקומנטריים הישראלים המצליחים בחו"ל כיום, מאשש את העניין: "החיפושית", "החברה הכי גרועה בעולם", "לאהוב את סופי", "סייד קשוע - פחדן מלידה", "שתיקת הארכיון". למעט האחרון, הם כולם סיפורים אישיים.

האם פירוש הדבר כי תעשיית הקולנוע הדוקומנטרית הישראלית מאבדת את היתרון היחסי שלה? התשובה של דיסקין היא שהסרטים על הסכסוך מעולם לא היוו יתרון יחסי. היתרון היה מאז ומתמיד הכישרון. ובשנים האחרונות, בד בבד עם פיתוח תת הז'אנר של סרטי סכסוך, התגוונה התעשייה לקולות שונים, לסיפורים מורכבים, מרגשים, שחלקם אינם פוליטיים כלל, וחלקם נושאים אופי חברתי. אמנם "חיים אחרים" של שלומי אלדר, המועמד לאוסקר (נכנס לרשימה המצומצמת של המועמדים לפרס אוסקר בחודש מרץ הקרוב), עוסק באופן ישיר בסכסוך (מסופר בו על רופא ישראלי שנרתם להצלת חייו של ילד פלסטיני שלקה במחלה נדירה, כשלאורך העלילה הסיפור נפתר הקונפליקט של אם הילד, לה דעות נחרצות על ישראל ואזרחיה), אך הסרטים שיצאו השנה, שחלקם הוצגו בפסטיבל הקולנוע הדוקומנטרי הבינלאומי "דוקאביב", וחלקם בבתי הקולנוע, עוסקים במציאות הישראלית הייחודית, על מרכיביה ורבדיה השונים.

סרט ישראלי חדש שעיני עולם הקולנוע נשואות אליו הוא "סיפור קפקאי" על הנדוניה האמנותית שהותיר אחריו קפקא. הסרט - קופרודוקציה ישראלית-גרמנית-צרפתית-שוודית. היה מוכן להפצה בחודש מרץ. דיסקין, שתפיץ גם אותו, מייעדת אותו להקרנת בכורה בפסטיבל "קאן" הקרוב.

"אין הרבה מייקל מורים"

היצירה הדוקומנטרית הישראלי אמנם פורחת מבחינה אמנותית, אולי יותר מאי פעם, אולם אין זה דבר של מה בכך, בהתחשב בנקודת המוצא הבעייתית: תקציבים דלים, ערוץ ציבורי שממעט להשקיע, וקהל צופים מקומי אדיש, הממעט לצאת לבית הקולנוע על מנת לצפות בסרט דוקומנטרי.

הבמאי אורי רוזנווקס, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, מספר כי למרות ההצלחה בתפוצות, עושה הקהל הרחב בישראל עדיין לא גילה את הענף, ולא מגיע בהמוניו לבתי הקולנוע. וכי למרות עשרות אלפי צופים בפסטיבל דוקאביב ובפסטיבל הבת "דוקאביב גליל", ההצלחה של הקולנוע הדוקומנטרי והסקרנות שהוא מעורר, עדיין לא מתורגמות להצלחה בקופות בתי הקולנוע.

רוזנווקס מציין כי "כבר כמה שנים שאנחנו נמצאים בטופ העולמי מבחינת תודעה", ומוסיף כי "אין פסטיבל חשוב בעולם שאין בו סרטים דוקומנטריים ישראליים. בפסטיבל ברלין, בפסטיבל הוט-דוקס, החשוב שבפסטיבלי צפון אמריקה, הוקרנו 'שתיקת הארכיון' ו'בדרך הביתה'. בפסטיבל החשוב בצרפת יש נציגות ישראלית, כמו 'חיים אחרים', 'התליין', וגם סרט שלי: 'ארבעה סיפורים מהנגב'".

אך באותה מידה הוא יודע כי למעט סרט הטבע הדוקומנטרי "ארץ בראשית", שהביא לבתי הקולנוע יותר מ-100 אלף איש, סרטים כמו "המדריך למהפכה" של דורון צברי, ואף "שיטת השקשוקה" מאשתקד, כמו מרבית הסרטים הדוקומנטריים שהוצגו בקולנוע, לא הצליחו בקופות. רוזנווקס: "אני יכול להגיד שבתל אביב הסרטים הדוקומנטריים מביאים קהל. אנשים באים. להגיד שהקולנוע הדוקומנטרי מתחרה ביכולת של סרטים עלילתיים להביא קהל - זה אני לא יכול לומר לך. גם בחו"ל. אבל עדיין, הקולנוע הדוקומנטרי מוגדר כארט-האוס (סרטים אמנותיים דלי תקציב, מ"ש). אין הרבה מייקל מורים".

איפה הקהל? בטלוויזיה?

"מרבית הצופים פאסיביים. באים הביתה ולא רוצים להחליט מה הם רוצים. הם צריכים את הזריקה היומית שלהם".

"בחו"ל יש עניין רב בסרטי תעודה ישראלים, גם בבתי קולנוע", אומרת ל"גלובס" אורנה ירמות, מנכ"לית ומייסדת קרן "קופרו" לפיתוח ושיווק סרטים דוקומנטריים בינלאומיים, שבסיסה בישראל. "אתמול, למשל, סיפר לי מפיק של שני פסטיבלים ישראלים בקנדה, שהוא הקרין את הסרט של יעל חרסונסקי 'שתיקת הארכיונים' בבתי קולנוע במסגרת הפסטיבל, והאולמות היו מפוצצים. ואילו כאן הייתה הקרנה בסינמטק לפני שלושה ימים והיו פחות מ-20 איש בקהל. זה קשור לתרבות שלמה לדעתי".

שוק תחרותי ופרוע

אחד המדדים לשיקוף רמת העניין של תעשיית הקולנוע התיעודית העולמית ביצירה הדוקומנטרית הישראלית, הוא ההשתתפות של סרטים מקומיים בפסטיבלי קולנוע בינלאומיים מובילים. הקרנה של סרט ישראלי בפסטיבלים המיועדים ליצירה הדוקומנטרית, בהם צופים קניינים של גופי שידור וחברות הפקה ממדינות שונות, מסייעת לתהליך הפצת הסרט במגוון רחב של מדינות. העובדה שמשנה לשנה החדירה לפסטיבלים האלה הופכת לקשה יותר ויותר, בתוספת לכך שהשוק הבינלאומי הופך למאוד תחרותי ופרוע, רק מחזקת את מעמדה של ישראל כבית יצירה מקורית איכותית שמקורותיה בלתי נדלים.

דיסקין מספרת שלמרות הפריחה האמנותית, האיומים מבחוץ רק מתחזקים. דיסקין: "המצב מעודד, אך השוק של הפסטיבלים בחו"ל נעשה קשה יותר ויותר משנה לשנה. "המחירים שתחנות הטלוויזיה משלמות הם בירידה מתמדת. גופים שנהגו לשלם 20 אלף אירו, משלמים כיום 20-30 % פחות. הסיבה היא הפרסומות. גופי הפרסום שעוברים לפרסם באינטרנט. הופך להיות יותר קשה להחזיר את הוצאות ההפקה.

הטכנולוגיה הקיימת, המאפשרת יצירת סרטים במחירים נמוכים, מהווה את אחת הסיבות לכך?

"ודאי. התחרות עולה בקצב דרמטי בגלל הנגישות והקלות בלעשות סרטים. אז מצד אחד יש כמויות אדירות, מצד שני העבודה - לברור מתוכן את הסרטים הכי טובים, הפכה להרבה יותר קשה. לכן אני אומרת שכיום התפקיד הכי חשוב של מפיץ סרטים הוא לשמש כאוצר של סרטים. אני רואה כל שנה 160 סרטים. מתוכם אני בוחרת להפיץ 12".

אורנה ירמות חושבת שהפוטנציאל עדיין רחוק מלהיות מוגשם וממוצה. ירמות טוענת כי התקציבים הציבוריים בעיקר עודם נמוכים, ולא מאפשרים את ההתפתחות של התעשייה הדוקומנטרית בארץ. ירמות: "אני חושבת שיש החמצה גדולה ולא מבינים את הערך העצום שיש לייצוא של קולנוע. יש לזה תרומה הסברתית גדולה. יש פה מאגר גדול של אנשים מוכשרים בתחום הקולנוע אז למה לא לעזור לתעשייה הזו? אחת הבעיות היא שקולנוע הוא בין אמנות לעסקים - תחום ביניים ובוודאי הקולנוע התיעודי שהוא הז'אנר ש'קופרו' מתרכזת בו. אנחנו פחות עוסקים בשיווק וקידום בתוך ישראל. העשייה של קופרו ממנפת את התעשייה, היא נתינה של החכות ולא של הדגים. המיזמים שלה אינם דד אנד אלא פתח להרבה השקעות מחו"ל".

מסתבר כי גם גופי הטלוויזיה הישראליים, למעט הערוץ הראשון, השכילו להכיר בפוטנציאל. האחרונה להרים את הכפפה היא "קשת", זכיינית ערוץ 2, שהודיעה על מכרז ראשון מסוגו לסרטים דוקומנטריים באורך מלא. אבל זה כנראה עדיין מעט מדי.

רוזנווקס "כשאני מסתכל פנימה, בארץ, המצב הוא יותר בעייתי. הבעיה היא שרוב הסרטים הטובים, שמקבלים ביטוי בחשיפה, נדרשת 'התאבדות' של היוצרים שלהם. התקציב נמוך, לא מאפשר לחיות. הם מקדישים עצמם לעניין הזה. בדרך כלל במסעות האלה, היוצרים פועלים לבד. הם משמשים מפיק, במאי ויוצר. זה מקצוע למשוגעים.

"עכשיו הערוצים המסחריים נמצאים בנקודה שבה הם בוחנים התפתחויות, עם המעבר לשיטת רישיונות. ערוץ 10 עושים הרבה דוקומנטרי. קשת פרסמה מכרז לסרטים דוקומנטריים. וגם רשת. האכזבה שלנו היא הערוץ הראשון. זו שערורייה: הם כמעט ולא השקיעו בקולנוע, למרות תקציב שנתי של יותר מ-800 מיליון שקל. זו בדיחה. זה גוף שאמור לייצר במצב אופטימאלי 50 סרטים בשנה. כל התירוצים על כך שלרשות השידור אין אופק כלכלי ללא רפורמה, בטלים ב-60 כשרואים את ההשקעות בשידורי הספורט. יש לנו ביקורת קשה נגד מנכ"ל הרשות מרדכי שקלאר".

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם אחרי החג?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה ביום ד' ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

באל על מחכים שנתב"ג ייפתח כדי לחלץ - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ דרך טאבה

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון