גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפתנים חוששים: הורדת מחיר המטרה תמוטט 150 רפתות

כמה באמת מרוויח רפתן? בדיקת "גלובס" מעלה כי רפת משפחתית עשויה להרוויח 10,800 שקל בחודש, לפני החזר הלוואות

כ בר לפני כשלושה שבועות ידע שר התמ"ת, שלום שמחון, לאיזה כיוון, פחות או יותר, נושבת הרוח בוועדה הבין-משרדית שמינה לבדיקת השתוללות המחירים הפרועה במשק החלב: תנועת המושבים והתאחדות החקלאים כינסו בתל אביב עשרות אנשי כפר כדי לדון בתדמית המגזר החקלאי.

הדיון היה הכרחי וזכה למשנה תוקף על רקע סערת הקוטג'. שמחון ושרת החקלאות, אורית נוקד, באו גם. היו שם דיבורים, כיבודים וחנופה, שמחון סיפר על הכנסים שמזמן לו תפקידו, על ההתחככות באנשים הדורי מחלצות, "אבל אין יותר אותנטי מזיעה של חקלאי". אחר כך דיבר על האליטה האמיתית של החברה הישראלית, סיפר שליווה את שר הביטחון, אהוד ברק, בטקס סיום קורס הטיס האחרון, אז שמע מכל יציע אנשים שקוראים בשמו, הם "אנשי מושבים שילדיהם וקרוביהם סיימו את הקורס וצעדו על רחבת המסדרים בחצרים".

לא חלפו עוד דקות רבות ושמחון אמר את מה שלימים יסעיר את אנשי המגזר שלו, החקלאי: "בשבועות הקרובים אני ואורית (נוקד - י"א) נצטרך לקבל החלטות לא פופולריות, אך הכרחיות להנחת תשתית לדורות הבאים בחקלאות... אל תקטרו. נצטרך להכניס יד לכיס.... נידרש לשלם מחירים, גם במקרה של גביע הקוטג'. התשובה שלכם תהיה במישור החדשני, אסור שהיא תהיה במישור הבכייני", אמר.

הוועדה, שבראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, גיבשה המלצות והגישה אותן אתמול (ב') לראש הממשלה בנימין נתניהו, ודברי האזהרה של שמחון אל החקלאים כבר קיבלו צורה, מתווה ברור: "מכל הטררם הזה יש משהו ודאי אחד - מגזר שלם של רפתות משפחתיות הולך לאבדון. זה הכול", טען בשיחה עם "גלובס" בכיר במשק החלב.

בסוף השבוע תדרך ראש הממשלה כתבים כלכליים. הוא ידע שהחקלאים הושמו על המוקד ברשימת ההמלצות של קדמי ואמר: "אני יותר חזק מהלובי החקלאי, אני לא מפחד מהם".

החקלאים כבר הבינו לאן הדברים הולכים: לפגיעה במחיר המטרה - המחיר של כל ליטר חלב גולמי שהם מעבירים מהרפת אל המחלבות ולייבוא של מוצרים, בעיקר אבקת חלב וגבינות קשות, תוך חשש שזה יעלה להם במכסות החלב, בנפח הייצור, בהכנסות, בהישרדות.

30 ליטר ביום עד הסטייק

מחיר המטרה של ליטר חלב בקר בשער הרפת עומד על 2.15 שקלים. משרד האוצר דורש להוריד אותו ב-20 אג' לפחות. משרד התמ"ת רוצה להוריד את המחיר ב-10 אג'. משרד החקלאות מתנגד בתוקף. גם בתרחיש הקל, של הוזלת מחיר המטרה ב-10 אג', מאות רפתות משפחתיות, שנחשבות קטנות ומאכלסות כ-60 פרות ועוד כ-40 עגלות, עומדות לפני סחרור: "זה כמו שאדם הולך לעבודה בבוקר ומקבל הודעה שמקצצים לו את המשכורת החודשית ב-50%. אלה הם שולי הרווח של מגזר שלם, ודווקא שם חותכים בסכין. איפה ההיגיון, איפה הצדק?" זועם בשיחה עם "גלובס" בכיר בענף רפת החלב.

נתונים על רווחיות בענף רפת החלב מצביעים על היקף ההכנסה הממוצעת של הרפתות בישראל: שולי הרווח של רפתן שמנהל משק קטן, משפחתי, זעומים. מחיר המטרה שהוא מקבל מהמחלבה שאליה הוא משווק את החלב הגולמי מממן את המזון לפרה ולעגלה, משלם משכורת לעובד הזר, משלם לווטרינר, מכסה את הפחת, משלם ארנונה. אחרי כל אלה, הרווח לחקלאי על ליטר אחד של חלב גולמי עומד על 21.93 אג'. "לפי התחשיב הזה, משפחה עם רפת קטנה יכולה ליהנות מהכנסה של כ-10,800 שקל בחודש, אלא שמכאן, הוא כבר מחזיר הלוואות לבנקים - אם לקח וסביר מאוד שלקח - כי אי אפשר אחרת. מדובר בהלוואות שנלקחו מן הסתם בשביל הוצאות מתבקשות להפעלת הרפת. אז אחרי הכול, אף אחד אולי לא מת מרעב, אבל בטח שלא הופך להיות איש אמיד. זו הפרנסה על עבודה מאוד קשה", מסביר בכיר בענף.

סכנה להישרדות הרפתות

נתונים עדכניים של מועצת החלב מעלים כי בישראל 750 רפתות משפחתיות, שנמצאות במושבים, ועוד 170 רפתות קיבוציות, שמוגדרות "שיתופיות". מדי שנה מוערכת תנובת החלב שלהן בכ-1.3 מיליארד ליטר. 56% מהתנובה מסופקת מהרפתות השיתופיות והשאר מהמשפחתיות. תנובה שנתית ממוצעת של רפת משפחתית של 40 פרות חולבות היא כ-400 אלף ליטר. תנובה יומית ממוצעת של פרה חולבת אחרי המלטה, שגילה בין שנתיים לחמש שנים, היא כ-30 ליטר חלב. אחר כך היא הופכת לסטייק.

עלות המזון של פרה ועגלה שמוחזקת לצדה ותחליף אותה כפרה מניבה בבוא העת, נעה בין 1,000 ל-1,200 שקל לחודש. הן אוכלות הרבה תירס ושעורה. בתחשיב גס, עלות ההזנה היומית של השתיים - כ-40 שקל. "מחיר המטרה מתעדכן מעת לעת. כשקובעים אותו, מביאים בחשבון את כל ההוצאות הנלוות, כמובן שגם את מחיר התירס והשעורה. הכול מחושב, ברמה של האגורה הבודדת", אומר בכיר בענף.

ברפתות השיתופיות המצב שונה לטובה, כי גודל הוא יתרון: רפת שיתופית ממוצעת מאכלסת 300-400 פרות חולבות. האוכל שהפרות מהרפתות המשפחתיות ואלה מהשיתופיות אוכלות הוא אותו אוכל, החלב הוא אותו חלב וכך גם מחיר המטרה. עם זאת, הרווח לחקלאי במשק שיתופי נכון לשנת 2009 עמד על 49.20 אג' לליטר חלב גולמי אחד. באותה שנה עמד הרווח של החקלאי במשק משפחתי לליטר אחד על 20.13 אג'.

מדוח המפרט את הרווחיות בענף רפת החלב, שנתוניו נכונים ל-2009, עולה כי משק שיתופי מוציא פחות כסף למזון לפרות ולעגלות ביחס למשק משפחתי; גם סעיף "הוצאות אחרות", הכולל בתוכו תשלום לווטרינר, הוצאות תחזוקה של הרפת וכו' שונה מהותית. "הפתרון למצב הזה, שבו חלק לא מבוטל מהרפתות המשפחתיות אפילו מפסידות כסף משום שהן קטנות, הוא בהגדלת המכסות ל-550 אלף ליטר בשנה. כיום המכסה לרפת משפחתית עומדת על 410 אלף ליטר בשנה. כשיגדילו להן את המכסות, הרפתות יעברו תהליך של התייעלות, רפתות פחות יעילות ייסגרו או יתמזגו עם אחרות כי הרפתן התבגר, אין לו בן ממשיך או שילדיו בחרו לעבוד בהיי-טק. אלה שיישארו, ישלבו ברפת יותר ויותר אמצעים טכנולוגיים, יכניסו רובוטים לניהול החליבה, ישדרגו את הרפת, יפשטו ויוזילו את העבודה. בעתיד, זה יקטין גם את הוצאות השכר של עובדים זרים", אומר גורם במועצת החלב.

הרפתנים חוששים שמימוש אחת מהמלצות וועדת קדמי יחריב את התוכנית להגדלת המכסות לרפתות המשפחתיות והכוונה להעמיד להן מכסה עדכנית, של 550 אלף ליטר, וכך ייעצר הסיכוי שלהן לשרוד.

בנוסף, הורדת מחיר המטרה ב-10 אג' (במקרה שעמדת משרד התמ"ת תתקבל - י"א) תביא כ-100 עד 150 רפתות משפחתיות לחדלות פירעון.

גורמים במועצת החלב טוענים כבר ימים, בשונה מטענות שמעלים גורמים המקורבים לוועדת קדמי, כי הורדת מחיר המטרה לא תוביל להוזלה משמעותית שתורגש בכיסו של הצרכן (ראו ידיעה נפרדת). משק בית ממוצע, טוענים הרפתנים, ירוויח מהוזלה כזאת בחודש כ-10 שקלים בלבד: "פשוט אין קשר בין מחיר המטרה לבין מחיר הקוטג'", אומר שמיל טלבהרן, רפתן מקיבוץ ניר יצחק שבעוטף עזה. הוא טוען שהמצב מתסכל אותו. "מחיר המטרה עולה ויורד כל הזמן, בהתאם למחיר התשומות בשווקים. גם כשהוא היה נמוך, מחיר הקוטג' והגבינה הלבנה היה בשמים. פשוט אין קשר בין הדברים. אבל הכי פשוט זה ליפול על החלשים. ממילא כל התחום הזה רווי במספרים ובנוסחאות ואף אחד לא מבין בו, אז למי אכפת. כך יוצא שעכשיו המדינה רוצה שאני אשלם את כל החשבון על השתוללות הרשתות והמחלבות. שאני אוותר על חצי מהמשכורת שלי. הנה, הם מצאו את האשמים הגדולים במשבר מחירי החלב".

עוד כתבות

מנהרה חשופה בגדר המערכת, צפון הארץ / צילום: סתיו ליבנה

לבנון מכריזה על גירוש משמרות המהפכה. עד כמה זה משמעותי?

ראש ממשלת לבנון הורה לגורמי הביטחון למנוע כל פעילות צבאית בידי משמרות המהפכה האיראניים במדינה ● למרות ההצהרות - לבנון לא עושה הרבה כדי להשתלט על האלימות, וגם פירוק חיזבאללה מנשקו מתקדם בעצלתיים ● פרופ' אייל זיסר: "בלבנון מעדיפים שישראל תעשה להם את העבודה"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

דיווח: גרמניה בדרך לעסקת נשק דרמטית של 6 מיליארד אירו עם אלביט

מדובר בעסקה שתיפרש על פני השנים הבאות כאשר הייצור ייעשה בגרמניה על ידי שותפות מקומיות ● דנמרק, הולנד וגרמניה כבר רכשו את המערכת לשיגור רב-קני של רקטות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט אחרי דוח התעסוקה; מחיר הנפט בשיא של כמעט שנתיים

מדד הפחד (VIX) מזנק ביותר מ-16% ● ענקית הספנות הדנית מארסק השהתה זמנית שני קווי שירות המקשרים בין המזרח התיכון לאירופה ● מחיר נפט מסוג ברנט נע סביב יותר מ-90 דולר לחבית ● מחירי האג"ח הממשלתיות האמריקאיות ממשיכים לרדת ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 70 אלף דולר

פרופ' מאיה תמיר / צילום: Robert Schoen

הטוב, הרע והכועס: החוקרת שמגלה מי באמת מנהל את הרגשות שלנו

האם הכעס משתלם, ובאילו תרבויות אהבה לא בהכרח מתבטאת במתן הרגשה טובה? ● פרופ' מאיה תמיר, שזכתה לאחרונה בפרס רוטשילד היוקרתי, מספרת על המחקרים שחושפים עד כמה אנחנו יכולים לבחור מה נרגיש

כלי טיס נערך לנחיתה בבסיס הבריטי אקרוטירי שבקפריסין, לאחר שהותקף השבוע / צילום: Reuters, Yiannis Kourtoglou

היבשת שמעדיפה לצפות מהצד במלחמה המתנהלת בחצר האחורית שלה

ניסיון להתרחק מהאש בכל מחיר, הבלגה על פגיעות בשטח ריבוני ודבקות בחוק הבינלאומי: אירופה מקריבה את יחסיה עם ארה"ב ומטילה בספק את בריתות ההגנה שלה עם מדינות המפרץ ● בזמן שהמזרח התיכון בוער, היבשת מאמצת מדיניות פייסנית שמשדרת לעולם תדמית הססנית של מנהיגות המתחמקת מהכרעה

מכון ויצמן ברחובות אחרי פגיעת הטיל האיראני בקיץ האחרון / צילום: כפיר זיו

אפקט מכון ויצמן: מה עושים גופי המחקר כדי להגן על המדע מפני נפילת טיל

הטילים שנפלו במכון ויצמן ובבית החולים סורוקה בסבב הקודם מול איראן הובילו להשמדה של דגימות יקרות־ערך ● במשרד הבריאות אומרים שגיבשו נוהל חדש, אבל גורמים שדיברנו איתם בבתי החולים לא שמעו עליו ● חלק מהגופים הפיקו לקחים באופן עצמאי ● כך הם מתכוונים למנוע אסון מדעי

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל אייל זמיר: עוברים לשלב הבא במערכה; 60% ממשגרי הטילים הושמדו

חיל האוויר השלים את גל התקיפות ה-13 בטהרן; בצה"ל מעריכים כי 60% מיכולות הירי של איראן הושמדו ● נאט"ו: הגברנו את ההגנה נגד טילים במדינות הברית • צה"ל בהודעת פינוי חריגה לשכונות שלמות בדאחיה, שהתרחבה גם לאזור הבקעא • איראן תקפה את אזרבייג'אן: שניים נפגעו • עדכונים שוטפים 

מוג'תבא חמינאי, בנו של עלי חמינאי והמועמד המוביל להחלפתו צילום: PA / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן בדרך למשבר חוקתי? שמונה ממועצת המומחים יחרימו את בחירת המנהיג העליון

"מועצת המומחים" צפויה להתכנס היום וזאת על מנת לבחור את המנהיג העליון החדש של איראן ● יחד עם זאת, שמונה מהם צפויים להחרים את הבחירות, וזאת במחאה בשל הלחץ הכבד שמגיע מצדם של משמרות המהפכה לבחור דווקא במוג'בתא חמינאי

הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר

סביב השעה העגולה: הדפוס במטחים של איראן וחיזבאללה - ומה הוא מסגיר על התיאום ביניהם

נתוני המכון למחקרי ביטחון לאומי מגלים כי המטחים המשולבים של איראן וחיזבאללה מגיעים כמעט תמיד סביב שעה עגולה או חצי שעה ● הילה חדד־חמלניק, ממפתחי כיפת ברזל, מעריכה כי מוקדם להסיק על עומק התיאום בין הצדדים ואפילו בין ההנהגה האיראנית לבין הכוחות הצבאיים שלה – אך צופה המשך ירידה בקצב השיגורים

תומר בר־זאב ממייסדי איירון סורס (מנכ''ל) וזיג, ועומר קפלן  ממייסדי איירון סורס וזיג / איור: גיל ג'יבלי

הסטארט-אפ של יוצאי איירון סורס ויחידה 81: גייסו 58 מיליון דולר למערכת שיווק מותגים מבוססת AI

חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסדי איירון סורס, תומר בר-זאב ועומר קפלן ויזמים נוספים נחשפת ● המערכת מזהה חברות המשווקות מוצרי צריכה ברשת שיש להן פוטנציאל מסחרי ומספקת להן לדבריה "יכולות של סוכני AI שמאפשרות להן לבלוט, לצמוח ולהצליח בסביבה תחרותית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; מחירי הנפט ותשואות האג"ח הממשלתיות זינקו

מדד דאו ג'ונס ירד בחדות ● אורקל מתכננת לפטר אלפי עובדים ● מניית וויקס שוב זינקה לאחר שהכריזה על רכישה עצמית של מניות ● מניית סטרטסיס נפלה בעקבות הדוח הכספי ● מחירי האג"ח הממשלתיות בארה"ב ממשיכים לרדת ● הביטקוין התקשה לשמור על מומנטום ויורד בכ-3%

ג'קי כהן, מנכ''ל פנינסולה / צילום: שלומי פרי

האזהרה החמורה לשוק הנדל"ן שמסתתרת בדוחות חברת האשראי

דוחות חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה, שבשליטת בית ההשקעות מיטב, חושפים תמונה מדאיגה של ענף הנדל"ן בישראל ● פנינסולה מציינת בדוח "התממשות גורמי סיכון בענף הנדל"ן, שורה של חברות נכנסו לקשיים תזרימיים וחדלות פירעון, שחיקה מהותית ברווחיות, עיכובים מהותיים בהשלמת פרויקטים וחזרת צ'קים"

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

כך הפך המיגון לפריבילגיה לעשירונים העליונים

בעוד שבקרב שלושת העשירונים העליונים לכמעט 60% מהאוכלוסיה יש ממ"ד, בשלושת העשירונים הנמוכים מדובר בפחות משליש ● "בניית המיגון תלויה בהיתכנות כלכלית, מצב שהותיר מחוץ למענה דירות רבות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

בשל המצב הביטחוני: רשות המסים מקלה על העסקים ודוחה דיווחים

רשות המסים הודיעה על דחיית מועדי הדיווח למע"מ, ניכויים ומס הכנסה לסוף מרץ, לצד הקפאת עיקולים והליכי גבייה עד אמצע אפריל ● בנוסף נפתח גם ערוץ ייעודי למייצגים במילואים

הבורסה בת''א שוברת כל שיא אפשרי: האם כדאי להעביר אליה את כל כספי החסכון? / צילום: Shutterstock

אלטשולר שחם מזיז את הספינה: האם זה הזמן להשקיע רק בישראל?

מדדי הדגל של ת"א הציגו תשואה תלת ספרתית בשנה וחצי, אך רק שבריר מהכסף המנוהל בקרנות ההשתלמות מושקע במסלולים המתמחים בת"א בלבד ● בין שמות מעורפלים כמו "משולב סחיר" ל"עוקב מדדי מניות", תגלו שמציאת מסלול מקומי המקביל ל–S&P 500 האמריקאי היא משימה לא פשוטה ● מה כדאי לדעת על הטרנד החם, ומה ממליצים המומחים

מי זכאי לדירה? / צילום: Shutterstock

התגרשו וחזרו להתגורר יחד באותו היום, אז מי יהיה זכאי לדירה?

בני זוג פנו לבית הדין הרבני לצורך גירושין, השלימו את הליך הגט, ושבו לביתם המשותף עוד באותו היום, מבלי ליידע את סביבתם, לרבות ילדיהם ומכריהם, על כך שהתגרשו ● כאשר נפרדו בשנית, התעוררה השאלה בדבר תוקפו של הסכם הגירושין אשר לא יושם בפועל

איך חוזרים לישון אחרי אזעקות? / צילום: Shutterstock, Sergey Mironov

קמים בלילה כמה פעמים מאזעקות? כך תחזרו לישון במהירות

מלבד הפחד והפגיעות הממשיות, אזרחי ישראל נאלצים להתמודד במלחמה עם עייפות מתמשכת והפרעות שינה חוזרות ונשנות בגלל האזעקות ● איך אפשר לחזור לישון במהירות, מתי לקום אם התעוררנו מספר פעמים, ומה לעשות אם אתם מוצאים את עצמכם מסתובבים מצד לצד במיטה? ● שאלת השעה

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

יוצאים מהארץ? תצטרכו להתחייב להישאר בחו"ל חודש לפחות

החל מיום ראשון, יתאפשר לישראלים לצאת מישראל במסגרת טיסות החילוץ מנתב"ג, אך מי שיבקש לעשות זאת יידרש להתחייב כי לא ישוב לישראל לפחות 30 יום ממועד הטיסה ● לפי מתווה הטיסות היוצאות, הנוסעים יידרשו להגיע לנתב"ג כשעה וחצי לפני הטיסה בלבד, כאשר בכל טיסה יורשו לעלות עד 50 נוסעים בלבד

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

ניר צוק חושף את חברת הסייבר החדשה שלו

החברה החדשה Cylake, שמודיעה היום על גיוס סיד בהיקף 45 מיליון דולר, מפתחת פלטפורמת סייבר מבוססת בינה מלאכותית עבור ארגונים גדולים שאינם יכולים להשתמש בענן ציבורי, בהם מוסדות פיננסיים וגופי ממשל הפועלים תחת רגולציה מחמירה ● בין שותפיו להקמה של צוק, שהקים בעברו את פאלו אלטו, אחד ממייסדי סנטינל וואן

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-80%, תחלק דיבידנד ענק

הבורסה מסכמת את השנה שחלפה ברווח נקי של 181 מיליון שקל ●  החזקות המנכ"ל בן זאב כבר שווה יותר מחצי מיליארד שקל ● משקיעים ותיקים שמכרו אשתקד פספסו חלק מהחגיגה