גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרננדו פטולסקי - הבדיקה שתשנה את העולם

פטולסקי, פרופסור לכימיה ויזם המתמחה בתחומי ננו-טכנולוגיה וביו-טכנולוגיה, הוא אחד מ-40 הצעירים המבטיחים של עולם העסקים הישראלי של מגזין G

לפרופ' פרננדו פטולסקי יש זווית ראייה מרעננת בנוגע להישגים בעולם האקדמי. "כמה מאמרים אפרסם, זה פחות חשוב לי. אין משמעות לעוד ועוד פרסומים שיישארו על הנייר. החזון שלי הוא שלמדע שאני עושה תהיה נגיעה לעולם ושהוא יתרום משמעותית לאנשים".

מגזין G: הצעירים המבטיחים של עולם העסקים הישראלי

הרשימה המלאה - בגיליון G

הוא נולד בארגנטינה ועלה לישראל ב-1990. את התיכון סיים כבר בגיל 14. הוא עלה לארץ בעקבות אחיו הגדול ואחרי כמה שנים הצטרפו אליהם גם הוריו ויתר אחיו. הוא היה עתודאי ושירת בחיל הרפואה. אחרי שהשלים שלושה תארים בכימיה נסע לאוניברסיטת הרווארד, שם עשה פוסט דוקטורט. את כל זה הוא הספיק לעשות עד גיל 31, אז חזר כפרופסור חבר לבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב. לאחרונה קיבל קביעות בפקולטה.

- איך מגיעים להיות פרופסור בגיל 31?

"בזכות הצלחה במאמרים שפרסמתי, כשמונים במספר; בזכות הגילויים המדעיים והיכולת ללמד, להרצות ולהרשים את האנשים שאיתם אני עובד. אבל אני חייב להגיד שזה בעיקר מזל".

מעבר להיותו איש אקדמיה, פטולסקי הוא יזם המשלב בין כימיה, פיזיקה, רפואה ועוד. הוא עומד בראש קבוצת מחקר הנחשבת לאחת המרכזיות בעולם בפיתוח גלאים ננו-מטריים. הקבוצה כוללת כארבעים איש, חציים תלמידי מחקר של פטולסקי וחציים עובדים בסטארט-אפ ננרג'י (Nanergy), שהוא יזם את הקמתו לפני יותר מארבע שנים.

"ננרג'י הוקם בהשקעה נדיבה של קבוצת משקיעים פרטיים, חלקם בעלי חברות", הוא מסביר. "גם אוניברסיטת תל אביב ואני שותפים בחברה". בשנה שעברה אף קיבל פרס מטעם האוניברסיטה על היותו "יזם מצטיין".

אחד הפטנטים שהמציא פטולסקי, יחד עם תלמידו ד"ר מיכאל יופה, היה חיישן המזהה נוכחות של סמי אונס בכוס שתייה. החיישן מבוסס על שינוי סיגנל אופטי, והוא מאותת באור אדום אם קיים סם במשקה. מדובר במערכת שתיראה כמו קליפס בתוך הכוס, או תהיה מוסתרת בקצה של קשית. המוצר עומד לקראת מסחור, ופטולסקי מעריך כי "הוא יהיה בשוק בשנה הקרובה" וכי "עלותו תהיה נמוכה מאוד". החיישן עשוי להתפתח לשימושים נוספים, כמו זיהוי רעלנים בשתייה ובמשקאות אלכוהוליים מזויפים.

המצאה נוספת שעליה עמלו בשלוש השנים האחרונות במעבדה של פטולסקי היא פיתוח גלאי חשמלי לזיהוי חומרי נפץ. הגלאי שפיתח מורכב משבב שבתוכו כמאתיים ננו-התקנים; כל התקן הוא גלאי בעצמו, והם מאפשרים לזהות סוגים שונים של חומרי נפץ בתוך שניות ספורות וברגישות גבוהה. כעת נמצא הגלאי, שגודלו כגודל קופסה קטנה, בתהליכי מסחור. פטולסקי סבור שבעתיד הוא יכול להיות מותקן, למשל, בתוך טלפונים ניידים של מאבטחים בשדות תעופה.

לצד ההמצאות, פטולסקי החל לפני שלוש שנים במפעל חיים. מדובר במחקר ייחודי בתחום הסרטן, אותו הוא עורך יחד עם תלמידתו חגית פרץ ועם ד"ר ראובן תירוש. היעד השאפתני: להצליח ללמוד מן המערכת החיסונית אם המטופל חולה בסרטן, ואם כן באיזה סוג ובאיזה שלב של המחלה הוא נמצא - והכול באמצעות בדיקת דם פשוטה.

"זאת הסתכלות פורצת דרך; מעולם לא ניסו לקחת את המערכת החיסונית ולבדוק אם היא יכולה לאותת לנו אם יש סרטן או לא".

מאחורי הקונספט שהגה פטולסקי עומדת העובדה שהמערכת החיסונית היא הראשונה בגוף שמודעת לקיומה של מחלה. "פיתחנו שיטה לבדוק את פעילות פירוק החומרים של התאים במערכת החיסונית. לקחנו מכל נבדק דגימת דם, והפרדנו אותה לנפחים קטנים. על כל אחד שמנו חומר כימי או ביולוגי, ובדקנו כיצד התאים מגיבים לחומרים השונים. קיבלנו מערך רב-ממדי של תוצאות, ולפי זה פיתחנו שפה מורכבת".

אחרי שנה וחצי של מחקר החלו פטולסקי וקבוצתו בניסויים קליניים. לדבריו, "אנחנו כבר יודעים להגיד על מטופל אם הוא חולה בסרטן מכל סוג, או שהוא בריא". במהלך הניסויים, הוא מספר, "גילינו כמה מקרים של אנשים שהגיעו על תקן בריאים, והבדיקה הראתה שיש להם סרטן. זה היה שוק עבורנו. לא יכולנו לשתוק ולא לדווח להם על כך. הם הלכו להיבדק, ובבדיקות שעברו בשנה הראשונה בבתי החולים עדיין לא גילו את המחלה. הם היו מתבשרים על כך רק אחרי שנה-שנתיים במקרה הטוב".

הניסוי נמצא בשלבים קליניים מוקדמים, והשתתפו בו עד כה כ-250 איש. "התוכנית היא שבשנתיים הקרובות נבדוק אלפים, בארץ ובחו"ל, אם יהיה לנו המימון. העולם הזה לא קל. יש הרבה ניסויים והבטחות בתחום, וחברות היום זהירות יותר - הן משקיעות כשיש תוצאות. אנחנו מנהלים משא ומתן עם חברות ועם קרנות". בימים אלה נמצא פטולסקי בארצות הברית, שם הוא מגייס תרומות לפרויקט, שנרשם כפטנטים אחדים.

ומה החזון לעתיד הרחוק יותר? שכל אדם יעבור את בדיקת הדם פעם בשנה: "אם הכול יעבוד כמו שאנחנו מקווים, השיטה יכולה להיות בשימוש נרחב בתוך שנתיים". האתגר הגדול ביותר הוא הסרטן, אבל השפה החדשנית עשויה להוביל לאפיקים משמעותיים נוספים: "אם נבין את השפה של המערכת החיסונית נוכל ליצור מעין טביעות אצבעות למחלות קשות וכן להתפתח לתחומים של בדיקת ביציות לפני הפריה, וכל נושא פיתוח תרופות".

- איך זה שאני לא רואה תור ארוך של אנשים מחוץ לחדר שלך?

"עשיתי את זה מאוד בשקט. רק עכשיו שלחתי לפרסום מאמר מקצועי בנושא. אני מקפיד לשמור על זהירות ומתרחק מ-PR. צריך להימנע מלעשות כל-כך הרבה יחצנות כשאין רמת ביטחון מינימלית, וצריך גם להיזהר שלא לתת תקווה לחולים לפני הזמן. בשלב זה של הפרויקט, אני מרגיש יותר בנוח לספר עליו. זה גם הדבר שהכי מרגש אותי כיום. זה לא עוד סנסור; זה קונספט חדש מהבסיס שפותח עולמות חדשים. זה לא שאפסיק לעבוד אם זה ייצא לפועל, אבל ארגיש שעשיתי את שלי".

- איפה תהיה בעוד חמש שנים?

"אהיה כאן. אנשים חשבו שאין סיכוי שאחזור לארץ מהרווארד, אבל מבחינתי לא הייתה שאלה".

- וכל זה משאיר זמן למשפחה? לחברים?

"יש לי שלוש בנות קטנות, ואני לא חושב שאני צריך לוותר על חיים ועל משפחה בשביל להיות מוצלח. אני עושה איזונים, ובערבים אני תמיד בבית. תחביב מרכזי שלי הוא קריאה. אני קורא מהר מאוד ובכמויות גדולות. אני גם אוהב לעשות ספורט ובעבר עסקתי באומנויות לחימה".

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים