גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחם הרכבת במנשיה: שימור בזווית שיווקית

הרכבת הראשונה בארץ ישראל יצאת מתחנת מנשיה שעל גבול יפו לכיוון ירושלים; המתחם ננטש לאחר קיצור הקו ובשנות ה-60 השתלט עליו הצבא, ובכך נמנעה הריסתו * עם העברת המתחם לידי העירייה התגלה מקום קסום המשלב מספר תרבויות וסגנונות בנייה: ערביים, יהודיים וטמפלריים; המתחם ישומר בקפדנות לפי הסגנונות השונים, ישווק ליזמים ומיועד להיות מתחם העסקים והבילוי החדש של העיר - על התפר בין תל-אביב ליפו

קו הרכבת הראשון בארץ ישראל ובמזרח התיכון כולו נבנתה על-ידי העותומאנים בסוף המאה ה-19, וחיבר את יפו לירושלים. המבנה העיקרי של הרכבת באותם ימים היה תחנת הרציף שעמדה בלב שכונת מנשיה שמצפון ליפו. במקרה או שלא, מיקום התחנה ריכז סביבו את שלושת האוכלוסיות הגדולות דאז ביפו: היהודים ישבו מצפון, בשכונת נווה צדק (לימים תל-אביב), הערבים בצד מערב בשכונת מנשיה (אזור כרם התימנים) והמתיישבים הטמפלרים שישבו ביפו.

תחנת הרכבת של מנשיה היתה הראשונה במזרח התיכון, עוד לפני הרכבת החיג'זית למכה (וההסתעפות המפורסמת שלה בארץ: רכבת העמק). הקו שלה נקרא JJ, על שם שתי הערים שהיא חיברה: יפו וירושלים. גם התחנה בירושלים נבנתה על-פי אותו מודל של מנשיה, והשוני בין המבנים כיום נובע מתוספות הבנייה שנעשו במבנה התחנה הירושלמית לאורך השנים.

מבנה התחנה במנשיה עומד מוזנח מתחילת שנות ה-60, לאחר שהרכבת מירושלים לתל-אביב נעצרה בתחנת הדר בת"א, ולא המשיכה למנשיה. בעקבות כך הצבא השתלט על המתחם והאזור, והשתמש בו לצרכיו. השתלטות הצבא למעשה הצילה את המבנה, כיוון שהמתחם כולו נסגר בפני אזרחים והקהל הרחב (מעניין לציין מקרה דומה, בו נשתמרה בשלמותה תחנה של רכבת העמק ליד עפולה, הודות להימצאותה בין כותלי כלא שטה).

המבנה עמד נטוש וללא שימוש בחסות הצבא תקופה ארוכה, עד שהגיע למקום באחד מסיוריו ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי. חולדאי ביקש את אישור משרד הביטחון וקיבל את האחריות למתחם לידי העירייה, במטרה לפתח את רעיון השימור ופתיחת המקום מחדש.

"הרעיון שעומד מאחורי השימור האורבאני של מתחם התחנה הוא החיבור מחדש של יפו ותל-אביב, חיבור בין נווה צדק המשוחזרת למתחם", אמר אמנון בר אור, אדריכל השימור בפרויקט. "המיזם המתוכנן כעת יהפוך את האזור כולו למשהו אחר לגמרי. עד היום הטיילת הסתיימה הרבה לפני יפו ושדרות ירושלים. המתחם התוסס שאנו הולכים לפתוח יעורר לחיים את כל האזור שכרגע רדום, ויקשר באופן טבעי, במיוחד לאור ההיסטוריה שלו, בין תל-אביב ליפו".

לדברי בר אור, "מבנה התחנה עצמו הוא המבנה הבולט במתחם, והוא זה שמיועד לשימור מחמיר. תיעדתי את המקום ברגע שהמתחם נפתח, והיה בו סוג של קסם... כאילו חזרנו עשרות שנים אחורה, לגלות את המבנים ההיסטוריים הללו בין סבך הצמחייה והעזובה. העמודים שמחזיקים את מבנה התחנה למשל - ההטבעה עליהם מראה שהם יובאו במיוחד מפריז על-ידי השלטון העותומאני, למעשה מאותו מפעל פלדה שהקים את מגדל אייפל. אנחנו אפילו נשמר את גרם המדרגות הלולייני שהיה במתחם, והוביל ללשכתו של מנהל התחנה".

מבנה נוסף שמתוכנן לשימור במתחם הוא מחסני התחנה בעלי הצורה העגולה, ששימשו עבור הציוד והסחורה שהועלתה מיפו לירושלים. מבנה זה רצוף בעץ ארז מלא, שהובא מהרי הלבנון.

השימור במתחם בשלב הראשון מתמקד בשני מבנים: תחנת הרכבת ומחסני הרכבת. את המבנים הנוספים לשימור מתעדת החברה העירונית עזרה ובצרון לשמר כשייכנס היזם הפרטי למתחם. מדובר בעיקר במבני המתיישבים הטמפלריים שנכנסו למתחם בתחילת המאה ה-20. שני המבנים הטמפלריים החשובים הם בית הווילה ובית החרושת של וילנד. המתיישבים הטמפלריים (גרמניים) הם אלו שהכניסו לפלשתינה דאז את המודרניזציה - דבר המשתקף גם בבתים שלהם, כשלראשונה אפשר למצוא בנייה טרומית.

הווילה שימשה כמבנה המגורים של משפחת וילנד, והיא מחולקת לחדרי שינה עם קומה שנייה מפוארת וריצוף צבעוני שיוצר בבית החרושת של חומרי בנייה, לבני מלט ומרצפות מעוטרות שבבעלות המשפחה. מעבר לבתים אלו, שאר המבנים לשימור הם מבנים ערביים שהטמפלרים השתמשו בהם זמנית בבואם לבנות את שכונת המגורים שלהם ליד תחנת הרכבת.

"הטמפלרים למעשה עירבו את סגנון הבנייה שלהם עם הבתים הערבים אליהם הם נכנסו", אומר בר אור. "לכן השימור במתחם הזה מורכב. השימור מערבב תקופות שונות של טכניקה וטכנולוגיית בניין. זה לצד זה אפשר לראות בניין מורכב מאבן כורכר וסיד, שמשתלב עם בנייה טרומית מודרנית, ושוב מצד שני טיח שעשוי מבוץ. מדובר בעבודה זהירה על בניינים מתפוררים הדורשים עבודה רבה".

לדברי בר אור, לצורך השימור יש ציוד רב וצוותים מומחים המגיעים מחו"ל, מומחי טיח, בוץ, נגרים לצורך שחזורי דלתות הענק של התחנה עצמה, אריחים ומרצפות ממספר מקומות באירופה, נפחי פרזול ועוד. "בגלל ערבוב התקופות שבו דורש המתחם עבודה רבה עם מספר רב של מיומנויות. הערכה שלנו היא, שלאחר שלב התשתיות, שיסתיים בעוד כחצי שנה, יידרש לקבלן השימור שנה עד שנה וחצי לסיים את העבודות במתחם, ולהראות מוצר משוחזר לבאים", מסכם בר אור.

מתחם "התחנה" מיועד להיות מתחם העסקים והבילוי החדש של העיר תל-אביב-יפו. המתחם משתרע על שטח של 20 דונם, ובו פרוסים 16 מבנים לשימור ולשיקום ו-6 מבנים לשיפוץ, בשטח בנוי הכולל 5,600 מ"ר. חלק מהמבנים מיועדים לשימור מחמיר, ובין אלו נכללים מבני תחנת הרכבת ומכלול המבנים של מפעל חומרי הבנייה ללבני מלט ומרצפות מעוטרות של משפחת וילנד הטמפלרית, שניבנו בתחילת המאה ה-20.

במסגרת השימור של השלב הראשון ישוחזרו, בעלות של 25 מיליון שקל, מבני תחנת הרכבת, מחסני הרכבת ובית הוילה של משפחת וילנד על-ידי החברה העירונית עזרה ובצרון, בעוד שהשימור בשלב השני יבוצע על-ידי יזמים פרטיים. המבנים ישומרו הן מבפנים והן במעטפת.

לדברי רן וולף, מנהל הפרויקט מטעם עזרה ובצרון, תוכנית המיתוג של המתחם כוונה לשמור על אופיו ההיסטורי וייחודו הארכיטקטוני, בשילוב עם קווי עיצוב ופעילות עדכניים. שימושי המבנים מיועדים לפנאי, בילוי ומסחר גם יחד, תוך התאמתם למבנים המשוחזרים ושילובם בשפה ההיסטורית של המתחם. השיווק של המתחם יפנה לעסקים ייחודיים, שיוכלו לעמוד בסטנדרטים הנדרשים.

עו"ד עדי הדר, יו"ר חברת עזרה ובצרון, אמר כי בנוסף על אחריות החברה לביצוע עבודות הפיתוח במקום ושיחזור המבנים בשלב הראשון, תפקידה הוא לדאוג לאכלוס מתחם התחנה בבתי עסק שיעמדו בסטנדרטים הנדרשים למתחם על-פי הנחיות עיריית ת"א: "אנו רוצים ליצור מתחם שייקח את המבקרים במסע לאחור בזמן. המקום יראה כפי שהוא נראה לפני יותר ממאה שנה, אך באותו זמן יאוכלס בבתי עסק מודרניים וייחודיים שישתלבו ויתרמו לרוח המקום. מטרתנו היא להעניק למבקר בילוי חוויתי יוצא דופן, שלא קיים ברוב מקומות הבילוי בעיר".

לדברי הדר, לא נוכל למצוא במקום דיסקוטקים או מתחמי בילוי שלא יתאמו את הרוח ההיסטורית של המתחם. "לא רק שהעסקים שייבחרו יתאימו לרוח המקום - אלא גם אם יידרש מהם לבצע שינוי קונספט, למשל ברמת השילוט וברמת עיצוב הפנים של המבנה. הכוונה היא שרק עסקים ציבוריים הפתוחים לכל יהיו במתחם". הדר מוסיף, כי במבנים מסוימים נוכל למצוא שימושים מעורבים של בתי קפה, גלריות ומסחר בחלל אחד, ובאחרים התאמה לבית עסק אחד. עזרה וביצרון תנהל את המתחם גם מבחינת התחזוקה השוטפת ושיווק המקום.

לדברי וולף, כדי לחזק את תפיסת המתחם ולשווקו כמקום היסטורי וייחודי בתל-אביב, עבודת השיפוץ והשחזור תיקח חלק גם בשטחים הפתוחים של המתחם, ולא רק במבנים. במרכז המתחם ישופצו וישוחזרו פסי הרכבת וקרוניות הרכבת ששימשו את התחנה לפני מאה שנה. בצד כל מבנה יוקמו תחנות מידע שיכללו הסבר היסטורי וויזואלי, שייתן למבקרים את סיפור המבנה. כן תוקם במרכז המתחם עמדה מידע מרכזית שתספר את סיפור המתחם כולו לאורך מאה שנה.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר