גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוחש לצמחים: חברת רותם דן פיתחה שיטה לתקשר עם ה"מוח" של הצמח

אוטואגרונום הוא בקר מבוסס אלגוריתמים שמסוגל, לדברי חברת רותם דן שפיתחה אותו, לתקשר עם ה"מוח" של הצמחים - ולהשיג בכך הפחתה דרמטית של השימוש במים ובדשן

ניסים דניאלי ואיתן ישראלי אפילו לא טרחו לרשום פטנט על הפיתוח שלהם שנקרא אוטואגרונום. "אוטואוגרונום זו שיטה", אומר דניאלי, מנכ"ל חברת רותם דן, העומדת מאחורי הפיתוח, "ולכן אנחנו לא מפחדים מהעתקות. זאת שיטה שמבוססת על בקר שבתוכו יש ידע של האגרונום איתן ישראלי, פרי מחקר שהוא ערך במשך 15 שנה, בצורת תוכנה וחומרה מבוססות לוגריתמים". השיטה שדניאלי מדבר עליה עושה לדבריו מהפיכה גמורה בתחום החקלאות, שכן היא מהווה למעשה כלי תקשורת שבאמצעותו ניתן לדבר עם הצמחים ולדעת במדויק מה כמות המים והדשן הנדרשת להם, כדי להגיע לתוצרת מקסימלית ובמינימום עלויות. הידע של הצמחים אגור בשורשונים שלהם, וישראלי למעשה פיענח לדבריו את הקוד הלשוני שלהם, וכך המערכת שהוא קשור בפיתוחה מצליחה "לשוחח" עם הצמחים. רותם דן, נציין, היא חברה שמפתחת בקרים אלקטרוניים כבר 27 שנה, אבל לתחום האגרונומי היא התגלגלה למעשה לפני כשמונה שנים.

ניסים דניאלי: "התמקדנו בפיתוח בקרים מתוחכמים שיכולים להכיל הרבה ידע ולקבל החלטות און ליין, שיתמודדו מול מומחה ויהיו אפילו יותר טובים מול ההחלטות שלו. יצרנו בקרים כאלה לכל מיני תחומים, שאחד מהם היה גולת הכותרת של הפיתוח שלנו - בקר לתחום ההשקיה. בנושא ההשקיה רצינו לפתור חמש שאלות שבהן מתלבטים מאז ערס החקלאות, כלומר מאז המעבר מהשקיה באמצעות גשם להשקיה בצורה יזומה. השאלות הן: כמה להשקות, מתי להשקות, כמה לדשן מתי לדשן ועם מה לדשן.

"מגוון הפרמטרים שמשפיעים על ההחלטות בשאלות האלה הוא עצום - הטמפרטורה, הלחות, הסוג של הצמח, סוג הקרקע, סוג הטפטפת, סוג המים ואחוז המליחות של המים - זאת תורה שלמה שלומדים שנים באוניברסיטה. את העסק הזה היום פותרים בחקלאות המודרנית בדרך-כלל על-ידי שימוש בטבלאות גנריות סטטיסטיות שמכילות קביעות של מומחים, כמו לדוגמה שלצמח הזה, באזור הזה ובקרקע הזאת צריך לתת כך וכך מים ביום. הסטייה שבטבלה גנרית סטטיסטית כזאת היא גדולה; היא יכולה לקלוע במקרה הטוב ב-60%. ופה גם נכנס הקטע של הדשנים, והמצחיק הוא שהמומחים והיועצים לדישון הם מטבע הדברים אנשי חברות הדישון עצמן. הם פיתחו מיני זנים וסוגים של דשנים שמחייבים שימוש בכמויות אדירות של דשן, וזה אולי הגורם מספר אחת היום בחקלאות לזיהום.

"כך זה גם בתחום ההשקיה. את רוב חוקי ההשקיה קבעו חברות ההשקיה, כמו נטפים ופלסטרו, ודווקא חברות ישראליות התחילו מזה שהמטרה שלהן הייתה למכור כמה שיותר אביזרי טיפטוף ולייצר כמה שיותר צורך בהשקיה. אני לא בא להאשים אותם בחוסר תום לב, אבל העובדה היא שהם היו היועצים ומטבע הדברים הם סחבו את ההתפתחות של החקלאות לכיוון של כמויות גדולות של מים, וכמויות גדולות של דשנים. חלק מהפרמטרים האלה שדיברנו עליהם קודם הם פרמטרים דינמיים שמשתנים מרגע לרגע, זאת אומרת שצריכת הצמח משתנה מרגע לרגע. לצמח אין מטבח ואין מאגרים כמו שלנו, והוא יכול לקחת בזמן מסוים רק כמות מים או כמות דשן שהוא צריך לאותו זמן.

"הגישה שלנו הייתה שכדי לדעת את התשובות לשאלות האלה צריך ללכת לשאול את השורשים של הצמחים. השורשים של הצמח, בעיקר השורשונים - 'יונקות' בשפה המקצועית - הם מחלקת הייצור של המפעל הזה שקוראים לו צמח; הם יודעים בדיוק מה הצמח צריך למעלה במפעל, הם יודעים מה יש בשוק מסביב, קרי מהי התמיסה שבה הם נמצאים, והם יודעים לקחת את זה ולספק את זה למפעל במחיר הכי זול, כלומר במינימום אנרגיה. וזאת, בגלל שפעולת העברת המים והדשן מהקרקע או המצע אל הצמח, היא פעולה שצורכת אנרגיה. הבנו שאם נפתח שפה שבאמצעותה נוכל לדבר עם השורשונים האלה, נפתור את שאלת המיליון דולר בחקלאות".

*אף אחד לא חשב על זה קודם?

דניאלי: "נורא מוזר. בדקו את הגזע ובדקו עלים, ויש עוד מדדים מדהימים, פיתחו מערכות שיודעות לבדוק כמה פיוניות נפתחות בעלה ומה כמות צריכת החמצן בו, אבל הלכו לכיוונים אחרים ולא לכיוון השורשונים".

* העובדה שכל הידע של הצמח אגור בשורשונים הייתה ידועה?

ישראלי: "כן".

* איתן ישראלי, איפה עשית את המחקר הזה, באיזו מסגרת?

ישראלי: "עבדתי כמדריך חקלאי במשרד החקלאות 15 שנה. שם עשיתי חלק גדול מהתחלת הפרויקט, כלומר שם בעצם ביצעתי את הניסיון האמפירי, אבל מרבית המחקר נוהל באופן עצמאי, כשאני בעצם עובד כפרילנסר כבר עוד מעט 25 שנה".

* איך מממנים מחקר כזה?

דניאלי: "אנחנו, שהבאנו את הצד של האלקטרוניקה והתוכנה, יכולים להעיד שמי שקצת משוגע לדבר ובסופו של דבר מקווה לטוב, אז הוא עושה את זה. אבל, כשפגשתי את איתן, וראינו שהפיתוח של זה יקר מאוד, פנינו לעזרה. החיבור בינינו היה בערך בשנת 2000. היה לנו כבר מודל ראשוני כשהתחלנו לעבוד עם המערכת, אבל היו חסרות לנו הרבה תשובות מקצועיות, זאת אומרת למשל עם אילו כלים לדבר עם השורשים - היינו צריכים לפתח מד חמצן בכניסת הקרקע, שלא קיים בכלל בשוק. איתן בדק גם כלים למדידת מינרלים, כי אלה שהיו קיימים בשוק היו גם יקרים מאוד וגם לא אמינים, והיינו צריכים לפתח כלי אמין משלנו. השקענו הרבה מאוד בפיתוח שלו.

"פיתחנו שורה של מודדים מתוצרתנו ביחד עם הבקר שלנו, הטמענו את הנוסחה של איתן בתוך המערכת ויצאנו לשטח. אחד המקומות הראשונים שהרצנו בהם את המערכת, שהחלה לעבוד שם עוד לפני שפגשנו באיתן, הוא אצל משה לוי בכפר פינס, מגדל מצטיין שמגדל מגוון של גידולים. לכן בחרנו בו. באותה תקופה הוא גידל עגבניות, ורדים, תפוזים ואבוקדו. זה היה למעשה הפיילוט שלנו.

"מאז שהמערכת עובדת שם התוצאות מדהימות. המטרה שלנו, אני רוצה להדגיש, היא לא לחסוך מים ודשן אלא למקסם את התוצרת, את היבול מהצמחים ומהגידול לחקלאים, והמיקסום נעשה גם באמצעות מיזעור ההוצאות, אבל עיקר ההישג הוא בהתקרבות לפוטנציאל הגנטי של הצמח. כי עם כל הכבוד להישגים האדירים של החקלאות המודרנית, אנחנו עדיין רחוקים מהפוטנציאל הגנטי של הצמח".

* מה פירוש?

דניאלי: "לדוגמה, אם למשל היום בעגבניות עושים 12 קילו למ"ר, זה רחוק מאוד מהפוטנציאל הגנטי של הצמח, שיכול לייצר 75 קילו למ"ר. ו-12 קילו זה עוד נחשב להרבה, זה הישג. אנחנו משיגים תנובה ואיכות לאין ערוך יותר מאשר הקיים. אם נחזור לאותו משה לוי, אז נכון להיום הוא משתמש ב-80% פחות מים ממה שהוא השתמש קודם, ב-90% פחות דשן, ויש לו ייבול למ"ר הרבה יותר גדול ממה שהיה לו קודם".

"הכל נעשה בכספנו הפרטי בלבד. עלינו למדען הראשי לפני שלוש שנים, והוא התלהב מאוד, אבל אמר שישים כסף רק כנגד כסף שאנחנו נשים. לאנשים כמונו, שאין להם כסף אבל יש רעיונות טובים, יש בעיה, וצריך להתחבר עם מישהו עם כסף".

ישראלי: "אנחנו עשינו את הכל והתקדמנו לאט-לאט וקצרנו הרבה הצלחות במשך השנים והפעלנו מספר מערכות רב מאוד, ואני רוצה להגיד לך שהכעסנו הרבה מאוד גורמים שהפריעו לנו בפיתוח המערכת. כמעט כל הממסד האקדמי בארץ התנגד לרעיון הזה בצורה ביקורתית חריפה מאוד, וכך גם משרד החקלאות שהיה רחוק מלפרגן לנו.

"אנחנו עשינו משהו חריג באופן קיצוני, כי מבחינת האקדמיה כל רעיון חייב לעבור את כל המסלול האקדמי בדרך סלולה וידועה. מה שאני עשיתי פה לא היה המצאת מדע חדש, אבל אנחנו הבאנו מוצר מוגמר וחטאנו בכך שהדבר הזה עובד. אם חלילה היינו כושלים, השמחה הייתה רבה.

"הכיוון השני שממנו התנגדו לנו היה חברות ההשקיה, כי הם ראו בזה ירייה בפרנסה שלהן, וכמובן חברות הדשנים, כי הם ראו מערכת שהולכת להוריד את צריכת הדשנים. אבל עם מגמת הניסיון לחסוך במים, חברות ההשקיה מתחילות כן לשתף איתנו פעולה ואני שמח, כי כמעט עם כולן חתמנו היום הסכמים להפצת המערכת, אם זה פלסטרו, אם זה נען, אקווה, שדות, ואנחנו במו"מ עם נטפים.

"הרבה יותר קל לנו למכור את המערכת בחו"ל, כי בחו"ל א' אין את הבעיה של נביא בעירו, ואין את הסטיגמה הזו שמשרד החקלאות לא אישר את זה. להיפך מכבדים את הידע הישראלי ובחו"ל הצלחנו מבחינה מסחרית בגדול. השנה התחלנו לפרוץ. כרגע האוטואגרונום מיועד רק לשימושים חקלאיים כי הוא יקר. יש לנו מחשבה לפתח מערכת שקוראים לה מיני אגרונום שתהיה למשק הביתי.

"יש לנו מערכות בדרום אמריקה - בקולומביה, באקוודור, עם הצלחות גדולות מאוד ומכתבים מלקוחות שלא מפסיקים לשבח את המערכת. התחלנו למכור בצורה מסחרית ויש לנו הזמנות שאנחנו צופים שבמשך השנה יגיעו למיליון וחצי ואפילו ל-2 מיליון דולר. כרגע ברור לנו שחסרים לנו אמצעים של שיווק, כי כל הכסף הלך לפיתוח".

* אפשר לדבר על מחירים?

"חקלאי שיש לו 20 דונם פרחים מחזיר את המערכת בתוך שנה רק בחיסכון במים ובדשן. לפני שמדברים על הכסף הגדול שזה שיפור בגידול שלו וקיצור זמן הגידול. שם הכסף הגדול".

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר