גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מציאות נושכת

הבמאי ההודי אדור גופלקרישנן - אורח הכבוד של "פסטיבל קולנוע דרום", עובד עם תקציבים נמוכים ומספר סיפורים קטנים ומטרידים. זו הסיבה שסרטיו מייצגים את הבשורה שיוצאת מהמחלקה לקולנוע ולטלוויזיה של מכללת ספיר, יוזמת ומארגנת הפסטיבל, שמתרכזת בקולנוע רדיקלי ומאתגר. לא ממש מפליא ביחס למציאות הקיצונית שבה לומדים הסטודנטים

אורח הכבוד של "פסטיבל קולנוע דרום" המתקיים זו השנה השביעית בשדרות, הוא הבמאי ההודי אדור גופלקרישנן (67), אולי החשוב והמוערך ביותר הפועל כיום בהודו, אשר כבר מסרטו הראשון ב-1972 ("בחירתו של אדם") נתפס כעילוי קולנועי נדיר. גופלקרישנן הוא שועל פסטיבלים ותיק. כשהוא לא כותב או מביים, הוא נודד בעולם מפסטיבל לפסטיבל ומציג את פירות יצירתו.

בראיון לתרבות "גלובס" מסביר הבמאי המחונן מדוע מסגרת של פסטיבל קולנוע היא הדרך האופטימלית להפיץ את הבשורה הקולנועית שלו. הסיבה היא פשוטה: סרטיו לא מוקרנים בבתי הקולנוע מחוץ להודו, וקשה להשיגם במהדורות די.וי.די.

למטרה זו הגיע גופלקרישנן השנה לישראל, כפי שעשה לפני כ-16 שנה, ב-1992, כאורח פסטיבל חיפה. הוא זוכר היטב את התקופה, שכן הייתה זו השנה שבה קשרה הודו יחסים דיפלומטיים עם ישראל. כצופה, הן מהצד והן מחלון המטוס, הוא חש שהארץ השתנתה מאז. חזותית, לפחות. "יש יותר בנייה, אבל גם יותר ירוק", הוא אומר.

ברזומה של גופלקרישנן עשרה סרטים. טיפה בים לעומת כ-800 סרטים אשר מייצרת הודו במהלך שנה אחת. גופלקרישנן: "בהודו מדברים 14 שפות, כך שנוצרים סרטים ב-14 שפות שונות. בכלל, בהודו יש תעשיית סרטים מאוד מפותחת. זו תעשייה גדולה ומאוד מסחרית".

*קשה להגדיר את הסרטים שלך כמסחריים.

"נכון. אני עובד עם תקציבים נמוכים. אני מספר סיפורים קטנים, מהחיים. יש לי רצון שהקהל הרחב יבוא לצפות בסרטים שלי, אבל לא באים בכמויות שהייתי מצפה. הסרטים שלי נחשבים לאיכותיים, ריאליסטיים, קרובים לחיים. סרטים שגורמים לאנשים לחשוב, לא רק לבדר. כמו רומן טוב, תיאטרון טוב, שירה טובה. לכן הם קולעים לטעמם של מעטים יחסית".

במהלך הפסטיבל יציג גופלקרישנן כמה מסרטיו. אחד מהם הוא "הריגת צל", המספר את סיפורו של תליין, שמגלה בדיעבד שאחד הנידונים למוות הוא חף מפשע. סרט אחר, שזו לו הקרנת בכורה, הוא "ריקודה של הקוסמת", אשר דש בחגיגיות צבעונית ברזי הריקוד ההודי הקלאסי.

במרבית סרטיו עוסק גופלקרישנן בנשים ממעמדות שונים במולדתו על מורכבויותיהן וקשייהן בחברה ההודית ב-50 השנה האחרונות. ובכלל, הוא נוטה לבחון היבטים שונים ביחסים בינאישיים. דומה כי הוא צמא למידע, וכמה לא פחות להעניק את מה שצבר. תכנים אלה הוא מבקש לספוג גם בסרטים של יוצרים אחרים.

"אני אוהב סרטים שבהם אני חווה חוויה חדשה. אני משתעמם אם אני רואה סרט שראיתי כבר דומים לו. זה לא מעניין אותי. אני מחפש סרטים מציקים, מעצבנים".

*הקהל ברובו מעדיף סרטים קלילים ומבדרים. זה מתסכל אותך?

"הקהל כן מתעניין בנושאים חברתיים. אני מאמין שסרט יכול וצריך לעסוק בנושאים חשובים בחברה שבה הוא נוצר וגם להיות מעניין. אי אפשר לשלול מראש סרט בגלל הנושא שלו, שיכול להיות אקטואלי או חדשותי. ערכים הם דבר חשוב מאוד. סרט הוא כמו שיחה בין אנשים. יש שיחה משעממת, ויש שיחה מעניינת, שבה אתה חופר ומעמיק כדי לחפש את מקור הבעיה שאתה מציג".

*בסרטים ישראליים יש נטייה לייפות את החיים. יש מעט עיסוק בבעיות הליבה של החברה.

"זה פשע לא להראות את האמת. זה גם לא הוגן. צריך לתקוף בעיה באופן ישיר. בעיה עמוקה תהיה רלוונטית גם בעתיד, כי היא יכולה לחזור שוב אחרי כמה שנים".

מקאן לשדרות

שדרות, רחבת הסינמטק, יום שלישי. שמש מלהטת מבשרת את בוא הבוקר, מלווה במוזיקת ג'ז שקטה הבוקעת מחריצי המגברים. בפאת הרחבה ניצבת פינת אוכל מאולתרת: שלל דוכנים המציעים קפה לסוגיו, בירה, פיתה דרוזית עם לבנה, מלבי ועוד מיני מעדנים. עדיין מוקדם, ותנועת הקהל, המתנהל בעצלתיים, דלילה למדי. ליל אמש, מספרים סטודנטים שהשכימו קום, היה הומה. הקרנת הבכורה של "ואלס עם באשיר", בנוכחות ארי פולמן, יוצר הסרט, ניקזה אל פתחו של היכל הסינמטק צופים אין ספור. כך היה גם יומיים קודם, עת הוקרן הסרט "שבעה" של שלומי ורונית אלקבץ, אשר פתח את הפסטיבל. סרטם של האלקבצים, כמו סרטו של פולמן, הגיעו לחבל ארץ הדרומי הצחיח היישר מפסטיבל קאן.

ומה בתוכנית בהמשך היום? בערב יוקרן הסרט "נימפות בערפל" של יורם זקס, ולפני כן, כמדי יום, מגוון עשיר של תוכניות: סרטים מהודו, סרטי בוגרים המשתתפים בתחרות סרט הסטודנטים הטוב ביותר, מפגש עם משוררים, סדנה בנושא פיתוח סדרת ריאלטי (בהנחיית אורלי וילנאי), הקרנת מקבץ סרטים קצרים תחת השם הכולל "שירה קולנועית", וגולת הכותרת: "ערב הודי" - חגיגת פולקלור, בניחוחות של טאלי וצ'אי, בליווי להקת "צלילי הגנגס".

בדומה לכל האירועים המתקיימים במסגרת הפסטיבל, לרבות הופעתה של להקת "נקמת הטרקטור", אשר תחתום את המפעל הקולנועי השנתי, הכניסה חופשית.

מארגני הפסטיבל אולי לא יודו בכך, אבל קיומו של פסטיבל סרטי הסטודנטים הבינלאומי המתקיים במקביל בתל-אביב, לא מוסיפה להם נחת. הן בהיבט כמות המבקרים הצפויה, והן בהיבט התקשורתי.

אבנר פינגלהרט, ראש החוג לקולנוע במכללת ספיר ומנהל הפסטיבל בדרום, מסתייג מכל השוואה בין הפסטיבל בשדרות אשר בניהולו, לבין פסטיבל הסטודנטים הבינלאומי מייסודה של אוניברסיטת תל-אביב.

פינגלהרט: "מעבר לזה שאנחנו בית ספר לקולנוע שמקים פסטיבל קולנוע בינלאומי, ולא פסטיבל סטודנטים, פסטיבל הסרטים הבינלאומי בתל-אביב הוא יותר מיינסטרים מאיתנו. תראה מי האורחים שלהם: תמיד יוצרים אמריקנים, תמיד מהוליווד, ממרכז הבמה. מה שמקרינים שם זה רק סרטי סטודנטים מכל העולם. הפסטיבל שלנו הלך לקולנוע של עולם שלישי. לא תראה פה סרטים אמריקניים, כי הסרטים מיועדים לאנשים בדרום, שבדרך-כלל לא מגיעים לבתי הקולנוע. הפסטיבל הוא בשבילם, וזו חוויה קולנועית וחברתית אחרת. הקולנוע שאנחנו מציגים הוא לא ממערב אירופה ולא מצפון אמריקה, אלא מאינדונזיה, מלזיה, הודו, תאילנד, סינגפור, טייוואן. זה קולנוע מאתגר, שלא נמצא במרכז. כל התשתית האידיאולוגית של המחלקה לקולנוע שלנו היא סביב קולנוע עולם.

"הסרטים אצלנו בועטים. הם מדברים בספרדית, ברוסית, בערבית. יש בהם הרבה מחאה, אבל לא מחאה של פרופוגנדה. מחאה שאומרת: 'אנחנו בעולם אחר. תתעוררו'. הארץ הזו נמצאת בתוך שבר מאוד גדול. זה העולם שבו אנחנו חיים, כמו המציאות הבלתי אפשרית של שדרות, שחיה בתוך עולם נפרד, עיר ששכחו אותה. או משפחות שחיות בעוני רב. שדרות כמשל, אם תרצה".

שירת העשבים

שדרות, שלישי בצהריים. סימנים ראשונים של הפנינג ברחבת הסינמטק. מסביב לרחבה נגלית תפאורה ססגונית. כמו למשל, בית קפה אמנותי בשם "קפיפרייה", המהווה פינת התרגעות לצד מוקד צפייה בסגנון "מסך פתוח", על משקל "במה פתוחה", שבו מציגים סטודנטים מהמחלקה לקולנוע את יצירותיהם.

סטודנט טרוט עיניים, שנראה כלא מבחין בשמשיות הנטועות בתפזורת, מתיישב במרכז הרחבה, חשוף לחמה הקופחת, אולי כדי להדיר שאריות של צינה. בתום מספר שניות של דממה, הוא מעלה השערה לגבי השקט השורר בעיר מאז יום ראשון, יום פתיחת הפסטיבל. שקט שעד לפני ימים אחדים היה בבחינת הפוגה מן התופת. "הפלשתינים", הוא אומר, "יודעים שאם יפגיזו את שדרות השבוע, אולי יפגעו בכמה מהאורחים שהגיעו לפסטיבל מחו"ל".

הסטודנט מוסיף שארגון החמאס לבטח חושש מיצירת נזק תקשורתי ותדמיתי, כזה שקשה יהיה לתקנו. לכן השלווה, הוא מסביר, לכן נשמרת הפסטורליה.

בדרך החוצה נעצרים מבקרים ליד דוכן לממכר ספרי הפסטיבל: אחד בשם "אוצרות דרום", והשני - ספר סיפורים קצרים, פרי עטם של סטודנטים שנה א', שנשזרו יחדיו.

ניצוצות קולנוע מרצדים מבין השורות של אחד, "אנשים יפים", מאת ענבל פינקלברג: "מאחורי גינה גדולה ללא רבב מסתתרת אישה צעירה עם מטפחת פרחונית צבעונית, כורעת על ברכיה וקוצרת עשבים באובססיביות. היא מתנשמת ומתנשפת בכבדות, כל נשימה נשמעת כאחרונה בחייה אך ללא הועיל. היא עוברת מפרח לפרח ודואגת לכל אחד כאילו היו ילדיה. ככל שהם פורחים היא נשחקת, כאילו שואבים ממנה את טיפת החיים שנותרה בה".

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?