גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון לחוק בתי המשפט: העליון ובתי הדין הרבניים יחויבו לתעד את הדיונים בפרוטוקול

השופט בדימוס יעקב טירקל סבור כי התיקון לחוק קנטרני ונובע ממניעים לא ענייניים: "זה כאילו לומר לשופטי העליון: 'ככה נהגתם כל השנים, לא ניהלתם פרוטוקול, עכשיו נראה לכם מה זה'. מן דווקא כזה"

"זה מסוג התיקונים שמצלצל לי כמעט קנטרני", אמר הבוקר (ג') שופט בית המשפט העליון (בדימוס) יעקב טירקל על ההצעה לתיקון חוק בתי המשפט, שעברה אתמול (ב') בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, ומחייבת, בין היתר, את בית המשפט העליון לתעד את דיוניו בפרוטוקול. "יש יתרונות גדולים בניהול פרוטוקול מלא ומדויק, להזיק זה לא מזיק, השאלה היא אם זה נחוץ. בבית המשפט העליון שעליו ממילא אין ערעור ולגביו לא יכולה להתעורר אף פעם שאלה של 'זה טען כך וזה טען אחרת', או 'עובדה כזאת הועלתה, ואחרת לא הועלתה', זה די מיותר".

לדברי טירקל, "ממילא נהוג ומקובל ששופטי העליון מנהלים כל אחד מעין פרוטוקול לעצמו. השופט רושם את ההערות שלו במהלך הדיון, וזה אמור להספיק. יש שופטים שהרישום שלהם יותר מפורט וכולל יותר פרטים, ויש שהרישום שלהם מתרכז רק בכמה טענות ונקודות מרכזיות, שזה יותר לשופט עצמו, אך יש בכך כדי לשקף את רוח הדברים בדיון".

הוויכוח סביב השאלה אם בית המשפט העליון צריך לתעד את כל הנאמר באולם בפרוטוקול הוא עתיק יומין. בית המשפט העליון הוא היחיד בארץ שאינו מנהל פרוטוקולים מלאים של דיוניו. בשנים האחרונות, בעקבות לחצם של פוליטיקאים שיזמו הצעות חוק פרטיות לחייב רישום פרוטוקולים בכל הערכאות, לרבות בבית המשפט העליון, החלו לנהל בעליון "מעין פרוטוקול" המתעד את הנעשה במהלך הדיון.

בדרך-כלל, נערכה הקלדה חלקית של טיעוני הצדדים, אך לא של דברי השופטים. עם זאת, במהלך השנים הבהירו שופטי העליון שוב ושוב בפסיקותיהם, כי לרישום החלקי המתנהל שם אין תוקף של פרוטוקול. "הרישומים הנערכים על-ידי הקלדנית אינם מהווים פרוטוקול של הדיון ואינם נוסח מחייב ומשקף שלו", קבעו ב-2002 שופטי העליון תיאודור אור דליה דורנר ואדמונד לוי. "בבית משפט זה לא מתנהל פרוטוקול דיון, כי אם רישום תמציתי, אשר אין לו תוקף מחייב של פרוטוקול, של דברים הנאמרים בעת הדיון", פסקו בהזדמנות אחרת.

המצב הלא ברור בנושא זה בבית המשפט העליון, הניע את התנועה להגינות שלטונית, לעתור ביולי 2006 לבג"ץ, בדרישה לחייב את ראשי המערכת המשפטית להטיל חובת רישום פרוטוקול מלא ובעל תוקף מחייב בעליון, ולחדול מגביית אגרה כל עוד לא מוטלת חובה זו.

בדיון בבג"ץ, שנערך ביוני 2007, הודיעה המדינה כי הוצב מסך לפני אב בית הדין ומסך נוסף עבור המתמחה המשמש כמזכיר ההרכב. נטען אז, כי המתמחה הוא משפטן בהשכלתו ותפקידו לוודא כי הפרוטוקול שנרשם משקף נכונה את מהלך הדיון, וכי הוא מדויק מבחינה משפטית. בינואר השנה, הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ, כי רישום פרוטוקולי הדיונים המתנהלים בבית המשפט העליון מתנהל בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי ולחוק סדר הדין הפלילי, ולכן מעמדם מחייב.

לעשות דווקא

היום, הוויכוח הזה כבר לא רלבנטי. בתיקון שהציע חבר הכנסת מיכאל איתן, שהתקבל אתמול, נקבע במפורש כי בית המשפט העליון ובתי הדין הרבניים, בדומה לערכאות אחרות, יערכו פרוטוקול לתיעוד דיוניהם. לגבי בתי הדין, הוחלט כי החוק ייכנס לתוקפו שנה וחצי מיום פרסומו ברשומות, כדי לאפשר להם להיערך תקציבית. לפי החוק החדש, הפרוטוקול ישקף את כל הנאמר והמתרחש בדיון, לרבות שאלות והערות בית המשפט.

סקירה משווה, שביצעו השופטים שלמה לוין (כשהיה המשנה לנשיא) ואליעזר ריבלין לפני מספר שנים, העלתה כי באף מדינה אין חובה חוקית לנהל פרוטוקול מלא בבית משפט עליון.

לדברי טירקל, חיוב בית המשפט העליון לתעד את דיוניו "זה פשוט דבר מיותר. יכולים אמנם לחייב את התיעוד הזה, וזה בסדר גמור, לא ייגרם נזק ושום דבר לא קרה, אבל נראה לי שזה לא יעלה ולא יגרע. האפשרות שצד יצהיר על משהו או יתחייב בפני בית המשפט העליון שהוא יבצע משהו, ואחר-כך יאמר 'אני לא התחייבתי לכך' ויתפסו אותו במילה שלו כיוון שזה כתוב בפרוטוקול, אינה סבירה בבית המשפט העליון. בערכאות אחרות, נמוכות יותר, המצב אחר לגמרי, אבל בעליון, לאור אופי הדיון, זה מיותר. אלה מצבים שלא יעלה על הדעת שיקרו בבית משפט עליון. לכן, החוק החדש לא יזיק אבל התועלת לא ברורה".

* עד כדי כך שהתיקון קנטרני בעיניך?

"אולי המונח קנטרני חריף מדי, אבל כשאני שומע מדיונים שהיו ומחילופי דברים לקראת העלאת ההצעה, שאומרים 'למה שבית המשפט העליון, בניגוד לערכאות אחרות, לא ינהל פרטוקול', אני עונה: כיוון שאני לא חושב שזה משנה כהוא זה. אם זה מפריע למישהו, אז מבחינת מראית עין, בבקשה. אני בוודאי לא נגד, אבל אני לא רואה בזה הרבה טעם".

טירקל חש שהתיקון לחוק נובע ממניעים לא כל-כך עניינים, בלשון המעטה. "זה כאילו לומר לשופטי בית המשפט העליון 'ככה אתם נהגתם כל השנים, לא ניהלתם פרוטוקול, עכשיו נראה לכם מה זה'. מן דווקא כזה. אין כאן לא בעד ולא נגד. זה סתמי".

* האם זו דרך עקיפה לתקוף את בית המשפט העליון, ברוח פרשות נוספות המתרחשות היום, כמו "סכסוך פרידמן-ביניש"?

"אני לא רוצה להיכנס לזה, אבל אני חושש שאכן כך. זה חלק מאווירה כללית לא טובה ומהטענות נגד בית המשפט העליון. היום מעלים טענות רבות נגד העליון, טענות חמורות ופחות חמורות, אבל כל העסק נראה לי מהומה על לא דבר".

עם זאת, טירקל מבהיר כי "זה לא משהו שצריך לצאת עליו למלחמה נגד, כמו שזה לא מצדיק מלחמה בעד". טירקל, שהיה השופט הוותיק ביותר שפרש מהשפיטה, לאחר 38 שנים, אומר, שכשופט עליון מעולם לא נתקל בתלונה של עורכי-דין בעניין תיעוד הדיונים שערך.

עוד כתבות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק