גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון לחוק בתי המשפט: העליון ובתי הדין הרבניים יחויבו לתעד את הדיונים בפרוטוקול

השופט בדימוס יעקב טירקל סבור כי התיקון לחוק קנטרני ונובע ממניעים לא ענייניים: "זה כאילו לומר לשופטי העליון: 'ככה נהגתם כל השנים, לא ניהלתם פרוטוקול, עכשיו נראה לכם מה זה'. מן דווקא כזה"

"זה מסוג התיקונים שמצלצל לי כמעט קנטרני", אמר הבוקר (ג') שופט בית המשפט העליון (בדימוס) יעקב טירקל על ההצעה לתיקון חוק בתי המשפט, שעברה אתמול (ב') בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, ומחייבת, בין היתר, את בית המשפט העליון לתעד את דיוניו בפרוטוקול. "יש יתרונות גדולים בניהול פרוטוקול מלא ומדויק, להזיק זה לא מזיק, השאלה היא אם זה נחוץ. בבית המשפט העליון שעליו ממילא אין ערעור ולגביו לא יכולה להתעורר אף פעם שאלה של 'זה טען כך וזה טען אחרת', או 'עובדה כזאת הועלתה, ואחרת לא הועלתה', זה די מיותר".

לדברי טירקל, "ממילא נהוג ומקובל ששופטי העליון מנהלים כל אחד מעין פרוטוקול לעצמו. השופט רושם את ההערות שלו במהלך הדיון, וזה אמור להספיק. יש שופטים שהרישום שלהם יותר מפורט וכולל יותר פרטים, ויש שהרישום שלהם מתרכז רק בכמה טענות ונקודות מרכזיות, שזה יותר לשופט עצמו, אך יש בכך כדי לשקף את רוח הדברים בדיון".

הוויכוח סביב השאלה אם בית המשפט העליון צריך לתעד את כל הנאמר באולם בפרוטוקול הוא עתיק יומין. בית המשפט העליון הוא היחיד בארץ שאינו מנהל פרוטוקולים מלאים של דיוניו. בשנים האחרונות, בעקבות לחצם של פוליטיקאים שיזמו הצעות חוק פרטיות לחייב רישום פרוטוקולים בכל הערכאות, לרבות בבית המשפט העליון, החלו לנהל בעליון "מעין פרוטוקול" המתעד את הנעשה במהלך הדיון.

בדרך-כלל, נערכה הקלדה חלקית של טיעוני הצדדים, אך לא של דברי השופטים. עם זאת, במהלך השנים הבהירו שופטי העליון שוב ושוב בפסיקותיהם, כי לרישום החלקי המתנהל שם אין תוקף של פרוטוקול. "הרישומים הנערכים על-ידי הקלדנית אינם מהווים פרוטוקול של הדיון ואינם נוסח מחייב ומשקף שלו", קבעו ב-2002 שופטי העליון תיאודור אור דליה דורנר ואדמונד לוי. "בבית משפט זה לא מתנהל פרוטוקול דיון, כי אם רישום תמציתי, אשר אין לו תוקף מחייב של פרוטוקול, של דברים הנאמרים בעת הדיון", פסקו בהזדמנות אחרת.

המצב הלא ברור בנושא זה בבית המשפט העליון, הניע את התנועה להגינות שלטונית, לעתור ביולי 2006 לבג"ץ, בדרישה לחייב את ראשי המערכת המשפטית להטיל חובת רישום פרוטוקול מלא ובעל תוקף מחייב בעליון, ולחדול מגביית אגרה כל עוד לא מוטלת חובה זו.

בדיון בבג"ץ, שנערך ביוני 2007, הודיעה המדינה כי הוצב מסך לפני אב בית הדין ומסך נוסף עבור המתמחה המשמש כמזכיר ההרכב. נטען אז, כי המתמחה הוא משפטן בהשכלתו ותפקידו לוודא כי הפרוטוקול שנרשם משקף נכונה את מהלך הדיון, וכי הוא מדויק מבחינה משפטית. בינואר השנה, הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ, כי רישום פרוטוקולי הדיונים המתנהלים בבית המשפט העליון מתנהל בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי ולחוק סדר הדין הפלילי, ולכן מעמדם מחייב.

לעשות דווקא

היום, הוויכוח הזה כבר לא רלבנטי. בתיקון שהציע חבר הכנסת מיכאל איתן, שהתקבל אתמול, נקבע במפורש כי בית המשפט העליון ובתי הדין הרבניים, בדומה לערכאות אחרות, יערכו פרוטוקול לתיעוד דיוניהם. לגבי בתי הדין, הוחלט כי החוק ייכנס לתוקפו שנה וחצי מיום פרסומו ברשומות, כדי לאפשר להם להיערך תקציבית. לפי החוק החדש, הפרוטוקול ישקף את כל הנאמר והמתרחש בדיון, לרבות שאלות והערות בית המשפט.

סקירה משווה, שביצעו השופטים שלמה לוין (כשהיה המשנה לנשיא) ואליעזר ריבלין לפני מספר שנים, העלתה כי באף מדינה אין חובה חוקית לנהל פרוטוקול מלא בבית משפט עליון.

לדברי טירקל, חיוב בית המשפט העליון לתעד את דיוניו "זה פשוט דבר מיותר. יכולים אמנם לחייב את התיעוד הזה, וזה בסדר גמור, לא ייגרם נזק ושום דבר לא קרה, אבל נראה לי שזה לא יעלה ולא יגרע. האפשרות שצד יצהיר על משהו או יתחייב בפני בית המשפט העליון שהוא יבצע משהו, ואחר-כך יאמר 'אני לא התחייבתי לכך' ויתפסו אותו במילה שלו כיוון שזה כתוב בפרוטוקול, אינה סבירה בבית המשפט העליון. בערכאות אחרות, נמוכות יותר, המצב אחר לגמרי, אבל בעליון, לאור אופי הדיון, זה מיותר. אלה מצבים שלא יעלה על הדעת שיקרו בבית משפט עליון. לכן, החוק החדש לא יזיק אבל התועלת לא ברורה".

* עד כדי כך שהתיקון קנטרני בעיניך?

"אולי המונח קנטרני חריף מדי, אבל כשאני שומע מדיונים שהיו ומחילופי דברים לקראת העלאת ההצעה, שאומרים 'למה שבית המשפט העליון, בניגוד לערכאות אחרות, לא ינהל פרטוקול', אני עונה: כיוון שאני לא חושב שזה משנה כהוא זה. אם זה מפריע למישהו, אז מבחינת מראית עין, בבקשה. אני בוודאי לא נגד, אבל אני לא רואה בזה הרבה טעם".

טירקל חש שהתיקון לחוק נובע ממניעים לא כל-כך עניינים, בלשון המעטה. "זה כאילו לומר לשופטי בית המשפט העליון 'ככה אתם נהגתם כל השנים, לא ניהלתם פרוטוקול, עכשיו נראה לכם מה זה'. מן דווקא כזה. אין כאן לא בעד ולא נגד. זה סתמי".

* האם זו דרך עקיפה לתקוף את בית המשפט העליון, ברוח פרשות נוספות המתרחשות היום, כמו "סכסוך פרידמן-ביניש"?

"אני לא רוצה להיכנס לזה, אבל אני חושש שאכן כך. זה חלק מאווירה כללית לא טובה ומהטענות נגד בית המשפט העליון. היום מעלים טענות רבות נגד העליון, טענות חמורות ופחות חמורות, אבל כל העסק נראה לי מהומה על לא דבר".

עם זאת, טירקל מבהיר כי "זה לא משהו שצריך לצאת עליו למלחמה נגד, כמו שזה לא מצדיק מלחמה בעד". טירקל, שהיה השופט הוותיק ביותר שפרש מהשפיטה, לאחר 38 שנים, אומר, שכשופט עליון מעולם לא נתקל בתלונה של עורכי-דין בעניין תיעוד הדיונים שערך.

עוד כתבות

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

לבנת מזרחי רינסקי / צילום: אילן בשור

הכירו את מנהלת המסחר שהפכה לשיאנית השכר של בתי ההשקעות

תגמולים בעלות של יותר מ־7 מיליון שקל הפכו את לבנת מזרחי רינסקי לבעלת השכר הגבוה בבתי ההשקעות המקומיים ● מי שהגיעה לאי.בי.אי לאחר מכה שספג כתוצאה מהימור פיננסי כושל של לקוחותיו, מובילה בשנים האחרונות את הצמיחה בפעילות המסחר, הוספת אלפי לקוחות והפיכתה לנדבך מרכזי ברווחים

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט קבע: למי שייכת החצר האחורית של הבניין המשותף?

אדם הלך לעולמו לאחר שערך שנתיים קודם לכן שתי צוואות מנוגדות בהפרש של חצי שנה. איך הכריע השופט? ● אישה ביקשה להכיר בזכותה להשתמש בלעדית בחצר המשותפת. מה קבע המפקח? ● וגם: אם לשניים התראיינה לעבודה וטענה כי נשאלה איך תסתדר בעבודה כאם לילדים. זה הפיצוי שהיא קיבלה ● 3 פסקי דין בשבוע 

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה וגם בשאר העולם אי הודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"