גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור להשתלטות של תשובה על דלק: איך ייראה העשור השני?

אסי ברטפלד: "החוב של הקבוצה הוא 3.3 מיליארד שקל עם פריסה לתשלומים. אין לנו בעיית מימון" ; מאז שנת 2000 הניבה מניית הקבוצה תשואה של 109%, אולם איבדה 60% מאז פרץ המשבר הנוכחי

השנה חוגג יצחק תשובה עשור לרכישת קבוצת דלק מידי משפחת רקנאטי. דווקא השנה, אחרי עשור מוצלח למדי, נחתכה מניית החברה ב-50%, והייתה מהמניות הגדולות שספגו את הירידות החדות ביותר במשבר האחרון. רק אתמול קיבלה המניה מכה נוספת כאשר בית ההשקעות ליהמן ברדרס חתך את מחיר היעד למניה ב-30% לעומת ההמלצה הקודמת.

כבר בעסקת רכישת דלק ממשפחת רקנאטי, זכה תשובה לתשומת לב רבה מהשוק ומהתקשורת. הרי לא בכל יום מתרחשת השתלטות עוינת על חברה השווה למעלה מ-400 מיליון דולר (ראו הרחבה במסגרת).

לפני עשר שנים רבים הרימו גבה על העסקה ועל סיכוייו של תשובה להצליח, אולם כיום אין ויכוח כי דלק הפכה לשחקן חשוב במשק הישראלי, וכי תשובה נחשב לאיש עסקים חריף, בעל חוש ריח מפותח לעסקים.

"אני מאוד גאה בהישגים האדירים של הקבוצה במהלך העשור האחרון", אומר תשובה ל"גלובס" במלאת 10 שנים לעסקת דלק. "קבוצת דלק היא שחקן חשוב, מוביל ואיתן, ואני גאה על הישגים אלה שהגיעו תודות לשדרת המנהלים והעובדים שהפכו עם השנים לשותפים לדרך", הוסיף תשובה.

מאז הרכישה שינה תשובה את מבנה החברה, וקבוצת דלק המוכרת לנו כיום הוקמה בפברואר 2000. מאז ועד היום הספיקה מניית הקבוצה לטפס ב-109%, בעוד מדד ת"א 100 עלה באותה התקופה ב-63%.

בשיאה הגיעה דלק לשווי של 12 מיליארד שקל. אולם כאמור, מאז המפולת האחרונה נחתכה המניה ב-60%. במקביל נציין כי מאז רכישת הקבוצה חילקה החברה מעל 3 מיליארד שקל בדיבידנדים למשקיעים.

קבוצת דלק מאוד מזוהה עם בעל השליטה שלה, אולם מידת המעורבות שלו אינה ברורה כל כך. תשובה אינו נושא משרה באף חברה מהחברות בדלק.

הוא מינה מנכ"לים חזקים ודומיננטיים לחברות הבנות, המקבלים בצורה עצמאית את רוב החלטותיהם. עם זאת, דלק היא כמובן אחזקה פיננסית, ותשובה מאוד מעורב ברמה האסטרטגית של הקבוצה, ואין ספק שלא מעט בזכות קשריו והמוניטין שלו, הגיעו חלק מהחברות הבנות למעמד ולתוצאות שלהן.

את הגדרת התפקיד שלו שואב תשובה מטקטיקות בעולם הכדורגל: "תמיד צריך שיהיה שחקן אחד חופשי בקבוצה, שחקן אחד שיכול להיות בכל מקום שצריך", אמר בעבר.

אז מה עשה תשובה בעשר השנים האחרונות, שמיתג אותו כאחד מהטייקונים הגדולים של המשק הישראלי, ומהם האתגרים העומדים בפניו להמשך?

1 מיקוד עסקי. דלק בתקופת משפחת רקנאטי נחשבה לקבוצה מנומנמת. תשובה הגיע עם אנרגיות ורצון לפתח ולהתפתח. לאחר רכישת השליטה בדלק, החליט תשובה לבצע מיקוד עסקי ונפטר מרוב אחזקות המיעוט של הקבוצה, ביניהן בשופרסל ובמפעלים הפטרוכימיים. המכירות נעשו בין השאר גם לצורך מימון עסקת הרכישה של דלק אבל גם לצורך ביצוע השקעות חדשות.

במקביל ביצע תשובה ארגון מחדש בחברה, מהלך שגרם לפיטורים של כמעט מחצית מהעובדים בדלק ומעבר המשרדים לנתניה. בתום המהלך אמר אבינועם פינקלמן, מנכ"ל החברה באותם ימים: "דלק של היום היא חברה יעילה, רזה ושרירית".

במקביל יצק תשובה לדלק תחומי פעילות חדשים, ביניהם נדל"ן, אנרגיה ופיננסים.

2 תמהיל מאוזן ומגוון. כשתשובה בנה את דלק הוא יצר לקבוצה מספר מקורות הכנסה גדולים בתחומי פעילות שונים שהמרכזיים ביניהם הם רכב, נדל"ן, פיננסים ואנרגיה.

תמהיל רווחי החברה משתנה מדי תקופה, ובכל פעם זרוע אחרת מובילה את רווחי הקבוצה ומחפה על חולשה בחברות אחרות. בתחילה התבססו הרווחים בעיקר על דלק רכב, לאחר מכן ים-תטיס ודלק US נטלו את ההובלה, היום שוב חזרה דלק רכב להיות המובילה. החברה, יבואנית מאזדה ופורד, נחשבת כיום לפרת המזומנים המרכזית של הקבוצה עם רווח של יותר מ-100 מיליון שקל ברבעון, שמחולק ברובו כדיבידנד.

רוב הפעילויות של דלק כבר הגיעו לשלב הבוגר והיציב. מי שעדיין מזכירות את הדינמיות ואת תחילת הדרך הן פעילויות הגז והנפט. "גז, חשמל ומים הם העתיד של הקבוצה", אמר תשובה בשנת 2004. הפעילות בשוק הגז והנפט נחשבת לצד המסתורי של קבוצת דלק. תשובה הלך באמונה גדולה לשוק הנפט והגז והחל בסדרה של קידוחים, מהלך שגרר הרמת גבה בשוק.

אלא שתשובה העדיף שלא להקשיב לאלה שרצו להניא אותו מלהפוך למוביל בתחום חיפוש הנפט והגז בישראל, כפי שלא שמע לעצתם של אלה שניסו להוריד אותו מלרכוש את דלק. ההצלחה הגדולה בתחום נרשמה עם מציאת גז טבעי בים תטיס. לאחרונה מצאה דלק גם נפט בחופי וייטנאם וכעת כולם בהמתנה לראות מה יהיה בקידוח "תמר" שמול חופי חיפה שצפוי להתבצע בנובמבר השנה.

יחד עם זאת, פעילות הקידוחים לא תמיד מצליחה, ולא אחת נאלצה דלק להפריש כספים על קידוחים שכשלו. כך לדוגמא בשבוע שעבר הודיעה על הפרשה של 5.25 מיליון דולר בגין קידוח שכשל בווייטנאם.

בקבוצת דלק רואים בפעילות האנרגיה מנוע צמיחה עתידי חשוב של הקבוצה, ומתכננים בעתיד גיוס הון נוסף. הציפייה הראשונה היא להנפקת חברת ההתפלה IDE שמתוכננת כבר שנה. בדלק מקווים בוודאי שהנפקה זו לא תסתיים כמו הנפקת חברת הנדל"ן DGRE, שהונפקה בלונדון לאחר המתנה של שנה וארבעה חודשים ובמחיר נמוך מהציפיות.

3 לא רק הצלחות. קבוצת דלק ידעה גם כישלונות בשנות פעילותה. הכישלון הבולט בתקופה האחרונה היה עסקת ילמולי. לפני כשנה חתמה דלק נדל"ן יחד עם יגאל אהובי על עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר של חברה ישראלית, שכללה רכישת נכסים בהיקף של 12 מיליארד שקל בשוויץ. אולם מהר מאוד ועל רקע משבר האשראי העולמי, גילו דלק נדל"ן ואהובי כי העסקה גדולה עליהם, וביקשו לבטלה. השוויצרים לא אהבו את הביטול, איימו בתביעה משפטית, ובסוף הסתפקו בפשרה של 70 מיליון שקל, שאת מחציתה תשלם דלק. פרשה זו הייתה מביכה למדי עבור תשובה הנחשב לטייקון נדל"ן בעל חוש עסקי מפותח בתחום זה.

פרויקט נוסף שמעל כדאיותו מרחף סימן שאלה הוא הפרויקט הגרנדיוזי בלאס וגאס עם נוחי דנקנר. פרויקט זה שהשקעתו צפויה לעמוד על מיליארדי דולרים, נחתם בדיוק רגע לפני הנפילות בשווקים, ועם כניסת ארה"ב למיתון. את הפרויקט אמנם תקים אלעד הפרטית ולא דלק, אולם אם הוא ייכשל ייתכן כי יהיו לכך השלכות על איתנותו הפיננסית של תשובה.

4 מלכודת המינוף. תקופת השפל הנוכחית אינה הראשונה עבור דלק שתחת שליטתו של תשובה. תשובה כבר צלח עם דלק עם המיתון של תחילת העשור, אולם למרות הניסיון, התקופה הקרובה לא תהיה פשוטה.

הבעיה המרכזית עימה יצטרכו להתמודד בדלק בתקופה הקרובה היא סוגיית המינוף. בעיית המינוף בולטת בחברות האחזקה השונות, אך אין ספק שהיקפה בדלק גבוה במיוחד.

היקף החוב הכולל של קבוצת דלק עמד בסוף הרבעון הראשון השנה על 32 מיליארד שקל. ההון העצמי של הקבוצה מהווה נכון לסוף הרבעון הראשון רק 10% מסך המאזן. העובדה כי מרבית החוב של דלק הינו צמוד מדד, עומדת לרועץ לחברה על רקע עליית ברמת האינפלציה בחודשים האחרונים.

במקביל, הסיכוי לרווחי הון משמעותיים כתוצאה מהנפקות ומימושים נחשב לנמוך בתקופה הנוכחית, וכן צפויה ירידה ברווחי חלק מהחברות. התוצאה היא שחיקה משמעותית הצפויה ברווחי החברה.

תהליך זה הצית לפני מספר חודשים חרושת שמועות סביב יכולת החזר החוב של אלעד גרופ ובהמשך עברו השמועות לקבוצת דלק, שאף הכחישה אותן רשמית. עם זאת, נציין כי ברבעון הראשון הציגה קבוצת דלק תוצאות סבירות כשרשמה רק שחיקה של 10% ברווחי קבוצה, האם תצליח לשמור על רמות רווחיות שכאלה גם ברבעונים הקרובים? נחכה ונראה.

בכל מקרה, המשקיעים אינם מחבבים במיוחד חברות ממונפות בתקופה זו. כאמור, את מניית הקבוצה הם כבר שלחו לירידה של 60% מהשיא. עם זאת, נזכיר כי דווקא דלק רכב נחשבת לאחת החברות הדפנסיביות בשוק. מנייתה אף טיפסה ב-12% בשנה החולפת ודלק רכב נכנסה למדד המעו"ף היוקרתי לפני כשבועיים.

מנגד, סוגיית המינוף בעייתית בעיקר בפעילות הנדל"ן של הקבוצה. דלק נדל"ן לקחה לעיתים מימון בהיקף של 90%-95% לרכישת נכסים. המינוף הגבוה מוביל לכך שכל שינוי קטן באינפלציה, מגדיל פי כמה את החוב ולכן כבר בחלק מהנכסים ההכנסות מההשכרה אינן מכסות את הרווח התפעולי (NOI).

כמו כן לדלק נדל"ן יש לא מעט פעילות בשוק הבריטי, הנחשב למאוד בעייתי בתקופה זו. בדלק נדל"ן, בניהולו של איליק רוז'נסקי, התגאו בעבר בשוכרים הטובים באנגליה, ביניהם הבנקים הגדולים ואפילו ממשלת אנגליה. הבעיה כמובן היא שכעת שוק הנדל"ן הבריטי נמצא בקיפאון שצפוי לגרור הורדת מחירים.

המשקיעים החוששים מהתוצאות הצפויות בדלק נדל"ן, הורידו את המניה בעשרות אחוזים מהשיא, והיום היא נסחרת במכפיל הון של 0.4 בלבד. מצבה הרגיש של דלק נדל"ן מעט מפתיע לאור העובדה שתשובה נחשב כאמור לכריש נדל"ן היודע לזהות הזדמנויות.

5 מקבוצה דינמית לבוגרת. בעשור הראשון תחת שליטתו של תשובה התאפיינה קבוצת דלק בהתפתחות דינמית שכללה הקמת פעילויות חדשות, השבחתן והנפקתן. כעת היא צפויה להשתנות: דלק היא כבר קבוצה בוגרת שצריכה בעיקר לשמר את ההישגים הנוכחיים. מקורות הרווח המרכזיים צפויים להגיע מהפעילויות החדשות ולא מהנפקות, שפחות או יותר כבר בוצעו. המעבר הזה עשוי לגרום לשינויים גם בהרכב הפרסונלי של חלק מאנשי הקבוצה, שיהיו פחות מוטי שוק ההון.

וכמובן, כאשר מדברים על העתיד אי אפשר לא להתייחס למי שסומן כיורש לבעל השליטה - בנו של יצחק תשובה, אלעד. לפני שנתיים, בגיל 26 מונה תשובה ג'וניור לסגן יו"ר דלק. מינוי זה אותת על היורש שתשובה סימן לעצמו. בשנים האחרונות עירב תשובה את בנו בעסקים.

תשובה הבן אף מוביל כיום חלק מהעסקאות כמו את עסקת רכישת תחנות הדלק בבנלוקס. כמו כן תשובה הצעיר מעורב גם בפעילות הפרטית של אביו בקבוצת אלעד הנקראת על שמו. עם זאת, יצחק תשובה לא צפוי לצאת לגמלאות בזמן הקרוב, בטח לא בתקופה הנוכחית והמאתגרת הצפויה לקבוצה שבבעלותו. *

עסקת חייו

תשובה בן ה-60 החל את דרכו בעולם העסקים כקבלן. פרויקט משמעותי ראשון שעשה היה עבודות קו בר-לב (קו המוצבים לאורך תעלת סואץ שנבנה בסוף שנות ה-60). בשנת 1978 לקח תשובה פסק זמן מעולם העסקים. הוא עבר לתחום הפוליטי וכיהן במועצת העיר נתניה במשך שתי קדנציות בהן החזיק את תיק השיכון ונחשב לאיש החזק בקבוצת הכדורגל של מכבי נתניה.

בסוף שנות ה-80 חזר תשובה לעולם העסקים. הוא רכש את הבנק למשכנתאות יסעור ועזב לארה"ב, שם קנה נכסים מעוקלים של בנק לאומי. את השנתיים האלה הגדיר תשובה כבית ספר למינהל עסקים.

על רקע גל העלייה מרוסיה של תחילת שנות ה-90, הוא בנה עשרות יחידות דיור לעולם חדשים. כמו כן הרחיב את עסקי הנדל"ן שלו באמצעות אלעד החזקות הפרטית ותשלוז הבורסאית.

בשנים אלה תשובה החל להיות דמות מוכרת בשוק ההון, אולם עלייתו לליגת העל של הקהילה העסקית הייתה ללא ספק עם רכישת דלק.

עסקת דלק נחשבה להשתלטות העוינת הגדולה בישראל. משפחת רקנאטי, בעלת השליטה בדלק ובאי.די.בי באותה תקופה, קפאה על שמריה ותשובה ידע איך לנצל זאת. במסגרת ההשתלטות הגיע תשובה לפגישה עם אליעזר פישמן בביתו של פישמן בסביון ושם הסכים פישמן למכור לתשובה את מניותיו בדלק. במקביל תשובה שכנע את המשקיעים המוסדיים למכור לו את המניות בפרמיה גבוהה. הצעד האחרון היה לשכנע את תד אריסון המנוח, בעל השליטה בבנק הפועלים, לקנות את אחזקות בנק הפועלים בדלק וגם לספק את המימון לרכישה. אחרי לחיצת היד בין אריסון לתשובה, החזיק תשובה 50.2% מדלק בעוד הרקנאטים נותרו עם 38% בלבד.

רבות דובר על הפגישה הראשונה בין משפחת רקנאטי ותשובה, שהייתה מתוחה למדי ויש אומרים שאף כללה קללות וגידופים, וגם הצעה לתשובה לזנוח את ההרעיון תמורת 20 מיליון דולר. תשובה סירב. לאחר מכן הוא רכש את חלקם של הרקנאטים והגיע לאחזקה של 88% בחברה. בשנת 2000 הקים את קבוצת דלק המוכרת לנו, ובה חברת דלק אותה רכש מהרקנאטים.

מחוץ לקבוצת דלק, לתשובה היו לא מעט כישלונות בתחום ההיי-טק בהם בלטה חברת גרין שהשקיעה בהון סיכון, השקעה שירדה לטמיון יחד עם עוד חברות שפיצוץ בועת האינטרנט גרם להן להיעלם מהעולם. לעומת זאת, תחומי הנדל"ן והמלונאות נותרו ליבת עסקיו ואלה המשיכו להניב לו רווחים גדולים שהפכו אותו לשם דבר גם מחוץ לגבולות ישראל. *

עוד כתבות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

"סיוט מוחלט": רבים לא האמינו שבטהרן יילכו על הצעד הזה

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו