גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח: עידן עושי השוק

בראשית יולי 2006 התחיל עידן חדש בשוק האג"ח ■ עד סוף העשור צפוי שוק האג"ח לנסוק להיקפי מסחר אדירים ■ להורדת הסקירה

לאחר המהפכה בתחום ניהול הנכסים שנבעה מרפורמת בכר, עומד לעבור גם שוק האג"ח הממשלתי שינוי מהותי שמטרתו ליצור שוק נזיל, סחיר ועמוק יותר. הרפורמה תכלול בעיקר הכנסת עושי שוק בתחום האג"ח, הרחבת סל המוצרים הנלווים לשוק זה (החוזים העתידיים למשל) וכן פיתוח שוק ריפו (REPO, Repurchase Agreement) בישראל.

לכאורה, מדובר ברפורמה שהיא בעיקר טכנית - שינויים בפלטפורמת מסחר, הנהגת מכשירים ושיטות סליקה - אולם סקירה דש שנערכה על ידי "גלובס מחקרים" בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן, מצביע על כך שלרפורמה יהיו השלכות משמעותיות על המשק.

לרפורמה מספר מטרות. ראשית, להגדיל את הנזילות בשוק האג"ח, ולהביא ליצירת עקום תשואה ברור ומוגדר, שיביא הן לצמיחת שוק האג"ח הקונצרני והן להגדלת המחזור היומי להיקפים של 5 מיליארד שקל - כמעט פי 5 מההיקף היום. לעניין זה יצוין כי בעשר השנים האחרונות חל גידול מסיבי במחזורי המסחר באג"ח - מ-100 מיליון שקל ל-1.1 מיליארד שקל ביום. כעת שואפים בשוק האג"ח להמשיך ולהגדיל את מחזורי המסחר.


מטרה חשובה נוספת היא הגדלת הפעילות של משקיעים מוסדיים בינלאומיים, בעיקר בנקים, בשוק הישראלי. האג"ח הישראליות, וגם מכשירים אחרים, ייסחרו בחו"ל ויקלו על תהליכים של השקעה זרה בישראל והשקעה ישראלית בחו"ל. שוק האג"ח הישראלי עדיין יהיה שוק מקומי, אך המטרה היא ליצור זיקה לשוק הבינלאומי.

קשיים בנזילות

הרציונל שעומד מאחורי הרפורמה הוא הניסיון לפתור את בעיית הנזילות בשוק האג"ח הישראלי. כיום, מחזורי המסחר באג"ח בישראל נמוכים מאלה הנהוגים במשקים אחרים הדומים לישראל בגודלם - יוון ושוודיה למשל, שם המחזור גדול פי עשרה. בעיית הנזילות גורמת למרווחים גבוהים בין מחיר הקנייה למכירה, והיא מייקרת את עלויות המסחר.

כתוצאה מכך, הממשלה והגופים המנפיקים במשק הישראלי, נאלצים לשלם פרמיה שתפצה על הנזילות הנמוכה - מה שמגדיל את עלויות הגיוס. צמצום עלות עודפת זו, אשר הצטברה במשך השנים למיליארדי שקלים, היה אחד המניעים העיקריים של משרד האוצר בבואו ליישם את הרפורמה המקיפה בשוק האג"ח הממשלתי.

הגדלת הנזילות בשוק האג"ח תתבצע על ידי הכנסת גורם חדש לשוק בחודש יולי הקרוב - עושי שוק. עושי השוק יצטרכו לתת ציטוטים על מחירי האג"ח, ובתמורה ייהנו מזכויות בגישה למכרזים בשוק הראשוני וגישה למאגר השאלות של האג"ח. נכון להיום מונו עשרים עושי שוק, הכוללים את הבנקים הישראלים, מספר ברוקרים ושמונה בנקים זרים.

כניסתם של הבנקים הזרים תביא בפעם הראשונה לכך שהבנקים המקומיים יהיו בתחרות אמיתית ב"טריטוריה המקומית" שלהם.

עושי השוק מצטרפים

מלבד הגדלת הנזילות באג"ח, הכנסת עושי שוק תביא לירידה בשיעורי הריבית לטווח ארוך במשק. בנוסף, תביא הרפורמה ליצירת עקום תשואות מוגדר היטב, אשר יכול לשמש כבנצ'מרק בהנפקות של חברות ותאגידים פרטיים.

יתרון נוסף להגדלת הנזילות מתבטא בכך שפרמיית הנזילות בשוק האג"ח הממשלתי תקטן, והיא תוביל להוזלת עלות גיוס ההון של פירמות באמצעות שוק ההון.

יחד עם זאת, נציין כי כוחם של התאגידים הפיננסיים הגדולים עשוי להאמיר, שכן הם יהיו ספקי הנזילות העיקריים לשווקים השונים הקשורים לרפורמה בשוק האג"ח, ולכן מספר השחקנים יהיה גדול מספיק כדי להבטיח תחרות הוגנת.

חלק חשוב ברפורמה כבר החל בסוף אפריל עם השקת החוזים עתידיים על אג"ח מסוג השחר, אשר המחזורים בהם עשויים להיות גדולים יותר מאשר באג"ח עצמן.

החוזים העתידיים מאפשרים להמר על כיוון התשואות ללא צורך ברכישתן או מכירתן.

כמו כן, החוזים העתידיים משמשים לגידור סיכונים ולשחקני ארביטראז', וגם בשוק החוזים העתידיים אמורים להיות פעילים גורמים מחו"ל.

בין ריפו לחוזים עתידיים

גורם חשוב נוסף ברפורמה הוא פיתוח שוק הריפו - מכירת אג"ח תמורת מזומן עם הבטחת קנייה חוזרת כעבור זמן מוגדר. שוק הריפו הוא השוק הצומח במהירות גדולה במקומות רבים בעולם, וכבר היום הוא נחשב לשוק הפיננסי הגדול ביותר. ככל הנראה, נראה שימוש נרחב בשוק זה על ידי המשקיעים המוסדיים.

הכנסת מכשירים נלווים כמו החוזים העתידיים תביא גם לשינוי מהותי בדרך בה הגופים השונים מנהלים את השקעותיהם. כמו כן, השקת מוצרים נלווים לשוק האג"ח, כמו החוזים העתידיים ופיתוח שוק הריפו, יכולה להביא להיווצרותו של "שוק ריביות", בו ייסחרו פוזיציות ויוגדרו סיכוני שוק בתחום הריבית בעלויות נמוכות.

מדובר בשוק אשר יהיה משולב בשווקים הגלובאליים, ובו יהיו לשחקנים זרים, ובעיקר לעושי השוק שביניהם, תפקיד מרכזי. משמעות הדבר היא שניהול סיכוני הריבית ייעשה במשולב עם ניהול סיכוני שער החליפין.

לבנקים יהיה תפקיד מרכזי בשוק האג"ח המתהווה. מלבד תפקידם כעושי שוק, הבנקים יתפקדו כפעילים מרכזיים הנוטלים על עצמם פוזיציות, יהיו פעילים בשוק החוזים העתידיים וישתתפו באופן פעיל בריפו. קיומו של שוק ריביות יאפשר להם לבנות מכשירים שונים, אשר ישמשו לגידור סיכונים.

כבר היום הבנקים הישראלים מרחיבים חדרי עסקאות, מכשירים כוח אדם ובונים תשתיות לקראת הרפורמה, האמורה להיכנס לתוקפה ביולי. חדרי העסקאות ירחיבו את הפעילות שלהם, ובמקביל צפויה תחרות גדולה מאוד במיצוב הפעילות של כל בנק.

גם לבורסה יהיה תפקיד משמעותי ברפורמה, והיא תשולב בתהליך אשר יקשר את ישראל לשווקים הבינלאומיים. הצטרפותם של גופים ובנקים זרים אל הבורסה כחברים, מדגישה את הצטרפות ישראל לשווקים הגלובאליים, וכן את חשיבות הבורסה כצומת דרכו יעברו חלק לא מבוטל מהתהליכים החדשים.

עוד נציין בנושא של מעורבות משקיעים בינלאומיים, כי שוק האג"ח עצמו יהיה קשור באמצעות פלטפורמות אלקטרוניות לשווקים בחו"ל, מה שיגדיל את שילוב האג"ח הישראלי בשווקים בעולם. הציפייה היא שגורמים מחו"ל יחלו לסחור באג"ח ממשלתיות ישראליות, דבר שיגדיל מאוד את הנזילות.

מחיר הכישלון, דיבידנד ההצלחה

בהשוואה לתהליך יישום המלצותיה של ועדת בכר, בו הושקעו כמויות אדירות של אנרגיה פוליטית, נראה כי הרפורמה בשוק האג"ח אינה זוכה להתעניינות רבה. כאמור, הסיבה לחוסר העניין נעוצה ככל הנראה בכך שהרפורמה היא בעיקר טכנית, לעומת הסערות הפוליטיות שליוו את מכירת הקופות והקרנות על ידי הבנקים הישראלים. אולם כפי שמצביעות מסקנות הסקירה, הרפורמה היא מהותית והכרחית בשוק הפיננסי.

אם הרפורמה תיכשל יהיו לכך השלכות על שוק ההון המקומי: ישראל תישאר מאחור בכל הקשור להתפתחות שוק ההון שלה ביחס למדינות באירופה ובאסיה. תוצאה חמורה יותר של כישלון תהיה פגיעה קשה בבניית ערוצי מימון חוץ-בנקאיים למגזר העסקי.

לעומת זאת, ההצלחה של הרפורמה תביא לשיפור משמעותי בשווקים הפיננסיים בישראל. תהליכים עסקיים חדשים יוטמעו, התחרות תגבר במידה משמעותית וייוצרו מכשירים חדשים לניהול נזילות וגידור סיכונים.

כמו כן, הרפורמה תוכל לקדם את ישראל אל השווקים הגלובאליים. הצלחת הרפורמה תביא גם להנחת תשתית לפיתוח ערוצים חלופיים לבנקים, בכל הקשור למימון תאגידים.

נראה שהצלחת הרפורמה תלויה בהתפתחות תשתית טכנית ועסקית, אשר תוכל לבצע את השינוי הגדול. כמו כן, ההצלחה תלויה בכך ששחקנים מקומיים יבינו במהירות יחסית את כללי המשחק החדשים ויגיעו בשלים מבחינת הידע מהר ככל האפשר.

האם תצליח הרפורמה? לא ניתן לדעת זאת מראש. יחד עם זאת, ניתן להסתמך על הניסיון הישראלי והבינלאומי בעבר: ישראל הצליחה לשנות לחלוטין את שוק המט"ח שלה, והגדילה את המחזורים בשוק האג"ח פי עשרה בתוך עשור, למרות כל הבעיות ומכשלות.

בנוסף, חייבים לזכור כי התרבות העסקית הישראלית רגילה לחידושים וחדשנות, ומפגינה לעתים קרובות כושר הסתגלות מהיר לשינויים. לכן, ייתכן שבעוד כמה שנים השחקנים המקומיים יביטו אחורה וישאלו איך בכלל יכלו לפעול בשוק עם מחזורים נמוכים, בלי ריפו ובלי חוזים עתידיים. "

להורדת הסקירה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר