גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלי משאבי האנוש שווים פחות: פחות משכורת, פחות סטטוס ופחות תשומת לב מהמנכ"ל

סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת תעשייה גדולה בארץ הזמינה את ל', מנהלת בארגון המספק שירותי הדרכה במיקור חוץ, לישיבת ההנהלה המקצועית בחברה, על מנת שתסייע לה בהצגת תוכנית ההדרכה העתידית שהיא מייעדת לעובדים. "דבריה של מנהלת משאבי האנוש התקבלו בישיבה באדישות, בסוג של משיכת כתף; לא התקבלה שום התייחסות עניינית, והוחלט לדחות את ההחלטה מפאת 'חוסר זמן'", מתארת ל' את רשמיה מן הישיבה ההיא. "ראיתי שמפנים לה בישיבה זמן רק כדי לצאת ידי חובה, כיוון שבאוויר היה מורגש שכולם שם ממהרים להגיע לנושאים הבוערים הדחופים. לא הבחנתי שזה הופך אותה לפחות מוטיבציונית, וראיתי אצלה סוג של השלמה". אין זו הפעם הראשונה של' נתקלת בתופעה כזו: "מהתרשמותי בשטח, נחיתותם של סמנכ"לי משאבי אנוש - בדרך כלל סמנכ"ליות - אינה חזון נפרץ בארגונים, גם כשהמנכ"ל מדבר על כך שהעובד הוא הנכס הכי חשוב לארגון".

ואמנם, על אף שלכאורה גם הוא סגן למנכ"ל, ממש כמו חבריו לשולחן מועצת המנהלים, לעתים קרובות מנהל משאבי האנוש בחברה הוא שווה בין שווים יותר.

"אחד המדדים הקלאסיים למדידת הסטאטוס היחסי של סמנכ"לים יהיה לבחון בשטח כמה מן הסמנכ"לים בתחומים השונים מגיעים בפועל לקצה הפירמידה, למנכ"לות", אומר ד"ר חיים אמסל, מומחה לחדשנות ושותף ב-CEO אסטרטגיה. "אני לא מכיר הרבה מנהלי משאבי אנוש שהפכו למנכ"לים. בטח לא בפירמות הגדולות. לעומת זאת, יש אין-ספור דוגמאות של סמנכ"לי כספים או סמנכ"לי שיווק שטיפסו לקודקוד".

ד"ר אפרת קרין סלטון, יועצת ארגונית ומרצה בתוכנית לתואר שני בייעוץ ובפיתוח ארגוני, במסלול האקדמי של המכללה למינהל, מסבירה את הרציונל במיתוג הנמוך: "בעידן חומרני כשלנו, אותם סמנכ"לים שמביאים את הכסף ושמנהלים אותו - סמנכ"ל השיווק או סמנכ"ל הכספים - נהנים מסטאטוס חזק יחסית בארגון. מי שקרוב לכסף נהנה מכוח, כאשר לנותני השירותים פנימה - סמנכ"ל משאבי אנוש, או סמנכ"ל התפעול - יש על פניו פחות מעמד וכוח".

מיידלע עם תואר שני

זה לא שלמישהו יש משהו אישי נגד משאבי אנוש, או לגבי האדם הממלא את התפקיד; למעשה, מדובר כאן בהיררכיה מורכבת, שבמקרה או שלא, יש לה תחתית: "כוחו ומעמדו של מנהל הכספים יונקים מן הנגישות שלו לפתרונות מיידיים במצבים חריגים", מסביר אמסל. "לדוגמה, אם לחברה יש בעיות נזילות - מי שפותר במהירות את הבעיה הוא ה-CFO, ומשום כך מעמדו בארגון חזק בהגדרה. שאר הסמנכ"לים מביאים איתם פתרונות לטווח הארוך: סמנכ"ל פיתוח יציע פרויקט חדשני, סמנכ"ל משאבי אנוש יגייס פחות עובדים, סמנכ"ל השיווק יוריד מחירים, סמנכ"ל התפעול יצמצם עלויות, וכך הלאה".

במדרג הסמנכ"לים ישנה לכאורה חשיבות גם לתחום עיסוקו של התאגיד. אמסל: "זה נכון שהכול נזיל ותלוי-מצב - סמנכ"ל פיתוח בחברות סטארט-אפ יהיה הכוכב, בארגונים גדולים סמנכ"ל המכירות/שיווק מועצם, סמנכ"ל איכות יבלוט יותר בארגונים העוסקים בפרמצבטיקה או במזון, ובעתות של משבר פיננסי ה-CFO יתגלה כאיש החזק. יחד עם זאת, בלא מעט ארגונים מעמדו של סמנכ"ל משאבי אנוש מאופיין בנחיתות מובנית. ההנחה הרווחת אצל רבים מהמנכ"לים היא שמי שמגיע לתפקיד הזה אינו חייב להיות עם "מוח מבריק במיוחד". את השיקוף לכך שמעתי ממנכ"ל של חברת היי-טק מובילה. כשחיפש סמנכ"לית משאבי אנוש, הוא אמר לי: "אני רוצה שהיא תהיה מיידלע, עם תואר שני, ושהיא תהיה נחמדה". אני חושב שהמשפט הזה משקף את הלך הרוח של הרבה מנכ"לים; הם מדברים הרבה על חשיבות המשאב האנושי, מצוות אנשים מלומדה, אבל לא מבינים ולא מפנימים באמת את הקריטיות של התחום. כך קורה שעיקר תשומת הלב של המנכ"ל מופנית לטכנולוגיה, למימון ולשיווק, ומכאן גם נגזרים הבדלי המעמדות בצמרת".

אחר מהבדלי המעמדות הללו נמשכים והולכים גם בסעיפי גובה השכר והתנאים של סמנכ"ל משאבי האנוש: החל בגודל החדר וסוג הרכב הצמוד, וכלה במספר ההזמנות לדירקטוריון. במרבית המקרים, לדברי אמסל, מאוישת המשרה על-ידי אישה.

עינת רוט, מנהלת משאבי אנוש בחברת נטפים, מצביעה על התרבות הארגונית הישראלית כגורם מכריע לתפיסה הרווחת בנוגע לתפקידה: "מעבר למאפייני תרבות הניהול הייחודית של כל ארגון, וההתייחסות האישית של כל מנהל ארגון אל המשאב האנושי שלו - הסטטוס של מנהל משאבי אנוש הוא גם תלוי גיאוגרפיה. כמנהלת בחברה גלובלית, אני יכולה להעיד שישנן תרבויות שבהן זה אחרת. בארצות אירופה ובהודו, למשל, סמנכ"ל משאבי אנוש נחשב לתפקיד אסטרטגי ממדרגה ראשונה, והוא משתכר שם בדומה לסמנכ"ל הכספים ואולי גם יותר. בישראל, לעומת זאת, הענף הזה מאוד צעיר עדיין. זה משתקף כבר ברמת הלימודים האקדמיים: באוניברסיטאות בישראל אין עדיין תואר אקדמי בנושא של ניהול משאבי אנוש. במקרה הטוב מלמדים את הנושא כחטיבה, ובמכללות הוא נלמד במסגרת של לימודי תעודה".

אבל רוט אופטימית: "אני רואה כל הזמן אצלנו התפתחות, התחזקות והבשלה של התפקיד. להערכתי, ככל שהענף ימשיך ויתבגר, נראה יותר דוגמאות שבהן סמנכ"לי משאבי אנוש הופכים למנכ"לים. הדוגמה של חיים רומנו, שהיה סמנכ"ל משאבי אנוש בפרטנר והפך למנכ"ל אל על, כבר לא תהיה יוצאת דופן".

אמסל מצטרף לתובנה: "סמנכ"ל משאבי אנוש במדינות אירופה נהנה ממשקל וממעמד הרבה יותר גדולים. רבים מהם מתקדמים לתפקידי מנכ"לים, מקשיבים להם יותר בישיבות הנהלה, מתחשבים הרבה יותר באינפוט שלהם, מפנים לתחום שלהם הרבה יותר משאבים, ומעמדם לא נופל מסמנכ"ל שיווק או מסמנכ"ל כספים". בארצות הברית, לעומת זאת, לדבריו, ההתמקדות היא בהכנסות ובמכירות; הנחיתות המובנית של סמנכ"ל משאבי אנוש מול הסמנכ"לים האחרים דומה הרבה יותר למתרחש בארץ.

מי שעלול להיפגע מהבדלי מעמדות מסוג זה היא במקרים רבים החברה. אמסל: "כאשר חוסר השוויון במעמדות הסמנכ"לים בולט במיוחד, תמצאי שהם אינם משתפים פעולה, נלחמים על טריטוריות, ומגיעים לקונפליקטים מקצועיים ואישיים. הכרתי, למשל, ארגון שבו מנהל השיווק השיק קמפיין פרסום עם מסרים נמוכים-זולים, שעובדי הארגון הביעו שאט נפש ממנו. בישיבת ההנהלה סמנכ"ל משאבי אנוש העביר את תחושות העובדים, וציין שהמסרים המועברים בקמפיין הזה אינם ראויים בעיני העובדים. בתגובה ענה לו סמנכ"ל השיווק: 'מה זה מעניין? הקמפיין הוא בשביל הלקוחות!'"

האגו בצד

קרין סלטון מזהירה את המנכ"לים מפני הנזקים: "מה שעלול לקרות זה שעם הזמן האינפוט המקצועי החיוני של סמנכ"ל משאבי אנוש לא יובא אל שולחן ההנהלה והקול שלו ייעלם". כדוגמה היא מביאה מקרה של ארגון היי-טק מבוסס בן אלף עובדים, שנפגע מהתנהלות דומה: "צמרת ההנהלה החליטה לרכוש חברת סטארט-אפ שקמה כמתחרה בשוק הרלבנטי. בדיונים על הרכישה זימן אליו המנכ"ל את סמנכ"ל הכספים, את סמנכ"ל הפיתוח ואת מנהל המחלקה המשפטית. סמנכ"לית משאבי אנוש לא שותפה בסוד העניינים, וכל המהלך נודע לה באיחור. בדיונים שהתנהלו בעניין הרכישה כלל לא הובאו בחשבון הבדלי תרבות העבודה בין הארגון המבוסס, הרוכש - תהליכי עבודה מובנים, רשמיות, היררכיה נוקשה - ובין התרבות הניהולית של חברת הסטארט-אפ הצעירה, שהתאפיינה בדינמיות, באווירה משפחתית ואינטימית וביחסים לא פורמליים. סמנכ"לית משאבי אנוש הוציאה מיוזמתה מסמך מיוחד על הנושא, ובו היא התריעה על השונות בתרבות הארגונית כהתוויית נגד לביצוע העסקה, ואף יזמה פגישות בעניין זה עם המנכ"ל, אבל טיעוניה נדחו וקולה לא נשמע. בסופו של דבר, לאחר שנתיים מהלך המיזוג כשל".

וישנה גם השפעה אישית על בעל התפקיד המקופח. אמסל: "הרבה פעמים הכרסום הזה בתחום המקצועי שלהם נחווה אצלם כפגיעה אישית. הם שוכחים שכל סמנכ"ל נדרש לשיווק סיזיפי ולקידום מתמיד של התחום שהוא מכסה; זהו חלק אינטגרלי של 'להיות בצמרת' ולהילחם על משאבים".

קרין סלטון מציעה לאמץ גישה אסרטיבית: "כדאי להמתין לעיתוי שבו הידע המקצועי שלך הופך לקריטי, ובאותה נקודת זמן להיכנס עם האג'נדה המקצועית שלך ולא לוותר. למשל: אם הארגון סובל בנקודת זמן מסוימת מגל נטישה של עובדים, זו תהיה ההזדמנות של סמנכ"ל משאבי האנוש להתבלט ולקחת הובלה. והכי חשוב, להניח את האגו בצד ולא להגיע ממקום יללני; כאשר סמנכ"ל משחק את הנעלב הוא רק מקבע את העמדה החלשה שלו. אני מאמינה שמי שרוצה להשפיע - משפיע".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה