גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתיקה של שוק ההון

כמה שווה לקחת "אחריות חברתית" - קווים לדמותו של טרנד השקעות גואה

בראשית שנות ה-70 של המאה הקודמת החלה חברת פורד בייצורה של סדרת המכוניות מדגם "פינטו". במהלך שיווקה התגלתה תקלה שחשפה את מיכל הדלק להתלקחות, בעת תאונה בחלק האחורי של הרכב. הבעיה הייתה ידועה למהנדסי ומנהלי פורד, אך הם סירבו לתקן על חשבונם את התקלה.

כמה שווים 27 הרוגים מהתלקחות מכונית

העלות שנדרשה לתיקון התקלה הוערכה בסך של 11 דולר בלבד עבור כל רכב, כאשר סך כל הייצור הסתכם ב-2 מיליון רכבים. החברה עשתה שיקול קר של תועלתנות במונחים כספיים, והעריכה כי תשלום פיצויים בגין הרוגים ונפגעים יהיה זול יותר. התוצאה הייתה 27 הרוגים מהתלקחויות של "פורד פינטו", ומספר לא מבוטל של פצועי כוויות וצלקות לכל החיים. פורד הואשמה באחריות פלילית, נתבעה בפיצוי נזיקין ונדרשה לתקן את התקלה בכל הרכבים. האירוע הוביל לפגיעה קשה במוניטין החברה, תשלום מיליוני דולרים כפיצויים, מיליונים נוספים לצורך תיקוני הרכבים, וכמובן לאובדן מיותר של חיי אדם.

דוגמה זו ממחישה את הקשר שבין עסקים, רווחים ואחריות עסקית, ואת הדילמות המעסיקות לא פעם מנהלים בבואם לקבל החלטות. פרשת "פורד פינטו", שזעזעה את אמריקה ונלמדת עד היום בבתי הספר למשפטים ולמנהל עסקים ברחבי העולם, הייתה יכולה להימנע אילו מערכת השיקולים של מנהלי פורד הייתה כוללת אחריות חברתית, והם לא היו פועלים רק למען מקסום רווחים.

החרם על נייקי

זמן רב חלף מאז, ובמהלכו היינו עדים לאירועים נוספים שהעצימו את הקשר בין פעילות עסקית לאחריות חברתית וסביבתית: חברת נייק, שזכתה לביקורת ולחרם צרכנים בשל סדנאות היזע שלה בדרום-מזרח אסיה; מקדונלד'ס, שהואשמה כגורם להשמנת היתר של אמריקה; וחברות הטבק, שהסתירו את תוצאות מחקריהן שהוכיחו את הקשר בין עישון למחלת הסרטן, ובעקבות כך נאלצו לשלם פיצויי ענק. אירועים אלו הוכיחו שחברות המתעלמות מהיבטים חברתיים וסביבתיים באסטרטגיה הניהולית שלהן, חושפות עצמן לתביעות פיצויים ופגיעה במוניטין, ובסופו של דבר להקטנת המכירות ושורת הרווח.

המושג "אחריות חברתית בעסקים" כולל בתוכו מגוון נושאים ופרמטרים, בהם: אתיקה בעסקים - פרמטר הבוחן קיום קוד אתי בארגון או קיום תוכנית אתיקה ארגונית; נושאי זכויות אדם וסביבת עבודה הוגנת השומרת על זכויות העובד; נבחנת גם מידת המעורבות של התאגיד בקהילה, גובה תרומות ביחס להכנסות, התנדבות עובדים לפרויקטים חברתיים וקיום מדיניות לגבי מעורבות הארגון בקהילה; וכן המדיניות הסביבתית של הארגון ומידת יישומה. קריטריון חדש שהתווסף לאחרונה הינו ממשל תאגידי, תחום המתייחס בין השאר להיקף ומידת המעורבות והפיקוח של הדירקטוריון בפעילות הארגון.

לאחריות חברתית יש פרמיה

הפעילות העסקית של חברות משפיעה על ביצועי מניותיהן הנסחרות בבורסה. לפיכך, קיומו של קשר בין האחריות התאגידית לנושאים חברתיים וסביבתיים לבין הפעילות העסקית של חברות, אמור להביא לכך שמניותיהן של חברות שהטמיעו בהתנהלותן ערכים אלו, יציגו לאורך זמן תשואה עודפת. על פי מחקר שפורסם בחודש שעבר על ידי בנק ההשקעות גולדמן זאקס, מניות של חברות שנחשבות למובילות במדיניות הסביבתית, החברתית ובממשל תאגידי (ESG), הניבו תשואה עודפת של 25% בממוצע מתשואת השוק.

המחקר כלל יותר מ-120 חברות מחמישה סקטורים שונים: אנרגיה, כרייה ומתכות, מזון, פרמצבטיקה ותקשורת. 72% מהחברות הציגו ביצועים טובים יותר מממוצע התעשייה שלהן, כשבכל המגזרים שנבחנו, פרט לפרמצבטיקה, הניבו החברות תשואה עודפת על מדד MSCI World מאז אוגוסט 2005.

מנתוני ארגון מעלה המקומי, הפועל לקידום אחריות חברתית בעסקים, עולה כי תחום "השקעות אחראיות חברתית" (SRI - Socially responsible investing) הינו הצומח ביותר בענף ניהול הכספים בארה"ב. היקף הכספים המנוהלים בפרמטרים אתיים צמח במאות אחוזים בעשור האחרון, מתעשייה של כ-650 מיליארד דולר מנוהלים בארה"ב ב-1995 לסך של 2.7 טריליון דולר ב-2007. בין השנים 2005 ל-2007 התחום צמח בכ-18%, לעומת צמיחה של כ-3% בכלל שוק ניהול הכספים. כיום, אחד מכל תשעה דולרים המנוהלים על ידי גופים מוסדיים בארה"ב או באירופה, מושקעים בהתייחס להיבטים אתיים בהשקעה.

איך משקיעים חברתית

"השקעה אחראית חברתית" משמעותה התחשבות בערכים חברתיים ובאיכות הסביבה בעת בחינה כלכלית של השקעה בחברה. משקיעים המעוניינים להכניס שיקולים אתיים בביצוע השקעות, יכולים להיעזר בפרמטרים אתיים של ארגונים בינלאומיים וארגון מעלה הישראלי לבחינת חברות. את מידת העמידה בפרמטרים השונים יכול המשקיע לבחון על פי הפרסומים בדו"חות הכספיים של החברות.

תו התקן

בנוסף, ניתן לבדוק את מדיניות הארגון במעורבות אצל ספקיו - האם תנאי העבודה והסביבה שלהם הולמים. פרמטר נוסף לבחינת השקעה אתית שהתפתח בשנים האחרונות הוא "סחר הוגן" (Fair Trade), אלטרנטיבה לשיטת ה"סחר החופשי" הנפוצה. עקרונות ה"סחר ההוגן" כוללים תנאי עבודה הולמים, שכר הוגן, שוויון מגדרי, שמירה על הסביבה ומתן הזדמנויות ליצרנים מעוטי יכולת כלכלית. בארה"ב זיהו מספר חברות את היתרון השיווקי של ההתנהלות החברתית, וכיום ניתן לזהות חברות הפועלות ב"סחר הוגן" באמצעות מדבקות עם הכיתוב "Fair Trade" על מוצריהן.

בסופו של דבר, כמובן שהשיקולים האתיים נעשים בד בבד עם בחינה כלכלית של החברה, וההשקעה תתבצע רק לאחר שהמשקיע הגיע למסקנה שאכן מדובר בהשקעה כדאית.

השקעות עם תו תקן חברתי - הגידול במודעות הגלובלית והתפתחות התחום האתי בהשקעות, הביאו ליצירת מספר מדדי השקעה על בסיס פרמטרים אתיים. בישראל, ארגון מעלה מפרסם את מדד מעלה, המכיל את 20 החברות הסחירות הממוקמות במקום הגבוה ביותר בדירוג מעלה, אשר עוברות את תנאי הסף של המדד והסכימו להיכלל בו. הקריטריון להכללה במדד מחייב השתייכות למדד ת"א 100, או מחזור עסקי הגבוה מ-100 מיליון דולר בשנה. במדד מעלה משקל השוק של כל חברה נקבע על פי שווי השוק של החברה, עד למקסימום של 6% במדד לחברה.

עבור אלו המבקשים להיחשף להשקעה חברתית חובקת עולם, חברת המדדים דאו ג'ונס מציגה את משפחת מדדי Dow Jones Sustainability Indices (DJSI). המדדים מסננים חברות על בסיס שלושה פרמטרים עיקריים: כלכלי, סביבתי וחברתי. בין היתר נבחנים נושאי ממשל תאגידי, מלחמה בשחיתות ושוחד וביצועים סביבתיים. גם נושאים כגון זכויות עובדים, מעורבות הארגון בקהילה ותרומות, זוכים למשקל בעת בחירת החברות הנכללות במדד. המדדים מכילים רק חברות הנסחרות בבורסה, כאשר משקל כל מניה באינדקס נקבע על פי שווי השוק שלה. המדדים מחולקים לפי פיזור גיאוגרפי-גלובלי, צפון אמריקה או אירופה.

חברת מדדים נוספת שהשיקה מדדי אחריות חברתית הינה FTSE. מדדי FTSE4GOOD פוסלים אוטומטית חברות הקשורות לתעשיית הטבק, יצרניות רכיבים למערכות נשק גרעיני, או הפקה ועיבוד של אורניום. הקריטריונים הנמדדים במדדים הינם בעלי דרישה רחבה מאוד, ופרט לנושאים חברתיים וסביבתיים כוללים גם זכויות אדם, מעורבות אצל ספקי הארגון וביעור שחיתות ושוחד. מדדי FTSE4GOOD מתמקדים גם בשוק היפני והבריטי, בנוסף לארה"ב ואירופה.

כיום, ניתן להשקיע במדדים באמצעות s'ETF הנסחרות בבורסות בחו"ל, כדוגמת Vanguard FTSE4Good Index Fund (VFTSX), העוקבת אחר המדד של FTSE. בנוסף, לחברת iShares יש 2 ETF: אחת היא KLD, הכוללת מעל 200 חברות גדולות הנכללות במדד Russel 1000, אשר זוכות למשקל רב יותר ככל שהן תורמות יותר לחברה ולסביבה (במדד לא נכללות חברות טבק ומוצריו). שנייה היא DSI, העוקבת אחר מדד Domini 400 Social, המשקיע ב-400 חברות מתוך Russel 3000 שאינן נמנות על תעשיות הטבק, האלכוהול, ההימורים או הנשק, ואינן בעלות קשר לתחום האנרגיה הגרעינית.

כמו כן, אפשרות נוספת היא השקעה באמצעות קרנות נאמנות ותעודות סל. קיימות בישראל מספר קרנות נאמנות אשר חרתו על דגלן, או באופן מדויק יותר - התחייבו על פי תשקיפן, שרוב ההשקעות בקרן יתבצעו במניות של חברות שיעמדו בקריטריונים של אחריות חברתית ו/או סביבתית.

אחריות חברתית כיתרון תחרותי

בשנים האחרונות אנו נמצאים בעיצומו של תהליך גלובליזציה, אשר מגביר את המודעות לזכויות העובדים ולשימור הטבע והסביבה. ההתחממות הגלובלית תורמת לקידום רגולציות בתחום האקולוגי, כשממשלות ותאגידים בינלאומיים מודעים להשלכות של זיהום סביבתי ופועלות לקידום טכנולוגיות נקיות יותר: שימוש באנרגיות מתחדשות לייצור חשמל, התפלת מי ים, פיתוח חומרים לא רעילים שניתנים למחזור וכן הלאה. חברות שיהיו מוכנות מראש לשינויים בחקיקה הסביבתית יזכו ליתרון תחרותי על פני אלו שימשיכו לזהם, וכתוצאה מכך יצטרכו לשלם מחיר כבד.

כמדיניות עסקית ובראייה ארוכת טווח, אנו בפסגות מאמינים כי אחריות חברתית משתלמת. התנהגות אתית תעניק על פי רוב יתרון תחרותי משמעותי לטווח הארוך, אשר ישפיע בסופו של דבר גם על ביצועי המניה. *

הכותב משמש כאנליסט בפסגות. פסגות עשויה להשקיע בני"ע ו/או מכשירים שונים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות או תחליף לייעוץ / שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

עוד כתבות

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הפיתוחים שהפכו את טבע מחברה גנרית במשבר למניה לוהטת

מניית חברת התרופות הישראלית טבע כמעט הוכפלה תוך שנה, ובוול סטריט מתלהבים מצבר תרופות המקור שלה ● האם החברה שהתרגלה "להעתיק" תרופות, תדע להצמיח שוב את החדשנות?

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

בנייה חדשה. למרות שמספר הדירות הלא מכורות גבוה, המחירים ממשיכים לעלות / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הפרדוקס של השוק: למעלה מ-8,000 דירות בתל אביב מחכות לרוכשים, וזה מחיר הדירה הממוצעת

רוכשי הדירות רואים את המצב בשוק הדיור ומוטרדים ממנו מאוד, אבל מה שיותר משפיע עליהם הוא חוסר התפקוד הממשלתי והפוליטי ואפס המעשה בתחום הדיור ● וכך הגענו למצב שבפעם הראשונה מחירי הדירות עולים - גם בזמן מלחמה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם קצבת יוצאי צבא הביאה בעבר חרדים להתגייס?

ח"כ משה סעדה טען כי תמריצים בעבר הביאו חרדים להתגייס. רק שהוא לא התבסס על נתונים ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי