גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם השמש תזרח על תרו?

המחוזי קבע כי סאן לא מחויבת בהצעת רכש מיוחדת לתרו ; האם העליון יסכים לכך?

בפסק-דין מרתק של בית המשפט המחוזי נדון פרק אחד מתוך סאגת הרכישה של חברת התרופות תרו בידי חברת סאן ההודית. השאלה שעלתה לדיון עולה מתוך צירוף של עובדות ייחודיות עם הוראות חוק חדשניות של חוק החברות, שקשה היה לדמיין אותו לולא התרחש במציאות. חוק החברות הישראלי כולל מנגנון ייחודי המגן על בעלי המניות במקרה שבו רוכש אדם מניות המקנות זכויות הצבעה בחברה הציבורית העולות על 45% מכלל זכויות ההצבעה בחברה, ובלבד שבעת הרכישה אין אדם אחר האוחז בשיעור זה של מניות (לרבות האדם שממנו רוכש הקונה את המניות).

בלי לפרט את כל הסדרי המנגנון המיוחד, ששמו "הצעת רכש מיוחדת", החשוב לענייננו הוא שהמנגנון דורש כי רוב מקרב בעלי המניות המפוזרים יסכים למכור את מניותיו כתנאי לאישורה של כל מכירת מניות מעבר לסף ה-45%. בחברת התרופות תרו נכרתה מערכת של חוזים שמטרתה להעביר את השליטה בתרו לחברת סאן כאשר פרטי מערכת חוזים זו יוצרים קושי פרשני לעניין תחולת ההגנה המיוחדת של הצעת הרכש המיוחדת.

ערב כריתת מערכת החוזים המיוחדת החזיקו בעלי השליטה בתרו מעל 45% מזכויות ההצבעה בחברה, ולכן במועד זה הם יכלו למכור את מניותיהם לסאן ללא כפיפות למנגנון הצעת הרכש המיוחדת. אולם במקום לנקוט מהלך של מכירת מניות, בחרו הצדדים בדרך של מיזוג בין חברת תרו לסאן, אשר עם אישורו יקבלו כל בעלי המניות בתרו - רוב ומיעוט כאחד - תשלום במזומן בעבור מניותיהם. בעלי השליטה של תרו התחייבו בהסכם להצביע לטובת המיזוג. אולם מאחר שמיזוג דורש הסכמה גם של דירקטוריון החברה התחייבו בעלי השליטה כי אם המיזוג ייכשל מסיבה כלשהי, לסאן תהיה הזכות לרכוש את מניות בעלי השליטה באותו המחיר שנקבע לעסקת המיזוג.

מהלך דו-שלבי

זכות זו של סאן הותנתה בכך שסאן תציע גם לכל בעלי המניות מהמיעוט לרכוש את מניותיהם בהצעת רכש ובאותו המחיר. עוד קובע החוזה, כי אם לא תבצע סאן הצעת רכש כזו או שתנאי מתנאי הצעת הרכש לא יתגשם, תפקע זכותה של סאן לרכוש את מניות המייסדים. עד כאן טוב ויפה. אולם הוראה נוספת במערכת ההסכמים טרפה את הקלפים. תרו, אשר הייתה זקוקה למימון מיידי, הנפיקה ממניותיה לסאן ביום החתימה על מערכת ההסכמים. הנפקה זו דיללה את אחזקות בעלי השליטה המקוריים בסאן אל מתחת לרף ה-45%.

לימים התאוששה חברת תרו, ומחיר מנייתה עלה. דירקטוריון תרו סירב לאשר את המיזוג עם סאן במחיר המקורי, וסאן ביקשה לממש את זכותה לרכוש את מניות המייסדים כתחליף למיזוג. במקביל, סאן פתחה בהליך של הצעת רכש לכל בעלי המניות בתרו, כדי לכבד את התחייבותה המשלימה. אולם הדירקטורים של תרו ובעלי מניות מסוימים מקרב המיעוט ביקשו מבית המשפט להצהיר כי הצעת הרכש חייבת לעמוד במבחנים של הצעת הרכש המיוחדת.

לו היה נקבע כך, הייתה סאן מפסידה את ההזדמנות לרכוש את השליטה בחברת תרו. היות שמחיר המניה עלה, הרי שבעלי מניות המיעוט בתרו לא ימהרו למכור את מניותיהם לסאן; ואם אמנם בהצעת רכש מיוחדת עסקינן, הרי שמכירת רוב מקרב מניות המיעוט מהווה את אחד התנאים לרכישה של מניות מעל רף ה-45%. כלומר, לו נקבע כי סאן נדרשת לצאת בנסיבות אלו בהצעת רכש מיוחדת, הרי שבכך היה ניתן פטור דה-פקטו לבעלי השליטה ממחויבותם למכור את מניותיהם לסאן.

כדי לפתור את התסבוכת פותחת השופטת מיכל אגמון-גונן במהלך דו-שלבי, כך לפחות אני מפרש אותו. ראשית, יש לברר את רצונם המשוער של מתכנני העסקה. שנית, לאחר שהתברר כי בראיית מתכנני העסקה מדובר במהלך אחד של העברת השליטה בחברה על דרך של מיזוג ולחלופין על דרך של מכר מניות, יש לבחון אם הדין מאפשר להם לממש את רצונותיהם.

התשובה לשאלה זו צריכה להיות ליברלית ככל הניתן, ובלבד שלא נפגעות זכויותיהם של צדדים שלישיים, ובפרט של בעלי מניות המיעוט. לגבי רצונם של הצדדים לעסקה, משיבה השופטת כי לא הייתה כוונה שהצעת הרכש תהיה הצעת רכש מיוחדת, משום שבתפיסת הצדדים נקודת המוצא המחייבת לבחינת העסקה הייתה ביום החתימה על מערכת ההסכמים. זכותה של סאן לרכוש את מניות בעלי השליטה עוצבה כתחליף למיזוג. מיזוג אינו דורש את הסכמת בעלי מניות המיעוט, ולכן אין להניח שהצדדים רצו להתנות את העסקה החלופית - של מכירת מניות בעלי השליטה בתרו לידי סאן - בהסכמת המיעוט, או בהיענות של רוב בעלי המניות מהמיעוט להצעת הרכש. לפיכך, במחויבות לצאת בהצעת רכש יש לראות כמחויבות של סאן להציע עסקה בתנאים זהים גם לבעלי מניות המיעוט ולא מעבר לכך.

לאחר בירור רצונם של הצדדים יש לברר אם הדין אינו כופה עליהם בנסיבות אלו הצעת רכש מיוחדת דווקא. ובכן, לצורך בירור שאלה זו יצאה השופטת למסע מרתק בתיאוריה של דיני התאגידים ובכתבי המלומדים כדי להתחקות אחר מטרתה של הוראת הצעת הרכש המיוחדת. ללא עיון זה, קשה לפתור את חידת התאמתה או אי-התאמתה של הוראת הצעת הרכש המיוחדת לענייננו. הצעת הרכש המיוחדת באה לענות על מלכוד שאליו עלולים להיקלע בעלי מניות מן המיעוט כאשר מישהו אוסף מניות של החברה בדרך להפיכתה מחברה בבעלות מבוזרת לחברה בבעלות מרוכזת. איסוף המניות והיווצרות שליטה עלולים לפגוע בשווי המניות של בעלי המניות שיישארו במיעוט.

מאחר שאין כופים על אדם למכור את מניותיו, עולה השאלה מדוע נדרש כאן מנגנון מיוחד. מדוע לא ניתן להסתפק בזכותו של כל בעל מניה להימנע מלמכור את מניותיו? ובכן, הספרות מלמדת על מתח בין החלטתו של בעל מניות אינדיבידואלי לבין רצונו האמיתי. כך ייתכן, למשל, שבעל מניות לא יהיה מעוניין להיענות להצעה למכור את מניותיו, אולם הוא יחליט למכור את המניות רק משום שהוא חושש יותר להישאר במיעוט תחת חסות בעל השליטה החדש במקרה שבעלי מניות אחרים יחליטו למכור את המניות. לכן, לא ניתן לסמוך על החלטות המכירה של בעלי המניות כביטוי לרצונם האמיתי, ועולה הצורך, לפחות לכאורה, במנגנון המיוחד שמקצת מתכונותיו פורטו לעיל.

מסלול מיזוג

לאחר שנחשפה אפוא מטרת המנגנון, נותר להתאימו לנסיבות העניין. כוונתם הגלויה של מתכנני העסקה הייתה להעביר שליטה בחברה שכבר היה לה בעל שליטה. אמנם מערכת ההסכמים הביאה לדילול באחזקות בעל השליטה הישן עוד בטרם תעבור השליטה במלואה לבעל השליטה חדש, אולם מדובר בשלב ביניים זמני שאינו יוצר מצג לביזור הבעלות בחברה.

יתר על כן, וכאן אני מוסיף על דברי בית המשפט, ניתן לומר כי המחויבות ההדדית של בעלי השליטה, הישן והמיועד כאחד, לפעול במסלול המיזוג או לחלופין במסלול מכר המניות, מגבשת את שניהם לכדי בעלי שליטה במשותף בחברה בתקופת הביניים. משלא התפזרה הבעלות בחברת תרו, ממילא אין להפעיל מנגנון מיוחד הנועד להגן על בעלי המניות רק במהלך אירוע של מעבר מבעלות מפוזרת לבעלות מרוכזת.

בראייה כללית יותר ניתן לומר, שהשופטת אגמון-גונן אימצה גם בפסק-הדין בעניין תרו את המוטיב שהתחילה לעצב לפני מספר חודשים בהחלטתה בתיק שני נ' מלמ. כל עוד הצדדים לעסקה אינם פוגעים באינטרסים מוגנים של צדדים שלישיים, ראוי לפרש את הדין כך שלא יגביל אותם בדרך ההתקשרות שבה בחרו. כעת נחכה ונראה אם גם בית המשפט העליון יתייצב מאחורי עיקרון זה.

* הכותב הוא מומחה לדיני תאגידים וניירות ערך.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?