גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית דין של אהבה

ראש השנה הוא היום שבו ניתנת לנו הבחירה בידי מי להישפט ; רק מי שניחן באהבה בלתי מותנית ראוי לתפקיד

נניח שאתה מחפש כלה, או מישהי להעביר את איתה את החיים בטוב, ואתה לא מוצא מישהי ראויה במקום העבודה או הלימודים שלך, וחמור מזה, אין לך את האומץ הנדרש (או שמא נאמר - החוצפה הנדרשת) בשביל לפנות ישירות למישהי מזדמנת שמצאה חן בעיניך ברחוב או בבית הקפה.

ובכל זאת הבדידות מחסרת אותך. מה תעשה? קרוב לוודאי שתפנה לאחד מאתרי ההיכרויות ברשת. אתה תסרוק תמונה שנראית לך מוצלחת, תמזוג לעצמך בירה בכוס גדולה ותתכונן להתיישב לישיבה ארוכה מול המסך בשביל לתמצת ולמסגר את המהות שלך, את החיים שלך, החיים החד פעמיים שקיבלת, ברובריקות כמו גיל, גובה, מצב בריאותי, כמה כסף אתה מרוויח, מאיפה ההורים, מעשן או לא מעשן. אתה תזין את הנתונים. וכמו בתוכנית שעשועונים זולה, תעמיד את עצמך למשפט הנשים. משפט מוקדם, מהיר ואכזרי. מי יחיה. מי ימות. מי יעלה לשלב הבא - הדייט.

ואתה עובר את ההשפלה ומקווה שמישהי מצידו השני של המסך תחבב את השקלול הנורא שערכת למאורעות הגוף והנפש שלך ותרצה לפגוש אותך. להכיר אותך. לדעת מי אתה באמת.

אבל אתה יודע שאין מי שמכיר אותך באמת. אפילו לא אתה. ושהמשפט הנוכרי הזה, משפט העבדים הנמכרים בשוק שנאלצת לעבור, הוא עלבון נורא לאדם. אנחנו לא רוצים להישפט ככה. אנחנו רוצים אהבה אינסופית. שיאהבו אותנו ללא תנאים ובלי שקלולים. ואנחנו זוכרים, שפעם מזמן היינו תינוק חסר ישע שאמא מתבוננת בו בדאגת אין קץ ועושה חשבון ומשפט, וחורצת גורלות - האם חמודי צהוב מידי? אולי צריך ציצי? להרים את הטמפרטורה בחדר? או אולי דווקא מספיק חם? וככה אמא גוזרת ומונה ומתבוננת וכותבת וחותמת בספרים המונחים במקום שלא שוכחים לעולם.

לתינוק ששפר עליו גורלו אין שום צורך או מצווה להתעטף בלבן בראש השנה, יום הדין, ולעמוד למשפט הבורא. יש לו אמא (ובמקרה המוצלח גם אבא...) שדנה אותו ואת כל מאורעותיו, דקה דקה, ביום ובלילה. כל הזמן. אחר כך נגדל ונעזוב את הבית. אבל הזיכרון הזה של "משפט באהבה" נשאר.

ראש השנה היהודי הבא עלינו לטובה הוא היום שבו ניתנת לנו הבחירה בידי מי להישפט. מי כאן המלך? ואנחנו בוחרים ואומרים - המלך הוא אינסוף ברוך הוא, הוא הבורא, והוא, באהבתו האינסופית שהדבר הכי קרוב אליה שאנחנו מכירים זה זיכרון היניקה העמום מאמא, ישפוט, יתבונן וידון את השנה הבאה עלינו ברחמים של הורה (אם כבנים...) ובתבונה של מנהל שרואה לטווח הארוך (אם כעבדים...). זהו. ולאף אחד אחר אין שום רשות לשפוט אותנו. כי אין לו מספיק אהבה בשביל זה.

תפוח בדבש

מנהג היהודים לאכול דברים מתוקים בסעודת ראש השנה. ותמיד השאלה עולה - ומה אם אני מעדיף מלוח? או חריף? למה דווקא מתוק?

אני לא בית חולים ליולדות, אבל נדמה לי שתפיסת המתוק כטעם מועדף או "עליון" גם היא נובעת מזיכרון חלב האם, משקה וניל מתקתק בטעמו.

הרבי מלובביץ, כותב בשם אביו כי כשאנחנו מאחלים שנה מתוקה, הכוונה היא לשנה שבה תהיה לנו ולסובבים אותנו הבנה בטוב ובצמיחה שגלומים בכל קושי או מכשול לכאורה. שנחוש ממש במתיקות שלהם.

וייתכן גם שכוונת הרב הגדול לרמוז שהמתיקות מולידה אמון. וכשמאחלים שנה מתוקה הכוונה היא שמידת האמון שלנו בבורא ובכל מה שייזמן לנו תהיה כזו של עולל בחיק אימו.

מימיקת המקרה

אין כמעט אדם בעולם שייזכר בילדותו ולא יישבר ליבו. ואם הוא באמת מרוכז, יתמלא בדמעות. ולא שתמיד ואצל כולם תקופת הילדות היא כזה שפיץ גדול. לגמרי לא.

אם כן, מהו המפעל? מהו התהליך הנפשי שהופך זיכרון לדמעה? ייתכן שמדובר בגעגוע, בכמיהה שאין לה תוחלת, למה שהיינו ולא נהיה עוד. למרחבי הפוטנציאל האינסופיים שהיינו. לתום השאנן ההוא שלקח בחשבון שזה אף פעם לא ייגמר.

וייתכן גם שעצם מעשה הזיכרון הוא ששורף את הלב. עצם התפיסה שהיום היפה שהיה בעולם, יום ששייך לכולם, חלף ואיננו. ואתה נושא אותו עכשיו, לבד, בלבך. וגם אם תספר אותו שוב ושוב, מדובר בזיכרון הדברים. לב החוויה, החד פעמיות שלה, לא באמת ניתנים להחייאה. לתחייה של אמת. מקסימום למימיקה של מה שהיה. ונשרף הלב.

והנה חלפה לה עוד שנה. וצחקנו. ונאנחנו. ורצינו. ודחינו. ואהבנו. ושנאנו. ובעיקר רצינו. והזמן בילה. ועבר. ומחר, ראש השנה, יום הזיכרון, אנחנו הולכים להפקיד את כל הזיכרון הזה של שנה שהייתה ואיננה עוד, אצל מישהו אחראי. ולהתחנן - "אתה זוכר כל בשר... זכרנו לחיים". כלומר - אתה שמעל ומעבר לזמן, הזכירה שלך היא זכירה שיש בה חיים. שנשאר בה טעם החיים. זיכרון שעומד לעד. על זה אנחנו מבקשים. זכרנו לחיים.

שופרות

שירים נחשבים לדרך מאוד מוצלחת לכלוא משהו מהרוח או הריח של הזיכרונות שלנו. לנון ומקרטני השאירו שירים נהדרים על הריח והרוח של ילדותם בליברפול ("פני ליין", "שדות תות לנצח"). בריאן ווילסון כותב ושר, נפלא, עד היום הזה ממש, על בנות קליפורניה.

עכשיו בואו נתבונן במילה העברית "זכרון". זך ו-רון. שיר זך. שיר טהור. חוויה נטו. שיר שמעביר בכמה שפחות פילטרים את הניצוץ החי הזה שאי אפשר להסביר אבל כולנו כל הזמן רוצים. כולנו חווינו מתישהו, כל אחד על פי מה שהוא, שירים כאלה. צמרמורת.

אבל האמת היא שאין שיר בלי פילטרים. ושכל שיר תחום וסגור במילים ובמנגינה שמסבירות אותו. וכך אכן צריך להיות. כי שירים הם בשביל בני אדם. ובין בני אדם צריך להסביר, אחרת, מה עשינו ומה הועלנו?

כמה צריך להסביר, זה כבר תלוי במידת האינטימיות בין אנשים. אתם מכירים אולי את הזוגות הנשואים הללו, נשואים שנים, שבמילה אחת, בקודים, מעבירים אינפורמציה של משפט שלם. או, לחילופין, תחשבו על כמה אינפורמציה שלא טעונה שום הסבר, עוברת בחיבוק אמיתי.

אם כן, אינטימיות תובעת פחות הסברים. היא אפילו נפגמת בהסברים. ואולי זו הסיבה שכשיהודי בא להיזכר בראש השנה בפני אביו שבשמיים הוא מדבר או שר דרך שופר. שזה הכי אינטימי שיש. אין מילים. אין מנגינה. אין הסברים ואין סיפורים. אני לא ככה ואני לא ככה. אני. זכור אותי כפי שאני.

וזה כל כך נחוץ ומתבקש שניקח את זה איתנו הלאה לתוך השנה הבאה וננסה לדבר גם בינינו דרך שופר. פשוט עירום וישר. הלוואי שננסה.

שנות טובות

נוף ילדותי ההולך ומתמעט. הגלויות המלבניות הללו עם פתיתי הזהב והציורים המתוקים בצבעים חיים שכותבים עליהן - "שתהיה לך שנה טובה" ו"שתצליח בכדורגל" ושאר דברים נחמדים ששמים במעטפה ושולחים בצרורות ומקווים כל יום אחרי הבית ספר למצוא בתיבת הדואר.

האספנים הגדולים נוטים להסכים עם הקביעה שמדובר במנהג נוצרי שמתחיל אי שם במחצית השנייה של המאה ה-19 שאומץ עד מהרה בידי קהילות ישראל. לעומתם, חכמי ישראל מצאו שורש וסימוכין למנהג היפה בפסוק - "ושאלו איש לשלום רעהו".

אני מבין שבשעת פרסום הרשימה זה כבר יהיה מאוחר מידי מלהפציר בכל אוהבי ושוחרי טובתי לוותר הפעם על האס. אם. אסים הנרגשים שהם מכוונים לעברי. אני מבין שהזמן דוחק וששיגור הודעת אס. אם. אס אחידה ואוהדת לכל יקיריכם חוסך זמן. אבל כבר אמר המשורר החכם קובי אור בשמו של משורר חכם אחר: "כשאני רואה אצן שגומא מאה מטר בזמן שיא וחותך כמה מאיות שנייה משיאו הקודם, אני שואל - ומה הוא הולך לעשות בזמן שהוא חסך?" שנה טובה ומתוקה לכולם. *

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?