גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היכו אותי עד שהתעלפתי. כששבתי להכרה היה חושך. למחרת זחלתי חזרה". עדויות מהמכרה בו שותף לבייב

ירי בתושבים, מכות רצח באתי חפירה, הצלפות שוט והתפלשות בבוץ. עדויות קשות מאנגולה מתארות את יחסם של מאבטחי מכרה יהלומים שבו שותף לב לבייב כלפי עניי האזור. מקורביו מכחישים: "אלה לא היו אנשים שלנו" ; דוברו של לבייב: "הקבוצה חוללה מהפכה בתעשיית היהלומים באפריקה בכלל ובאנגולה בפרט. יש לנו שם פעילות סוציאלית ופילנתרופית ענפה" ; מגזין G

דילוי מפמבה מתגורר בלורמו, בצפון אנגולה, שסמוך לה מפעילה חברה בשם לומינאס - שותפות בין לבייב, חברת היהלומים הלאומית של אנגולה וגנרל מקומי בדימוס - מכרה גדול. לבייב, לפי אנשיו, מחזיק כ-40% מהמיזם. המקומיים, שכדי לא לרעוב מחפשים יהלומים ומוגדרים כ"כורים פיראטיים", הם טרף קל לחברת האבטחה של לומינאס.

ב-17 במאי, עשה מפמבה, יחד עם כמה מחבריו, את דרכו הביתה בגמר יום חיפושים. בשלב מסוים נתקלה הקבוצה באנשי ביטחון חמושים של K&P Mineira, חברה פרטית שנשכרה כדי לאבטח את המכרה.

"הם היכו אותי עד שהישבן שלי היה נפוח והתעלפתי", העיד מפמבה, שלאחר המקרה נזקק לקביים. "כששבתי להכרה היה חושך ולא יכולתי ללכת. נשארתי במקום שבו נפלתי עד למחרת. למעשה זחלתי חזרה לשכונה".

העדות הזו הובאה בדוח שפרסם זמן קצר לאחר האירוע, באמצע 2006, רפאל מרקז, פעיל זכויות אדם אנגולי העטור בפרסים בינלאומיים. לצדה מובאות בדוח, שכותרתו "יהלומי ההשפלה והסבל", עשרות עדויות נוספות על התעללות ועל הפרת זכויות אדם שבוצעו על-ידי מאבטחי החברה שמעסיק המכרה (וכן על-ידי חברות הפועלות בשירות תאגידים אחרים).

מהעדויות עולה תמונה אפלה, רחוקה להפליא מסעודות הגאלה של היהלומנים; ירי שרירותי, מכות באמצעות כתות רובים ואתי חפירה, הצלפות בחגורות, אלימות כלפי ילדים, טקסי השפלה הכוללים אילוץ של הכורים להתפשט, ולפעמים גם לשיר ולרקוד עירומים, הם עניין שכיח, וזאת רשימה חלקית בלבד. לפעילות החברות, סיכם מרקז בדוח, יש "היבט סדיסטי עמוק".

הדוח עורר עניין בעולם, אולם בישראל הוא כלל לא פורסם. וגם מי שמתעניין, מתקשה לאסוף מידע על המתרחש. עיתונאים אנגולים נכלאו בעבר בשל פרסומים ביקורתיים, ופעילי ארגונים מקומיים, שאליהם פנה G, סירבו בתוקף לשוחח בטלפון כי "זה לא בטוח". מרקז, שהסכים להתראיין, אומר שמאז הדוח שלו "התופעות של תקיפות ללא סיבה פחתו, אבל הבעיות עם הכורים הבלתי חוקיים נמשכות. יש לי מידע על מקרים חדשים של אנשים שנהרגו ושעברו התעללויות".

"זה ביזנס מאוד מלוכלך באנגולה", הוא הוסיף השבוע. "אין דבר כזה להיות נקי בעסקי היהלומים שם, ואין בעסקים האלה שום דבר אתי. רק אלה המסוגלים לשחות במי בוץ מצליחים לפעול בתעשייה הזו".

כך זה נראה באנגולה

היום שולטים בשדות היהלומים באנגולה תאגידים זרים - מרוסיה, מברזיל, מדרום אפריקה וגם מישראל - בעזרת חברות האבטחה ששיטות העבודה שלהן תוארו לעיל. "אבן דרך בהפקרות והיעדר חוק", מגדיר את השיטה הזאת מרקז בדוח שלו, ומוסיף כי היהלומים, שיכלו להיות ברכה לאזור, הפכו מבחינת התושבים ל"קללה ההורסת את חייהם".

פעילות התאגידים נעשית בשותפות עם הממשלה ומשלשלת לקופתה מיליארדי דולרים, אולם באורח פלא האזור, העשיר כל-כך במשאבים, נותר עני אפילו בסטנדרטים של אנגולה. יותר מעשירית מהילדים אינם עוברים את גיל 5 בשל היעדר שירותי בריאות; ברוב הכפרים אין בתי ספר; מים זורמים הם מצרך נדיר.

העוני הרב משתקף גם בחלק ממקרי ההתעללות שתיעד מרקז. למשל, בסיפורו של אנטוניו אליסו בן ה-14. הנער חיפש יהלומים בנהר עם חבר, עד שהגיעו מאבטחי K&P, שמעסיקה החברה שבה שותף לבייב. "הם פקדו עלינו לצאת מהמים, ואחד מהם סטר לי על הפנים", העיד אליסו. כשדבריו לא נשאו חן בעיני המאבטחים הם הוסיפו להכותו, וכשחברו ניסה לסייע, הוא נורה והחל לדמם בנהר. "המאבטח", סיפר אליסו, "שאל אותי איך זה שילד כבר כורה יהלומים. עניתי שאין לי דרך לממן את החינוך שלי מכיוון שאבא שלי לא עובד ואין עבודה בעיר".

גם כשהכורים כבר מוצאים יהלומים שהיו שווים הון במערב, ספק אם הם מקבלים עבורם תמורה ראויה, וכאן נכנס לתמונה לבייב. מאז 1999 שותף הטייקון הישראלי עם ממשלת אנגולה ב"אסקורפ" (אנגולה סלינג קורפוריישן): עד 2003 הייתה החברה בעלת הזכות הבלעדית לרכוש יהלומי גלם מכורים פיראטיים, ומאז היא פועלת לצד חברה נוספת. לפי פרסומי עבר לבייב מחזיק 49% מהחברה. אנשיו מכחישים, טוענים שאחוזי הבעלות שלו נמוכים יותר, אולם מסרבים לפרט מה הם.

מאיפה היהלומים? שאלה טובה

היעדר התיעוד שעליו מדבר מרקז הוא רק חלק משורת הבעיות בהתנהלות בתי הקנייה - בעיות הסותרות, למעשה, את מהותה של אמנת קימברלי, שבה אוהבים כל-כך היהלומנים, ולבייב ביניהם, להתהדר. "לבייב היה היועץ הראשי של אנגולה בתהליך קימברלי", אומרים מקורביו, "ואנגולה היא היום מהמדינות המובילות ביישום התהליך".

האומנם? בעוד שמהות התהליך היא הפעלת אמצעי שליטה ובקרה שיוודאו מנין מגיע כל יהלום ומי מרוויח ממכירתו, הרי שבבתי הקנייה רוכשת אסקורפ את היהלומים מבלי לשאול את המוכר לפרטיו, מבלי לברר את מקורו של היהלום, ומבלי לבצע רישום ותיעוד של העסקה. התשלום, אגב, מתבצע ב"שחור" בלי קבלה ובלי תיעוד.

ומי מעניק באנגולה את חותמת הכשרות המכריזה כי לא מדובר ביהלומי דמים? סודיאם, השותפה הממשלתית של לבייב באסקורפ, המעוניינת כמובן להכשיר כמה שיותר יהלומים למכירה.

חלק מיהלומי הגלם האלה הגיעו בשנים האחרונות לישראל. כשלבייב קיבל את הזיכיון לשיווק יהלומי אנגולה בעולם הגיבו בבורסה ברמת גן בסיפוק רב, מאחר שכך יכלו יהלומי גלם להגיע ישירות לישראל ולחסוך פערי תיווך. ביולי 2004 הוקמה "סודיאם אינטרנשיונל" - שותפות נוספת בין לבייב לממשל, המוכרת את יהלומי אנגולה בשוק העולמי.

החברה, שבטקס השקתה נכח שר האוצר דאז בנימין נתניהו, נרשמה בישראל, ומשרדיה ממוקמים ברחוב בצלאל בבורסת היהלומים ברמת גן. החברה מצהירה כי כל היהלומים שלה אינם יהלומי דמים, וכשמשרד התמ"ת רואה את החותמת האנגולית, הוא מצרף לעסק את החותמת שלו.

אבל האם נציגי התמ"ת באמת יודעים לכיסיו של מי שולשלו כספים בגין אותם יהלומים? לא ממש. כך דוח PAC מלפני כשנה: "מקור האבנים, וכן העסקות והסוחרים שדרכם הן עברו לפני שהגיעו לבית הקנייה - נותרו בגדר תעלומה (...) המערכת היא בבירור יותר מרופפת במידה מספקת כדי לאפשר זליגת כמות עצומה של יהלומי דמים, אם היו סכסוכים משתוללים בקרבת מקום (...) אם יפרוץ קונפליקט חדש, המערכת האנגולית תהיה פרוצה לרווחה לניצול (...) אין שום דבר במערכת שימנע הלבנה סיטונית של יהלומי גלם מאזורי מלחמה באנגולה או מחוצה לה, במקרה שמלחמה חדשה תפרוץ". בדוח מלפני כחודש מציין הארגון כי דבר לא השתנה.

האזהרות אינן תיאורטיות. בקונגו הסמוכה מתחוללת זה שנים מלחמת אזרחים אכזרית שעלתה בחייהם של מיליונים. בינואר נחתם הסכם שלום בין המורדים לממשלה והוכרז על הפסקת אש, אולם לאחרונה התחדשו הקרבות, הכוללים מעשי טבח ואונס אכזריים. "אם המצב בקונגו יחמיר באופן שימנע מיהלומים לצאת מקונגו", אומר בלור, "הם יגיעו בקלות לאנגולה ויצאו ממנה. חברות היהלומים מדברות על כמה הרבה הן עשו כדי שתהליך קימברלי יעבוד, והממשלות תמיד אומרות כמה הן גאות בתהליך. אבל כשהארגונים האזרחיים מצביעים על כך שהם לא באמת יודעים מאיפה היהלומים מגיעים, ועל כך שהמערכת פרוצה, הם פשוט מתעלמים באופן מוחלט".

"תהליך קימברלי באנגולה הוא פארסה", מוסיף מרקז, "הוא לא עוזר להגדיר באמת מהם יהלומים נקיים ומהם מלוכלכים. המרוויחים האמיתיים היחידים של תהליך קימברלי הם לבייב ומוריס טמפלסמן (יהלומן אחר הרוכש יהלומי גלם, א' ר'), המשתמשים בזה למטרותיהם והמקבלים מתהליך קימברלי כיסוי לניצול הכורים".

מקורבי לבייב מאשרים למעשה שאין להם מושג מנין מגיעים היהלומים שאסקורפ רוכשת מהכורים הלא מורשים. "אין לנו הרבה מה להגיד על הטיעון הזה", הם אומרים, "לא הכול ורוד".

- אלה יכולים להיות יהלומים שהגיעו מקונגו, למשל.

"זה נכון שיש אפשרות שיהלומים יעברו מקונגו. מה שקורה היום בשטח זה שההברחות מתבצעות בכיוון ההפוך. חוץ מזה, הקניין יודע מה זה יהלום מקונגו ומה זה יהלום מאנגולה".

- ואתם יכולים להבטיח שהוא לא יקנה יהלום אם הוא יראה שהגיע מקונגו?

"לא הכול ורוד".

תגובת מקורבי לבייב: "עשינו באנגולה מהפכה"

על מקרי ההתעללות:

תחילה טענו מקורבי קבוצת לבייב הפרטית (שאינה קשורה לאפריקה ישראל) כי בדוח לא נכללו מקרים המיוחסים לחברת האבטחה שלהם, ומסרו ש"אנחנו מכבדים את הדוח. אנחנו לא מקילים בזה ראש, שלח לנו את הדוח ונבדוק". ימים אחדים לאחר ש-G שלח את הדוח טענו המקורבים ש"הדברים נבדקו ולא היו דברים מעולם. המקרים לא נעשו על-ידי חברת האבטחה. אם הם קרו, אולי הם נעשו על-ידי כוחות הביטחון של אנגולה".

על הטענה שהעסקות מתבצעות ללא תיעוד וקבלות ומתבצעות במזומן:

"המדינה מנהלת את העסק. אנחנו לא יודעים מי הקניינים ולא ממנים את האחראים. המדינה מנפיקה את התעודות שמאשרות לסחור ביהלומים. הקבוצה לא מעורבת בניהול היומיומי. מבדיקה שביצענו עולה שהקניות מתבצעות אך ורק מכורים בעלי הרשאה, לפי הנהלים".

דובר הקבוצה ביקש להוסיף כי היא "חוללה מהפכה בתעשיית היהלומים באפריקה בכלל ובאנגולה בפרט. בעוד שבעבר נהגו גורמים בתעשייה לייצא את היהלומים בלבד, הקבוצה נוהגת לשתף פעולה עם הממשלות באמצעות הקמת תעשייה שלמה לעיבוד יהלומים, הכוללת הכשרת עובדים מקומיים ויצירת אלפי מקומות תעסוקה. מהפכה כלכלית-חברתית זו הנה בעלת ערך מוסף רב".

המקורבים מסרו גם כי הקבוצה מבצעת פעילות סוציאלית ופילנתרופית ענפה, אולם לא נענו לבקשת G למסירת נתונים בדבר היקפה המדויק: "להיכנס לחשבון של מיליון לכאן או לשם זה לא הנקודה", אמרו.

התחקיר המלא - היום במגזין G

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?