גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיבוק דב

הערות על עסקה בניגוד עניינים בין חברות שבשתיהן - הפלא ופלא - שולט אילן בן-דוב

באחרונה פורסם כי רשות ניירות ערך עורכת בירור בנוגע לעסקה בניגוד עניינים בין חברת סקיילקס לבין חברת טאו, אשר שתיהן נשלטות על-ידי אותו בעל שליטה, אילן בן-דב. חברת טאו (לשם פשטות התיאור נתייחס אליה כחברה-האם של סקיילקס) התקשרה עם החברה-הבת שלה, במטרה למכור לה אחזקות של טאו בסקיילקס עצמה ב-278 מיליון שקל. כלומר, סקיילקס תבצע רכישה עצמית (buyback) של מניותיה מטאו.

על-פי העיתונות, המוטיבציה לעסקה הנדונה היתה קשיי הנזילות של החברה-האם, טאו, ובכך אין פגם של ממש, ובלבד שהעסקה תהיה כדאית בנסיבות העניין גם לבעלי מניות המיעוט. רכישת המניות מביאה לדילול אחזקות בעל השליטה ולעליית משקל אחזקות המיעוט. כלומר, הגדלת החלק היחסי של המיעוט בחברה. זאת, בדומה לתוצאה המושגת על-ידי רכישה ישירה של מניות בעל השליטה על-ידי המיעוט. רכישה עצמית של המניות במחיר מתאים עשויה אפוא לשרת את צורכי החברה-האם, ובאותה עת להגן על האינטרסים של המיעוט.

מכיוון שמדובר בעסקה בניגוד עניינים, בין החברה (סקיילקס ) לבין בעל השליטה בה (טאו, או ליתר דיוק בעקיפין בינה לבין בן-דב), על חוק החברות להתמודד עם החשש, שתנאי העסקה לא יהיו הוגנים. לכן, דורש חוק החברות שעסקה כזו תאושר בהליך מיוחד, הכולל אישור של ועדת הביקורת ושל הדירקטוריון של סקיילקס, ולאחר מכן גם אישור של האסיפה הכללית של החברה, ובכלל זה אישור של שליש מבעלי מניות המיעוט.

חוק החברות מעניק במסגרת עסקה זו הגנות מיוחדות גם לנושי החברה, שאף הם עלולים להיפגע ממנה, אולם מוקד העניין של רשימה זו הוא בהגנה על בעלי המניות מן המיעוט.

הערכת השווי המוקדמת

הסיבה לחקירה שמנהלת רשות ניירות ערך, על-פי העיתונות, נעוץ בקלקול מסוים שחל כביכול בשלבי אישור העסקה, וזאת עוד בטרם הגיעה העסקה לשלב המכריע של אישור האסיפה הכללית של החברה לרבות אישור שליש מבעלי מניות המיעוט. במוקד העניין מצויה הערכת שווי של חברת גיזה-זינגר-אבן, שנשכרה כדי להעריך את שווי המניות של חברת סקיילקס, שאותן עומדת החברה לרכוש.

הערכת השווי שעליה הסתמכה החברה בקביעת מחיר העסקה נקבה במחיר מסוים, ששימש כבסיס למערכת האישורים של העסקה הנמצאת בעיצומה. אולם הסתבר, כי בידי החברה-האם היתה גם הערכת שווי מוקדמת יותר למניות החברה-הבת, של אותם מעריכי שווי, שנקבה מחיר נמוך יותר למניות החברה, ולכאורה, אם אכן יש להערכת שווי זו עדיין רלבנטיות, היה בה כדי להצדיק עסקה כדאית יותר למיעוט וכדאית פחות לבעל השליטה. כאן המקום לציין כי ההבדל בין שתי חוות הדעת לא עלה על מספר אחוזים בודדים.

מכל מקום, היות שלחברה-האם, טאו, ולחברה-הבת, סקיילקס, יש דירקטורים משותפים, יש להניח שדירקטורים אלה היו מודעים להערכת השווי המוקדמת, אולם לא ברור (על-פי הפרסום) אם חוות-דעת מוקדמת זו הובאה לידיעת שאר הדירקטורים של החברה-הבת, ובייחוד לחברי ועדת הביקורת שאישרה את העסקה.

יתר על כן, נראה שקיומה של חוות-הדעת המוקדמת נפקד מהדיווח של החברה לפי תקנות ניירות ערך, הידוע בכינויו "דו"ח העסקה", שעליו מתבסס ציבור בעלי המניות בבואו לאשר את העסקה. לבסוף, ושוב על-פי העיתונות, הסבירה החברה כי מדובר בטעות בתום לב של מעריכי השווי, אשר לקחו בחשבון בחישוביהם גם את נתוני חוות-הדעת המוקדמת ובתום לב נמנעו מלפרט את הדבר במפורש.

החוק שותק

מאחר שאיני מכיר את עובדות המקרה מקרוב, אין ברצוני לחוות דעה באשר לפגם הנטען. יתר על כן, אין אני משוכנע שבעל השליטה מחויב לחשוף בפני החברה-הבת כל פרט, לרבות הערכת שווי, המצויה בידו ואשר יש בה כדי להצביע על שוויה של העסקה עבורו (שהרי ייתכן ששווי המניות עבור בעל השליטה שונה משוויין עבור בעלי מניות המיעוט).

על-פי גישות מסוימות, הרי שאף שבעל השליטה נדרש לדאוג להגינות מופלגת ביחסיו עם החברה שבשליטתו, בהקשר לעסקה בניגוד עניינים, אין הדבר מצריך אותו לגלות את המחיר המרבי או המזערי, לפי העניין (Reservation value) שבו הוא מוכן לקיים את העסקה.

אם קיים דבר מטריד במיוחד בסיפור המקרה הרי שהוא אינו ייחודי לחברות המעורבות, והוא מלמד על ערפל הקרב הקיים בישראל לגבי הדרך הנאותה לקיים מו"מ לגיבושה של עסקה בניגוד עניינים. בעוד שחוק החברות ברור למדי בכל הנוגע לכללי אישור העסקה, ובתי המשפט ורשות ניירות ערך מקדישים זמן רב להוסיף על הבהרת כללי האישור, הרי שחוק החברות שותק לגבי השלב המוקדם של המו"מ. כפי שמדגימה היטב עסקת טאו-סקיילקס, שלב המו"מ הוא שלב חיוני ביותר, שכן על בסיסו נקבעים תנאי העסקה.

במאמר משותף העומד להתפרסם בימים אלה על-ידי ועל-ידי פרופ' אסף חמדני מהאוניברסיטה העברית, הצבענו על הדרך הראויה לשיטתנו לניהול מו"מ על עסקה בניגוד עניינים מעין זו, תוך התאמת הפרקטיקות המקובלות מעבר לים לתנאי שוק ההון המקומי ולשאר הוראות חוק החברות.

שסתום ביטחון

בהקשר של טאו-סקיילקס דומה כי שורש הבעיה, שאינה ייחודית לעסקה זו, הוא העדר הפרדה בניהול המו"מ על העסקה בין החברה-האם לחברה-הבת. פרקטיקה ראויה אשר היתה מונעת מלכתחילה את ההסתבכות של הצדדים בעניין זה, מחייבת הקמת ועדה של דירקטורים בלתי תלויים בחברה-הבת כדי לנהל מו"מ עם החברה-האם על העסקה. לוועדה זו יש להעניק מנדט כתוב ונרחב מהדירקטוריון לגבש את תנאי העסקה ואף לסרב לקיים את העסקה במידת הצורך.

כמו כן, ראוי שיועצי הוועדה יהיו נפרדים מאלה של החברה-האם. כך, אם הוחלט כי נדרשת הערכת שווי לצורך גיבוש העסקה הרי שהערכה זו צריכה להיות מוזמנת בנפרד מזאת של החברה-האם וממומחה שאינו קשור אליה. כמו כן, על נציגי החברה-האם להימנע מלקחת חלק בדיוני ועדת המו"מ של החברה-הבת, וכך ייווצרו התנאים המינימליים המאפשרים גיבוש עסקה שלא תעורר ספקות כה רבים.

במאמר גם מוסבר בהרחבה מדוע אין מדובר בפתרון מושלם לבעיית ניגוד העניינים, ובמקרים מתאימים יש להוסיף על פעולת הוועדה גם מבחן שוק, שבו מתחרה הצעת בעל השליטה בהצעות של צדדים שלישיים. אולם מבחן זה מתאים יותר - אף שאפשר להתווכח גם על כך - למקרים שבהם בעל השליטה רוכש נכס מהחברה ולא מוכר לה דבר מה כבמקרה שלפנינו.

לבסוף, לא נפקד גם מקומו של בית המשפט אשר אמור לשמש כשסתום ביטחון לעסקאות ממין אלה, אף אם זכו לאישורים הפורמליים הנדרשים בחוק. אמות מידה אלה לניהול מו"מ על העסקה, ישפרו את האמינות של בעלי השליטה במשק, יצעידו אותנו לעבר עסקאות נקיות יותר מספקות, וימנעו הסתבכויות מאלה שנקלעו אליהם הצדדים לעסקת טאו-סקיילקס.

הכותב, בעל תואר פרופסור, הוא חבר במרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון, אוניברסיטת תל-אביב, ופרופסור-אורח באוניברסיטת נורת'ווסטרן.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי