גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  פנאי

הקרב למען הוועד

אמנים תורמים עבודות למען הוועד למלחמה באיידס, בנק הפועלים תורם את השטח והקונים זוכים ביצירות אמנות ובהוצאה מוכרת

כ-500 אמנים תרמו עבודות לתערוכת המכירה למען הוועד למלחמה באיידס, שחוגגת השנה עשור לקיומה. המכירה תתקיים בבית הנהלת בנק הפועלים בתל-אביב, בסוף השבוע של ה-27-28 בפברואר, וכל הכנסותיה קודש לפעילות הוועד למלחמה באיידס - גוף שאינו זוכה לתמיכה רבה בין תורמים, הנאלצים לבחור בין גופים ועמותות רבים מספור המתדפקים על דלתותיהם.

אולי זו הסיבה שעמדה לנגד עיניהם של אנשי יחסי הציבור הילה ורני רהב כשהחלו במפעל הביתי של גיוס תרומות לוועד לפני עשר שנים. מה שהחל בהתגייסות של אמנים לתמיכה בוועד ומכירת עבודות לחברים ומוזמנים על בסיס אישי, עבר בשנים האחרונות לחסותו הרחבה של בנק הפועלים, לאחר שהן הביקוש והן שיתוף הפעולה מצד האמנים הגיעו לממדים שלא ניתן להכילם בבית פרטי. בנק הפועלים מקציב לאירוע כמיליון שקל וההכנסות מגיעות בשנים האחרונות לסכום דומה.

"הכסף שמצליחים לגייס בתערוכה מגיע ל-40% מהגיוס השנתי של העמותה", מעיד יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס. "זה כסף שמתורגם ב-100% לפעילות בשטח. מעבר להגברת המודעות והמימון לבדיקות ולתרופות, יש כאן את ההתגייסות של הבנק ושל האמנים לתמיכה במשהו שהוא מחוץ למיינסטרים, ואנחנו מאוד מעריכים את זה".

בין התורמים אמנים מבוססים ומוכרים לצד צעירים. שמות כמו מאיר פיצ'חדזה, ניר הוד, ציונה שמשי, יגאל תומרקין, ציבי גבע, ידיד רובין, עליזה אולמרט, רן טננבאום, קרן שפילשר, ענת לוי-מיכאליס, לורי רקנטי, ורדי כהנא, זיו קורן, מיטל כץ מינרבו ועוד רבים וטובים. כמאה מכלל העבודות הן של אמנים צעירים ולא מוכרים, סטודנטים ואוטודידקטים, שעבורם משמשות המכירה והתערוכה במה לחשיפה ראשונית.

טווח המחירים מתחיל ב-500 שקל ומגיע עד כ-30 אלף שקל. עבודה של עליזה אולמרט, למשל, מתומחרת ב-25 אלף שקל. את מחירי העבודות קובעים האמנים, כערכן בשוק.

תליית התערוכה היא מבצע השתלטות שאינו אופייני למוסדות כלכליים. ביום חמישי הבא, בשעות הערב, ייאטמו כל חדרי העובדים בבנק בלוחות לבנים, וכל שמונה קומות הבניין יהפכו לקירות תצוגה. תליית העבודות מתבצעת במספר שעות, וב-8:30 בבוקר כבר מארחים ראשי הבנק את האמנים המציגים לארוחת בוקר קלה. מיד אחר-כך ייפתחו הדלתות, תחילה למוזמנים בלבד ביום שישי, ובשבת גם לקהל הרחב. את הלוגיסטיקה והעבודה בשטח מבצעים מתנדבי הוועד, המסייעים לקונים ומכוונים אותם בין הקומות והקופה.

בשונה מהשנים האחרונות, הפעם לא ייצא לאור קטלוג של התערוכה, למגינת ליבם של האמנים המשתתפים, הנהנים בדרך-כלל מפניות של קונים פוטנציאליים לאורך השנה. במקום זאת, יעמיד הוועד למלחמה באיידס קטלוג ממוחשב קבוע באתר האינטרנט שלו, שממנו ניתן יהיה לקבל מידע ולינקים המפנים לאמנים ולגלריות.

"הפקת הקטלוג גוזלת נתח גדול מתקציב התערוכה", מסבירים קרני והאוצרת, לי-מור כהן. "אף על פי שאין קטלוג, יש יותר מ-30% עלייה בהצעות של אמנים שמבקשים להשתתף", מעידה כהן. יש גם אמנים שעבודותיהם נדחו מרוב עומס. למרות זאת, מספר אמנים שעמם שוחחנו נשמעו מאוכזבים מכך שלא מודפס קטלוג, המשמש כמעין "מדריך" ומעיד על תרומתם ונוכחותם.

בשנים האחרונות נהנתה המכירה משינויים בהרגלי הקנייה של הישראלים המבוססים. אנשים שהחלו להיפתח לרכישת אמנות סימנו לעצמם וי כאשר עשו זאת "למטרה טובה". מה גם שההוצאה על תרומה מוכרת לצורכי מס. השנה, בצל המשבר הכלכלי, חוששים בוועד מפגיעה ומירידה במכירות. זו גם הסיבה לצמצום ההוצאות על הקטלוג וכן על אחסון ושינוע. כהן עצמה פינתה חדר בביתה לצורך אחסון ותיעוד העבודות, כחלק מתרומתה למבצע.

התערוכה מוקדשת לזכרם של לאה רבין, מתומכותיה הראשונות, ושל המנכ"ל המנוח של הוועד למלחמה באיידס, ד"ר גדעון הירש. בישראל ידוע כיום על יותר מ-5,000 נשאי איידס. הוועד מזהיר במיוחד מפני שאננות וחשיבה מטעה, לפיה נעצרה ההדבקה באיידס, ומקיים פעילות להגברת המודעות ולמניעת התפשטות הנגיף בקרב צעירים ונוער. *

למוזמנים בלבד: ו' 27.2, משעות הבוקר עד כניסת השבת. פתוח לקהל הרחב: מוצ"ש, 28.2, 19:00-23:00, בניין הנהלת בנק הפועלים, יהודה הלוי 63 ת"א

הזר

האמן הצרפתי ממוצא אלג'ירי, קאדר עטיה, מציג סדרת תמונות מאלג'יר, תוך התייחסות לקונפליקט בין שימור המסורת האתנית אל מול היטמעות בתרבות המערב

קאדר עטיה לא הגיע לפתיחת תערוכת היחיד שלו בגלריה נגא בתל-אביב, באמצע ינואר. האמן הצרפתי ממוצא אלג'ירי העדיף שלא להתמודד עם הצהרות פוליטיות בתקופת המבצע בעזה, ואולי גם עם המציאות היומיומית של ביקורת הגבולות בשדה התעופה. עטיה, יליד 1970, הוא בן למשפחת מהגרים מוסלמית שגדל ברובע סרסל שבפאתי פריז. בעבודותיו לאורך השנים הוא מתייחס לא אחת לזרות הנטועה בהוויית המהגר, ובקונפליקט של שימור התרבות האתנית והאישית מול היטמעות באחידות המפתה של תרבות המערב.

בתערוכה הנוכחית הוא עוסק במבט מרחוק על אותה שאלה תרבותית. עטיה חוזר לאלג'יר, ובסדרת צילומים יפהפיים הוא מתעד נערים על חוף החסום בגושי בטון, כשובר גלים גבוה ומחודד קצוות. "חוף הסלעים המרובעים", כפי שמכנים אותו המקומיים, הוא אתר פיק-אפ להומוסקסואלים, פינת עישון לנערי העיר, ו"מצפה חלומות", הפונה אל החופים הבלתי נראים של אירופה, לשם שואפים הנערים להגיע, מתוך פנטזיה תמימה על חיים בעולם טוב יותר.

עטיה הוא אמן מצליח שהציג בין היתר בביאנלה בוונציה ובתערוכות מרכזיות בעולם. בארץ הציג לראשונה במוזיאון הרצליה ב-2004, והציג תערוכת יחיד במוזיאון חיפה ב-2007. במקביל לתערוכה בתל-אביב, מציג עטיה בימים אלה מיצב בגלריה סאצ'י בלונדון, ובו שורות של "מתפללות", דמויות נשים רכונות מפוסלות בנייר כסף חלול ושברירי.

עטיה מעיד על עצמו: "הסיפור שלי הוא סיפור של נוודות נצחית. דרך שהולכת הלוך ושוב בין תרבויות, היסטוריות, זהויות, דתות. התרבויות אשר חייתי בהן - יהודיות ומוסלמיות בקונסטנטין שבאלג'יר, משם אמי באה, השמאל החילוני בצרפת, הפוסט-קולוניאליות באמריקה הלטינית, הפוסט-קולוניאליות הצרפתית בקונגו - האכילו אותי בשלום ומעורבות, בפוליטיקה ופואטיקה". *

קאדר עטיה, "Failures", גלריה נגא, אחד העם 60 ת"א, עד 28.2

עוד כתבות

רפי עגיב / צילום: פרטי

רשות המסים דרשה מרפי עגיב 4.6 מיליון שקל. מה קבע בית המשפט?

איש העסקים רפי עגיב, שבעברו היה מבעלי קבוצת הפועל ת"א בכדורגל, ערער על גובה המס שנדרש לשלם על שלוש עסקאות נדל"ן שביצע: רכישת בניין ביהודה המכבי בת"א ורכישה ומכירה של אופציות במקרקעין חקלאיים ● ביהמ"ש המחוזי נדרש להכריע מתי מכירת נכס מקרקעין נחשבת למכירה עסקית - ומתי למכירה פרטית

קזואו אואדה,  נגיד הבנק המרכזי ביפן / צילום: Reuters, Kyodo

יפן דוחפת את הריבית לשיא של 30 שנה, ומכניסה את וול סטריט לחרדה

יפן, מתקרבת להעלאת ריבית שתביא אותה לרמה של 1% ● למרות שמדובר בריבית נמוכה ביחס למערב, ההעלאה הצפויה עשויה לפגוע בסוחרי הקרי טרייד, ואולי אף להעלים מאות מיליארדי דולרים מוול סטריט

מושגים לאזרחות מיודעת. ארביטראז' / צילום: Shutterstock

זה ידוע כ"רווח חסר סיכון", אבל לא כל־כך פשוט לעשות ממנו כסף

מהם פערי הארביטראז' שמזיזים את הבורסה? ● כשלנכס אחד יש שני מחירים שונים, נוצר פוטנציאל לגרוף רווחים • אבל כשהמתחרים בשוק הם אלגוריתמים, קשה מאוד לזכות בכל הקופה • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

כבר קניתם טלוויזיה חדשה למונדיאל? אלה הענפים שרושמים זינוק בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף המחשבים והסלולר רושם את העלייה הגדולה ביותר, לצד ענפי התיירות ומוצרי החשמל. ומי נפגע הכי הרבה?

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים מגלים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בתל אביב

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן בדיונים בוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

"איתרנו לא מעט תקלות": הייעוץ המשפטי נגד קידום חוק השידורים

צוות הייעוץ המשפטי של ועדת התקשורת מזהיר כי הצעת החוק שמקדם השר שלמה קרעי הופצה לחברי הכנסת לפני שהושלמה בדיקתה, ומצביע על פערים בין התחייבויות משרד התקשורת לבין הנוסח שהוגש ● "לא יכולים לסמוך את ידינו על הנוסח", כתב עו"ד פנחס גרוט

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בת"א בהובלת מניות הביטוח

מדד ת"א 35 איבד 1.1% ● המניות הדואליות מכבידות על המסחר בת"א ● מניית T&M קופצת במחזור קטן יחסית ביום הראשון שלה בת"א ● מודיעין הודיעה על כוונתה לגייס הון כחלק ממימון עסקת רכישת הזכויות בשדה נפט במפרץ מקסיקו

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

כותרות העיתונים בעולם

דיווח: ישראל פגעה באחד ממרכזי הטילים החשובים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה אפשר ללמוד על איראן מסבב הלחימה הקצר, דיווח שישראל תקפה במתחם "אחמד כאזמי" באיראן, ובצרפת טוענים שישראל מגינה על סוחרי קפטגון בסוריה • כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ בן 80, והחגיגה שהוא מתכנן הפכה למחלוקת פוליטית

כלוב איגרוף במדשאה הדרומית של הבית הלבן, יציעים שיכילו אלפי צופים, ומחאות ענק ברחבי ארה"ב ● דונלד טראמפ חוגג 80 שנה, ומבטיח: "זה יהיה אירוע ייחודי מאוד, זה יהיה מדהים"

שיגור של ספייס איקס / צילום: ap, John Raoux

לנצל את המומנטום שהמוסדיים יוצרים: הסוד להשקעה מוצלחת בהנפקות חדשות

לקראת הנפקות הענק המתוכננות בוול סטריט, מומלץ למשקיעים המתעניינים בהן להתחמש באסטרטגיה שתסייע לצלוח את התקופה מותחת העצבים שלאחר ההנפקה ● בין היתר לחסוך את התנודתיות המוקדמת המאפיינת מניות חדשות, בעזרת "תקופת התבססות"

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

זינוק של 18% ביום: מאחורי התלהבות המשקיעים מהמתחרה החדשה של אנבידיה

סריבראס שמפתחת מעבדי בינה מלאכותית שינתה כיוון והגיע לשווי שוק של 53 מיליארד דולר ● הסיבה: תהליך הייצור של המעבד החדש מהיר ונחשב לייחודי מול שרתי AI ● בעוד התחזיות צופות לחברה זינוק נוסף, מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, לא מתרגש: "מדובר בפתרון נישה"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

דוח המבקר על הסייבר במלחמה: היעדר קטסטרופה – בזכות המזל ולא המוכנות

בדוח מבקר המדינה, מצביע מתניהו אגלמן על היעדר היערכות המדינה לאירועי סייבר ● מהדוח עולה פער עמוק ומדאיג בין חומרת האיום הקיים לבין רמת המוכנות בפועל ערב מלחמת "חרבות ברזל" ● נקבע כי ישראל חייבת לייצר מסגרת אחידה ותקציב רב-שנתי לאימוץ בינה מלאכותית ● "העובדה שמדינת ישראל לא חוותה אירוע משבית קטסטרופלי נובעת ממזל ולא ממוכנות מערכתית"

נפילת הביטקוין מכה בחברות האוצר / צילום: Shutterstock

כולל מניה בת"א: נפילת הביטקוין מכה בחברות האוצר

שווייה של חברת זוז סטרטג'י צנח אל מתחת למטבעות ביטקוין שהיא מחזיקה, אותם רכשה במחיר כפול מזה שאליו התדרדר לאחרונה המטבע הדיגיטלי

אילוסטרציה: Shutterstock

צבי סטפק: אין בועה בשווקים אבל תיקון של 10%-20% הוא בהחלט מתבקש

עליות חדות בשוקי המניות בעולם הביאו את המדדים לשיאים, ומנגד ירידות חדות בשוקי האג"ח הממשלתיות, בדחיפת המתיחות האחרונה מול איראן - הובילו גם הן לשיאים חדשים בתשואתן העתידית ● איזה שוק יגבור, והאם התאוששות באיגרות החוב תרגיע את שוק המניות

האם מס הרכישה יירד? / צילום: Shutterstock

משקיעי הנדל"ן נטשו את השוק, ולא מאמינים שמס הרכישה יירד

מס הרכישה הגבוה המוטל על רוכשי דירה שנייה עשוי לרדת עקב פקיעת הוראת השעה בסוף השנה ● אולם בשוק מעריכים כי כמו בפעמים שעברו, כל ממשלה שתקום תדאג להאריך את תוקף המס הגבוה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בדרך לחתימת הסכם ביטחוני, טורקיה ניסתה לשבש מטוסי בכירים באירופה

לפי דיווח בפוליטיקו, מטוסים שהטיסו את שרי ההגנה של צרפת, יוון והולנד לפסגת ביטחון בקפריסין סבלו מהפרעות בקשר, כשבמקביל מטוסי F-16 טורקיים עקבו אחריהם באוויר ● אנקרה מכחישה את הדיווח וטוענת כי מדובר ב"טענות פוליטיות" ● האירוע התרחש על רקע חתימת הסכם ביטחוני חדש בין צרפת לקפריסין, שמעורר התנגדות חריפה בצפון האי ובטורקיה

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

דוח חדש: השכר במגזר הציבורי נשחק, ושיעור העובדים המצטיינים ירד

נתוני משרד האוצר חושפים תמונת מצב עגומה: בעוד השכר במגזר הפרטי מזנק, שיעור המצטיינים בפסיכומטרי המשתלבים בשירות הציבורי צנח ב־25% בעשור האחרון ● העובדים סובלים משחיקה וירידה במיומנויות ● וגם: אחד מכל חמישה עובדי ממשלה משלים הכנסה בחוץ

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

תחנת הכוח דוראד חתמה על עסקת בינוי בהיקף של 3 מיליארד שקל

תחנת הכוח חתמה על הסכם בינוי ורכש מול חברת מנרב, יחד עם שותף בינלאומי, וכך מתקדמת במירוץ שהזניקה רשות החשמל להקמת תחנות כוח, במסגרתו ארבע תחנות הכוח הראשונות שיסגרו פיננסית יקבלו תיעדוף בחיבור לרשת ● לפי הודעת מנרב, תחנת הכוח דוראד 2 צפויה לפעול באמצעות גז טבעי ובהספק מוערך של כ-800 מגה־וואט

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

המאבק מסלים: באל על מאשימים את כאל ב"הונאה צרכנית"

לגלובס נודע כי במועדון הנוסע המתמיד מבית אל על הוציאו מסמך משפטי תקיף לחברת כרטיסי האשראי כאל - זאת על רקע הקמפיין שהעלתה בימים האחרונים למועדון הלקוחות החדש שלה - FlyAll ● הטענה: "פרסום שקרי וניצול המוניטין הרב שנצבר ללא דין" ● כאל בתגובה: "מכתב ההתראה הוא המשך ישיר לניסיון לייצר חשש והרתעה במקום להתמודד עם התחרות"