גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדור שני לדור רביעי

פול סטיינברג, ארכיטקט הרשתות הראשי במוטורולה, מאוכזב מההפסד במכרז ורייזון

עיתוי הפגישה עם פול סטיינברג, ארכיטקט הרשתות הראשי במוטורולה העולמית, התרחש ביום לא טוב. ביום ד' בשבוע שעבר הודיעה חברת הסלולר האמריקנית ורייזון על בחירתה בספקים, שייקחו חלק בהקמת רשת הדור הרביעי החדשה שהיא מתכננת (LTE), ומוטורולה לא הייתה ביניהם.

זהו אחד הפרויקטים הראשונים בעולם להקמת רשת LTE, ומטבע הדברים יש בו הרבה יוקרה ומוניטין לזוכים, במיוחד כאשר ורייזון הולכת להקים רשת בתדרי 700 מגה הרץ, תדרים שמעולם לא נעשה בהם שימוש לסלולר אך הם נחשבים ליעילים ביותר ויסייעו לה בצורה טובה בהפחתת עלויות התפעול וכמות האתרים. מוטורולה היא ביסודה חברה אמריקנית וספקית חשובה של ורייזון, ולכן ההפסד קשה לה שבעתיים.

בראיון בלעדי ל"גלובס", ניכר שסטיינברג ובכירים נוספים במוטורולה, שנכחו בקונגרס הסלולר בברצלונה (GSMA) שהתקיים בשבוע שעבר, לקחו את אי בחירתם באופן קשה. פניו של סטיינברג היו נפולות וניכר היה שהוא מעדיף לדלג על ההודעה של ורייזון ולהתרכז ביכולות החברה ובהיערכותה לעתיד.

"אנחנו מאוכזבים. יש לנו פתרון תחרותי טוב ויהיו עוד הרבה הזדמנויות להתחרות במכרזים של LTE. אני מאמין שאנחנו עוד נתמודד במכרזים של ורייזון וניקח חלק בפרויקט בצורה כזו או אחרת", ציין.

* האם יכול להיות שמוטורולה הפסידה את המכרז מכיוון שתמיד השתמשה במתגים של חברות אחרות ולא ייצרה אף פעם בעצמה?

"בעבר, זה באמת היה חשוב אבל אני לא מאמין שבטכנולוגיות דור רביעי כמו WiMAX או LTE זה חשוב. ממה שהבנתי, ורייזון בחרה בשני ספקים לרדיו וספק אחד לליבת הרשת. העובדה היא ש-LTE הוא במהותו Packet data (חבילת מידע - היחידה הבסיסית של נתונים המועברים ברשת מחשבים, ג.פ) וזה לא קשור לטכנולוגיית מיתוג. ההכרעה על המיתוג לא חשובה בטכנולוגיות דור רביעי כמו גם ב-WiMAX".

* אבל אפשר לצפות לכך שהמפעילים ירצו פיתרון כולל.

"זה נכון, אבל אם השאלה מתייחסת למתגים, אז לרוב המפעילים יש כבר מתגים קיימים ומה שהם צריכים לעשות זה להתקדם בגרסאות ובקיבולת. אין הרבה השקעה במתגים כאשר הולכים לדור רביעי, כי השירות הוא בעיקר לדאטה. כאשר יגיע תחום ה-Voice, הוא יהיה מבוסס על טכנולוגיית IP (פרוטוקול אינטרנט) ו-IMS במערכת אחת".

IMS היא ארכיטקטורת רשת חדשה שמעוגנת בסטנדרטיים בינלאומיים להעברת IP מקצה לקצה. "יש כאלה שחושבים שזה יהיה ברמה של המיתוג המעגלי הישן. מטרת ה-LTE היא השגת כדאיות כלכלית. כלומר, עלות נמוכה לביט, וה-Voice יגיע בהמשך".

השקעות ללא תמורה

מה שסטיינברג לא אומר במפורש הוא שהדור השלישי הוא סוג של פספוס. מפעילים נוספים מלבד מוטורולה מדברים במונחים דומים לגבי הקפיצה או השימוש ברשתות דור שני לצורך העברת Voice.

סטיינברג זהיר בדבריו, כמי שמשמש בתפקיד בכיר בחברה שמייצרת ומפתחת רשתות סלולריות גם בטכנולוגיות דור שלישי, אבל מה שמסתמן בעולם הסלולר הוא, שהמפעילים ישתמשו בטכנולוגיות הדור השני להעביר את השיחות הרגילות שאנחנו מקיימים היום, ואילו כל תקשורת הנתונים, כלומר הגלישה הסלולרית תעבור לטכנולוגיה החדשה בדור הרביעי, מה שמעלה שאלות לגבי עתידן של רשתות הדור השלישי וההשקעה שנעשתה בהן.

"מסתמנת מגמה כזו", אומר סטיינברג. הדיבור ייעשה על הדור השני בין אם מדובר ב-GSM או ב-CDMA. רוב השימוש בדור השלישי היום הוא לצורך העברת דאטה".

* מה זה אומר מבחינת המפעילים? מה הם יעשו עם רשתות הדור השלישי שלהם?

"אף אחד לא יעשה עכשיו השקעות בדור השלישי ואם כן, זה יהיה רק להרחיב את הקיבולת של הדאטה. אני לא רוצה להניח שלא יהיה Voice על רשתות הדור השלישי, אני רק אומר שהוא יבוצע על טכנולוגיות דור שני ובאיזשהו שלב בזמן ידלג על הדור השלישי ויקפוץ לדור הרביעי".

* האם מפעיל דור שלישי יכול או צריך למתוח את הרשת שלו לפני שהוא עובר לדור הרביעי? יש יצרנים שמותחים את היכולות לקצבים של עשרות מגה ברשתות הקיימות?

"זה עניין של זמן. היום המפעילים מוסיפים קיבולת ברשתות כדי שאנשים יוכלו להשתמש במחשבים ניידים. הגידול בא משם. תגיע נקודה שבה הדור השלישי לא יוכל לעמוד בדרישות וזה יהפוך להיות יקר מאוד למתוח את הרשתות. אז יהיו כאלה שיחליטו ללכת לדור הרביעי, כל אחד על-פי האסטרטגיה שלו. הדור השלישי פועל בערוצים של 5 מגה. כשיש יותר ויותר קיבולת, התא הסלולרי מצטמק ואז צריך יותר ויותר אתרים. אז המפעיל צריך להחליט אם הוא מוסיף עוד רצועת תדרים של 5 מגה (Carier) - או שהוא מכפיל את האתר כדי לעמוד באיכות שירות.

"בטכנולוגיות דור רביעי טכנולוגיות הרדיו הן שונות (OFDM) והן כוללות יכולות לנטרל הפרעות בתדרים. בכל רשת דור שלישי מגיעה נקודה שבה כל הרחבה כבר לא תהיה כלכלית ואז הכדאיות של הדור הרביעי נכנסת למשחק".

לדבריו, "הדבר הזה משמעותי כאשר מדברים על וידיאו. כי אנחנו רואים שהגידול ברשתות הסלולריות בא בעיקר מהווידיאו. בשיטות השידור הרגילות וידיאו כמו ברודקאסט ומולטיקאסט זה בזבזני. טכנולוגיית הדור הרביעי היא הרבה יותר יעילה וחסכונית להעברת וידיאו ברשת".

* אז העלות לביט היא יותר זולה. אבל איך מתנהלת התעבורה ברשת?

"העלות פר ביט מגיעה בכמה דרכים. ה-OFDM הרבה יותר יעיל ואנחנו במוטורולה שמים על כך דגש רב. הרשת יודעת לווסת את העומסים שלה ומארגנת את עצמה בצורה ממוחשבת. השקענו משאבים רבים כדי לתכנן כזו רשת ולעשות לה אופטימיזציה. בנינו פתרון שמבוסס על כך שמכניסים לרשת הרבה אינטליגנציה של ניהול עצמי. הרשת יודעת לעשות מעבר בין אתרים בדרך יעילה, על-ידי ניתוח האתרים הקרובים ללקוח. זאת, בהתבסס על מרחק מהאתר, עוצמת השידור שהתקבלה ועוד. כל אלו מנוהלים עצמאית ברשת LTE. יש לנו הבנה רבה לצרכים של המפעילים מהניסיון שצברנו, כי אנחנו יודעים שזה עולה למפעיל הרבה כסף".

שתי טכנולוגיות, שימושים דומים

אחת הבעיות של המפעילים, גם ברשתות הנייחות וגם ברשתות הסלולריות, היא הגידול בכמות התעבורה שצורכים הגולשים. המשמעות היא שהצרכנים "עולים" למפעילים הרבה יותר כסף מבעבר. טענה כזו נשמעת גם מהחברות הסלולריות שטוענות שניתן לראות את הגידול בכמות הדקות (MOU) כאשר במקביל ההכנסה הממוצעת פר מנוי (ARPU) לא צומחת.

* האם המפעילים צריכים להיות מודאגים מכך שהגידול בדאטה אינו משתקף בגידול בהכנסות?

"הווידיאו, בעיקר אתרים כמו YouTube, מעמיסים על הרשת. המפעילים מבינים את הבעיה ורוצים להפוך את זה לכסף. אנחנו רוצים לעבוד איתם ולנסות להרוויח מההשקעות שהם עשו על-ידי התייעלות. עד עכשיו הנושא בא לידי ביטוי בעיקר ברשתות הנייחות, אבל עכשיו בגלל היכולות הטכנולוגיות שמשתכללות בקצב מהיר, הכול עובר לנייד, ואנחנו רוצים להיות שם. מודל הגן הסגור נפרץ ואני לא מאמין בו".

* ה-iPhone של אפל תרם לזה?

"ה-iPhone הוכיח שאם יש לך את המכשיר הנכון, אתה מקפיץ את השימוש בדאטה. אני חושב שהמפעילים הבינו את זה וטי-מובייל ומפעילים נוספים הוכיחו שמכשירי ה-iPhone ודומיהם מספקים שימוש הרבה יותר גדול".

* האם אתה חושב שהטעות של מוטורולה היא שהיא לא מתמקדת ב-WiMAX או ב-LTE ותומכת בשתי הטכנולוגיות במקביל?

"לא, למרות שהמתחרים אומרים שזו טעות. אלו לא טכנולוגיות מתחרות, השימושים של שתי הטכנולוגיות שונים. ה-WiMAX היא טכנולוגיה יחסית קלה לפריסה ומתאימה לחברות בעלות אוריינטציה של IT. לגבי ה-LTE, האבולוציה טבעית יותר למי שמשתמש ב-HSPA וב-EVDO. שתי הטכנולוגיות כאן, ואנחנו בחרנו לבנות מוצרים שיתאימו לשתי הטכנולוגיות במקביל. בגלל שמוטורולה השקיעה משאבים רבים ב-WiMAX זה נותן לה יתרון. קופסה שלנו ל- WiMAX תוכל לשמש אותנו גם ל-LTE, אלה טכנולוגיות דומות. הן משרתות אמנם משתמשים שונים, אבל שתיהן מבוססות על אותם עקרונות".

הכותב היה אורח חברת מוטורולה בברצלונה

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית