גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לי יום יום דג

צנצנת עם דג זהב היא התחלה טובה, אך חובבי התחום מוכנים להשקיע הרבה יותר באחזקה של אקווריום ראוי. והאפשרויות רבות: מים מתוקים או מלוחים, דגים פשוטים וזולים או דגים אקזוטיים במאות שקלים ואפילו סוגי דקורציה מגוונים. המשוגעים לדבר מוכנים להשקיע אלפי שקלים ויותר עבור האפשרות לבהות בדגים שלהם שוחים מצד לצד

חובבי האקווריומים מהווים קהל מעט שונה בקרב חובבי בעלי החיים. חובבי הכלבים והחתולים יכולים לחוש את הקרבה מצד בעל החיים, בעלי חיים קטנים יותר מגיבים כשמאכילים אותם, ולעומתם הדגים רק שוחים בשקט מצד לצד באקווריום.

בישראל ישנם עשרות אלפי אנשים שעבורם טיפוח האקווריום שלהם הוא תחביב ממכר, כאלה שעוקבים באדיקות אחרי סוגי דגים המגיעים לישראל, ומסוגלים להשאיר בחנות לציוד לאקווריומים אלפי שקלים בכל ביקור.

על מנת לסבר את האוזן, לא פחות מ-13 אלף חברים רשומים כיום בעמותת "אקווה", העמותה הישראלית לדגי נוי (www.aqua.org.il) המאגדת חובבים, יבואנים וסוחרים של דגים, אקווריומים וציוד נלווה. לדברי אלי הרפז, מנהל הפיתוח העסקי של העמותה, מדי שנה מצטרפים לעמותה אלפי חברים חדשים. "כיוון שלרוב האמהות אין בעיה לנתב את רצונו של הילד לגדל בעלי חיים לגידול דגים באקווריום, כיוון שאין כאן מחויבות להוריד את הדגים לטיול או לדאוג לנקות את צרכיהם, כמעט כל הילדים חוו את החוויה, אולם אין להשוות גידול דגים חובבני של ילדים להתעסקות באקווריום כתחביב. כאן מדובר בהרבה השקעה, כספית וטכנית, כיוון שאקווריום מקצועי דורש טיפול אינטנסיבי על מנת לשמור על תוחלת חיים של הדגים ובעלי החיים האחרים השוחים בו".

בשנים האחרונות עלה כאמור משמעותית מספר המכורים לתחביב, ובנוסף החלו חברות להציב אקווריומים במקומות מרכזיים במשרדים. "אקוווריום שובר את הקרח ומוריד מתח. זה אלמנט יפה ואנשים אוהבים דברים יפים. מחקר לא מדעי שערכה העמותה מצא גם שריבוי ערוצי הטבע בטלוויזיה, והסרטים על המציאות התת-מימית מושכים יותר אנשים לתחום".

מתוק או מלוח

אקווריומים נחלקים לשני סוגים: אקווריומים של מים מתוקים (לסוג זה שייכים מרבית האקווריומים) ואקווריומים של מים מלוחים. הרפז מסביר כי מרבית החובבים ה"כבדים" עוברים להקמת אקווריום של מים מלוחים: "אקווריום של מים מלוחים הרבה יותר יפה כיוון שהדגים הגדלים בתנאים אלה צבעוניים ומגוונים הרבה יותר. אולם חשוב לדעת שאקווריום כזה דורש תחזוקה הרבה יותר יקרה, הדגים המאכלסים אותו, ההשגחה עליו הרבה יותר מסובכת וקריסה ביולוגית שלו תהיה כרוכה בהרבה מאוד כסף".

השלב המתקדם יותר של אקווריום מים מלוחים הוא הקמת ריף הכולל גם אלמוגים וחסרי חוליות אחרים. ברוך מור, מנכ"ל חברת פרש ריף, יבואני ומתקיני אקווריומיום - ציוד ודגים, מספר שעיקר הביקוש כיום הוא לאקווריומים הכוללים ציוד יותר מתוחכם, מערכות מורכבות שמחדירות חמצן, בקרי חומציות ובקרי טמפרטורה.

"אנחנו מחלקים את קהל הלקוחות לשני סוגים: אלה שפריקים של התחביב ואלה שבשבילם זה אביזר עיצובי. הסוג הראשון יחפש איך להרכיב לבד הכול ופריטים מיוחדים כמו דגים נדירים או אלמוגים מיוחדים, ואילו הסוג השני מעדיף שאחת לתקופה תגיע אליו חברה העוסקת בתחזוקת אקווריומים ותמורת כמה מאות שקלים לחודש, בהתאם לגודל האקווריום, תדאג לכל מחסורם של הדגים", מסביר מור.

עלות הקמת אקווריום נגזרת מגודל המיכל. הרפז מסביר שככל שהמיכל גדול יותר כך עלותו גבוהה יותר, שכן יש להשקיע ביותר ציוד לאקווריום, הדקורציה שלו יקרה יותר, הוא זקוק לתאורה חזקה יותר וצריך לאכלס אותו במספר גדול יותר של דגים. הרפז מסייג את האקסיומה במקרה של חובבים המשקיעים עם דגים יקרים במיכל קטן יחסית. כדוגמה הוא מביא בחירה בדגי חתול העולים כ-100 שקל לדג.

בעוד שבעבר נאלצו חובבי האקווריומים לרכוש את החלקים מודולרית ולהרכיב ציוד מערכות מפורקות, כיום ניתן להשיג אקווריומים דקורטיביים הכוללים את כל הציוד, מה שמוגדר בקרב החובבים כ-plug&play. מחירי המיכלים האלה, המייתרים כאמור את הצורך ברכישת ציוד בסיסי נוסף, נעים בין 500-2,500 שקל, תלוי בגודל המיכל. לדברי הרפז גודלם הממוצע של המיכלים לחובבים "קלים" נע סביב 250-300 ליטר.

מחפשים את נמו?

סוגי הדגים לאקווריום מים מתוקים נחלקים לפי פלח הגיל של בעל האקווריום. לדברי הרפז לילדים מומלץ להתחיל בגידול דגים פשוטים כמו גופים, מולים או סומטרות, שמחירם שקלים בודדים לכל דג. סוג נוסף מומלץ הוא הציקלידים, סוג של דגים חזקים ועמידים שקל להרבות אותם, ומחירם עשרות שקלים לכל דג. אלה דגים צבעוניים וחזקים פיזית. שלא דורשים טיפול מיוחד או איכות מים עילאית, או כמו שהרפז מגדיר אותם - "השקעה מינימלית עם אפקט מקסימלי".

הרמה הגבוהה יותר למתקדמים היא משפחת דגי החתול שמחירם עשרות שקלים לדג, ובראש הפירמידה עומדת משפחת דגי הדיסקוס שמחירם יכול להגיע למאות שקלים ליחידה.

הקמת אקווריום מים מלוחים היא כאמור משימה מורכבת הכרוכה גם בהוצאה כספית גבוהה יותר. השקעה בסיסית באקווריום מים מלוחים בסיסי מסוג מרינה בגודל מינימלי של כ-500 ליטר מעורכת ב-7,500 שקל ומעלה. אקווריום בגודל זהה כולל ריף יעלה 15 אלף שקל ומעלה, כיוון שכאן כבר יש צורך ברכישת מקרר להורדת חום המים ולתאורה מיוחדת המדמה את אור השמש. הרפז:"אקווריום כזה מנסה לדמות תנאי ים, והאלמוגים, שמרביתם פוטוסינתזיים לא יתקיימו ללא התנאים האלה". ציוד נוסף הנדרש לאקווריום כזה הוא מפרקי חלבונים שמחיריהם מתחילים ב-3,000 שקל.

גם מחירי הדגים למים מלוחים גבוהים. מחירי הדגים הבסיסיים מתחילים בכמה עשרות שקלים לדג (כמו לדוגמה מחירי דגי ליצן הידועים יותר בכינויים "נמו", הנמכרים בכ-40 שקל ליחידה. המשוגעים לדבר קונים יחד עם הדגים גם שושנת ים שמחירה 400-500 שקל. מחירי דגי מלאך גדולים יכולים להגיע גם ל-5,000-6,000 שקל לדגי מלאך גדולים.

אלמוגים מאינדונזיה וכרישים אסורים

למרות המשבר הכלכלי טוען מור כי בתחום דגי הנוי לא מורגשת האטה. "אנחנו חושבים שדווקא בתקופות כאלה אנשים מחפשים לעצמם את המרפא לנפש בתחביב שעושה להם טוב על הנשמה. למרות המצב, דווקא בחודשים האחרונים אנחנו רואים יותר ביקושים למערכות מורכבות כמו כאלה המחדירות חמצן, בקרי חומציות ובקרי טמפרטורה, שמחירן מתחיל ב-1,000 שקל ויכול להגיע גם לאלפי שקלים". עלייה בביקושים נרשמת גם לאלמוגים מיוחדים המיובאים ממקומות אקזוטיים כמו אינדונזיה וסרילנקה ומחיריהם נעים בין 100-600 שקל.

מור מספר, כי בקרב המכורים יש גם בקשות חריגות כמו בקשה לייבוא כרישים המגיעים בגודל 60 ס"מ ומגיעים עד לגודל 2-3 מטרים. ייבוא כרישים כזה אסור על-פי חוק אולם המכורים מצליחים להשיג אותם בדרכים לא דרכים.

עוד מכירים בחנות פרש ריף ברמת-גן כאלה המשקיעים בדגים ובאקווריומים אלפי שקלים מדי חודש. אנשים משקיעים היום גם בגידול בעלי חיים שלא ניתן היה לגדל בעבר, כמו סוסני ים או מדוזות. היום יודעים מה הצרכים שלהם איזה אוכל הם צריכים ואיך הם מתרבים.

לשאלה האם גם המכורים מתאבלים כמו הילדים על כל דג שמת באקווריום מגיב מור בחיוך. לדבריו יש כאלה המגדלים דג מסוים גם עשר שנים ויותר וממש מתאבלים כשהוא מת, ואחרים שמחים על ההזדמנות להגיע לחנות ולחדש את המלאי".

לסיכום טוען מור כי גם בתחום הזה הישראלים מתנהגים שונה מחובבים אחרים בעולם: "יש נוסחאות בינלאומיות למספר הדגים שצריך להכניס לכל גודל אקווריום, אולם הישראלים אוהבים להכניס הרבה יותר ממה שמומלץ וזה מה שהורג להם את הדגים. אנשים כאן קונים דגים לפי הגודל וחושבים שאם יהיו להם דגים כמו קרפיונים בסופר הם ירשימו יותר". *

5

טעויות נפוצות בהקמת אקווריום

למתחילים המבקשים להקים אקווריום מים מתוקים מבלי "לשרוף כסף", מציע ברוך מור ראשית לאסוף מקורות מידע, וללמוד על בסיס ניסיונם של אחרים איפה לא לעשות את הטעויות. להלן טעויות נפוצות בבניית אקווריום:

1. הכנסת פילטרים לא נכונים.

2. אי התאמה של אוכלוסיה - הכנסה של אוכלוסיה עדינה עם אוכלוסיה אגרסיבית.

3. שימוש בסוגי מזון לא נכונים.

4. הגעה לחנות ללא תקציב מוחלט מראש: מומלץ להכין תקציב לפני ההגעה לחנות ולדעת בדיוק איזה חלק ממנו מיועד לרכישת דגים.

5. יש להביא בחשבון גם עלויות תחזוקה שוטפת של אקווריום העשויות להגיע למאות שקלים בחודש.

אפשר גם אחרת: אקווריום עם שלט רחוק

מי שרוצה להירגע על רקע נוף אקווריום בלי להיכנס להתחייבויות או להקפיד על ציוד וגידול, יכול לעשות זאת בעזרת מסך טלוויזיה איכותי המחובר למחשב ולאקווריום וירטואלי. תוכנות אלה הולכות ומשתכללות כל הזמן ומאפשרות להתאים את סוג האקווריום, מספר הדגים, גודלם ותנועתם.

את התוכנות הבסיסיות ניתן להוריד חינם (בין היתר באתר Stardock Aquarium Desktop או (www.oceandive.com/gallery.php.

תמורת כ-25 דולר תוכלו לרכוש תוכנות אקווריום וירטואלי דוגמת Aquazone Seven Seas Deluxe הכוללת 40 סוגי דגים לבחירה, 20 סוגי אלמוגים, ואפשרות להאכלת הדגים במזון וירטואלי תוך צפייה בהם בשעת האוכל. *

עוד כתבות

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

אנשים במקלט בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לא נתנו לכם להיכנס למקלט? מדובר בעבירה פלילית

סירבו להכניס אתכם למקלט בזמן אזעקה? מעבר לאי הנעימות, יש לכך גם השלכות משפטיות ● מה קובע החוק, מה הדין לגבי חיות מחמד ואיך נכון לפעול בזמן אמת? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

המוצרים החדשים של אפל / צילום: אפל

אפל חושפת את הדור הבא של המקבוקים לצד מעבדים חדשים – ויש חיבור לישראל

במוצרים החדשים שהשיקה אפל היום ישנם כמה רכיבים מרכזיים בהם השבבים M5 Pro, M5 Max ו-N1, שפותחו על ידי צוותי הסיליקון בישראל ● כל מה שצריך לדעת על המקבוקים והמעבדים החדשים של אפל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וקנצלר גרמניה פרידריך מרץ במסיבת העיתונאים, היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ סוגר חשבון: מאיים באמברגו על ספרד ותוקף את בריטניה

במהלך מסיבת עיתונאים עם קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, איים טראמפ באמברגו על ספרד בעקבות סירובה להעלות את תקציב הביטחון והגבלת השימוש בבסיסיה, והעביר ביקורת חריפה על התנהלות ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ● מנגד, גרמניה זכתה לשבחים על תמיכתה המלאה והתרת השימוש בבסיסים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?