גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתאחדות לכדורגל עדיין לא הצליחה למכור את זכויות השידור

אחרי 3 שנים שבהן שידר ערוץ 10 את "המשחק המרכזי", הוא החליט שלא לגשת למכרז ■ ההתאחדות: הערוץ ניסה לפגוע במוצר ולהוריד מחירים ■ ערוץ 10: "צר לנו ששילמנו 6.5 מיליון דולר על זכויות ששוות 600 אלף דולר"

לפני שבוע בדיוק נאלצה ההתאחדות לכדורגל להכריז על סיום המכרז על רכישת זכויות ליגת העל בכדורגל לעונת המשחקים הקרובה. המכרז המתוקשר הסתיים לאחר שאף גוף שידור לא הגיש הצעה להתאחדות. בימים הקרובים תכריע ההתאחדות מה הצעד הבא שבכוונתה לעשות, כאשר שעון החול מתקתק מעל ראשה - תחילתה של הליגה בעוד כחודש וחצי.

במהלך החודש האחרון, חודש המכרז, נשמעו ופורסמו לא מעט האשמות כלפי ההתאחדות. עיקר המאבק התקשורתי התנהל מול ערוץ 10 - מי שהחזיק בזכויות השידור של "המשחק המרכזי" במהלך 3 העונות האחרונות.

הערוץ מבחינתו טוען כי הוא ניזוק משידור המשחקים המרכזיים, והציג לראיה את הרייטינג המתדרדר של השנתיים האחרונות: מממוצע של 15.3% בעונת 2006-2007 ל-12.4% בעונת 2008-2009. מנגד, החובות של ערוץ 10 בתחום התוכן הלכו ונצברו. כל אלה הביאו את ערוץ 10 וראשיו לנסות ולהשפיע על ההתאחדות להוריד את מחיר זכויות השידור.

בעוד ערוץ 10 מנסה, בדרך לגיטימית מבחינתו, להוריד את מחיר הזכויות - ההאשמות של ההתאחדות כלפיו היו קשות יותר ולא פעם טענו בהתאחדות כי ערוץ 10 פגע במוצר ובתדמיתו כדי להוזיל עלויות ולהפחית את מחיר הזכויות.

בעניין זה יש לזכור כי הרייטינג של המשחקים במחזורים הראשונים של השנה היה נמוך, גם בשל חוסר האטרקטיביות של המשחקים וגם בשל שיבוצו של "המשחק המרכזי" מול התוכנית "האח הגדול" של קשת ששודרה בערוץ 2. אך אז התקבלה בקשה של הטוטו להעביר את "המשחק המרכזי" לימי שני (זאת בכדי להכניס משחק נוסף לווינר), מה שתרם לגידול ברייטינג של המשחקים, במקביל להתאוששותה של הליגה.

הצעות להפחתת המחירים

בערוץ 10 דוחים היום לא מעט טענות שהועלו נגדו, לפיהן הוא כביכול מנסה להוריד את המחיר לרמה נמוכה ביותר בכדי לרכוש את הזכויות, ואומרים כי "עובדה שמאז שרכשנו משחקי ליגת העל בכדורגל הרייטינג של הערוץ עלה, ולעומת זאת הרייטינג של המשחקים ירד. הטענות שלהם שאנו עושים קרטל נגדם מגוחכות, איזה קרטל יכול להיות? אף אחד לא רוצה לגעת בסחורה הזו שנקראת ליגת העל".

גורמים בערוץ 10 מציינים כי בשנה שעברה פנה הערוץ להתאחדות בהצעה עסקית: הפחתה של 2.5 מיליון דולר בעלויות זכויות השידור של המשחק המרכזי, זאת מתוך סכום של כ-6.5 מיליון דולר - ובתמורה התחייב הערוץ לרכוש את המשחקים גם בעונה הנוכחית תמורת 4 מיליון דולר. המשמעות היא כי ערוץ 10 הסכים לשלם 4 מיליון דולר תמורת העונה הקודמת, כמו גם תמורת העונה הקרובה. לטענת הערוץ, ההתאחדות סירבה להצעה.

אך בערוץ 10 לא התייאשו, על אף שהיום אומרים בערוץ כי זכויות השידור לא שוות יותר מ-600 אלף דולר, הם עדיין הציעו להתאחדות הצעות נדיבות יותר.

ערוץ 10 הציע להפחית 2.5 מיליון דולר עבור עונת 2008-2009, תוך התחייבות להשיב את הסכום תמורת גידול ברייטינג. הצעה זו מתייחסת למעשה לתגמול על-פי נקודת רייטינג. בערוץ 10 מציינים כי גם הצעה זו נפסלה בהתאחדות על הסף.

בערוץ 10 התלוננו לאורך הדרך כי ההתאחדות לא באמת ראתה בו לקוח, לא התחשבה בשיבוץ משחקים והתעלמה מפניות והודעות של ראשי הערוץ. "צריך לזכור כי גם כך קשה לשדר פרסומות בזמן משחקי כדורגל, דבר שניתן לעשות רק במחצית, אך אז הרייטינג צונח לחצי בהשוואה למהלך המשחק", אומר גורם בערוץ 10.

מכרז חדש?

כזכור, לפני חודש בדיוק פרסמה ההתאחדות לכדורגל את מכרז זכויות השידור של הכדורגל הישראלי. מדובר במכרז הכולל את שידור המשחק המרכזי בליגת העל, הליגה הלאומית, גביע המדינה, גביע הטוטו, תוכנית סיכום המחזור וזכויות השידור של הליגה ברדיו, בסלולר ובאינטרנט. ההתאחדות קבעה לגופי השידור מחירי סף לכל אחת מהחבילות כתנאי להשתתפות במכרז.

כבר עם פרסום המכרז נערכו בהתאחדות לאפשרות כי במכרז הנוכחי תירשם ירידה במחיר הזכויות, שעליהן הצליחה להוציא במכרז ב-2006 סכום של כ-17.5 מיליון דולר. את מוצר הדגל, "המשחק המרכזי", תמחרה ההתאחדות במכרז הנוכחי במחיר סף של 4.5 מיליון דולר כתנאי להתמודדות. במכרז האחרון השיגה ההתאחדות סכום של כ-6.5 מיליון דולר לעונה מערוץ 10 עבור "המשחק המרכזי".

לפני שבוע כאמור הסתיים המכרז, כשלמעשה אף גורם לא ניגש אליו. אמנם 3 גופים - רשות השידור, ONE והערוץ הישראלי שמשדר בחו"ל - רכשו את מעטפות המכרז תמורת כ-3,000 שקל, אולם אף אחד מהפ לא הגיש הצעה בסופו של דבר.

עתה עומדות בפני ההתאחדות מספר אופציות: היא יכולה להציע לנהל משא-ומתן לאחר סגירת המכרז, אולם במקרה כזה היא מחויבת למחיר הסף אותו פרסמה במכרז ולא שקל פחות. אופציה נוספת וריאלית יותר היא פרסום מכרז חדש עם מחירי סף נמוכים יותר מאשר פורסמו במכרז האחרון.

היום (ב') צפויה להתכנס ישיבת מזכירות של ההתאחדות לכדורגל. יש לזכור כי הליגה מתחילה כבר בעוד כחודש וחצי, מה שדוחק בהתאחדות לקבל החלטה. יחד עם זאת, לפני מספר שנים עמדה ההתאחדות בסיטואציה דומה, כאשר הגיעה ל"דד ליין" ללא מכירת הזכויות. אז החליטו בהתאחדות לדחות את תחילת הליגה בשבועיים, מה שיכול להפוך לתסריט אפשרי גם הפעם.

לא פעם ולא פעמיים האשימה ההתאחדות את ערוץ 10 כי הוא עושה הכל כדי להפוך את המוצר - ליגת העל - ללא אטרקטיבי, זאת כדי שבסופו של תהליך, הוא יוכל לרכוש את אותו המוצר במחיר הרבה יותר טוב. בהתאחדות אף הימרו כי מדובר בספין של ערוץ 10, ושקרוב לוודאי כי אותו ערוץ ייגש בסופו של דבר למכרז. המציאות נכון להיום מלמדת כי ההימור של ההתאחדות היה שגוי. ערוץ 10 לא ניגש למכרז, וכפי שזה נראה אין לו גם שום כוונה לגשת.

מההתאחדות נמסר בתגובה: "ערוץ 10 יורק לבאר ממנה שתה. זהו אקט פסול מבחינת כללי האתיקה עסקית. לא ייתכן כי בעקבות מצבו הכלכלי העגום של הערוץ ותחת שאיפתו להתנער באופן חד-צדדי ממחוייבותו - הוא בוחר להכפיש, להשמיץ ולפגוע בענף הכדורגל בישראל. ההתאחדות לכדורגל שיתפה פעולה עם ערוץ 10 לאורך כל הדרך ואף העבירה את המשחק המרכזי מיום א' ליום ב', מה שהכניס לערוץ 10 מיליוני שקלים ממועצת ההימורים. העובדה כי ערוץ 10 הפסיק לשלם וכי בית המשפט הטיל עליו עיקולים בסך מיליוני שקלים לטובת ההתאחדות, העידה ומעידה על מצבו הכלכלי של ערוץ 10, והוכיחה פעם נוספת כי אין, לא היה ולא יהיה קשר בין התנהלות הערוץ מול ההתאחדות ובין אחוז הרייטינג או אטרקטיביות המוצר".

"הקמפיין של הערוץ כנגד הכדורגל הישראלי פוגע באפשרות להניב הכנסות מהשידורים, ובנוסף לכך מאיים לפגוע בערוץ החמצן של הענף. ערוץ 10 וראשיו חייבים להבין כי אנו נטיל עליהם אחריות אישית אם תהיה פגיעה בהכנסות משידור המשחק המרכזי", נמסר מההתאחדות.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי