גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטיבציה לקרטל

בפרשת "קרטל הגז הקטן" הוצב רף חדש לאכיפה פלילית של דיני ההגבלים העסקיים

"לדעתי, חומר הראיות עשוי להוביל למסקנה שונה מזו שהנאשמים אשמים בדינם... חילופי דברים בין הקבוצות היו... ואף הוצעו הצעות בדבר הסדר, אולם לא שוכנעתי די הצורך כי אלה יצאו מן הכוח אל הפועל... חרף החתירה המשותפת להסדר, לא הגיעו נציגי הקבוצות לנקודת שווי-המשקל שבה תהא כדאיות כלכלית-עסקית לגיבוש הסדר". כך סיכם השופט נועם סולברג את הכרעת הדין שנתן לאחרונה בעניין החברות פזגז, גז יגל, ושכביץ פטרולגז, וכך, בשולי הדברים, כמעט בלי משים, כונן חידוש גדול בהיבט הפלילי של דיני ההגבלים העסקיים בישראל.

הפרשה הזו, שנודעה כ"קרטל הגז הקטן", לא זכתה לסיקור תקשורתי רחב . זאת, בשונה מאחותה הגדולה, פרשת "קרטל הגז", שבה הורשעו חברות הגז הגדולות בקיום הסדרים כובלים (עניינם של נאשמים נוספים בפרשה, תלוי ועומד).

נקדים את המאוחר ונאמר כי מבחינתן של דוקטרינות משפטיות זרות, לא מדובר בחידוש יש-מאין, אך בהתחשב בפסיקת חבריו של סולברג לכס השיפוט בבית המשפט המחוזי בירושלים בשנים האחרונות, בהחלטותיהם של הממונים על ההגבלים העסקיים לדורותיהם, ובהחלטותיו של בית המשפט העליון, נראה כי סולברג טבע אמירה ערכית בכל הקשור לאכיפה פלילית של דיני ההגבלים העסקיים - דרישת קיומה של מוטיבציה להקמת קרטל.

שם קוד המבצע: פלשת

תחילתה של הפרשה במחצית השנייה של שנת 2002, עת התקיימה תחרות עזה בין חברות מקבוצת פזגז לבין החברה העצמאית גז יגל, לשיווק גפ"מ, חברה חדשה יחסית, שהוקמה בעקבות הרפורמה בענף הגז, שאפשרה לספקי גז חדשים להיכנס לענף, נוסף לארבע החברות הגדולות שפעלו בו. יצוין, כי הרפורמה בשוק הגז נולדה, בין היתר, על רקע כתבי האישום שהוגשו בפרשת "קרטל הגז".

כפי שעולה מפסק הדין, גז יגל פעלה בשווקים שונים כ"מחוללת תחרות" ("Maverick"), דהיינו, גוף עצמאי הפועל להגדלת נתח השוק שלו באמצעות קביעת תנאים אופטימליים לעסקאות. התחרות בין גז יגל לבין פזגז היתה כה עזה, עד שבשיאה, שווק הגפ"מ בשווקים שונים במחירי הפסד. התחרות התנהלה בעיקר בקריית-גת, בבאר-שבע ובירושלים, שבה כמויות הגז הנצרכות ענקיות, כי הגפ"מ משמש בה גם לצורכי הסקה. הסכסוך העסקי בין הצדדים היה כה מושרש, עד כי ניסיונות גז יגל להתקשר בהסכמים לאספקת גז עם לקוחות פזגז, קיבלו תגובת-נגד חריפה, שתוכננה כמבצע צבאי, ואף כונתה בשם הקוד "פלשת".

המאבקים הקשים על כיסי לקוחות הגפ"מ בירושלים, בקריית-גת ובבאר-שבע הסתיימו באופן סימולטני, והוכח כי בין הצדדים התקיימו מספר פגישות קודם לסיום מאבקים אלה. הרשות להגבלים טענה, כי במסגרת הפגישות הגיעו הצדדים להסכמות שמטרתן הפסקת המאבקים והניסיונות ההדדיים להשתלט זו על לקוחות המתחרה, וכי הסדרים אלה הם "כובלים", שכן, היה בהם כדי לפגוע בתחרות בין הניצים באמצעות תיאום מחירים וחלוקת השוק ביניהם.

מנגד, טענה פזגז שאף כי התקיימו פגישות בין הצדדים, ההחלטה לסיים את הסכסוך היתה החלטה עצמאית, שאותה קיבל כל צד במנותק מהצד השני. פזגז אף הודתה כי בפגישות עלו הצעות לסיום הסכסוכים העסקיים שהתגלעו בין הצדדים, אולם הסדרים אלה לא יצאו אל הפועל בסופו של דבר. לכן, מדובר רק בהרהורי עבירה שלא הגיעו למעשה עבירה.

ההרשעה: ניסיון לעבור עבירה

בבית המשפט הוצגו ראיות למכביר, המצביעות על מספר פגישות שהתקיימו בין הצדדים, ועל אפשרויות לסיום הסכסוך שהועלו במהלכן, לרבות בדרך של שיתוף פעולה בין הנאשמים. עם זאת, קבע השופט סולברג, כי לאור העובדה שבמועדים שבהם נטען כי השתכלל הסדר בין הנאשמים, לא היה להם אינטרס להתקשר בהסדר המוצע, ובהיעדר היגיון כלכלי-עסקי בבסיסו, וכן העובדה שההסדרים הנטענים לא יצאו מן הכוח אל הפועל, לאו דווקא מחשש מאימת הדין, הרי שהנאשמים עוררו ספק סביר ביחס לעצם התגבשותו, דבר המחייב את זיכוים.

ה"רף" החדש שהציב סולברג בנוגע לראיות בנוגע לכדאיות הכלכלית הטמונה בהסדר, היא נטע זר ממש בנוף ההחלטות שניתנו בערכאות השונות בתחום האכיפה הפלילית של דיני ההגבלים העסקיים. זאת, כיוון שהעבירה האוסרת על היות אדם צד להסדר כובל היא עבירה המוגדרת כ"התנהגותית". כלומר, היא אינה תלוית-תוצאה, ועצם היותו של אדם "צד", כלשון החוק, להסדר כובל, מגבשת את יסודותיו של האיסור הפלילי. אין כל דרישה, בחוק או בפסיקה הענפה המפרשת אותו, כי ההסדר יצא אל הפועל.

כך למשל, בפסק הדין בעניין "קרטל חטיפי האנרגיה", הוכח כי המתחרים נפגשו ביניהם והעלו הצעות לתיאום. אולם לא הוכח כי ההסדר המוצע אכן יצא אל הפועל, כמו בעניין הגז. בית המשפט הסתפק בעובדה כי הצדדים תכננו להוציא הסדר זה אל הפועל, והתעלם משאלת הכדאיות הכלכליות העומדת בבסיסו, או בסיבות שלבסוף הובילו את הצדדים שלא לקיימו, והרשיע את הנאשמים שם בניסיון לעבור עבירה.

אין הגנה דומה בישראל

פסק הדין בעניין "קרטל הגז הקטן" הוא חידוש מרענן ביחס למגמה הנוהגת בפסיקה, וספק אם סולברג היה מגיע למסקנה דומה, לו הוא היה מיישם בדווקנות את המבחנים שנקבעו בפסיקה אשר קדמה להחלטתו. נטיית בתי המשפט היא למתוח את יריעתו של המונח "הסדר", וברוב המקרים להסתפק בראיות נסיבתיות לתיאום בין מתחרים. טענות בדבר כדאיותו הכלכלית של ההסדר, או המניע לקיימו - נדחו בזו אחר זו. כך למשל, בקרטל חברות הביטוח, קבע בית המשפט העליון, "כי די גם בהסכמה שבשתיקה ליצירת ההסדר"; בקרטל המרצפות נקבע כי די ב"הבנה"; בהתאמה, הממונה על ההגבלים קבע בעבר כי "על מנת שיתגבש הסדר כובל יש צורך בהיענות הצד השני להסדר, בין בכתב, בין בהתנהגות, ובין בדרך אחרת. אם הסכים - קם הסדר".

עם זאת, לא מדובר בחידוש יש מאין. אדני המתווה שבו בחר השופט סולברג, מבוססים היטב בפסיקת בתי המשפט בארה"ב. כך שבפועל, כיוון סולברג לדעת "גדולים". בארה"ב גובשו מבחני עזר לשם קביעת קיומו של הסדר כובל, שעה שהחשד מבוסס על ראיות נסיבתיות בלבד. על--פי המבחן העיקרי, יש לשאול אם לחברה הנאשמת היה מניע כלכלי הגיוני (rational motive) להיות צד להסדר כובל. בהעדר מניע כלכלי, ובהנחה שלהתנהגותה הסבר סביר אחר - אין לחשוד בה שהיתה צד לקשר אסור, ויש לזכותה (פסק דין Matsushita).

יתרה מכך, בארה"ב נקבע מפורשות כי גם אם יוכח שהתגבש בין הצדדים הסדר כובל, הרי מקום בו יש ראיות לכך שהיה "למראית-עין" בלבד, ולא היה בכוונת הצדדים לכבדו ולפעול על-פיו, לא ניתן להרשיע אותם בעבירה פלילית (פסק דין Bestway). הגנה דומה לא קיימת בדין הישראלי.

מנקודת מבט ישראלית, הדין האמריקני "מרחיק לכת", ודרישת המוטיבציה ל*ק*ר*ט*ל של השופט סולברג קירבה אותנו אליו צעד קטן. אם נשווה את נימוקיו עם מבחני העזר שגובשו בארה"ב, נמצא אמירה מרעננת הקובעת "רף" הוכחה ושכנוע מחמירים יותר מהרשות. ייתכן, שאף בלי שבית המשפט התכוון לכך.

* עו"ד דב גלעד-כהן הוא שותף במשרד עורכי הדין שומרוני כהן-סטרשנוב, המתמחה בליטיגציה פלילית ובעבירות צווארון לבן; עו"ד אסף שובינסקי הוא ממשרד עורכי הדין וינשטוק-זקלר, המתמחה בדיני הגבלים עסקיים ובמשפט מסחרי.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?